Jak suszyć morele w domu: metody

Morele są skarbnicą witamin i minerałów. Są one szczególnie bogate w kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, kwas nikotynowy, żelazo, potas, jod i pektyny.

W sezonie letnim każda gospodyni domowa zastanawia się, jak prawidłowo wysuszyć morele w domu. W końcu jest to świetna okazja, aby zachować smak, aromat i użyteczne właściwości moreli do następnych zbiorów. Szczegółowy opis suszenia moreli na różne sposoby dowiecie się z naszego artykułu.

Istnieją trzy rodzaje suszonych moreli:

    Najbardziej wartościowym rodzajem jest morela.

Naturalne suszenie na drzewie pozwala na zachowanie wszystkich użytecznych właściwości. Zawierają one maksymalną ilość witamin i mikroelementów w formie koncentratu. W rezultacie, produktem wyjściowym są suszone morele z pestkami.

Ale ten rodzaj suszonych moreli ma istotną wadę: nieestetyczny wygląd. Suszone owoce okazują się nieapetycznie brązowe i pomarszczone, a z moreli raczej trudno jest wydobyć pestkę. Dlatego wiele osób woli morele, które są ładniejsze w wyglądzie. I powinni, ponieważ suszone morele to ten przypadek, kiedy nieestetyczny produkt jest bardziej jakościowy i użyteczny niż piękny. Z suszonych moreli można przygotować uzvar i kompot oraz sporządzić napary.

    Kaysa to suszone całe morele bez pestek.

Przed suszeniem, pestki są usuwane z moreli przez otwór w szypułce. Robi się to za pomocą drewnianych patyczków, aby nie naruszyć integralności owoców.

    morele to suszone połówki dużych moreli bez pestek.

Morele drylowane są z małych owoców, natomiast kaysu i morele są z dużych i soczystych.

Z 1 kg moreli otrzymuje się 200 gramów kaisy lub moreli i 300 gramów moreli kosztem wagi pestki.

Jak suszyć morele na morele

morele - świetny sposób na zachowanie zbiorów moreli na zimę, wspaniała okazja do jedzenia zdrowych i smacznych owoców przez cały rok. Suszenie pozwala zachować jedną trzecią witamin i trzy czwarte mikroelementów w porównaniu ze świeżo zebranymi owocami. I jaki to pyszny smakołyk!

Proces gotowania moreli:

    Wybór owoców wysokiej jakości. Wybór owoców dla moreli jest bardzo ważny. Preferować owoce duże, zwarte, nie przejrzałe, bez widocznych uszkodzeń mechanicznych i defektów na skórce w postaci ciemnych plam. Jeśli zrobisz morele z moreli z ciemnymi kropkami, wyczujesz w nich gęste grudki. Należy również zwrócić uwagę na łatwość usuwania gniazda nasiennego - powinno się ono łatwo oddzielać, pozostawiając równe połówki owocu. Wstępne przygotowanie do suszenia. Wybrane morele należy dokładnie umyć, usunąć pestki i osuszyć na ręczniku.

Naturalnie suszone morele mają brązowy kolor. Aby uzyskać piękny bursztynowy kolor, należy zastosować kilka metod wstępnego przygotowania:

    Morele gotować przez kilka minut w wodzie z cukrem. Nadaje się do gęstych moreli, ponieważ mocno miękkie morele rozgotują się we wrzątku. Trzymać je przez 10 minut w roztworze kwasu cytrynowego (1 łyżka na 1 litr wody). Po tych zabiegach jeszcze raz osusz połówki moreli na ręczniku.

Po tym można przejść do suszenia bezpośredniego.

1 metoda. suszenie na wolnym powietrzu

    Do tej metody potrzebna będzie siatka i duży kawałek gazy. Połóż siatkę na środku rozciętej gazy i ułóż na niej połówki moreli, następnie połącz cztery końce gazy nad siatką i zawiąż węzeł, siatka z morelami zawinęła się w worek z gazy. Odległość od siatki do węzła powinna wynosić co najmniej 20 cm, aby zapewnić wystarczającą wentylację. Przy węźle, powieś worek z gazy na zewnątrz w cieniu, susząc przez około dwa tygodnie. Siatki powinny być przynoszone z ulicy w nocy, aby uniknąć rosy i nadmiernej wilgotności na morelach, ponieważ może to spowodować kwaśność owoców. Suszenie na tacce, przykrywając morele gazą, nie jest zalecane ze względu na duże ryzyko skwaśnienia owoców.

2. Suszenie w piecu

Metoda ta ma przewagę nad poprzednią: czas suszenia (skrócony do 9-10 godzin) i higiena (brak dostępu dla much).

    Rozłożyć owoce na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, stopniowo zwiększając temperaturę do 65 stopni. Obróć morele kilka razy podczas procesu suszenia i pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika, aby pozwolić na odparowanie nadmiaru wilgoci. Po 8 godzinach można sprawdzić, czy są gotowe. Na ostatnie kilka godzin zaleca się ponowne obniżenie temperatury w piekarniku do 50 stopni. Owoce powinny stać się elastyczne i nie puszczać soku po naciśnięciu. Po wyłączeniu moreli, pozostaw je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

3 Metoda. Suszenie w suszarce elektrycznej

    Aby umieścić połówki moreli w suszarce elektrycznej, ustawiając tryb temperatury 50 stopni, stopniowo zwiększając ją do 70-80 stopni. Czas schnięcia wynosi około 40 godzin. Przechowywanie moreli. Wilgotność całej partii moreli może być nierównomierna, ale po kilku dniach przechowywania zwykle się wyrównuje. Najlepiej jest przechowywać morele w płóciennej torbie lub w szklance w ciemnym, suchym miejscu. Może być przechowywany w zamrażarce. Nie przechowywać w plastikowych torebkach, plastikowych pojemnikach.

Przygotuj przetwory z suszonych moreli i spraw przyjemność swoim bliskim słodkim i zdrowym deserem w zimie.

Auchan