Kalmary przepis kulinarny

Wszystkie potrawy przygotowane z kałamarnicy uważane są za przysmak. Oprócz tego, że kałamarnica zawiera wiele pożytecznych składników, takich jak jod, białko i wiele innych mikroelementów. Mięso kałamarnicy jest bardzo smaczne i delikatne. Nie bez powodu uważa się go za produkt dietetyczny. Z kalmarów przygotowuje się wiele potraw: sałatki, zupy, a kalmary podaje się smażone, gotowane lub faszerowane. Nie zawsze jest możliwość kupienia świeżych kalmarów. Ale na szczęście w wielu sklepach można je kupić w formie mrożonej. I to nie będzie zbyt trudne do gotowania kałamarnicy, jeśli przestrzegać krok po kroku przepis na gotowanie kałamarnicy.

Jeśli kupiłeś mrożone kałamarnice, przyjrzyj się, jak one wyglądają. Ciała kałamarnic nie są połączone lodem i nie są posypane śniegiem. Taki produkt zazwyczaj nie był prawidłowo transportowany. Dobry produkt ma niewielką warstwę lodu, różowy kolor, a mięso jest czyste i jasne. Każdy inny kolor wskazuje, że mięso kałamarnicy nie ma już wszystkich swoich właściwości i prawdopodobnie jest twarde i ma gumowaty smak.

Przepis pierwszy: Gulasz z kałamarnicy z cebulą i marchewką.

Ten przepis na kalmary jest bardzo prosty. A ponieważ kalmary nie wymagają długiej obróbki, ich przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu. W efekcie otrzymasz delikatny przysmak o soczystym i żywym smaku.

Użyte składniki:

  • Kałamarnica - 4 szt;
  • Marchew (mała) - 3 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Sól i pieprz - do smaku.
Przepis pierwszy: duszone kalmary z dodatkiem cebuli i marchewki.

Proces gotowania:

Przed ugotowaniem kałamarnicy należy przygotować ją do procesu. Ważne: Nigdy nie używaj mikrofalówki do rozmrażania kalmarów, ponieważ mięso powinno delikatnie dojść do temperatury pokojowej. Przełóż do miski i pozwól, aby samo się rozmroziło. Aby pozbyć się cienkiej skóry, kalmary należy zanurzyć (zamrożone) we wrzącej wodzie na kilka minut. Skóra będzie wtedy bardzo łatwa do oddzielenia od ciała kałamarnicy. Następnie usuwa się kałamarnicę z wnętrza. Polecam włożenie mięsa kałamarnicy do zimnej wody na około 60 minut przed gotowaniem. W ten sposób pozbędziemy się gorzkiego posmaku.

  1. Następnie tusze oczyszczone z wnętrzności kroimy w krążki.
  2. Obraną marchewkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce (na dużą siatkę). Cebulę obieramy i kroimy w małe kliny.
  3. Powstałe warzywa układamy na rozgrzanej patelni, polewamy olejem i przykrywamy pokrywką.
  4. Włączyć mały ogień na kuchence i dusić, czekając aż cebula nabierze żółtej skórki, około 6-8 minut.
  5. Gdy nabiorą aromatycznej skórki, dodaj krążki kalmarowe. Na tym etapie dodaj sól i przyprawy w zależności od potrzeb. Jeśli chcesz dodać więcej smaku, możesz w tym momencie dodać czosnek. Wcześniej wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek.
  6. Dusić warzywa przez 5-6 minut, pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać.
  7. Gotowe danie podajemy na gorąco, można dodać świeże warzywa.

Przepis drugi: prosty i pyszny przepis na kalmary w cieście.

Ten przepis na kalmary jest jednym z najczęstszych, ponieważ gotuje się szybko i wychodzi bardzo smaczny i bogaty.

Użyte składniki:

  • Kałamarnica - 400 gr;
  • Skrobia - 100 gramów;
  • Mąka pszenna - 150 gramów;
  • Jajka kurze - 3 jajka;
  • Mleko beztłuszczowe - 1 filiżanka;
  • Sól i pieprz - do smaku.
Przepis drugi:Prosty i pyszny przepis na kalmary w cieście.

Proces gotowania:

  1. Po dokładnym umyciu kalmara (usunięciu wszystkich wnętrzności), obrać go ze skóry. Po wyjęciu wkładamy je na kilka minut do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu pozostawić wodę do całkowitego wypłynięcia.
  2. Pokrój kalmary w krążki lub po prostu na małe kawałki.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną i skrobię w głębokiej misce. W środku masy zrobić dołek i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  4. Oddzielić białko od żółtka. Dodaj do masy białko jajka i dokładnie wymieszaj.
  5. W razie potrzeby posolić i popieprzyć ciasto.
  6. Rozgrzać patelnię i dodać olej.
  7. Każdy kawałek kalmara dokładnie obtoczyć w cieście. Wrzucić na patelnię i smażyć do pojawienia się żółtej skórki, około 4-5 minut.
  8. Wyjmować drewnianą pałeczką i układać na papierowych ręcznikach. Pozbądź się nadmiaru tłuszczu i przynieś do stołu.

Przepis trzeci: przygotowanie sałatki z kalmarami.

Ten przepis na kalmary wykorzystuje dwa główne składniki: kalmary i grzyby. Są to dwa idealnie dobrane składniki. Do tej sałatki można użyć prawie dowolnych grzybów, ale ja preferuję świeże pieczarki.

Użyte składniki:

  • Kalmary - 300g;
  • Świeże pieczarki - 200 gramów;
  • Jaja przepiórcze - 6 szt;
  • Cebula - 2 szt;
  • Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki stołowej;
  • Niskokaloryczny majonez - 150 gr;
  • Sól i pieprz - w zależności od potrzeb.
Przepis trzeci: przygotowanie sałatki z kalmarów.

Proces gotowania:

  1. Zacznij od przygotowania składników na sałatkę. Ugotować jaja kurze i obrać je ze skorupek. Obrać cebulę. Grzyby pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę pokroić w krążki i wrzucić na patelnię z oliwą z oliwek. Smażyć przez kilka minut, aż cebula lekko się zarumieni.
  3. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą w razie potrzeby. Smażyć do 8 minut. Od czasu do czasu odwrócić. Nie należy przykrywać patelni pokrywką.
  4. Pokrój kalmary w cienkie plasterki, aby szybko się ugotowały i miały lżejszy smak.
  5. Zagotować wodę, posolić i dodać plastry kalmarów. Gotować dokładnie przez 60 sekund.
  6. Jak tylko się zagotuje, wyjmij kałamarnicę i daj jej czas na odsączenie całej wody.
  7. Usuń grzyby i cebulę z patelni, połóż je na papierowym ręczniku i daj papierowym ręcznikom czas na usunięcie tłuszczu i oleju.
  8. Dodaj pokrojone jajka do dużej miski, kałamarnice, grzyby i cebulę. Wszystko zalać majonezem, dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.

Przepis czwarty: kałamarnice w śmietanie.

Przygotowanie kalmarów szybko i smacznie dzięki temu przepisowi nie zajmie Ci dużo czasu. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i ćwiczą. Kałamarnica jest wzbogacona o dużą ilość białka, a białko jest jednym z najważniejszych punktów w budowaniu mięśni podczas ćwiczeń.

Użyte składniki:

  • Kałamarnica - 4 szt;
  • Oliwa z oliwek - 100 ml;
  • Kwaśna śmietana (o zawartości tłuszczu do 15%) - 200 ml;
  • Czosnek - 2 szt;
  • Pomidory - 2 szt;
  • Sól i pieprz - w zależności od potrzeb.
Przepis czwarty: Kałamarnica w

śmietanieSposób przyrządzania

:
  1. Kalmary obrać ze skóry. Można je włożyć do wrzącej wody na 60 sekund i łatwo obrać.
  2. Kalmary umyć bez skóry pod lodowatą wodą i pokroić na małe kawałki.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej, włóż kawałki kalmarów i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu i nie zamykając pokrywki. Kiedy będzie gotowa, ułóż na talerzu.
  4. Wrzuć czosnek na oliwę pozostałą po smażeniu kalmarów na patelni i smaż przez kolejne dwie minuty, aby oliwa nasiąknęła czosnkiem.
  5. Wlej czosnek i olej do dużej miski, dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba, i wlej kwaśną śmietanę. Dokładnie ubić trzepaczką.
  6. Wylać sos na talerz i położyć na środku kawałki kalmarów. Udekorować pomidorami.

Możesz również polubić:

Przepis na khychin z ziemniakami i serem

Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne

Ciasteczka z wróżbą: Przepis z fotografią

Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku

Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu