Jak zrobić chebureks

Auchan

Smażone pulpety mięsne przywędrowały do naszej kuchni z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. W tych regionach każda gospodyni ma swój własny przepis na to, jak zrobić pyszne chebureki. Pierwotnie potrawa ta była przyrządzana wyłącznie z mięsa. Obecnie popularne są chebureki z twarogiem, kurczakiem, serem i innymi różnymi nadzieniami.

Klasyczne chebureki mięsne

Kiedy już zrozumiesz podstawową technologię, możesz swobodnie eksperymentować z nadzieniami do tych pysznych pasztecików. Jako klasyczny przykład polecamy przyrządzenie chebureksu z mięsem. Bardzo smaczny domowy przepis zachwyci Cię smakiem jak "z dzieciństwa". Taki poczęstunek ucieszy każdego, bez wyjątku. Z podanej ilości produktów powinno wyjść około 20 sztuk.

Potrzeba:

    500 gr. mąki; 245 ml. mleka; 5,6 gr. soli; 25 gr. wódki; 800 gr. jagnięciny; 2,4 gr. mielonego pieprzu; 170 gr. cebula; 16 g. soli; 170 ml wody; 20g. masła.

Jak gotować:

    Przed przystąpieniem do robienia chebureksów, przygotujmy ciasto. Można go wyrabiać zarówno ręcznie, jak i przy użyciu sprzętu kuchennego. Najważniejsze jest odmierzenie określonej ilości produktów. Przy gotowaniu ręcznym odmierzyć w misce mleko, sól, wódkę. Połowę mąki przesiać do miski. Wymieszaj produkty, a następnie dodaj drugą połowę mąki. Wyrabianie w ten sposób sprawia, że ciasto jest bardziej jednolite. Ale również łatwiej się ugniata. Uformuj w kulę i włóż do lodówki na godzinę. Przygotować nadzienie do klopsików. Bardzo smaczny domowy przepis jest dozwolone przygotować z mieszaną mieloną wołowiną i jagnięciną. Tutaj należy kierować się własnym gustem. Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić na 4 części i zmielić również w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, wodę i dobrze wymieszać. Można je zmiksować w blenderze (lekko, nie do konsystencji papki). Skoro wszystkie podstawowe składniki są przygotowane, pozostaje przygotować chebureki. Ciasto podzielić na 15-20 części, każdą z nich cienko rozwałkować. Aby arkusze nie przywierały, posypujemy je mąką, a następnie przykrywamy pergaminem. Grubość przygotowanej warstwy powinna wynosić około 1,5 mm. Porcje mogą być wykonywane ręcznie lub przy pomocy formy. Jeśli wolisz drugą metodę, ułóż warstwę ciasta na formie, nałóż 1,5 łyżki nadzienia z jednej strony. Połóż 2 małe kawałki masła na wierzchu nadzienia. Zwilż pędzel (zwykły pędzel artystyczny) wodą, obrysuj wokół koła. W ten sposób można uformować klopsiki tak, aby były jak najbezpieczniejsze. Bardzo smaczny domowy przepis nie stworzy kłopotu podczas smażenia, ponieważ krawędzie nie będą się otwierać. Ściśnij kształt, usuwając ciasto, które zwisa w dół. Blachę do pieczenia lub dużą stolnicę posypujemy mąką i układamy na niej ciasto. W ten sam sposób uformuj pozostałe pierogi. Jeśli nie masz foremki, rozwałkuj ciasto na arkusz. Na warstwie położyć talerz, wyciąć na nim kształt. Równomiernie rozprowadzić nadzienie na ½ koła. Ułożyć plasterki masła. Przykryj drugą połową ciasta, łącząc brzegi. Przed przygotowaniem chebureksów, na szerokiej patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Jeśli masz termometr, temperatura przed smażeniem powinna wynosić 180-190 stopni. Ostrożnie ułożyć polędwiczki, smażyć na średnim ogniu do uzyskania pięknego złotego koloru. Zajmie to około 1-2 minut z jednej strony, nie więcej. Przewrócić na drugą stronę, smażyć podobnie. Wyjąć porcje na blachę do pieczenia lub naczynie wyłożone bibułą. Papier wchłonie nadmiar oleju.

Chebureks: przepis z kefirem

A gdybyś chciał w pośpiechu ugotować chebureki z mięsem? Bardzo smaczny domowy przepis na kefir będzie świetnym pomocnikiem. Przecież taki zestaw produktów zazwyczaj znajduje się w lodówce. Ale mało kto wie, że można z niego stworzyć coś bardzo apetycznego. Stosując się do prostych zaleceń, przestrzegając jasnych technik, przygotujesz wspaniały przysmak dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować:

    1 szklanka standardowego kefiru; 1 jajko; 3,5 szklanki mąki; 2 łyżeczki soli; 450 gr. mielonego mięsa wieprzowego i wołowego; 3 szt. cebuli; 100 ml wody; 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu.

Jak gotować:

    Dosłownie w mgnieniu oka, ciasto kefirowe na klopsiki z klopsikami jest przygotowane. Bardzo smaczny domowy przepis może być łatwo opanowany nawet przez początkującego kucharza. W misce roztrzepać jajko z 1 łyżeczką soli, dodać kefir, wymieszać. Przesiej trochę mąki i zagnieć ciasto. Przesiać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto ręcznie. Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę na stolnicę. W tym czasie przygotować nadzienie. Zmielić na maszynce do mielenia mięsa razem z obraną cebulą. Dodaj wodę, ale niekoniecznie całą. Należy kierować się konsystencją mięsa. Powinien być umiarkowanie wilgotny, ale nie powinno z niego kapać. Przed przygotowaniem chebureksów doprowadzamy mięso mielone do stanu, w którym jest całkowicie ugotowane. Doprawić solą i pieprzem i dobrze zagnieść masę. Odbijamy ją nieco, aby stała się zwiewna. Wtedy farsz będzie zwiewny i soczysty. Podziel ciasto na równej wielkości kawałki. Każdą z nich rozwałkować na cienkie warstwy o pożądanym kształcie: okrągłe lub w kształcie tworzących się chebureksów. Nałożyć nadzienie na jedną stronę ciasta, przykryć drugą stroną. Mocno zwiąż brzegi, połóż na posypanej mąką powierzchni. Resztę klopsików przygotować w ten sam sposób. Na głębokiej patelni ugotuj bardzo smaczny domowy przepis. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym. Wysokość oleju powinna wynosić co najmniej 1 cm. Na rozgrzany olej wrzucamy chebureki, smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe porcje odsączamy na serwetce.

Chebureki w piekarniku: pyszne i niskotłuszczowe

Z tego przepisu wychodzą nie tylko pyszne domowe mięsne chebureki, ale i bardziej dietetyczne, w porównaniu z tymi smażonymi w głębokim tłuszczu. W procesie pieczenia tworzy się pyszna skórka. Dla ładnego koloru i lepszego smaku użyjemy na wierzchu tartego sera. Cały proces pieczenia będzie trwał nie więcej niż pół godziny.

Potrzebne do ciasta:

    210 gramów mąki; 1 łyżeczka soli; 1 jajko; 100 ml wody; 2,5 łyżki oleju słonecznikowego.

Będzie potrzebna do farszu:

    250 gr. mięsa mielonego; 1 cebula; 1 pęczek zieleniny; 1 łyżka sosu sojowego; Sól, przyprawy do smaku.

Potrzebne na górę:

    1 jajko; 60 gr. sera.

Jak gotować:

    Przed przystąpieniem do robienia chebureksów należy wcześniej przygotować ciasto. Uwzględnij dodatkowy czas, w którym ciasto musi odpocząć. Odmierzyć mąkę, przesiać ją do miski. Dodać jajko, sól, olej słonecznikowy, wymieszać. Wyrobić sztywne ciasto, zawinąć w folię i odstawić na stolnicę. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, posiekać nożem, dodać do farszu. Zieleninę umyć i posiekać. Bardzo smaczny domowy przepis na połączenie zieleniny: kolendry, zielonej cebuli, bazylii i koperku ładnie uzupełni smak chebureksów z mięsem. Posolić, popieprzyć, dodać sos sojowy, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozwałkować na cienki placek (1,5-2 mm grubości), wyciąć kółka o średnicy 10 cm. Na połowę koła nałożyć 1 łyżkę nadzienia, przykryć drugą połową. Mocno zlepić brzegi, spiąć widelcem. Przed przygotowaniem klopsików rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Knedle układać na blasze do pieczenia w miarę ich gotowania. Ubij jajko i posmaruj nim wierzch każdego cheburka. Każdy z nich posypać szczyptą startego sera. Przykryj blachę folią tak, aby nie dotykała sera. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut. Podawać gorące chebureki z mięsem. Bardzo smaczny domowy przepis świetnie komponuje się z sokiem pomidorowym.

Chebureki na cieście "custard"

Z odpowiednio wyrobionego ciasta otrzymamy pyszne chebureki z chrupiącą skórką, która pozostanie miękka nawet na drugi dzień. Oczywiście pod warunkiem, że nie zostaną zjedzone od razu. Chociaż taki komplement dla Twoich kulinarnych wysiłków prawdopodobnie dostaniesz! Dlatego przed przyrządzeniem chebureksu lepiej jest poczęstować głodnych gości lekkimi przekąskami.

Będziesz potrzebować:

    1/3 szklanki wody zwykłej; 2 szklanki mąki; 1 żółtko; 1 łyżka oleju słonecznikowego; 0,5 łyżeczki soli; 250 gr. wieprzowiny; 250 gr. wołowiny; 1 cebula; Sól, przyprawy.

Jak gotować:

    W rondelku wymieszać wodę, olej słonecznikowy i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pół szklanki mąki. Wymieszać i dodać żółtko, dalej wyrabiając. Pozostałą mąkę (1,5 szklanki) rozsypać na stolnicy w kupę. Do mąki dodać ugotowane ciasto. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto na klopsiki. Bardzo smacznym domowym przepisem okazuje się ciasto z kremem. Ale w zależności od wilgotności mąki. Jeśli ciasto wyjdzie ścisłe, dodaj więcej wody lub odrobinę oleju słonecznikowego. Zawiń uformowane ciasto w folię i pozostaw na godzinę, aby odpoczęło na stole. Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy obraną cebulę, którą siekamy w ten sam sposób. Nie należy używać blendera. Po tym wszystkim, w tym przypadku, sok może dać nadmierną wilgoć. Przed przyrządzeniem chebureki należy zastanowić się nad równowagą przypraw. Dla fanów "pikantnych" doznań udany będzie dodatek pokruszonego chili. Ci, którzy lubią aromatyczne mięso, powinni dodać drobno posiekaną bazylię. Gałka muszkatołowa i ziele angielskie dobrze uzupełniają smak. Mięso mielone mieszamy, lekko ubijając, aby je dotlenić. Podzielić ciasto na równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować. Na połowie warstwy położyć łyżkę mięsa mielonego. Przykryć drugą połową, połączyć brzegi. Chebureki z mięsem według bardzo smacznego domowego przepisu przyrządzić we frytownicy. Takie ciasto szybko się smaży, dlatego zaleca się równomierne rozprowadzenie mięsa mielonego. Najlepiej jest uformować mały kotlecik, następnie nadać mu płaski kształt i położyć na kawałku ciasta.

Chebureki z serem

Jeśli pod koniec tygodnia w Twojej lodówce znajduje się tylko ser, 1 jajko i trochę wody mineralnej, nie rozpaczaj! Z zestawu minimalnego całkiem realne jest przygotowanie wspaniałej kolacji.

Będziesz potrzebował:

    500 gr. mąki; 250 ml wody mineralnej; 1 jajko; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki cukru; 400 gr. sera.

Jak gotować:

    Przed przystąpieniem do wyrabiania chebureksów należy zagnieść ciasto i pozwolić mu chwilę "odpocząć". Zetrzeć ser na grubej tarce. Odłożone ciasto podzielić na porcje. Każdą z nich cienko rozwałkować. Posypać serem połowę koła i zawinąć drugą połową ciasta. Mocno zepnij brzegi. Smażyć na oleju przez 1-2 minuty. Przykryć serwetką i podawać.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!