Kalafior w cieście: najsmaczniejsze przepisy
Kalafior w cieście to pyszne i zdrowe danie, którym można udekorować kurczaka, rybę, sos mięsny. Pod względem ilości cennych pierwiastków warzywo to znajduje się w czołówce rankingu wśród warzyw. Wraz z rozpoczęciem sezonu warzywnego, wiele gospodyń włącza kalafior do potraw, przekąsek. Jak gotować kalafior w cieście przepis - zatrzymamy poniżej.
Przepis na kalafior w cieście na patelni
Gotowa potrawa może stanowić samodzielne danie, jak również być dodatkiem do wyrobów mięsnych. Przystawka okazuje się bardzo pikantna.
Składniki:
- Mały widelec kalafiora - 320 g;
Jedno jajko kurze; 1;
Jedna łyżka stołowa mąki;
Olej roślinny do smażenia - 90 ml;
Sól, pieprz do smaku.
Etapy przygotowania:
- Przygotować produkt główny - umyć kociołek, rozebrać na pęczki (kwiatostany). Zalewamy wodą, konieczne jest gotowanie do 10 minut, aby kapusta stała się miękka.
Wyłączamy ogień, rozkładamy na durszlaku i wkładamy pod zimną wodę.
Przygotowujemy ciasto - jajko ubijamy z mąką i solą do uzyskania jednolitej masy.
Zanurzaj płaty kapusty w cieście i obracaj, aż cała powierzchnia zostanie pokryta ciastem.
Na rozgrzanej patelni z olejem zacznij smażyć kawałki. Konieczne jest przestrzeganie temperatury, zaleca się gotowanie na średnim ogniu.
Jeśli chcesz, możesz lekko podsmażyć, aż skórka nabierze złotego odcienia. Dla tych, którzy lubią rumiany brzeg, należy potrzymać kapustę na rozgrzanym oleju jeszcze kilka minut.
Przepis na ciasto kalafiorowe z majonezem
Składniki:
- Widelec kalafiora - 400-420 g;
3 jaja kurze;
Mąka 2 łyżki stołowe bez wzniesienia;
Sól, pieprz do smaku
Etapy przygotowania
- Wyciągnąć kapustę, ugotować lekko posolić. Gotować około 3 minut. Następnie kapustę studzimy, trzeba ją połamać na mniejsze gałązki.
Przygotować ciasto. Ubić jajka, dodać majonez, mąkę, sól i pieprz.
Związać do uzyskania jednorodnej masy.
Zanurzać kawałki kapusty z każdej strony. Następnie usmażyć.
Potrawę można podawać od razu, posypać zieleniną na wierzchu.
Kalafior w cieście przepis z fotografią
Dodanie do ciasta produktów z kwaśnego mleka nadaje mu nutę kwaskowatości. W tym przepisie dodaje się nieco więcej mąki, w efekcie czego gotowe ciasto przypomina ciasto na naleśniki.
Składniki:
- Duża kapusta włoska - około 1 kg;
Olej roślinny - 130 ml;
20 % kwaśna śmietana - 100 ml;
Mąka - 2/3 szklanki;
Etapy przygotowania
- Umyć kapustę, wyciąć rdzeń, podzielić na różyczki. Wszystko włożyć do dużego rondla, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie posolić. Gotować na małym ogniu - 10 minut.
Odcedź, a kapustę włóż pod zimną wodę, aż ostygnie. Ułóż ponownie wszystkie duże kawałki, podziel je na mniejsze.
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto - masę. Lepiej jest dodawać mąkę stopniowo, ubijając ciasto trzepaczką.
Każdy kawałek kapusty włożyć do ciasta, obrócić. Ciasto powinno całkowicie pokryć powierzchnię warzyw.
Możesz zacząć smażyć je na średnim ogniu.
Podawać na gorąco, można z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przepis na Chudy kalafior w cieście
Kalafior jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Równie smaczne jest gotowane z surowymi produktami i mrożone. Dzięki masie, kapusta nie oddaje soku podczas smażenia i pozostaje soczysta i pikantna. Najczęściej ciasto przygotowuje się z dodatkiem jajek. Podczas Wielkiego Postu porozmawiajmy o prostym przepisie na ciasto kalafiorowe bez białka jaj i mleka.
Składniki:
- Średni kalafior;
Woda - 200 ml;
Mąka - filiżanka bez górnej części;
Soda - na czubku noża;
Sól, pieprz do smaku;
Curry - pół łyżeczki;
Oliwa z oliwek do smażenia - 2 łyżki.
Ocet - 1 łyżka.
Etapy gotowania
- Przygotować kapustę, podobnie jak w poprzednich przepisach, Czas obróbki termicznej w osolonej wodzie - do 8 minut. Aby kapusta nie była rozgotowana, konieczne jest kontrolowanie procesu gotowania.
Po wyłączeniu odcedzić wodę, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Do miski wlewamy szklankę wody i delikatnie wsypujemy całą mąkę, mieszając masę. Dodaj sól, sodę oczyszczoną i 1 łyżkę octu. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić ciasto na 6-8 minut, aby odpoczęło.
Na rozgrzanej patelni z olejem zacznij smażyć płatki. Czas na każdą stronę - nie więcej niż 3 minuty. Kiedy kapusta się upiecze, przełożyć ją z powrotem do naczynia do zapiekania, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut. Kapusta ma czas, aby się odparować, jest miękka w środku i ma aromatyczną skórkę.
W razie potrzeby posypać ziołami i podawać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami.
Prosty przepis na ciasto kalafiorowe z serem
Jeśli jest młoda kapusta, to nie wolno jej gotować, ale po prostu sparzyć kilka razy wrzątkiem. Po ostygnięciu ostrożnie rozbiera się ją na różyczki. Po takiej obróbce kapusta zachowa więcej minerałów i witamin.
Składniki:
- Kalafior średni - 1 szt;
Mąka - prawie pełna filiżanka;
2 jaja kurze;
Sól, pieprz do smaku;
Olej do smażenia;
Tarty twardy ser - 150g.
Etapy gotowania:
- Ostudzoną po sparzeniu kapustę dzielimy nożem na małe różyczki.
Przygotować ciasto. Osobno w innej misce ubij żółtka i białka. Do żółtka dodajemy mąkę, sól, ostrożnie łączymy z białkiem. Wymieszać. Należy uzyskać gęstą masę.
Gotowe różyczki zanurzać w cieście. Weź patelnię z wzmocnionym dnem, wlej olej, a kilka kawałków kapusty podsmaż jak stir-fry. Smażyć, aż uzyska słomkowy kolor.
Podawać na gorąco, z zieleniną, posypane w talerzu tartym serem.
Pyszny kalafior w cieście można przyrządzić z dodatkiem czosnku, wszelkich przypraw, świeżych pomidorów.
Przepis na kalafior w piekarniku, zapiekany w cieście
Pieczenie kalafiora w cieście w piekarniku to udany sposób na zaoszczędzenie czasu na inne dania. Nie ma potrzeby obracania rukoli na kuchence, olej nie rozpryskuje się podczas smażenia. Jest gotowe do podania - idealne na niedzielny obiad lub rodzinną kolację. Aby uzyskać ładne podanie, ułożyć pieczoną kapustę na liściach zielonej sałaty. Polecamy posypanie zieleniną dla podkreślenia smaku.
Składniki
- 1 kg kalafiora;
Sól, pieprz;
Ser 130g;
Świeży koperek (pietruszka) - 50 gr;
1 jajko;
1 łyżka mąki.
Etapy przygotowania:
Jak zwykle gotujemy wstępnie warzywa w osolonej wodzie. Czas obróbki - po gotowaniu przez 5 minut.
- Ugotowane różyczki wyjąć z garnka, pozostawić do wyschnięcia.
Na ciasto ubić jajko ze szczyptą soli, można dodać łyżkę mąki.
Kawałki kapusty zanurzać w cieście i układać w formie do muffinek (z papieru).
Rozłożyć tak, aby jeden liść kapusty zmieścił się w foremce.
Ser zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu.
Wszystkie formy wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika (180 stopni), czas obróbki termicznej - 20-22 minuty.
Wyjąć formy, wyjąć kapustę, przybranie do mięsa jest gotowe.
Możesz również polubić:
Przepis na chichin z ziemniakami i serem
Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ciasteczka z wróżbą: Przepis z fotografią
Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????