Jesiotr carski: przepis z fotografią
Ryba jesiotr od dawna uważana jest za przysmak. Starożytni Rzymianie nazywali jesiotra "pokarmem bogów" - zawsze znajdował się na stole cesarza. Był również popularny na dworach królewskich we Francji i Anglii. W Rosji status "ryby królewskiej" przypisywano jesiotrowi i sterletowi od czasów Iwana Groźnego, który darzył jesiotra wielką sympatią. Tytuł "królewskiego przysmaku" sprawił, że jesiotr stał się popularny także wśród zwykłych ludzi, więc łowiono go wszędzie tam, gdzie go znaleziono. Niektóre z nich były dość duże, osiągały nawet 5-7 metrów długości - takim jesiotrem można było nakarmić wszystkich gości przy carskim stole.
Jesiotr królewskiMięso jesiotrajest cenione nie tylko za swoje walory smakowe, ale już z tego powodu ma prawo być uważane za przysmak. Wynika to w dużej mierze z dużej ilości kwasu glutaminowego w jego składzie. Jest to naturalny składnik, który znacznie poprawia smak produktu, w którym się znajduje. Jesiotr jest skarbnicą pożytecznych elementów, wśród których szczególne miejsce zajmują wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Potrawy z tej rzecznej ryby będą ozdobą każdego stołu - zarówno codziennego, jak i odświętnego. Dlatego też każda gospodyni domowa powinna mieć w swoim arsenale przynajmniej jeden przepis na jesiotra. W naszym przepisie na jesiotra z młodymi ziemniakami zobaczysz, dlaczego nazywany jest on "pokarmem bogów".
Jesiotr zmłodymi ziemniakami
Aby stworzyć wysokiej jakości i smaczne danie, należy wybrać odpowiednie składniki. Kontaktując się z "Shefmarket" pozbawiasz się tego bólu głowy - masz gwarancję, że otrzymasz tylko najlepsze produkty. Dzięki temu możesz spokojnie skupić się na gotowaniu.
Ulubione składniki
Do przygotowania naszego królewskiego dania z jesiotra potrzebne są następujące składniki:
- Sam jesiotr (w całości) - 1,8-2,0 kg;
- Młode ziemniaki (zwane również "mini") - 1 kg;
- Świeża cytryna - 1 szt;
- Chrzan stołowy - 140 gramów;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Pory - 110 gramów;
- Pietruszka - 15 gramów;
- Tymianek - 4 gramy;
- Masło - 30 gramów.
na to danie w Chef's Market będzie zawierało papier pergaminowy i folię do pieczenia, które będą potrzebne podczas gotowania. Nie przejmuj się więc, jeśli nie masz ich w swojej kuchni. Zioła (pietruszka, pory i tymianek) muszą być świeże. Upewnij się również, że masz w domu czarny pieprz (mielony), sól i odrobinę oliwy z oliwek.
Proces gotowania
Czas gotowania potrawy wynosi około 80 minut. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje. Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przyrządzić prawdziwego kurczaka królewskiego jesiotra z młodymi ziemniakami:
-
- Na początek rozpalamy piekarnik, nastawiamy go na 180 stopni i w czasie, gdy się nagrzewa, przygotowujemy nasze składniki.
- Odetnij pół cytryny i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Posiekać pietruszkę wraz z łodygami. Pory pokroić w cienkie krążki o grubości około 2 mm.
-
- Jesiotr zostanie wypatroszony, więc wypchaj go. Do środka ryby włożyć pokrojoną cytrynę, posiekaną cebulę i kilka gałązek tymianku.
- Połowę posiekanej pietruszki mieszamy z pięcioma łyżkami oliwy z oliwek - potrzebujemy tej mieszanki do obtoczenia ryby. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby upiec jesiotra. Ułóż na nim nadziewaną rybę i posmaruj ją połową oliwy z oliwek wymieszaną z natką pietruszki.
-
- Zawiń płetwy oraz ogon i nos ryby w folię spożywczą. Następnie pieczemy jesiotra w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 55 minut. Kiedy czas minie, wyjmij rybę z piekarnika, posmaruj ją resztą oliwy z oliwek i natką pietruszki i włóż z powrotem do piekarnika na ostatnie 5 minut. Całkowity czas pieczenia będzie wynosił jedną godzinę.
- Teraz czas na przygotowanie ziemniaków. Myjemy nasze mini bulwy i wkładamy je do garnka. Woda powinna być tak zebrana, aby całkowicie przykryła wszystkie bulwy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Ugotowane ziemniaki muszą być również usmażone. Aby to zrobić, przekrój wszystkie bulwy na pół i umieść je na patelni, w której roztopisz masło. Smażyć przez trzy minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie obrać czosnek i posiekać go nożem. Po trzech minutach dodajemy do ziemniaków czosnek i smażymy przez kolejne dwie minuty.
- Pod koniec smażenia ziemniaki lekko posolić. Następnie zdjąć z kuchenki, dodać drugą połowę pietruszki i dobrze wymieszać.
- Po wyjęciu jesiotra z piekarnika, należy pozwolić mu odpocząć przez około pięć minut. Następnie można go pokroić na porcje (w poprzek) lub położyć w całości na talerzu do serwowania. Zaleca się obranie ryby przed pokrojeniem.
- Ugotowane ziemniaki ułożyć obok ryby. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki i udekorować jesiotra na wierzchu. Podawać z chrzanem.
Pozostaje tylko życzyć Tobie i Twojej rodzinie bon apetytu i sporej dozy zazdrości. To danie jest mile widzianym dodatkiem do każdej uczty - jest smaczne, piękne i niskokaloryczne. Jesiotra królewskiego z młodymi ziemniakami można podać gościom na Nowy Rok, rocznicę lub po prostu dla zabawy, okazując szczególny szacunek. Każdy, kto spróbuje tego dania, doceni Twój kunszt kulinarny.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu