Herbata imbirowa: przepisy
Herbata imbirowa z cytryną i miodem jest od dawna stosowana w medycynie ludowej do leczenia przeziębień. Ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia układ odpornościowy. Przyprawa ta zawiera wiele olejków eterycznych, aminokwasów, witamin. Proponujemy prosty przepis na herbatę imbirową z cytryną i miodem.
Wszyscy zdrowi ludzie mogą bezpiecznie spożywać go do 5 razy dziennie. Jeśli zamiast cukru użyjesz miodu, herbata stanie się jeszcze zdrowsza. Do schłodzonego napoju dodawana jest naturalna słodycz. Miód może stracić swoje właściwości lecznicze w temperaturze powyżej 75 stopni Celsjusza. Herbata jest piękna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przechowuje się w lodówce do 3 dni, w upalne dni używać z kawałkami lodu.
Co jest potrzebne do przygotowania?
Składniki
Herbatę przygotowuje się zazwyczaj jednorazowo w dużych ilościach, dlatego objętościowy skład składników przedstawiony jest na podstawie 500 ml wody:
- napar z suszu - 2,5 łyżki lub 4 saszetki;
imbir - 1 łyżka suszonego lub sproszkowanego imbiru, co odpowiada 1 łyżce świeżego, rozgniecionego korzenia
miód - 5 łyżek, to jest 50 gramów.
Jako dodatki do różnych przepisów na 500 ml herbaty imbirowej użyj następujących składników:
- cytryna - 5-7 plasterków;
owoc dzikiej róży - 3 łyżki;
liście porzeczki - 2,5 łyżki;
mięta - co najmniej 10 liści, maksymalna ilość jest nieograniczona;
mleko - do 300 ml, taka herbata imbirowa doskonale tłumi uczucie głodu
kurkuma - ½ łyżeczki;
cynamon - 1 łyżka.
Do przygotowania herbaty imbirowej wykorzystuje się nie tylko czarną i zieloną, ale także kartakade, rooibos, rumianek. Do napoju dodaje się miód, cytrynę, mleko, przyprawy, ostre zioła, jeśli jest to pożądane. Diabetycy i osoby szczupłe powinny zrezygnować z tego naturalnego przysmaku i zastąpić go słodzikami lub suszoną stewią.
Pożądane jest użycie świeżego imbiru, jest on sprzedawany prawie przez cały rok. W korze znajduje się więcej pożytecznych składników niż w gotowym, wysuszonym proszku. Na herbatę imbirową wybierać gęste sprężyste korzenie bez uszkodzeń, śladów pleśni.
Przepis krok po kroku
Przygotowanie
- Obrać korzeń, ostrożnie odcinając cienką górną warstwę ciemnego koloru. Niepożądane jest usuwanie dużej warstwy, ponieważ zawiera ona wiele użytecznych składników. Niektórzy ludzie używają ostrego noża, aby zeskrobać skórkę z korzenia.
Zazwyczaj miłośnicy herbaty z imbirem ścierają świeży miąższ na tarce o grubych otworach. Możesz użyć rozdrabniacza z kwadratowymi otworami do marchewek w stylu koreańskim, uzyskasz równą słomę. Niektórzy wolą pokroić imbir na cienkie wiórki, używając ostrego noża - uważa się, że tarcie miąższu imbiru powoduje jego utlenianie, ale nie zostało to potwierdzone doświadczalnie. Jeśli lubisz imbir, zetrzyj na tarce cały korzeń lub 2-3 kawałki, a wiórki przełóż do szklanych słoików z zakręcanymi pokrywkami. Takie preparaty przechowuje się w lodówce do miesiąca, zamrożone do sześciu miesięcy.
Do parzenia weź dowolny wygodny garnek. Wsyp wszystkie suche składniki, łącznie z aromatycznymi dodatkami, imbirem, przyprawami, jeśli chcesz. Mieszankę zalać wrzątkiem. Przykryć i pozostawić do zaparzenia na 25-40 minut. Połóż koc na garnku, aby dłużej pozostał ciepły.
Gotowy do picia przecedzić przez drobne sitko. Do lekko schłodzonego napoju można dodać mleko, miód lub cytrynę. Znajduje się tu masa klasycznych i prozdrowotnych przepisów. Ich skład jest różny, więc nie bójcie się eksperymentować. Na bazie kilku składników można stworzyć własne, oryginalne napoje według własnego gustu. W sieciach społecznościowych można znaleźć przepisy z goździkami, kardamonem, zielem angielskim. Jest napój dla ekstremalistów, zawiera duże ilości czosnku, 2-3 ząbki na 500 ml napoju.
Herbatę imbirową można przygotować w termosie. Aby to zrobić, najpierw wsyp suche składniki, zagotuj je, zamknij termos. Pozostawić mieszaninę do zaparzenia na 20 minut. Następnie do napoju można włożyć cytrynę, dodać miód.
Nie tak dawno temu naukowcy udowodnili przydatność imbiru w walce z otyłością: stymuluje on pracę przewodu pokarmowego. Podczas stosowania proszku lub korzenia w procesie gotowania, jedzący szybko uzyskuje uczucie sytości, osoba nie doświadcza ataku głodu przez długi czas.
Osoby z wrzodami żołądka nie powinny uzależniać się od herbaty imbirowej, ponieważ przyprawa ta działa drażniąco na błonę śluzową i zmniejsza krzepliwość krwi. Herbata z imbirem jest przeciwwskazana w przypadku gorączki i kamicy żółciowej. Osoby cierpiące na choroby serca powinny stosować ten napój z dużą ostrożnością: może on wywołać tachykardię - kołatanie serca. Kobietom w ciąży i matkom karmiącym stanowczo odradza się picie herbaty imbirowej, ponieważ dziecko w łonie matki zacznie zachowywać się niespokojnie i możliwe są komplikacje w czasie ciąży. A dziecko może odmówić gorzkiego mleka matki.