Julienne z grzybami: szybkie i łatwe przepisy

Jednym z najsmaczniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej jest julienne z grzybami. Jego przepis jest dość prosty i zakłada bazę z pieczarek zapiekanych w kwaśnej śmietanie z serem. Ale również w tej kuchni, julienne jest techniką cięcia cienkich plasterków. Dlatego niezbędny jest specjalny nóż. Jak gotować julienne z grzybami według klasycznego przepisu i z dodatkiem innych składników, proponujemy nauczyć się poniżej.

Klasyczne julienne z grzybów

Klasyczny przepis, który nigdy nie pozostawia nikogo obojętnym. Delikatny smak grzybów i niezrównany kremowy aromat tworzą smakowitą kompozycję. Potrzeba tylko 40 minut, aby przygotować nieskazitelne pieczarki julienne. Klasyczna receptura składa się z prostego zestawu składników.

Składniki:

  • Pieczarki - 0,4 kg;
  • Jajka - 2 szt;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Masło - 50 gr;
  • Tłusta kwaśna śmietana - 2 łyżki;
  • Majonez - 2 łyżki;
  • Mąka - 2 łyżki;
  • Sól, pieprz wymieszać do smaku.
Klasyczne julienne z grzybami: przepis krok po kroku ze zdjęciamiJak

gotować:

  1. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
  2. Mąkę podgrzewamy na patelni do uzyskania złotego koloru.
  3. Dodać masło i grzyby, smażyć przez 5 minut, delikatnie mieszając.
  4. Jajka kurze ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Dodać majonez, kwaśną śmietanę, starty ser i ponownie ubić wszystkie składniki.
  5. Przygotowane grzyby włożyć do foremek. Tradycyjnie jest to specjalne naczynie: ceramiczne, porcelanowe lub metalowe cocotte.
  6. Polewamy je przygotowanym sosem i wysyłamy do piekarnika na pieczenie.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180-200 stopni.
  8. Gotowe danie podajemy na gorąco w kokilce. Wierzch można udekorować mieszanką posiekanej natki pietruszki i koperku.

Julienne z brokułami w tartaletkach

Do tej klasycznej kombinacji często dodaje się inne składniki. Dodają one potrawie wyrafinowanego charakteru. Oto przepis na julienne z pieczarkami i serem na tarteletki. Akcentem tego dania będą brokuły.

Składniki:

  • Brokuły - 0,4 kg;
  • Cebula - 2 szt;
  • Grzyby - 0,4 kg;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Jajka - 2 szt;
  • Tłusta kwaśna śmietana - 2 łyżki;
  • Masło - 50g;
  • Sól, pieprz wymieszać do smaku;
  • Ciasto francuskie - 0,5 kg.
Brokuły i pieczarki julienne: przepis kulinarnyPrzygotowanie

:

  1. Rozwałkuj ciasto i pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Rozwałkować niezamrożone warstwy, podzielić na małe kółka i włożyć do foremek na muffinki. Piec w temperaturze 200 stopni w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
  2. Brokuły ugotować, podzielić na małe różyczki.
  3. Plastry pieczarek i cebuli smażymy na maśle, aż będą pysznie chrupiące.
  4. Przygotuj sos: ubij razem śmietanę, jajka i przyprawy. Do masy dodać starty ser i wymieszać.
  5. Wypełnić tarteletki pieczarkami z cebulą i brokułami, polać dressingiem.
  6. Piec przez 15 minut.
  7. Podawać natychmiast po wyjęciu w tartaletkach. Do dekoracji użyj cienkich piór cebuli.

Julienne z grzybami i krewetkami

Jak gotować julienne z grzybami - powyższy przepis krok po kroku opisuje szczegółowo. Aby jednak przystawka była delikatna i pikantna, proponujemy urozmaicić danie o krewetki. Pyszna i aromatyczna, zaostrzy apetyt każdego.

Składniki:

  • Grzyby - 0,4 kg;
  • Krewetka duża - 0,3 kg;
  • Cebula - 1 średniej wielkości;
  • Krem - 200 ml;
  • Masło - 50 ml;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Sól, pieprz wymieszać do smaku.
Krewetki i pieczarki julienne: przepis krok po kroku ze zdjęciamiPrzygotowanie

:

  1. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki i podsmażyć na maśle.
  2. Pieczarki pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli, podsmażyć. Do na wpół ugotowanych grzybów dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia.
  3. Do osolonej, wrzącej wody wrzucić krewetki. Gotować przez 3-5 minut na średnim ogniu.
  4. Obrać ugotowane krewetki. Krewetki rozdrobnić na grubej tarce.
  5. Następnie na patelnie koktajlową wyłożyć grzyby i sos śmietanowy. Połóż krewetkę lub dwie na wierzchu. Posypać obficie serem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do uzyskania serowej skórki.

Julienne z pieczarkami i kurczakiem

Istnieje wiele odmian tego dania, ale najbardziej aromatyczna i obfita jest kurczak julienne z grzybami. Przepis ze zdjęciami krok po kroku pomoże Ci przygotować pożywną przekąskę w zaledwie 40 minut. Jako bazę proponujemy użyć świeżych grzybów porcini. Do nich dobrze jest dodać pierś z kurczaka.

Składniki:

  • Pieczarki białe - 0,4 kg;
  • Filet z kurczaka (pierś) - 0,4 kg;
  • Cebula - 3 szt;
  • Tłusta kwaśna śmietana - 250 gr;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Masło - 50 g;
  • Mąka - 2 łyżki;
  • Przyprawy: liść laurowy - 1-2 szt., sól, papryka, kurkuma, pieprz wymieszać do smaku.
Kurczak i pieczarki julienne: krok po kroku przepis ze zdjęciamiPrzygotowanie

:

  1. Filety z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym i cebulą. Ugotowaną pierś pokroić w paski julienne.
  2. Obierz grzyby, jeśli są duże, pokrój je na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut. Następnie połóż je na ręczniku do wyschnięcia.
  3. Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać grzyby do cebuli i smażyć przez 15 minut.
  4. Dodajemy na patelnię pokrojone plastry kurczaka, solimy i doprawiamy, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  5. Przygotować sos: Na czystą patelnię wsypać mąkę i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietanę, sól i pieprz.
  6. Wymieszać sos z mieszanką grzybów i kurczaka.
  7. Rozłóż zawartość do foremek. Każdy z nich posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu