Jak przyrządzić karpia: przepis
Karp jest dostępny przez cały rok. Dlatego potrawy z niego są uważane za dość popularne. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić karpia, rybę można gotować, dusić, smażyć, a także piec. Ten rodzaj ryb jest bardzo tłusty i kaloryczny. Tłuszcze te są jednak szybko trawione i nie odkładają się w postaci dodatkowych centymetrów. Tak czy inaczej, karpia lepiej podawać ze świeżymi lub duszonymi warzywami, cytryną i zieleniną. Jeśli chcesz, możesz zapiec rybę z warzywami. W tym przypadku tworzy pełne danie nadające się zarówno na niezobowiązującą kolację, jak i na świąteczny stół!
Karp jest bogaty w witaminy z grupy B i minerały. Jego regularne stosowanie sprzyja normalizacji poziomu cukru we krwi, przywróceniu pracy tarczycy i poprawie stanu kości. Karp zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce, które doskonale syci i jest łatwo przyswajalne przez organizm, nie powodując uczucia ciężkości w żołądku.
Jak dobrze przyrządzić karpia: podstawowe sekrety
Karp odnosi się do dość kościstej ryby. Można go jednak ugotować tak, że kości nie będą w ogóle wyczuwalne. Musisz tylko znać kilka sztuczek:
- Należy kupić dużą rybę o wadze około 2 kilogramów. Z dużego karpia o wiele łatwiej będzie wybrać nawet małe ości; Prawidłowo oczyścić rybę. Najpierw usuwa się łuski ostrym nożem, następnie rybę myje się pod bieżącą wodą. Konieczne jest dokładne wycięcie jamy brzusznej w celu usunięcia wnętrzności. Konieczne jest usunięcie ciemnej folii. W przeciwnym razie smak gotowanej ryby może ulec znacznemu pogorszeniu. W ostatnim kroku należy odciąć głowę, płetwy i skrzela, a następnie dokładnie umyć tuszę; Ryba będzie bardziej soczysta i delikatna, jeśli zostanie wcześniej zamarynowana. Trzymaj tuszę ryby w marynacie przez około pół godziny; Podczas pieczenia kości rozpuszczą się, jeśli w skórce zostaną zrobione małe nacięcia.
Aby prawidłowo i smacznie przyrządzić karpia, należy trzymać się przepisu i używać świeżych składników wysokiej jakości. Sosy sprawiają, że smak potrawy staje się bardziej wyrafinowany i niezwykły.
Karp pieczony w śmietanie
Zapiekanie w kwaśnej śmietanie jest wykorzystywane do przygotowania wielu rodzajów ryb. Kwaśna śmietana zmiękcza mięso, czyni je niezwykle delikatnym w smaku, nadaje słodki i kremowy posmak. Karpia lepiej jest gotować od razu z ziemniakami. Młode ziemniaki mogą być pieczone w marynacie i doskonale nadają się do gotowania.
Danie wyjdzie pyszne i soczyste, jeśli zastosujesz się do wszystkich powyższych zaleceń. Weź dużego karpia i dokładnie go wyczyść. Ważne jest, aby nie zapomnieć o usunięciu łusek z płetw. Jeśli pokroisz tuszę na średniej wielkości steki, ryba szybko się upiecze, a ości się rozpuszczą.
Składniki:
- Duży karp - około 2 kg; Ziemniaki - 6 sztuk; Ser twardy - 150 gr; Kwaśna śmietana 20% tłuszczu - 200 gramów; Mąka - 1 łyżka stołowa; Olej roślinny rafinowany - 2 łyżki stołowe; Masło - 2 łyżki stołowe; Sól i czarny pieprz - do smaku (po ok. 1 łyżeczce).
Metoda przygotowania:
- Ziemniaki są myte, obierane, wysyłamy do garnka gotować do połowy gotowości. Po zagotowaniu wody bulwy powinny stać 10-15 minut. Wyjmij ziemniaki, ostudź je do temperatury pokojowej i pokrój w średnie plastry; Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotujmy sos. Aby to zrobić, wymieszaj kwaśną śmietanę z jedną czwartą pieprzu i soli w pojemniku; Przygotuj rybę w sposób opisany powyżej, tylko pokrój steki na grubość 2-3 centymetrów; Posolić i popieprzyć kawałki. Weź ½ części soli i ¼ części pieprzu. Dokładnie ugniatamy kawałki i pozostawiamy do zamarynowania na 5 do 10 minut. Po upływie czasu obtoczyć kawałki w mące; Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować masłem. Ułożyć ziemniaki, rybę, polać sosem śmietanowym i przykryć serem; Posyp masę olejem roślinnym i wyślij ją do pieczenia przez 40 minut; Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw danie na kolejne 10 minut, a następnie wyjmij i podawaj.
W razie potrzeby można podać oddzielnie sałatkę ze świeżych warzyw i zieleniny. Jeśli chodzi o zieleninę, możesz użyć każdego rodzaju. Świetnie pasuje do koperku, pietruszki, kolendry, bazylii.
Pikantny karp z chrupiącą skórką
Wiele osób lubi smażone ryby. Wychodzi niesamowicie smaczny z złocistą chrupiącą skórką. Podczas gotowania po mieszkaniu rozchodzą się magiczne zapachy. Dlatego czasami trudno jest czekać na zakończenie procesu. Ważne jest, aby zrozumieć, że smażony karp jest znacznie bardziej kaloryczny niż pieczony. W dodatku jest dość tłusty. Dlatego należy podawać ją z cytryną i świeżymi warzywami.
Jeśli chodzi o dodatki, można się bez nich obejść. Świeże warzywa i zielenina są w zupełności wystarczającym uzupełnieniem dania. Jeśli nadal masz ochotę na odrobinę ekstrawagancji, lepiej użyć kaszy. Z ziemniaków lepiej zrezygnować. Uważa się, że danie będzie zbyt kaloryczne. Chociaż jeśli nie liczysz kalorii, połączenie ryby z ziemniakami jest idealnym rozwiązaniem na obfitą przekąskę.
Składniki:
- Świeży karp - 2 kilogramy; Mleko - 12 łyżek stołowych; Musztarda - 2 łyżki stołowe; Miód płynny - 2 łyżeczki; Ocet 6 % - 2 łyżeczki; Czosnek - 4 ząbki; Mąka kukurydziana lub zwykła - ½ szklanki; Suszony tymianek - 1 łyżeczka; Sól - 1 łyżeczka; Pieprz czarny mielony - ½ łyżeczki; Słodka papryka - szczypta; Olej roślinny - do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty. Aby to zrobić, wymieszaj w misce mleko, musztardę, miód i ocet. Masa powinna stać się jednorodna. Następnie przepuszczamy czosnek przez praskę i dodajemy go do marynaty. Pozostawić mieszaninę na 10-15 minut. Powinien się zaparzyć; Rybę dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na porcje. Tusze można kroić na steki i półtusze. W tym drugim przypadku wygodniej będzie smażyć. Tak, a proces gotowania będzie trwał krócej; Kawałki wkładamy do marynaty i inkubujemy 10-15 minut. Od czasu do czasu obracaj rybę, aby równomiernie się zamarynowała; W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Ilość przypraw można dostosować do własnych potrzeb; Na głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny; Każdy kawałek ryby obtoczyć w marynacie, a następnie w panierce; Grilluj rybę, aż stanie się złotobrązowa i wyłóż ją na papierowe ręczniki, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
Podawaj rybę razem ze świeżymi warzywami. Smażony karp powinien być spożywany bezpośrednio po przyrządzeniu. W przeciwnym razie panierka rozmięknie, a ryba straci swoje pierwszorzędne właściwości smakowe.
Prosta, delikatna sałatka z karpia
Składnikiem wielu sałatek rybnych jest karp, przepisy kulinarne zakładają użycie filetów. Filet można kupić gotowy lub wyekstrahowany z samej ryby. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale całkiem smaczna. Jednocześnie można też eksperymentować ze sposobem podawania. Na przykład, możesz podać sałatkę na wspólnym talerzu, lub możesz użyć krakersów lub tartaletek do ułożenia sałatki. W tym drugim przypadku stanowi świetną przystawkę do porcji.
Do przygotowania potrawy potrzebny jest estragon. Powinien być posiekany. W przeciwnym razie duże kawałki przyprawy mocno zakłócą delikatny smak ryby.
Składniki:
- Karp świeży - 1 szt; Białe wytrawne wino - 200 ml; estragon - 100 gramów; Kwaśna śmietana - 5 łyżek stołowych; Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe; Masło - 50 gramów; Cebula - 2 łyżki stołowe; Sól kuchenna - 500 gramów.
Metoda przygotowania:
- Wypatroszyć tuszę i natrzeć ją posiekanym estragonem; Piekarnik nagrzewa się do 180 stopni; Na blasze rozkładamy sól, na niej - rybę. Posypać solą również tuszę ryby; Gotować rybę przez około 20-30 minut; Podczas gdy ryba się piecze, przygotujmy sos. W tym celu na patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy do niego oliwę z oliwek. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach, gdy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, dodajemy wino. Po kilku minutach duszenia dodać kwaśną śmietanę i część estragonu. Wymieszać sos, wyłączyć ogień i zdjąć masę z ognia; Gdy ryba się upiecze, ostudzić ją i oddzielić mięso od ości. Użyj fileta jako bazy do sałatki; Polać sosem rybę i podawać. Danie jest niesamowicie pyszne, zarówno na zimno jak i na ciepło.
Teraz już wiesz, jak przyrządzić karpia, aby ryba nie czuła ości. Należy skorzystać z wszystkich przepisów, aby wybrać najlepszą opcję dla siebie. Karp nadaje się również na świąteczny stół. Ale w tym przypadku, należy użyć bardziej uroczyste sposoby podawania i skomplikowane przepisy.