Kaczka w piekarniku: przepisy z fotografiami
Do pieczenia w piekarniku najlepiej kupować młodą, domową kaczkę. Aby określić jakość tuszy, należy dokładnie zbadać palpacyjnie żebra. U młodych kaczek, żebra będą się uginać pod naciskiem. Jest to idealne rozwiązanie do gotowania.
Klasyczna kaczka z jabłkami w piekarniku
Odpowiednio grillowana kaczka z jabłkami jest ozdobą świątecznego stołu. Jeśli nie ma doświadczenia z piekarnikiem, można użyć rękawa do pieczenia. W tym przypadku ryzyko przywierania potrawy jest minimalne.
Aby zapobiec przywieraniu powierzchni kaczki w piekarniku, można na blachę wylać tłuszcz z mięsa.
Aby zrobić pyszną kaczkę nadziewaną jabłkami, będziesz potrzebować:
- tuszka kaczki - 2-2,5 kg;
- jabłka - 8-10 szt;
- olej roślinny - 2 łyżki;
- liść laurowy.
Aby przygotować sos, należy przygotować się wcześniej:
- cynamon - 1 łyżka;
- sól - ½ łyżeczki;
- gałka muszkatołowa - 1 łyżka;
- pieprz czarny - ½ łyżeczki
- sok z cytryny - 1 łyżka.
Najpierw należy dokładnie umyć tuszkę wodą, usunąć pierzaste kikuty i wysuszyć. Dla sosu wymieszaj olej roślinny, przyprawy i sok z cytryny.
Przygotowaną kaczkę pieprzymy i solimy, a następnie nacieramy mieszanką sosów wewnątrz i na zewnątrz. Końcówki skrzydełek mogą się przypalić podczas pieczenia, dlatego po nacieraniu przyprawami zawiń te części kaczki w folię. Po tym czasie wkładamy tuszkę do lodówki na około 3-5 godzin. Dzięki temu mięso dobrze się marynuje, a smak gotowego dania jest bogatszy.
Pokroić jabłka na 4-6 plasterków i usunąć rdzeń. Nie jest konieczne usuwanie skóry. Nadziewać kaczkę ciasno jabłkami. Do środka ptaka włożyć liść laurowy i przyprawy.
Umieść nadziewaną kaczkę na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°. Piec przez około 50-60 minut. Co 10-15 minut posypać tłuszczem.
Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°. Pozostałe jabłka ułożyć na blasze do pieczenia. Gotować kaczkę przez kolejną 1 godzinę. Kiedy będzie gotowa, przełóż kaczkę na talerz i podawaj na gorąco.
Kaczka faszerowana egzotyczną pomarańczą
Kaczka z pomarańczamiPołączenie
mięsa kaczki i pomarańczy daje w efekcie bogate, aromatyczne danie mięsne o lekkim cytrusowym posmaku i bogatym aromacie. Do przygotowania dania potrzebne będą:
- tuszka kaczki - 2 kg;
- pomarańcza - 4 szt;
- laska cynamonu - 1 szt;
- czosnek - 4-5 ząbków;
- sól - 1,5 łyżki;
- pieprz mielony - 1 łyżka.
Do dekoracji gotowego dania można użyć ziół granatu i pietruszki. Zacznij od sosu. Wymieszaj wszystkie przyprawy i dodaj zmiażdżony czosnek. Zetrzyj drobno skórkę z jednej pomarańczy i dodaj ją do reszty składników sosu. Wyciśnij sok z jednego owocu i dodaj do mieszanki przypraw.
Umyć i osuszyć kaczkę. Nakłuć kaczkę wykałaczką na całej powierzchni. Następnie natrzeć sosem zewnętrzną i wewnętrzną stronę kaczki. Tak przygotowaną kaczkę zawijamy w worek i odstawiamy do lodówki na około 6-8 godzin, aby mięso nasiąkło.
Następnie tuszkę można nafaszerować pomarańczami, które wcześniej należy pokroić w plastry. Do środka kaczki, oprócz farszu, włożyć laskę cynamonu. Brzegi rozciętej jamy brzusznej spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Przygotowaną tuszę przełożyć do naczynia do zapiekania i polać pozostałym sosem. Można dodać 2 łyżki oleju roślinnego. Następnie formę z kaczką przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do piekarnika.
Piec w temperaturze 180° przez pierwsze 40 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i zdejmij folię. Tłuszcz dobrze rozprowadzić na powierzchni tuszy. Końcówki nóg i skrzydełek przykryć folią.
Wstawić formę z kaczką z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 200° przez około 1 godzinę. Co 20 minut posypać ptaka tłuszczem. Kiedy będzie gotowa, wyjmij kaczkę, pokrytą złotą skórką, z folii i połóż ją na dużym talerzu. Następnie można je udekorować i podać.
Kaczka pieczona w piekarniku z dodatkami
Pyszną przystawkę
można przygotować z ziemniaków i sosu pomidorowego
w piekarniku.
Przepis ten jest niezwykle prosty, ale pozwala uzyskać pyszne i bardzo aromatyczne danie dla całej rodziny. Do procesu gotowania potrzebne będą następujące elementy:
- kaczka - 1-1,5 kg;
- ziemniaki - 10 szt;
- cebula - 4 szt;
- pasta pomidorowa - 50 g;
- czosnek - 2-3 ząbki.
Podczas przygotowywania potrawy potrzebne będą po 1 łyżce czarnego pieprzu i soli, zioła olej roślinny. Wymieszać wszystkie przyprawy. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy z wodą w proporcji 1:2.
Rozgnieść czosnek na miazgę. W misce wymieszać koncentrat pomidorowy, przyprawy i czosnek. Kaczkę umyć, pozbawić piór, natrzeć dokładnie sosem pomidorowym i pozostawić na noc w lodówce.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki wymieszamy z drobno posiekaną pietruszką i koperkiem i zalejemy sosem pomidorowym. Cebulę pokroić w krążki i dodać do ziemniaków. Nadziać kaczkę farszem. Zszyj brzuch nitką. Włóż ciało do naczynia. Na kaczkę wylać resztę sosu pomidorowego.
Uszczelnić formę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° na 90 minut. Po tym czasie można zdjąć folię.
Z ugotowanej tuszy zdejmiemy sznurki i wyjmiemy ziemniaki, które można umieścić wokół ptaka jako dekorację. Można również udekorować danie świeżymi ziołami.
Kaczka w marynacie miodowo-sojowej
Kaczka w marynacie
miodowo-sojowejUpieczenie całej kaczki w marynacie miodowo-sojowej w domowym piekarniku jest przepyszne. Jest to prosty przepis, który łatwo wykonać bez pomocy profesjonalnego sprzętu kuchennego. Aby przygotować to wykwintne danie, będziesz potrzebować:
- tuszka kaczki - 2 kg;
- miód - 2 łyżki
- sos sojowy - 5 łyżek;
- pieczarki - 200 g;
- ryż - 1 filiżanka;
- marchew - 2 szt.
Ponadto, należy wcześniej zaopatrzyć się w 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżkę ziół prowansalskich, sól i pieprz, olej roślinny i świeże zioła. Najpierw przygotuj marynatę, wymieszaj sos sojowy, zioła, miód i mielony czosnek. Umyj i osusz kaczkę, a następnie natrzyj ją marynatą. Następnie wkładamy tuszę do lodówki i pozostawiamy do zamarynowania na 5 godzin.
Ugotować ryż. Grzyby, marchew i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Wymieszać ryż z mieszanką grzybów. Farsz studzimy i nadziewamy nim kaczkę. Zaszyć jamę brzuszną. Przygotowaną tuszę włożyć do rękawa do pieczenia. Kaczkę polewamy resztą sosu sojowo-miodowego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° przez 90 minut. Wyjąć kaczkę z rękawa, ułożyć na blasze do pieczenia i polać tłuszczem. Piec kaczkę przez kolejne 30 minut, następnie zdjąć sznurek, ułożyć na talerzu i podawać.
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną w piekarniku
Gotowanie kaczki z kaszą gryczaną pozwala uzyskać pyszne danie z dodatkami, które mogą mile zaskoczyć nie tylko domowników, ale i najbardziej wybrednych gości.
Ugotowaną według tego przepisu kaczkę lepiej podzielić na porcje przed podaniem do stołu.
Do przygotowania dania potrzebne będą:
- tuszka kaczki - 2 kg;
- białe wino - 1 filiżanka;
- kasza gryczana - 1 szklanka;
- kaczych podrobów;
- marchewki;
- cebule.
Potrzebna będzie również 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka czarnego pieprzu oraz cytryna podczas gotowania. Umyć i osuszyć tuszkę kaczki. Przyprawy wymieszać z sokiem z cytryny i winem. Zamarynować kaczkę. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Podroby posiekać i podsmażyć z tartą marchewką i drobno pokrojoną cebulą.
Wcześniej ugotować kaszę gryczaną. Ugotowane podroby z kaczki wymieszać z kaszą gryczaną. Tuszkę napełnić farszem. Zaszyć jamę brzuszną. Kaczkę ułożyć na blasze do pieczenia i zalać resztą winnej marynaty.
Piec w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 190°. Kaczkę na blasze polewamy tłuszczem co 10-15 minut. Po ugotowaniu usuń sznurki, aby uzyskać dostęp do znajdującej się w środku dekoracji.
Aromatyczna kaczka z czosnkiem, tymiankiem i koprem włoskim
Kaczka z czosnkiem i ziołamiDzięki
kilku przyprawom, przyprawom korzennym i ziołom można w domu przyrządzić niesamowicie aromatyczną kaczkę. Do przygotowania dania potrzebne są następujące składniki:
- tuszka kaczki - 1,5 kg;
- świeży tymianek - 1 pęczek;
- szalotka - 4 szt;
- cebulki kopru włoskiego - 2 szt;
- Fioletowe oliwki z pestkami - 1 filiżanka;
- cytryna.
Najpierw umyj kaczkę i oczyść ją z resztek piór. Skórkę nakłuć wykałaczką. Ptaka dobrze natrzeć pieprzem i solą. Pokrój szalotki i koper włoski na 4 części. Po tym można przystąpić do nadziewania. Do środka tuszy wkładamy 1⁄4 kopru włoskiego, pół pęczka tymianku i posiekaną skórkę z jednej cytryny.
Zaszyj kaczkę, ułóż ją na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° na 1 godzinę. Co 15-20 minut posypywać tłuszczem kaczkę na blasze do pieczenia. Następnie dodajemy pozostały koper włoski, tymianek, cebulę i oliwki do blachy do pieczenia. Zmniejszyć temperaturę do 150°. Gotuj kaczkę przez kolejne 2 godziny.
Kiedy będzie gotowe, wyjmij nadzienie z kaczki. Oliwki, koper włoski i tymianek wyjąć z tłuszczu. Posiekaj te składniki w blenderze do konsystencji pulpy. Sok pozostały z kaczki przelać do pojemnika. Upewnij się, że odsączasz tłuszcz, który będzie pływał na wierzchu. Sok wymieszać z posiekanym tymiankiem, oliwkami i koprem włoskim. Do sosu dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny.
Kaczka pieczona w piekarniku z winem i śmietaną
Kaczka gotowana ze świeżą śmietaną i czerwonym winem ma wyśmienity smak. Do przygotowania dania potrzebne są:
- tuszka kaczki - 2 kg;
- cebula - 1 szt;
- marchew - 2 szt;
- czerwone wytrawne wino - 250 ml;
- krem - 100 ml;
- korzeń selera - 125 gr.
Aby przyrządzić kaczkę według tego przepisu, potrzebne są dodatkowo 2 łyżeczki tymianku, 30g roztopionego masła, po 1 łyżeczce soli i pieprzu, 1 łyżeczka skórki z cytryny. Umyj i oczyść tuszę, a następnie natrzyj mieszanką tymianku, soli, pieprzu i roztopionego masła. Marchew, cebulę i seler pokroić na małe kawałki. Drób włożyć do zapiekanki i obłożyć rozdrobnionymi warzywami. Następnie dodać wino.
Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°. Gotować potrawę przez około 1 godzinę. Nie należy zamykać pokrywy. Następnie dodajemy do garnka z kaczką śmietanę i skórkę z cytryny. Gotuj kaczkę przez kolejne 45 minut. Wyjąć kaczkę, pokroić, wlać do zapiekanki resztę sosu śmietanowo-winnego i podawać na gorąco.
Dodaj około 1 łyżkę soku z cytryny do sosu podczas gotowania, aby nadać mu ostry, kwaśny smak.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu