Jak ugotować pysznego kalafiora w panierce
Wybór jesiennych dań warzywnych nie byłby kompletny bez przepisu na kalafiora w cieście. Jest to wspaniałe lekkie danie, które uwielbiają wszyscy bez wyjątku. Z kalafiorem nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni. Danie przygotowuje się w kilku prostych krokach. Najpierw trzeba ugotować kapustę, następnie przygotować ciasto, połączyć półprodukty i podsmażyć na patelni. Co może być łatwiejsze?
Jak ugotować kalafior w cieście w domu
Składniki:
- 400 g - kalafior;
1 szt. - jajko;
3 łyżki - kwaśna śmietana;
0,5 łyżki słodkiej papryki;
2 łyżki - mąki;
Sól;
Olej.
Przepis krok po kroku:
- Kapustę należy umyć pod zimną wodą. Usunąć nadmiar liści, połamać na różyczki. Wielkość kwiatostanów ustalana jest indywidualnie. Stawiamy garnek z wodą na kuchence.
Woda już się zagotowała, zmniejszyć ogień. Wlać kapustę, dodać odrobinę soli. Tylko szczypta. Gotuj kalafior we wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Ważne jest, aby nie rozgotować kapusty, aby nie stała się zbyt miękka. Gotować pod zamkniętą pokrywką, po upływie określonego czasu sprawdzić gotowość.
Kapusta jest gotowa. Wyłączyć go i położyć na talerzu. Teraz pozwól floretom ostygnąć, aby mogły trochę wyschnąć.
W czasie, gdy kapusta stygnie, przygotuj ciasto. W misce ubić jedno jajko. Dodajemy szczyptę soli, pół łyżeczki papryki i 3 łyżki kwaśnej śmietany i mieszamy. Teraz musimy dodać mąkę. Potrzebujemy 2 łyżki stołowe mąki. Na początku dodaj połowę i wymieszaj. Dodaj drugą część mąki, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Dobrze wymieszać masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Możesz potrzebować nieco mniej lub więcej niż podana ilość tego składnika.
Ciasto jest gotowe. Pozostaje jeszcze tylko podsmażyć kapustę. Stawiamy patelnię na kuchence i wlewamy olej roślinny. Do gotowania należy wybrać patelnię o małej objętości, wtedy do smażenia potrzebna będzie niewielka ilość oleju roślinnego. Im większa patelnia, tym więcej oleju będziesz potrzebować.
Weź kapustę. Zanurz każdy kawałek w cieście i ułóż na patelni. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, a olej - wrzący. Możesz zanurzyć w cieście całą kapustę na raz lub brać po jednej gałązce. Rób jak chcesz.
Smażyć płatki kalafiora w cieście ze wszystkich stron. Gdy kalafior się zrumieni, rozłóż plastry na serwetce. Ta metoda pomoże usunąć nadmiar oleju, który zostanie natychmiast wchłonięty przez ręcznik papierowy. Powtarzać czynność, aż cała kapusta będzie gotowa.
Kapusta jest gotowa. Jeśli pokroisz kawałek kapusty, możesz zobaczyć, jak delikatna i aromatyczna się okazuje. Samo ciasto jest bardzo smaczne, w połączeniu z kapustą łączy się niesamowicie.
Kalafior w cieście może być podawany jako przekąska lub zupełnie samodzielne danie. Kalafior jest przygotowywany jako dodatek do mięsa. Co niewiarygodne, danie jest bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.