Julienne z grzybami: klasyczny przepis

Słowo "julienne" pochodzi z języka francuskiego i odnosi się do szczególnego sposobu krojenia warzyw, które będą poddawane obróbce termicznej. Francuscy szefowie kuchni słowem julienne określają warzywa pokrojone w plasterki, które gotują się szybciej, a także tworzą delikatniejszą konsystencję.

Klasyczne julienne

Bardzo prosty przepis, przygotowanie i ugotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Cienkie plasterki grzybów tworzą delikatną teksturę dania, a kremowy sos pozostawia miły posmak.

Składniki:

  • 1szt. - cebula;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 100 г. - ser
  • 300 г. - świeże pieczarki (champignons);
  • Sól;
  • pieprz.

Dla sosu beszamelowego:

  • 40 gr. masła;
  • 300 ml. - mleko;
  • 40g - mąki;
  • 1 łyżeczka - starta gałka muszkatołowa.
Klasyczne

juliennePrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Zacznij od obróbki grzybów. Opłucz grzyby pod bieżącą wodą. Usunąć gruz i przyciąć uszkodzone miejsca. Zaschnięte zabrudzenia można łatwo usunąć za pomocą czystej gąbki i wody. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Odstawić na chwilę na bok.
  2. Przygotować pozostałe składniki. Obrać i drobno posiekać cebulę. Zetrzeć twardy ser na grubej tarce.
  3. Rozgrzać patelnię na ogniu. Wlać olej. Najpierw podsmażamy grzyby, aż zaczną puszczać sok. Następnie zmniejszamy ogień, smażymy jeszcze kilka minut i wrzucamy cebulę. Wymieszać szpatułką. Doprawić lekko solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, gdy cebula stanie się półprzezroczysta. Nie zapominaj, że składniki nadal będą pieczone.
  4. W rondelku roztopić masło, dodać 2-3 łyżki mąki. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać mleko, mieszając, aby nie powstały grudki. Sos powinien dojść do wrzenia. Dodaj sól do smaku, a następnie jeden z głównych składników, mieloną gałkę muszkatołową. Potrzebujesz tylko łyżeczkę, ale niesamowity aromat i smak, który nadaje gałka muszkatołowa, odgrywa ważną rolę.
  5. Mając gotową bazę julienne i sos, przejdź do formowania porcji. Upieczone grzyby i cebulę włożyć do foremek, dodać szczyptę sera i wymieszać. Polej sosem podstawę, grzyby powinny całkowicie się w nim zatopić. Na wierzchu ułożyć warstwę twardego sera.
  6. W nagrzanym piekarniku wysyłamy na 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch julienne uzyska złotą skórkę, a roztopiony ser powinien apetycznie się ciągnąć.

Podawaj danie natychmiast, gdy jest jeszcze gorące.

Julienne z kurczakiem

Drugą wariacją na temat klasycznego julienne jest danie, w którym głównym składnikiem, obok pieczarek, jest filet z kurczaka. Julienne jest bardziej obfite i soczyste.

Składniki:

  • 500 г. - filet z kurczaka;
  • 300 г. - pieczarki;
  • 300-350 г. - śmietana 15-20%;
  • 2 szt. - cebule;
  • 200 г. - ser twardy;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • Olej słonecznikowy;
  • Sól, pieprz.
Kurczak

juliennePrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa z kurczaka. Do julienne najlepszy jest filet z kurczaka, ale można wziąć szynkę lub udko. Mięso myjemy pod wodą, wstawiamy na kuchenkę do gotowania. Po 20 minutach gotowania mięso będzie gotowe. Następnie wyjmujemy filet na talerz, czekamy aż ostygnie. Drobno posiekać. Pierwsza część przepisu jest już gotowa.
  2. Przygotujmy grzyby. Ważny krok - dokładnie wypłukać grzyby z zanieczyszczeń. Usuń nacięcie na trzonie pieczarek, drobno posiekaj je w słupki. Obrać i posiekać cebulę do pieczenia.
  3. Najpierw usmażyć cebulę. Rozgrzać patelnię, dodać olej roślinny. Smażyć do uzyskania złotej skórki, przełożyć cebulę na talerz. Następnie podsmażamy pieczarki. Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki. Od czasu do czasu zamieszaj je. Sok, który puszczają grzyby, powinien wygotować się prawie całkowicie. Po 10-15 minutach dodać cebulę i filet. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  4. Do sosu wstawić na ogień suchą patelnię, dobrze ją rozgrzać. Dodaj mąkę i smaż trochę, aż do uzyskania koloru roztopionego mleka. Następnie dodać śmietanę. Mieszać energicznie i ciągle, aby uniknąć grudek. Sos musi zgęstnieć i zagotować się. Następnie można wyłączyć kuchenkę, ale najpierw dodać sól i ziele angielskie.
  5. Przygotować foremki do julienne. Rozłożyć mięso i grzyby. Skropić obficie sosem śmietanowym. Przykryć tartym twardym serem. Na wierzchu każdego garnka / cocotte posypać poduszkę serową. Następnie wszystkie porcje klasycznego julienne wysyłamy do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, aż julienne będzie złotobrązowe.
  6. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Przyjrzeliśmy się dwóm wariantom klasycznego julienne. Który z nich wolisz, zależy od Ciebie. Proponujemy zapoznać się z innym, bardzo popularnym przepisem na julienne z owoców morza. Bez tego przepisu recenzja julienne byłaby niekompletna.

Julienne z grzybami i koktajlem z owoców morza

Owoce morza w julienne brzmią szczególnie delikatnie i dobrze komponują się z kremowym sosem. Jego przygotowanie zajmuje nawet mniej czasu niż podobne danie z kurczakiem. Najważniejsze to kupić świeże owoce morza, do których można zaliczyć kawałki ryb, krewetki, małże, kalmary i ośmiornice.

W tym przepisie użyjemy małży i krewetek. Kupuj tylko świeże owoce morza. Rozpocznijmy proces gotowania.

Składniki:

  • 100 г. - krewetki;
  • 100 г. - omułki;
  • 2 szt. - cebule;
  • 200 г. - pieczarki;
  • 100 ml. - krem;
  • 40g masła;
  • 30 г. - oliwa z oliwek;
  • 100 г. - ser; 1 łyżka
  • 1 łyżka mąki;
  • Gałka muszkatołowa starta;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Świeże zioła (do dekoracji).
Pieczarki i krewetki

juliennePrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Pieczarki umyć, pokroić w paski. Następnie obrać i drobno posiekać cebulę.
  2. Patelnię z oliwą z oliwek postawić na dużym ogniu. Najpierw podsmażamy do miękkości cebulę, a następnie grzyby. Gotować przez około 10-12 minut. Doprawić do smaku i posolić.
  3. Do sosu śmietanowego potrzebujemy jeszcze jednej patelni. Postawić na średnim ogniu. Roztopić masło, a następnie dodać mąkę. Zmniejsz ogień i ugniataj składniki do uzyskania gładkiej masy, używając silikonowej szpatułki lub łyżki (w zależności od tego, jak bardzo pokryta jest patelnia). Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy sos, aby dokładnie się wymieszał. Doprawić solą i pieprzem. Tarta gałka muszkatołowa nada sosowi niezwykłej pikanterii, dodajemy dosłownie jedną łyżeczkę. Kiedy sos się zagotuje, można go zdjąć z ognia.
  4. Przejdź do obróbki owoców morza. Najpierw oczyść krewetki (usuń skorupę, głowę i wnętrzności), umyj małże. Włóż je do wrzącej wody na 5 minut. Nie zapomnij posolić. Gotowe owoce morza wrzucić do durszlaka. Z krewetek wybierz najpiękniejsze i największe 4-5 sztuk do dekoracji.
  5. Rozłóż owoce morza na dnie naczynia do zapiekania, w którym będziemy piec julienne. Następnie układamy pieczarki i cebulę, polewamy je sosem śmietanowym. Posypać dużą ilością tartego sera. Następnie wykonujemy ostateczną dekorację, ozdabiając dużymi krewetkami, które zakopujemy w julienne.
  6. Następnie wstawiamy naczynie do piekarnika; czas pieczenia wynosi 10-12 minut. Przykryć gorące danie posiekaną zieleniną i podawać.

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości pysznym daniem z niezapomnianą porcją? Kiedy brakuje Ci czasu na gotowanie? Następnie zrób julienne. Na pewno Ci się uda, ponieważ główne sekrety gotowania julienne według klasycznego przepisu z grzybami są ujawnione w przepisach opisanych powyżej.

Specyfika gotowania julienne

W przestrzeni domowej julienne to danie z pieczarek zapiekanych pokrytych warstwą sera, które podaje się w porcjach. Pojawia się pytanie, jakie grzyby są odpowiednie? Najczęściej używane są pieczarki, ale można użyć każdego jadalnego grzyba: boczniaka, mleczaja itp.

Klasyczny przepis na julienne wymaga zastosowania garnków cocotte - małych garnków z długim uchwytem lub małych garnków do pieczenia z pokrywką. Przybliżona pojemność do 100 ml. Naczynia te można zastąpić tarteletkami kanapkowymi, jednorazowymi foremkami foliowymi, a nawet bułeczkami. Czasami julienne jest gotowane w dużym szklanym naczyniu do pieczenia, w tym przypadku gotowe danie musi być natychmiast umieszczone na talerzach.

Planując menu na przyjęcie lub uroczystość, pamiętaj, że julienne jest gorącą przystawką i podaje się ją przed daniem głównym. Julienne to mała porcja i jest podawana w tym samym naczyniu, w którym została przygotowana.

Klasyczne podanie julienne ma bardzo estetyczny wygląd i jest w nim coś arystokratycznego. Kokotkę kładzie się na talerzu do przystawek, który przykrywa się papierową lub materiałową serwetką. Rączkę przekręca się na lewą stronę i owija papierową serwetką, aby łatwo było jeść i nie poparzyć się. Zjadaj julienne łyżeczką do kawy. Nie powinno się używać noża, więc krojenie powinno być dość płytkie.

Zalecamy przygotowanie julienne na jeden posiłek i nie przechowywanie go w lodówce. Serowa skórka po prostu stwardnieje, a smak nie będzie taki sam po ponownym podgrzaniu.

Dzięki szerokiemu rozpowszechnieniu potrawy, istnieje wiele odmian julienne. Grzyby łączy się z mięsem, owocami morza i warzywami. Dla urozmaicenia smaku można użyć przypraw.

W przypadku klasycznego julienne, grzyby, cebula i sos beszamelowy pozostają tymi samymi składnikami. Z drugiej strony, wykorzystanie filetów z kurczaka pozostaje kwestią sporną. Niektórzy uważają, że klasyczna wersja julienne jest zrobiona bez kurczaka, podczas gdy inni sugerują jego użycie.

Przyjrzeliśmy się kilku różnym wariantom klasycznego julienne. Niezmienny we wszystkich przepisach pozostaje ostatni akord - ser, który pod wpływem temperatury zamienia się w pyszną skórkę. Zalecamy wybór twardego sera, który dobrze się topi. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, wymieszaj starty ser z bułką tartą.

Dostawa bezdotykowa w 1 dzień!

Auchan

To jest darmowe. A nawet poza miastem! Przyjeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Poproś kuriera o pozostawienie zamówienia pod drzwiami, aby ograniczyć liczbę kontaktów.

Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystko, co najlepsze w Chef's Market❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu