Jak smacznie przyrządzić gładzicę na patelni
Istnieje wiele subtelności i niuansów w gotowaniu owoców morza, w zależności od rodzaju ryby, którą chcesz nakarmić swoją rodzinę. Jak smacznie przyrządzić gładzicę na patelni, aby filet był soczysty, a ryba dobrze wysmażona? Stosując się do wskazówek i zaleceń doświadczonych kucharzy, zebranych poniżej, nawet początkujący kucharz może ugotować zdrowe i smaczne danie z gładzicy.
Przygotowywanie ryb
Smażenie gładzicy na patelni będzie zawsze udane, jeśli ryba jest odpowiednio przygotowana do obróbki cieplnej. Od czego zacząć? Stosując się do poniższych kroków, będziesz miał 100% pewność doskonałego rezultatu, jakim będzie niesamowicie pyszne, soczyste i delikatne mięso ryby morskiej.
- Aby smażona flądra nie była gorzka, musi być odpowiednio oczyszczona. Ciemna część tuszy ma nieprzyjemny gorzki smak, więc nie psuje gotowego dania, ostrożnie usuń czarną folię.
Pamiętaj, aby przed gotowaniem świeżej lub mrożonej ryby usunąć z niej całe wnętrze, odciąć płetwy i głowę.
Oczyścić flądrę z łusek. Można to zrobić szybko i sprawnie, poruszając się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i używając specjalnego noża do czyszczenia ryb.
Usunąć ciernie z tuszy, które zazwyczaj są małe.
Po wszystkich manipulacjach pamiętaj, aby umyć rybę pod bieżącą wodą.
Gotowanie gładzicy na patelni wiąże się z wieloma niuansami. Na przykład:
- Przed smażeniem ryby należy natrzeć ją limonką lub cytryną, aby zniwelować specyficzny rybny posmak.
Do oleju do smażenia można dodać suszone liście trawy cytrynowej, które dodadzą potrawie efektownego aromatu.
Przy krojeniu ryby staramy się pokroić ją dość cienko, a następnie dokładnie posolić.
Można usmażyć całą gładzicę, ale do tego celu należy wybrać rybę niewielkich rozmiarów. Większe ryby, z reguły, są najpierw krojone na porcje, a następnie wysyłane na patelnię.
Jeśli gotujesz mrożoną rybę, a nie świeżą, rozmroź ją w zamrażarce na dolnej półce.
Flądra piecze się dość szybko, dlatego przed smażeniem należy dobrze rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę na maksymalnym ogniu.
Flądra na patelni
Aby przyrządzić pyszną flądrę smażoną na patelni, będziesz potrzebował następujących składników:
- Flądra - tusza o wielkości około 0,5 kg;
Cebula;
4 łyżki mąki;
Sól i pieprz;
Olej roślinny (rafinowany) do smażenia.
Przygotowanie:
- Rozmrażamy rybę w lodówce na dolnej półce lub w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, usunąć wnętrzności. Usunąć ciemną folię.
Usuń głowę, ogon i wszystkie płetwy.
Jeszcze raz umyć gładzicę i osuszyć ręcznikiem papierowym. Teraz można go pokroić na porcje, które należy posolić i pozostawić na około pół godziny.
Obtoczyć kawałki gładzicy w mące. Cebulę pokroić i również obtoczyć w niej gładzicę. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu.
Kiedy patelnia jest dobrze usmażona, posyp jej dno solą, a następnie dodaj olej roślinny. Dopiero wtedy kładziemy kawałki gładzicy, które smażymy z każdej strony przez 7 minut.
Usmażone kawałki ryby wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar oleju. Następnie podajemy flądrę z przybraniem najlepszym ze wszystkich - ugotowanym ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z sałatką ze świeżych warzyw.
Flądra w cieście
Miękkie mięso flądry w gęstym cieście to naprawdę pyszne danie na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.
Do ugotowania ryby według tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:
- 0,5-0,6 kg. filetów z flądry;
100 ml wody;
Jajko;
0,5 łyżki mąki;
Olej roślinny;
Sól i pieprz.
Ryba w cieście okazuje się niesamowicie pyszna i delikatna, a chrupiąca skórka jest główną ozdobą tak przygotowanego dania. Ciasto jest delikatniejsze, jeśli do jego wyrabiania użyje się kwaśnej śmietany lub mleka. Ciasto zrobione z wodą jest bardziej kruche.
Przygotowanie:
- Wbij jajko do pojemnika i ubij widelcem, aby połączyć żółtko z białkiem.
Do jajka dodajemy 100 ml wody, następnie dodajemy szczyptę soli i mieszamy trzepaczką.
Kolejnym krokiem jest dodanie mąki. Wsypuje się go do ciasta w kilku porcjach, ciągle mieszając. Konsystencja powstałego ciasta powinna przypominać frytki.
Gdy ryba jest już rozmrożona kroimy ją na porcje i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Bierzemy patelnię i rozgrzewamy na niej olej roślinny (około 150 ml). To jest właśnie ten przepis, w którym nie należy zmniejszać ilości oleju; jest to jego wyróżnik i gwarancja wyjątkowego rybnego smaku potrawy.
Posoloną rybę kładziemy na papierowym ręczniku, aby wchłonęła pozostałą wilgoć. Maczamy gładzicę w cieście, kawałek po kawałku, następnie kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Ryba powinna mieć ładną skórkę, a w środku powinna być dobrze upieczona.
Upieczoną gładzicę połóż na papierowym ręczniku, aby wchłonęła nadmiar oleju roślinnego.
Podawać gorącą rybę z bocznym daniem ze świeżych warzyw i dużą ilością zieleniny. Flądra w cieście ma niesamowity smak zarówno na ciepło jak i na zimno. Podczas smażenia kawałki ryby powinny być ułożone w odpowiedniej odległości od siebie, aby ciasto nie stało się płaskim plackiem. Jeszcze jedna rada: wygodniej jest obracać rybę, jeśli używa się dwóch widelców lub dwóch szpatułek jednocześnie.
Flądra w śmietanie na patelni
Wspaniale pyszne i delikatne danie rybne można przyrządzić na patelni.
Do tego celu potrzebne będą następujące składniki:
- 600 g. flądry;
2 szt. cebuli;
2 marchewki;
2 łyżki wody;
4 łyżki kwaśnej śmietany;
Sok z połowy cytryny;
Pieprz (mix);
Sól;
Liść laurowy;
Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozmrożenia ryby. Następnie kroimy go na porcje, wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy i pieprzymy. Pozostawić do zamarynowania na około godzinę.
Wykorzystaj czas, kiedy ryba się marynuje i przygotuj warzywa. Cebulę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, a następnie kroimy: cebulę - w pół krążki, a marchew można zetrzeć na tarce lub pokroić w julienne. Wlać pierwszą cebulę na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym, gdy stanie się złota, dodaj marchewkę. Za warzywami podajemy śmietanę i wodę, gdy sos się zagotuje zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz, pozostawiamy do duszenia przy zamkniętej pokrywce.
Rozgrzej jeszcze jedną patelnię. Na nim smażymy kawałki gładzicy z każdej strony. Do gotowego sosu rybnego włożyć liść laurowy i dusić na średnim ogniu przez około pół godziny.
Gotową rybę podajemy do stołu z dodatkiem świeżych ziół.
Ryba z sosem okazuje się bardzo delikatna, rozpływa się w ustach. Szczególnie smaczne będzie połączenie gładzicy z młodymi ziemniakami lub tradycyjnym puree ziemniaczanym. Degustację uprzyjemni sałatka ze świeżych warzyw.
Wskazówki dotyczące przyrządzania gładzicy na ruszcie
Chcesz ugotować smaczne i aromatyczne danie rybne, skorzystaj z porad doświadczonych kucharzy:
- Do panierowania delikatnych filetów rybnych lepiej jest użyć mąki ryżowej niż pszennej. Nadaje to potrawie szczególny smak i czyni ją jeszcze zdrowszą.
Do panierowania warto dodać przyprawy, które sprawią, że gotowe danie będzie wyjątkowo aromatyczne. Nie zaleca się przyprawiania samej ryby. Gałka muszkatołowa i imbir najlepiej współgrają ze smakiem flądry, dzięki kurkumie mieszanka do panierowania nabiera przyjemnego koloru, a gotowa panierowana ryba również wygląda wyjątkowo apetycznie.
Przed smażeniem gładzice należy zamarynować. Użyj soku z cytryny i musztardy. Na 500 g filetów rybnych potrzeba tylko 2 łyżki soku z cytryny i ½ łyżeczki musztardy.
Flądrę smaży się bardzo szybko. Dlatego nie należy trzymać go na patelni zbyt długo.
Kawałki ryby lepiej jest smażyć na dużym ogniu. Jest to konieczne, aby ciasto dobrze się zagęściło, a kawałki ryby uzyskały chrupiącą skórkę. Wewnątrz ryba pozostaje soczysta i delikatna.
Gładzicę należy podawać na gorąco. Zapach świeżo ugotowanej ryby nie pozostawi nikogo obojętnym. Z dodatkiem gotowanych ziemniaków i świeżych warzyw danie to na długo pozostanie w pamięci.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????