Jak przyrządzić krewetkowy bisque

Jeśli uwielbiasz owoce morza i chcesz w pełni wykorzystać ich smak, zrób bisque z krewetek. To danie to zupa, w której wykorzystuje się nie tylko samo mięso krewetek, ale również to, co uważane jest za odpad: głowy i skorupy. Nadają one potrawie bogaty krewetkowy smak i luksusowy aromat. Proces gotowania bisque jest dość prosty. W tym samym czasie, istnieje szereg niuansów, które pozwalają uzyskać bogaty smak. Zupa nie toleruje nadmiaru. Dlatego uzupełnia się go tylko łyżką i grzankami z bochenka lub chleba pszennego.

Zupę można przygotować z dowolnego rodzaju krewetek. Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest pierwsze danie ze świeżo zamrożonych owoców morza. Dlatego warto spróbować je kupić! Owoce morza zawierają białko, które jest szybko i prawie całkowicie przyswajane przez organizm. Są one bogate w witaminy i minerały. Ze względu na niewielką zawartość kalorii, krewetki są często włączane do diety osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Muszle i główki zawierają ogromną ilość minerałów i antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się i odmładzają organizm. Dlatego zupa wychodzi niesamowicie pyszna i pożywna!

Jak ugotować bisque z krewetek?

Zupa bisque z krewetek ma konsystencję puree. Jest bardzo delikatny i bogaty w smaku. Wyrafinowania bisque nadaje mięso krewetek. Powinien być spożywany w jednym kawałku, aby krewetki były wyraźnie wyczuwalne podczas posiłku. Krewetkę należy ugotować osobno i dodać pod koniec zupy.

Bisque powinien mieć jedwabistą konsystencję. Dlatego należy przepuścić ją przez sito, aby móc usunąć duże kawałki, które nie zostały zmielone w blenderze. To nie tylko owoce morza, które sprawiają, że zupa jest użyteczna, ale także warzywa, które są zawarte.

Składniki:

    Krewetki argentyńskie - 300 g; Głowy i pancerze krewetek - 1 kg; Cebula - 1 główka; Czosnek - 2 ząbki; Marchew - 1 szt; Tarte pomidory - 200 gr; Liść laurowy - 2 szt; 20% krem - 200 ml; Mąka - 1 łyżka; Papryka - 1 łyżka; Masło - do smaku; Olej roślinny - do smaku; Sól, czarny pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Stawiamy na ogniu garnek, w którym zamierzamy ugotować zupę. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Gdy się rozgrzeje, dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści; Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez przejście czosnku i posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy do warzyw pokrojoną marchewkę. Pomidorujemy warzywa dosłownie 2-4 minuty, a następnie dodajemy pancerze i głowy krewetek. Pieczemy przez 2 minuty. Jak tylko krewetki przejdą smakiem, dodajemy pokrojone pomidory. Zalać bazę wodą, dodać przyprawy i liść laurowy. Niech się gotuje na wolnym ogniu przez 30 minut; Po upływie wyznaczonego czasu, usuń liść laurowy i dobrze ubij bazę za pomocą blendera. Wykonaj procedurę ostrożnie, aby skorupki i główki były dobrze posiekane. Rozdrobniona masa jest ubijana przez blender w celu usunięcia grubych pozostałości; W innym rondelku rozgrzej niewielką ilość masła i przesmaż w nim mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Wprowadzić niewielką ilość posiekanego biszkoptu i szybko ubić trzepaczką. Następnie dodajemy pozostałą część zupy. Jeszcze raz ubijamy trzepaczką. Zupę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji; Usuń z krewetki żyłę jelitową. Następnie podsmażamy owoce morza na niewielkiej ilości masła. Część z nich należy włożyć do zupy. Ubij zupę za pomocą blendera, tak aby krewetki zostały zmiażdżone; Na ostatnim etapie gotowania do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzić masę do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia; Zupę rozlać do talerzy i udekorować pozostałymi całymi krewetkami.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.