Indyk w sosie śmietanowym na patelni
Indyk nie bez powodu uważany jest za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Zarówno dzieci jak i dorośli uwielbiają dania z indyka. Ponadto, indyka można podawać nawet najmłodszym smakoszom. Przepis na indyka w sosie śmietanowym na patelni jest dość prosty i nie będzie wymagał od Ciebie wiele czasu. Oprócz patelni, danie można przyrządzić w piekarniku lub multicookerze - niezależnie od sposobu przyrządzenia, potrawa wychodzi bardzo smaczna i zdrowa. Z indyka doskonale gotuje się zupy, kotlety, kotleciki, ale najsmaczniejszy jest wciąż klasyczny przepis w sosie śmietanowym. Jeśli przepis jest przestrzegany, mięso wychodzi delikatne i smaczne jak to tylko możliwe.
Klasyczny indyk w sosie śmietanowym
Składniki:
- 300 gramów indyka;
mały pęczek zieleniny;
średnia cebula;
2 łyżki tłustej kwaśnej śmietany;
pół szklanki wody;
mielony pieprz i sól.
Etapy gotowania:
- Jedną z najbardziej soczystych części indyka jest łopatka. Ale możesz też użyć skrzydełek, jeśli chcesz. Mięso umyć i usunąć kości. Następnie pokrój go na małe kawałki. Każdy z nich ma około 2 cm grubości.
Obierzmy cebulę i umyjmy ją dobrze pod kranem, a następnie pokrójmy w cienkie plasterki.
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym. Na nim rozłożony indyk. Smażyć przez około 4 minuty, następnie obrócić i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Dodajemy posiekaną cebulę i doprawiamy solą. Dobrze wymieszać i ustawić na średnim ogniu. Smażyć przez 2-3 minuty. Ciągle mieszaj, bo cebula może się przypalić.
Na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Dodajemy kwaśną śmietanę i wyciskamy czosnek. Wymieszaj, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Dusić w tej formie jeszcze przez 7 minut.
Dodać posiekaną zieleninę. Jak tylko potrawa ponownie zacznie wrzeć - zdejmij patelnię z ognia.
Po kilkuminutowej infuzji indyka, podajemy go na gorąco. Danie to świetnie komponuje się z warzywami, makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Indyk w sosie śmietanowo-musztardowym Przepis
Ten przepis na indyka w sosie śmietanowym koncentruje się na gotowaniu mięsa w dużym kawałku. Dodatek musztardy nadaje daniu wyjątkowy smak, który z pewnością docenią Twoi goście.
Składniki:
- 1 kg indyka (filet);
Po 1 łyżce musztardy francuskiej i rosyjskiej;
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany;
6 ząbków czosnku;
łyżeczka papryki;
łyżka stołowa miodu;
przyprawy i sól.
Aby zaoszczędzić trochę czasu, do przygotowania potrawy można użyć gotowych przypraw do drobiu.
Czynności przygotowawcze:
- Wymieszaj w misce miód, musztardę i kwaśną śmietanę. Wycisnąć czosnek.
Umyj filet, a następnie lekko go osusz. Nacieramy je mieszanką papryki, soli i przyprawy. Następnie zalej mięso przygotowaną przed chwilą marynatą. Przykryć pojemnik pokrywką i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Gdy filet jest już dobrze nasączony marynatą, układamy go na naczyniu do pieczenia. Na wierzchu przykryć folią i wysłać do piekarnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wysyłamy nasze mięso do pieczenia. Średni czas gotowania wynosi 40-45 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy indyka jeszcze przez około pół godziny.
Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie kroimy ją ostrym nożem w poprzek włókien.
Potrawę można podawać na ciepło lub na zimno. Mięso doskonale nadaje się do przygotowania kanapek i wykorzystania w sałatkach.
Indyk w sosie śmietanowym z pieczarkami
Mocny smak grzybów nadaje temu daniu szczególny aromat. Do jej przygotowania można użyć nawet najzwyklejszych, kupionych w sklepie grzybów. Grzyby leśne zapewniają więcej smaku i aromatu, ale trzeba je wcześniej ugotować. Mięso z pieczarkami to klasyczny tandem, który można podawać zarówno do codziennych, jak i uroczystych posiłków. Postępuj zgodnie z algorytmem opisanym poniżej, a na pewno zadowolisz swoją rodzinę i przyjaciół pysznym daniem.
Składniki:
- Pieczarki i filety z indyka w równych ilościach (około 300 gramów);
małą cebulę;
ćwierć szklanki wody;
5 łyżek stołowych kwaśnej śmietany;
łyżka stołowa oleju roślinnego;
mieloną paprykę, pieprz i sól.
Etapy gotowania:
- Obraną wcześniej cebulę pokroić w półkrążki. Należy je pokroić jak najcieńej.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Sposób krojenia należy wybrać w zależności od wielkości grzybów. Jeśli są małe, wystarczy pokroić każdą pieczarkę na 4 części. Większe grzyby należy pokroić w plasterki.
Filet z indyka powinien być dobrze umyty i osuszony. Następnie pokroić na małe paski i plasterki. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron. W związku z tym musi zbrązowieć. Następnie dodajemy grzyby i dalej smażymy, aż płyn wydzielany przez grzyby się wygotuje.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy śmietanę. Następnie dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez pół godziny.
Teraz można podawać filet z indyka.
Indyk w sosie śmietanowo-serowym
Ser jest uniwersalnym składnikiem, który można dodać do prawie każdego dania. I indyk nie jest tu wyjątkiem. Wykorzystując różne rodzaje sera, można przeprowadzić wiele eksperymentów kulinarnych, a każdy z nich na pewno zakończy się sukcesem.
Składniki:
- 0,5 kg filetu z indyka;
150-170 gramów sera;
150-160 gramów kwaśnej śmietany;
średnia cebula;
mały pęczek koperku;
przyprawy i sól;
olej roślinny.
Aby uczynić to danie jeszcze bardziej delikatnym, olej roślinny można zastąpić masłem. Doskonale podkreśli wyrazisty smak sera.
Etapy gotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Im płytsze, tym lepiej.
Na patelnię wlewamy olej i stawiamy ją na ogniu. Dodajemy cebulę, która powinna być podsmażona do momentu, gdy stanie się półprzezroczysta. Nie musi się za bardzo smażyć - cebula nie może się zrumienić.
Filety dokładnie umyć, a następnie pokroić w średnie plastry. Wrzuć je na patelnię, na której jest już cebula i zacznij smażyć, od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso lekko się zrumieni, dodajemy do niego kwaśną śmietanę. Dobrze wymieszać i kontynuować smażenie pod przykryciem. Zmniejszyć ogień do minimum.
Koperek powinien być dokładnie umyty. Następnie drobno posiekać.
Do mięsa dodajemy koperek i smażymy jeszcze przez kwadrans.
Posolić i popieprzyć, dodać ser starty na drobnej tarce. Następnie należy dusić nie dłużej niż minutę.
Aromatyczny indyk jest gotowy. Możesz ją podać i sprawić, że Twoi goście będą zadowoleni!
Indyk w sosie czosnkowym i śmietanowym
Sekretnym składnikiem tej potrawy nie jest czosnek, ale sos sojowy. Jego specyficzny smak nadaje potrawie pikantny charakter. Dodatkowo, doskonale komponuje się z indykiem.
Składniki:
- 0,5 kg filetów z indyka;
ząbek czosnku;
cebula;
15-20 ml sosu sojowego;
50 gramów kwaśnej śmietany;
sól i mielony pieprz;
olej roślinny.
Czynności przygotowawcze:
- Filet należy wstępnie umyć, a następnie pokroić.
Wysyłamy patelnię do ognia. Wlać olej roślinny i położyć na nim filety. Co jakiś czas mieszając smażymy filet z obu stron. Zwykle zajmuje to nie więcej niż 15 minut.
Podczas gdy filet się smaży, obrać czosnek i cebulę. Czosnek przepuszczamy przez zgniatacz, a cebulę drobno siekamy. Dodaj je na patelnię, a następnie polej kwaśną śmietaną. Dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.
Następnie dodajemy sos sojowy, pieprz i sól. Jeśli płyn szybko odparowuje - zmniejszyć ogień i dodać niewielką ilość wody. W przeciwnym razie mięso może przywierać do dna i przypalać się.
Przykryj patelnię pokrywką i duś przez kolejne 10 minut. Od czasu do czasu zaglądaj pod pokrywkę, mieszając składniki.
Mięso jest gotowe. Można go zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Indyk, duszony w sosie śmietanowym, doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami. W razie potrzeby gotowe mięso można posypać posiekaną zieleniną lub zieloną cebulką. Podawać do stołu na gorąco.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????