Jak prawidłowo ugotować makaron z tuńczyka
Włoski makaron jest dobrze znany na całym świecie. Jest to prawdopodobnie jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Wszędzie przyrządza się ją na różne sposoby, dodając do niej różne składniki i klasycznie zaprawia sosami.
Makaron przyrządza się z mięsa, ryb, warzyw i grzybów, z serem i setkami innych dodatków. I prawie zawsze ta kombinacja jest bardzo udana; bardzo trudno jest zepsuć makaron.
Nasz francuski makaron nazywa się nieco prościej - pasta. Zazwyczaj robimy go bez żadnych dodatków i kładziemy na talerzu tylko jako dekorację. Jednak dziś nasz przepis pokaże Wam, że można zrobić zwykły makaron w nietypowy sposób, a nawet we włoskim stylu. Możesz też zrobić ciasto na makaron samemu i będzie ono miało bogatszy smak.
Kupne makarony często okazują się dość mdłe, można nawet powiedzieć, że "plastikowe" w smaku. Ale domowa wersja gotowania jest łatwiejsza niż się wydaje na pierwszy rzut oka, a do tego okazuje się smaczniejsza. Jednak, aby zaoszczędzić czas można wziąć gotowy makaron, najważniejsze jest, aby wybrać najwyższej jakości marki, które mają dobry skład.
Jak prawidłowo ugotować makaron z tuńczykiem
Dobrze ugotowany makaron jest uwielbiany przez absolutnie wszystkich. Dlatego dziś zrobimy własny makaron z tuńczykiem, który okazuje się nierealnie pyszny. To świetna propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością zasmakuje Tobie i wszystkim domownikom. A nasz odpowiednio przygotowany sos pomidorowy doskonale uzupełni smak ryby, sprawiając, że w ustach pozostanie delikatny, kremowy posmak.
Taki makaron można zalać kremowym sosem, posypać na wierzchu tartym parmezanem i zapiec w piekarniku. To świetne danie do zapiekanek.
Zacznijmy przygotowywać nasz makaron z tuńczykiem, od składników, które będą do nich potrzebne:
- Makaron (penne) - 120 gramów;
Tuńczyk z puszki - 2 puszki;
Ciężka śmietana - 100 ml;
Pasta pomidorowa - 20 gr;
Cebula - 1 mały kawałek;
Oliwa z oliwek;
Sól - 1/ 2 łyżki;
Pieprz czarny - 1 1/4 łyżeczki.
Przygotowanie:
- Na dużą patelnię (najlepiej taką z grubym dnem) wlej odrobinę oliwy z oliwek, tak aby pokryła całe dno patelni.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię, ogień powinien być średnio-niski. Pozwól cebuli smażyć się na złoty kolor, powinno to zająć około 2-3 minuty.
Otwórz puszki z tuńczykiem i odsącz wodę. Po zakończeniu można jeszcze wypłukać pod bieżącą wodą.
Przełożyć na patelnię z cebulą i dobrze rozgnieść widelcem. Możesz to zrobić w małej misce, a następnie dodać na patelnię, jeśli tak będzie Ci łatwiej. Ryba powinna się łatwo ugniatać.
Tuńczyka dobrze wymieszać z cebulą, najlepiej zrobić to drewnianą łopatką. Następnie smażymy rybę na małym ogniu przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Powinna pojawić się na nim lekka skórka.
Dodaj pastę pomidorową lub przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Mieszanka jest dość łatwa do przypalenia, jeśli się jej nie wymiesza, więc nie zapominaj o tym. Następnie wlewamy do naszych składników ciężką śmietanę, którą wcześniej lekko ubijamy trzepaczką (powinna być zimna, a czas ubijania powinien wynosić co najmniej 3 minuty). Dodaj sól do smaku i sporą ilość czarnego pieprzu. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Często mieszaj zawartość patelni i nigdy nie przykrywaj.
Postaw na ogniu małą patelnię z wodą i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj 1 łyżkę soli i trochę oliwy z oliwek. Następnie wsypujemy nasz makaron i gotujemy go przez 9-10 minut, aż będzie al dente.
Odcedzić wodę z makaronu i dodać kilka łyżek sosu bezpośrednio na patelnię z makaronem. Dobrze wymieszać, aby sos równomiernie rozprowadził się po makaronie. Ułóż makaron na talerzu do serwowania i polej go kremowym sosem z tuńczyka.
Posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawać. Życzymy przyjemnego apetytu!
Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.