Julienne z grzybami: szybkie i łatwe przepisy
Jednym z najsmaczniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej jest julienne z grzybami. Jego przepis jest dość prosty i zakłada bazę z pieczarek zapiekanych w kwaśnej śmietanie z serem. Ale również w tej kuchni, julienne jest techniką cięcia cienkich plasterków. Dlatego niezbędny jest specjalny nóż. Jak gotować julienne z grzybami według klasycznego przepisu i z dodatkiem innych składników, proponujemy nauczyć się poniżej.
Klasyczne julienne z grzybów
Klasyczny przepis, który nigdy nie pozostawia nikogo obojętnym. Delikatny smak grzybów i niezrównany kremowy aromat tworzą smakowitą kompozycję. Potrzeba tylko 40 minut, aby przygotować nieskazitelne pieczarki julienne. Klasyczna receptura składa się z prostego zestawu składników.
Składniki:
- Pieczarki - 0,4 kg;
- Jajka - 2 szt;
- Ser twardy - 150 gr;
- Masło - 50 gr;
- Tłusta kwaśna śmietana - 2 łyżki;
- Majonez - 2 łyżki;
- Mąka - 2 łyżki;
- Sól, pieprz wymieszać do smaku.
gotować:
- Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
- Mąkę podgrzewamy na patelni do uzyskania złotego koloru.
- Dodać masło i grzyby, smażyć przez 5 minut, delikatnie mieszając.
- Jajka kurze ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Dodać majonez, kwaśną śmietanę, starty ser i ponownie ubić wszystkie składniki.
- Przygotowane grzyby włożyć do foremek. Tradycyjnie jest to specjalne naczynie: ceramiczne, porcelanowe lub metalowe cocotte.
- Polewamy je przygotowanym sosem i wysyłamy do piekarnika na pieczenie.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180-200 stopni.
- Gotowe danie podajemy na gorąco w kokilce. Wierzch można udekorować mieszanką posiekanej natki pietruszki i koperku.
Julienne z brokułami w tartaletkach
Do tej klasycznej kombinacji często dodaje się inne składniki. Dodają one potrawie wyrafinowanego charakteru. Oto przepis na julienne z pieczarkami i serem na tarteletki. Akcentem tego dania będą brokuły.
Składniki:
- Brokuły - 0,4 kg;
- Cebula - 2 szt;
- Grzyby - 0,4 kg;
- Ser twardy - 200 gr;
- Jajka - 2 szt;
- Tłusta kwaśna śmietana - 2 łyżki;
- Masło - 50g;
- Sól, pieprz wymieszać do smaku;
- Ciasto francuskie - 0,5 kg.
:
- Rozwałkuj ciasto i pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Rozwałkować niezamrożone warstwy, podzielić na małe kółka i włożyć do foremek na muffinki. Piec w temperaturze 200 stopni w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
- Brokuły ugotować, podzielić na małe różyczki.
- Plastry pieczarek i cebuli smażymy na maśle, aż będą pysznie chrupiące.
- Przygotuj sos: ubij razem śmietanę, jajka i przyprawy. Do masy dodać starty ser i wymieszać.
- Wypełnić tarteletki pieczarkami z cebulą i brokułami, polać dressingiem.
- Piec przez 15 minut.
- Podawać natychmiast po wyjęciu w tartaletkach. Do dekoracji użyj cienkich piór cebuli.
Julienne z grzybami i krewetkami
Jak gotować julienne z grzybami - powyższy przepis krok po kroku opisuje szczegółowo. Aby jednak przystawka była delikatna i pikantna, proponujemy urozmaicić danie o krewetki. Pyszna i aromatyczna, zaostrzy apetyt każdego.
Składniki:
- Grzyby - 0,4 kg;
- Krewetka duża - 0,3 kg;
- Cebula - 1 średniej wielkości;
- Krem - 200 ml;
- Masło - 50 ml;
- Ser twardy - 200 gr;
- Sól, pieprz wymieszać do smaku.
:
- Cebulę pokroić w cienkie półkrążki i podsmażyć na maśle.
- Pieczarki pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli, podsmażyć. Do na wpół ugotowanych grzybów dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia.
- Do osolonej, wrzącej wody wrzucić krewetki. Gotować przez 3-5 minut na średnim ogniu.
- Obrać ugotowane krewetki. Krewetki rozdrobnić na grubej tarce.
- Następnie na patelnie koktajlową wyłożyć grzyby i sos śmietanowy. Połóż krewetkę lub dwie na wierzchu. Posypać obficie serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do uzyskania serowej skórki.
Julienne z pieczarkami i kurczakiem
Istnieje wiele odmian tego dania, ale najbardziej aromatyczna i obfita jest kurczak julienne z grzybami. Przepis ze zdjęciami krok po kroku pomoże Ci przygotować pożywną przekąskę w zaledwie 40 minut. Jako bazę proponujemy użyć świeżych grzybów porcini. Do nich dobrze jest dodać pierś z kurczaka.
Składniki:
- Pieczarki białe - 0,4 kg;
- Filet z kurczaka (pierś) - 0,4 kg;
- Cebula - 3 szt;
- Tłusta kwaśna śmietana - 250 gr;
- Ser twardy - 200 gr;
- Masło - 50 g;
- Mąka - 2 łyżki;
- Przyprawy: liść laurowy - 1-2 szt., sól, papryka, kurkuma, pieprz wymieszać do smaku.
:
- Filety z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym i cebulą. Ugotowaną pierś pokroić w paski julienne.
- Obierz grzyby, jeśli są duże, pokrój je na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut. Następnie połóż je na ręczniku do wyschnięcia.
- Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać grzyby do cebuli i smażyć przez 15 minut.
- Dodajemy na patelnię pokrojone plastry kurczaka, solimy i doprawiamy, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Przygotować sos: Na czystą patelnię wsypać mąkę i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietanę, sól i pieprz.
- Wymieszać sos z mieszanką grzybów i kurczaka.
- Rozłóż zawartość do foremek. Każdy z nich posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu