Jak przygotować sałatkę Cezar
Dziś obalony został mit, że sałatka cezar kojarzy się z Juliuszem Cezarem. W wielu źródłach możemy przeczytać, że sałatka Cezar jest bezpośrednio związana z szefem kuchni o nazwisku Caesar Cardini - amerykańskim rodowitym Amerykaninem o włoskich korzeniach. Swego czasu autorka całkiem przypadkowo wymyśliła tę piękną i bardzo popularną dziś sałatkę.
Na początku XX wieku, w Święto Niepodległości do restauracji Cezar niespodziewanie zawitali bardzo honorowi goście. Historia dzieje się w czasach prohibicji, z powodu której cierpiała cała Ameryka. Restauracja znajdowała się jednak bardzo blisko Meksyku, co pozwalało jej właścicielowi zaopatrywać siebie i przybywających do niego gości w różne alkohole. Alkoholu było pod dostatkiem, czego nie można powiedzieć o zaopatrzeniu w żywność. W restauracji nie było w ogóle jedzenia.
Jednak, aby nie zawieść swoich gości Cezar wpadł na pomysł przyrządzenia sałatki z jedynych produktów, jakie miał w kuchni: filet z kurczaka, jajka, oliwa z oliwek, świeże liście sałaty, parmezan, bułka tarta, sos i czosnek. Jak wiadomo, sałatka przypadła do gustu gościom, a opowieść o niej obrosła legendą pełną szczegółów i ciekawostek.
Dziś sałatka osiągnęła szczyt popularności, trudno znaleźć instytucję, w której by jej nie podawano. Z tego powodu nie tylko nie wkłada się do niego: krewetek i bekonu, jajek, kurczaka i przepiórek, pieczarek, parmezanu zastąpionego serem feta, słodkiej papryki, a nawet fasoli. Ogólnie rzecz biorąc, eksperymentowali z "Cezarem" przez długi czas i niekiedy nawet z powodzeniem.
Dziś pokażemy Wam kilka bardzo ciekawych przepisów, które zachwycą Was i Waszych bliskich swoimi niesamowitymi właściwościami i pomogą Wam z łatwością przygotować popularną sałatkę.
Klasyczna sałatka Cezar
Niezbędne składniki:
- Sałata lodowa - 1 szt;
Pomidor - 2 małe kawałki;
Pierś z kurczaka (filet) - 350 gr;
Batata - 6 plastrów;
Masło - 2,5 łyżki;
Czosnek - 2 ząbki;
Parmezan - do smaku;
Jaja przepiórcze - 4 szt;
Oliwa z oliwek - 50 gr;
Żółtka jaj - 2 szt;
Musztarda - 1 łyżka;
Sok z cytryny - 3 łyżki;
Olej rafinowany - 50 ml;
Sól - do smaku.
Proces przygotowania:
- Zacznij od sosu. Jajka włożyć do wody i postawić na ogniu, poczekać aż się ugotują, obrać je i wyjąć żółtka. Białka nie będą tu potrzebne, można je zjeść lub wykorzystać gdzie indziej. Weź widelec i rozgnieć żółtka.
Do żółtek dodajemy musztardę, następnie obieramy z łupinek czosnek i rozgniatamy go specjalną praską, nożem lub ścieramy na tarce, również dodajemy do masy żółtkowo-musztardowej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj sok z cytryny i bardzo mało soli i jeszcze raz wymieszaj.
Wymieszaj olej rafinowany i oliwę z oliwek, wlej do sosu i zacznij energicznie mieszać. Sos może okazać się nierówny, ale to nic nie szkodzi: wystarczy, że pozostawisz go do naciągnięcia na około kwadrans.
Kiedy sos się naparuje, trzeba go mieszać łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji, konsystencja sosu powinna przypominać kwaśną śmietanę.
Zaleca się spróbowanie sosu przed dodaniem go do sałatki, aby upewnić się, że jest w nim wystarczająco dużo soli i musztardy.
Następnie można przystąpić do przygotowania samej sałatki. Weź liście zielonej sałaty, opłucz je dokładnie pod zimną wodą, następnie osusz, pokrój na mniejsze kawałki i odłóż w chłodne miejsce.
Postaw patelnię na ogniu i rozpuść w niej łyżkę masła.
Posiekaj ząbek czosnku, pokrój go na plasterki i gdy olej zacznie wrzeć, wrzuć czosnek na patelnię.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, około 2X3 centymetry, włożyć na patelnię z czosnkiem, smażyć przez 10 minut, aż się zrumieni, następnie zdjąć z ognia.
Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak, dodajemy kolejną łyżkę masła i kolejny ząbek czosnku. Podczas gdy czosnek się smaży, pokrój kromki chleba w kostkę 1X1 centymetra. Wrzucamy na wrzący olej i smażymy do zrumienienia, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby bułka tarta się nie przypaliła.
Teraz nadszedł czas na przygotowanie sałatki. Wyjmij liście sałaty z lodówki, ułóż na nich upieczoną pierś z kurczaka.
Pomidory pokroić w plastry, a parmezan w płatki za pomocą obieraczki do warzyw, ułożyć wszystko na wierzchu piersi.
Udekoruj talerz ugotowanymi jajkami przepiórczymi przekrojonymi na pół i polej sosem Cezar.
Enjoy Enjoy!
Cezar
Niezbędne składniki:
Na sos:
- Jaja przepiórcze - 4 szt;
Oliwa z oliwek - 50 gr;
Żółtka z jaj kurzych - 2 szt;
Musztarda - 1 łyżka;
Sok z cytryny - 3 łyżki;
Olej rafinowany - 50 ml;
Sól - do smaku.
Czosnek - 1 ząbek.
W sałatce:
- Filet z kurczaka - 400 g;
Sałata aisbergska - 1 gałązka;
Pomidorki koktajlowe - 200 gr;
Ser Parmesano - 100 gr;
Batata - 0,5 sztuki; Czosnek - 1 ząbek;
Czosnek - 1 ząbek;
Oliwa z oliwek - 3 łyżki;
Sól, pieprz - do smaku.
Proces gotowania:
- Tutaj, podobnie jak w poprzedniej wersji, warto zacząć od sosu. Jajka kurze gotujemy we wrzącej wodzie, następnie obieramy je i wyjmujemy żółtka. Tutaj potrzebne są tylko żółtka, więc z ugotowanymi białkami można wymyślić jakieś inne danie. Można, na przykład, faszerować jajka. Ugotowane żółtka rozgnieść widelcem.
Do utartych żółtek dodać musztardę, obrać czosnek i zmiażdżyć go specjalną praską lub nożem, dodać do przyszłego sosu i wszystko dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj sok z cytryny i sól i ponownie wymieszaj. Wymieszaj oba rodzaje oleju, dodaj do sosu i zacznij mieszać.
Nie szkodzi, jeśli na początku sos nie wyjdzie jednolity: wystarczy odstawić go na ok. 20 minut, a następnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji, sos powinien przypominać nieco kwaśną śmietanę.
Przed polaniem sałatki sosem, posmakuj go, może trzeba będzie jeszcze trochę posolić lub dodać musztardy.
Następnie bierzemy biały chleb, usuwamy skórkę i kroimy miękisz w kostkę.
Posiekaj ząbek czosnku, włóż go do małej miseczki i dodaj oliwę z oliwek. Włóż miskę do mikrofalówki na pół minuty, tyle czasu, aby oliwa wchłonęła aromat czosnku.
Ułóż przyszłe grzanki na blasze do pieczenia i posyp je równomiernie mieszanką czosnku i oliwy z oliwek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż grzanki, aby się zrumieniły przez 10-15 minut.
Umyte i osuszone filety z kurczaka, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w paski o długości ok. 10 cm, dopraw solą i pieprzem.
Postaw patelnię na ogniu, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i pozwól jej się rozgrzać. Umieść kawałki fileta na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Każdy kawałek pokroić na mniejsze plasterki.
Umyj sałatę lodową, usuń liście z kolby, a następnie porwij na mniejsze kawałki. Ważne jest, aby rozrywać, a nie kroić.
Opłucz pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół.
Obieraczką do warzyw pokrój parmezan na płatki.
Następnie można złożyć sałatkę. Na talerzu ułożyć liście sałaty lodowej, na nich kawałki kurczaka, pomidorki koktajlowe, parmezan, grzanki, polać sosem Cezar.
Bon appetit!
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co może ugotować obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????