Jak gotować białą fasolę w sosie pomidorowym
Biała fasola w sosie pomidorowym pełni rolę samodzielnego dania, przekąski i dodatku do mięs, ryb i warzyw. Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również niewiarygodnie smaczne, gdy są prawidłowo przyrządzone. Fasola jest bogata w białko roślinne. Dlatego są doskonałą alternatywą dla mięsa. Są one często używane przez wegetarian, osoby na diecie i osoby poszczące. Biała fasola jest bogata w witaminy z grupy B, A, PP i E. Zawiera ogromne ilości żelaza, błonnika i różnych minerałów.
Biała fasola z sosem pomidorowym pomaga szybko się nasycić i zlikwidować głód na długi czas. Dzięki regularnemu spożywaniu tej potrawy można pozbyć się nerwowości, stresu i poprawić odporność. Biała fasola poprawia kondycję wątroby i sprzyja usuwaniu kamieni nerkowych.
Jak ugotować białą fasolę w sosie pomidorowym?
Białą fasolę wyróżnia przystępna cena. Dlatego też dania przygotowane na jego podstawie należą do budżetu. Jednocześnie, z ich pomocą, można nie tylko urozmaicić dietę, ale również uzyskać maksymalne korzyści dla organizmu. Ważne jest, aby odpowiednio przygotować fasolę do gotowania. Należy je pozostawić w zimnej wodzie na 10-12 godzin. W tym przypadku czas gotowania skróci się do zaledwie 40 minut.
Składniki:
- Fasola biała - 300 g;
Marchew - 1 szt;
Cebula - 1 główka;
Pasta pomidorowa - 3,5 łyżki;
Czosnek - 1 ząbek;
Olej roślinny - 1 łyżka;
Sól, czarny pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
- Posegregujmy fasolę, umyjmy ją w zimnej wodzie, a następnie włóżmy do miski. Zalewamy go zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli;
Rano wrzucamy fasolę do durszlaka, niech nadmiar wody spłynie. Następnie ponownie je opłukać. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować po zagotowaniu przez 30-40 minut. Na sam koniec dodajemy sól i gotujemy jeszcze 5 minut. Fasola powinna stać się miękka, ale nie rozpadać się po naciśnięciu;
Wrzuć fasolę na durszlak, ale wody, w której się gotowała, nie wylewaj. Bulion przyda się do sosu;
Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż w nim startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Warzywa muszą być miękkie. W razie potrzeby można dodać posiekaną zieleninę;
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Wymieszać masę, dodać sól i przyprawy do smaku. Następnie dodajemy wodę, w której gotowała się fasola. Konsystencja sosu zależy od osobistych preferencji. Na koniec dodajemy czosnek mielony;
Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy fasolę. Dusić przez około 5 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy masę do zaparzenia na 10 minut pod zamkniętą pokrywką, a następnie podajemy. Danie można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.