Jak przyrządzić muszle z mięsem mielonym

Muszle z mięsem mielonym to świetna propozycja na prosty i obfity obiad dla całej rodziny. Są one wykonywane szybko z niedrogich i przyjaznych dla budżetu składników. Oczywiście, nadziewanie muszli wymaga czasu. Ale efekt jest tego wart. Na stole pojawi się niezwykłe i niesamowicie pyszne danie! Dzięki temu, że farsz gotowany jest wewnątrz skorupy, zachowuje swoją soczystość! Do nadziewania idealnie nadają się conchiglioni, czyli makaron w kształcie łódki. Wewnątrz muszli jest wystarczająco dużo miejsca. Dlatego w ich wnętrzu znajduje się mnóstwo farszu.

Ważne jest, aby kupować wysokiej jakości makaron z pszenicy durum. Dlatego lepiej jest preferować makarony włoskich producentów. Przed nadziewaniem muszle gotuje się w osolonej wodzie do momentu, aż będą półgotowe, a następnie nadziewa się je mięsem mielonym. Następnie danie jest zapiekane w piekarniku.

Jak ugotować muszle z mięsem mielonym?

Przed ugotowaniem potrawy należy określić jej główne składniki. Oprócz samych muszli, będziemy potrzebować standardowego zestawu warzyw, które dodadzą potrawie smaku i soczystości, mięsa mielonego oraz sosu. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, które masz w lodówce. Mielony kurczak jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania. Zamiast tego można użyć mielonego mięsa z indyka. Jeśli lubisz bardziej tłuste i obfite dania, możesz użyć mielonej wołowiny, baraniny lub farszu mieszanego.

Należy przygotować farsz do muszli. Niestety nie zdąży się on upiec, jeśli farsz włożymy do makaronu w surowej postaci. Jeśli chodzi o sos, możesz użyć ketchupu, koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki. Lubisz sos beszamelowy czy śmietanowy? Więc nie krępuj się dodać go do mieszanki!

Składniki:

    Conchiglioni - 250 g; Mielony indyk - 300 gr; Cebula - 1 główka; Marchew - 1 szt; Czosnek - 3 ząbki; Pomidor - 1 szt; Kwaśna śmietana - 2 łyżki; Ser twardy - 120 gr; Olej roślinny - 3 łyżki; Sól, czarny pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, podsmażyć w nim startą marchewkę i pokrojoną w kostkę małą cebulę. Jak tylko warzywa staną się miękkie, dodajemy do nich mięso mielone. Używając drewnianej łopatki, rozbijaj duże kawałki. Mięso mielone podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy sól, pieprz i przyprawy; W rondlu ugotować muszle w dużej ilości wody. Ważne jest, aby skrócić o połowę czas gotowania podany na opakowaniu! Umieść skorupki w durszlaku i odsącz z nadmiaru wody. Następnie układamy je na blasze do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju; Na każdą muszlę nakładamy odpowiednio dużą ilość farszu; Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę i razem z czosnkiem, śmietaną i przyprawami ubijamy na jednolitą masę. Dodaj sos do muszli; Resztę sosu rozcieńczyć niewielką ilością wody i wlać do naczynia z muszlami. Posypujemy makaron startym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut; Wyjmij tacę, rozłóż muszle na talerzach i podawaj na gorąco! Jeśli chcesz, posyp muszle posiekanymi ziołami.

Conchiglioni z mięsem mielonym ma wysoką wartość kaloryczną. Dlatego lepiej połączyć je z lekką sałatką warzywną i kieliszkiem białego wina.

Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.