Jak długo gotować kurczaka

Kurczak stanowi podstawę wielu potraw. Jest niedroga, smaczna i pożywna. Dlatego też pytanie "Jak długo należy gotować kurczaka? - pozostaje palącym pytaniem dla wielu gospodyń domowych.

Jak długo gotować kurczaka na zupę

Kurczak gotowany w bulionieOdpowiedź

na to pytanie zależy od tego, jakie części są używane. Małe części: skrzydełka, podudzia i udka gotować około 30 minut. Piersi lub ćwiartki gotujemy około 40 minut. Jeśli używana jest cała tusza, czas gotowania powinien wynosić co najmniej 50-60 minut.

Na rynku dostępne są kurczaki do zup. Powstaje gęsty, bogaty bulion o silnym smaku i aromacie. Taki kurczak powinien się gotować co najmniej 2 godziny!

Jeśli uda Ci się kupić wiejskiego kurczaka, powinieneś zrozumieć, że ptak, hodowany w takich warunkach, ma gęsty szkielet mięśniowy. Potrzeba co najmniej 5-7 godzin, aby go ugotować. Ale efekt jest tego wart!

Dzięki brojlerom nie trzeba czekać na obfity rosół. A po pierwszym gotowaniu lepiej jest odcedzić wodę!

Jeśli nie wiesz, jak długo gotować kurczaka, możesz łatwo sprawdzić jego gotowość za pomocą widelca. Jeśli mięso łatwo oddziela się od kości, można przerwać gotowanie!

Nowoczesne gadżety: Jak długo należy gotować kurczaka, aby był idealny

Jak długo gotować kurczaka w multicookerzeTradycyjne gotowanie

kurczaka w garnku trwa od 30 do 60 minut. Tyle samo czasu zajmie ten proces, jeśli użyjesz multicookera. W tym przypadku należy włączyć tryb "Stew". W parowarze można gotować tylko poszczególne części, ponieważ objętość urządzenia jest niewielka. Proces gotowania trwa około 45 minut. Mięso zachowuje większość swoich zdrowych witamin i minerałów. W szybkowarze tusza gotuje się przez 20 minut przy zamkniętym zaworze, a poszczególne części są gotowe po 5 minutach.

Jak długo należy gotować kurczaka: podstawowe porady i wskazówki

Specyfika gotowania kurczakaPrzed gotowaniem

należy przygotować tuszkę. Jeśli używamy mrożonego kurczaka, należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ponadto należy stosować się do następujących zaleceń:

  • Usunąć pióra. Tuszę należy zbadać pod kątem obecności piór, które można usunąć za pomocą pęsety;
  • Ilość wody. Do ugotowania całego kurczaka należy użyć dużego garnka. Woda powinna całkowicie przykryć kurczaka;
  • Ilość soli. Na każdy litr wody należy użyć ½ łyżeczki soli. Natychmiast po zagotowaniu wody posolić kurczaka. W tym przypadku rosół będzie bardziej wytrzymały;
  • Piana. Jeśli podczas gotowania utworzy się piana, można ją usunąć za pomocą zwykłego odpieniacza;
  • Warzywa. Różnorodność w smaku bulionu z kurczaka można osiągnąć dzięki warzywom: marchew, cebula, seler korzeniowy, czosnek. Po zagotowaniu wody wrzuć warzywa do bulionu w całości;
  • Jakich części użyć? Do rosołu lepiej użyć całej tuszy lub tłustych części: szynki, udek. Potrawy dietetyczne przyrządzane są z mięsa białego (piersi). Jeśli mięso z kurczaka jest gotowane na sałatki lub drugie dania, lepiej jest użyć filetów;
  • Stary kurczak. Taką tuszkę marynuje się przed gotowaniem w kefirze, wodzie mineralnej lub soku z cytryny. Czas marynowania to około 6-8 godzin. W tym przypadku mięso będzie bardziej miękkie;
  • Przyprawy. Bazylię, oregano, majeranek i inne przyprawy dodaje się na początku gotowania, a liść laurowy na końcu!

Podczas gotowania tuszki kurczaka obowiązuje jedna złota zasada: lepiej jest przegotować mięso niż je niedogotować. Im delikatniejsze mięso, tym smaczniejsze będzie danie. Z gotowanego kurczaka można przyrządzać różne sałatki, dania główne i zupy. Drób jest jednym z pokarmów dietetycznych, które dietetycy zalecają jeść codziennie!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu