Jak przyrządzić chłodnik z buraków
Jednym z najbardziej popularnych białoruskich pierwszych dań jest chłodnik z buraków. W przeciwieństwie do klasycznych gorących zup, ten wariant jest zwykle podawany nie tylko na obiad, ale także na kolację. Z reguły zwyczajowo podaje się chłodnik z buraków i ziemniaków z boczkiem. Wariant ten jest idealny na pełny obiad. Osobliwością gotowania zupy jest to, że nie jest ona gotowana. Główne składniki umieszcza się w garnku i zalewa płynem.
Ziemniaki z boczkiem gotowane są oddzielnie. Podaje się je jako dodatek do potraw na bogato. Jeśli nie ma boczku, ziemniaki można po prostu ugotować, dodając do nich olej słonecznikowy i posiekane zioła. Lepiej jest smażyć ziemniaki młode. W ten sposób danie okaże się bardziej oryginalne!
Jak przyrządzić chłodnik z buraków
Do ugotowania chłodnika potrzebne będą ugotowane buraki. Warzywa korzeniowe muszą być miękkie, aby zupa była delikatna. Buraki można gotować lub piec w piekarniku. Jeśli ugotujesz je w piekarniku, smak zupy będzie bardziej pikantny. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie buraków, to aby przyspieszyć ten proces, musisz pokroić je na małe kawałki, zalać zimną wodą, a następnie doprowadzić do gotowości. Zazwyczaj zabieg trwa nie dłużej niż 20 minut.
Wartość odżywcza pierwszego dania będzie wyższa, jeśli doda się do niego świeże ogórki i rzodkiewki. Te warzywa są dodatkowe i wprowadzane, w zależności od chęci. Zupę zalać kefirem i przegotowaną zimną wodą, można użyć wody mineralnej bez gazu.
Składniki:
- Buraki gotowane - 4 sztuki średniej wielkości;
Ogórek - 1 długi;
Rzodkiewka - 3 szt;
Kefir - 1 l;
Kwaśna śmietana - 100 g;
Sól, czarny pieprz - do smaku;
Ziemniaki - 8 szt;
Bekon - 150 gr;
Olej słonecznikowy - do smażenia;
Czosnek - 4 ząbki;
Przegotowana zimna woda - 1 l;
Świeże zioła - 1 pęczek.
Metoda przygotowania:
- Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków. Młode ziemniaki gotuje się w marynacie, aż będą prawie gotowe. Może mieć lekko twardy środek;
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem słonecznikowym. Kliny ziemniaczane posolić i popieprzyć, obłożyć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na wierzchu ułożyć paski bekonu. Ważne jest, aby nie był zbyt tłusty. W przeciwnym razie tłuszcz się rozpuści, a ziemniaki będą w nim pływać;
Wysyłamy ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Następnie wyjmij je, zamieszaj i piecz jeszcze przez 3 minuty;
Podczas gdy ziemniaki się gotują, zetrzeć do rondla buraki, ogórki i rzodkiewki w kostkę lub dowolne kształty. Warzywa posolić, zalać kefirem i przegotowaną zimną wodą. Używając wody do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Pierwsze danie dokładnie wymieszać, obłożyć posiekaną zieleniną i wstawić do lodówki;
W ciągu 15 minut zupę można rozlać na talerze, uzupełnić połówką ugotowanego jajka i łyżką kwaśnej śmietany. Do pierwszego dania podawać boczek z ziemniakami.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.