Jak przyrządzić chłodnik z buraków

Jednym z najbardziej popularnych białoruskich pierwszych dań jest chłodnik z buraków. W przeciwieństwie do klasycznych gorących zup, ten wariant jest zwykle podawany nie tylko na obiad, ale także na kolację. Z reguły zwyczajowo podaje się chłodnik z buraków i ziemniaków z boczkiem. Wariant ten jest idealny na pełny obiad. Osobliwością gotowania zupy jest to, że nie jest ona gotowana. Główne składniki umieszcza się w garnku i zalewa płynem.

Ziemniaki z boczkiem gotowane są oddzielnie. Podaje się je jako dodatek do potraw na bogato. Jeśli nie ma boczku, ziemniaki można po prostu ugotować, dodając do nich olej słonecznikowy i posiekane zioła. Lepiej jest smażyć ziemniaki młode. W ten sposób danie okaże się bardziej oryginalne!

Jak przyrządzić chłodnik z buraków

Do ugotowania chłodnika potrzebne będą ugotowane buraki. Warzywa korzeniowe muszą być miękkie, aby zupa była delikatna. Buraki można gotować lub piec w piekarniku. Jeśli ugotujesz je w piekarniku, smak zupy będzie bardziej pikantny. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie buraków, to aby przyspieszyć ten proces, musisz pokroić je na małe kawałki, zalać zimną wodą, a następnie doprowadzić do gotowości. Zazwyczaj zabieg trwa nie dłużej niż 20 minut.

Wartość odżywcza pierwszego dania będzie wyższa, jeśli doda się do niego świeże ogórki i rzodkiewki. Te warzywa są dodatkowe i wprowadzane, w zależności od chęci. Zupę zalać kefirem i przegotowaną zimną wodą, można użyć wody mineralnej bez gazu.

Składniki:

    Buraki gotowane - 4 sztuki średniej wielkości; Ogórek - 1 długi; Rzodkiewka - 3 szt; Kefir - 1 l; Kwaśna śmietana - 100 g; Sól, czarny pieprz - do smaku; Ziemniaki - 8 szt; Bekon - 150 gr; Olej słonecznikowy - do smażenia; Czosnek - 4 ząbki; Przegotowana zimna woda - 1 l; Świeże zioła - 1 pęczek.

Metoda przygotowania:

    Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków. Młode ziemniaki gotuje się w marynacie, aż będą prawie gotowe. Może mieć lekko twardy środek; Ziemniaki kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem słonecznikowym. Kliny ziemniaczane posolić i popieprzyć, obłożyć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na wierzchu ułożyć paski bekonu. Ważne jest, aby nie był zbyt tłusty. W przeciwnym razie tłuszcz się rozpuści, a ziemniaki będą w nim pływać; Wysyłamy ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Następnie wyjmij je, zamieszaj i piecz jeszcze przez 3 minuty; Podczas gdy ziemniaki się gotują, zetrzeć do rondla buraki, ogórki i rzodkiewki w kostkę lub dowolne kształty. Warzywa posolić, zalać kefirem i przegotowaną zimną wodą. Używając wody do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Pierwsze danie dokładnie wymieszać, obłożyć posiekaną zieleniną i wstawić do lodówki; W ciągu 15 minut zupę można rozlać na talerze, uzupełnić połówką ugotowanego jajka i łyżką kwaśnej śmietany. Do pierwszego dania podawać boczek z ziemniakami.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.