Jak zamrozić kukurydzę na zimę

Korzyści płynące z kukurydzy są znane od dawna. Jest bogata w mikroelementy, błonnik, białka, smakuje bardzo dobrze, dodatkowo słodka kukurydza jest bardzo pożywna. Kukurydza w dojrzałej postaci nie powinna być przechowywana dłużej niż miesiąc - stężenie skrobi w ziarnach szybko wzrasta i stają się one twarde. Dlatego wielu szuka przepisów, jak zamrozić kukurydzę na zimę na kolbie. W celu konserwacji kolb lub ziaren stosuje się metodę zamrażania. W tej postaci kukurydza zachowuje swoje właściwości użytkowe od 6 do 8 miesięcy. Do wiosny zachowuje prawie wszystkie swoje witaminy.

Rozmrożone kolby obiera się, dodaje do sałatek i zup, używa jako dekoracji. Złociste, gotowane ziarna są popularne wśród dzieci. Kukurydza uzupełnia i urozmaica dietę zimową. Istotne jest zachowanie tej kultury dla ludzi, którzy stosują się do surowej żywności, menu oparte na roślinach.

Co jest potrzebne?

Aby zamrozić kukurydzę w domu, należy wybrać kolby o średniej dojrzałości. Młode mrożone kolby znacznie ustępują im pod względem smaku. Ich jądra stają się wodniste, a ich smak zanika. Przejrzała kukurydza staje się gąbczasta i niesmaczna. Do zamrażania wybieraj zwykłe kiełki. W przypadku kukurydzy na kolbie, obierz ją, a następnie odetnij wierzchołek i ogonek o 2 cm. Przed włożeniem do zamrażarki kukurydza jest dobrze umyta i wysuszona.

Podczas zamrażania z jądrami, są one obierane na dwa sposoby:

    Ostrym nożem kroimy w rzędach od góry do dołu; z gołymi rękami, proces ten zajmuje dużo czasu, ale integralność jąder i ich forma handlowa są zachowane.

Gotową kukurydzę wsypujemy do durszlaka, dobrze płuczemy, następnie zostawiamy do odsączenia, aż do całkowitego pozbycia się wody, w tym celu kukurydzę okresowo mieszamy.

Metody zamrażania

    Standardowe zamrażanie polega na układaniu przygotowanych kolb kukurydzy w grubych polietylenowych workach lub chwytakach - workach z zapinkami. Są one ułożone ciasno obok siebie w jednym rzędzie. Ta metoda jest uważana za najszybszą, ale wymaga dużo miejsca w zamrażarce. Przed zasianiem kukurydzy dokładnie odpowietrzają worki, zamykają je lub zamykają, aby w okresie przechowywania nie przedostawały się do nich dziwne zapachy i aby ziarno nie zamarzło. Metoda wstępnego blanszowania pozwala na przygotowanie gotowego produktu. Po rozmrożeniu taka kukurydza może być natychmiast spożywana w potrawach lub dodawana do sałatek. Obróbkę cieplną przeprowadza się w następujący sposób:
    przygotować pojemnik z zimną wodą i kostkami lodu; w innym garnku doprowadzić wodę do wrzenia; ...zanurzamy w nim kolby kukurydzy..; gotować kukurydzę przez pięć minut; włożyć je do zimnej wody; należy zadbać o równomierne schłodzenie kolb, mocząc je w zimnie nie dłużej niż przez trzy minuty; kukurydza jest suszona ręcznikiem lub serwetkami.

Gotowe kolby umieszczane są w workach w jednym rzędzie, hermetycznie zapakowane. W takiej postaci umieszczony w zamrażarce lub aparacie fotograficznym.

3. Najwygodniejsza i często stosowana opcja - zamrażanie ziaren w postaci surowej. Przygotowaną suszoną kukurydzę umieszcza się w workach warstwami, tak aby można było je ułożyć w komorze w zwarte stosy. Jeśli jest to pożądane w zimie, nie jest trudno odłamać kawałek płyty o pożądanej wielkości. Niektóre gospodynie używają małych torebek na przetwory, pakują ziarna w porcje.

4. Zamrażanie blanszowanych ziaren jest inną metodą zachowania użytecznych właściwości kukurydzy. Można zrobić blanszowane kukurydze lub odciąć je od kolby (patrz proces blanszowania w kroku 2). Jądra są łatwe do ułożenia w plastikowych pojemnikach.

Niektóre gospodynie od razu dodają do nich plasterki papryki, zioła. Rezultatem jest sałatka, która po rozmrożeniu może być spożywana w jedzeniu, wystarczy opatrzyć ją olejem roślinnym.