Kanapka z pastrami na gorąco
Kanapkę z pastrami można słusznie przypisać do nowych trendów kulinarnych, popularnych opcji śniadaniowych czy przekąskowych. Szeroko popularny na Zachodzie, stopniowo zdobywa uznanie w krajach postsowieckich. Choć technologia przyrządzania tego przysmaku znana jest w naszych szerokościach geograficznych od czasów starożytnych.
Co to jest pastrami?
Aby zrozumieć, jak przyrządzić przysłowiową kanapkę, trzeba wiedzieć, czym jest pastrami. Pastrami to technika konserwowania mięsa, którą nasi przodkowie stosowali jeszcze przed pojawieniem się lodówek. Zasadniczo - solenie i moczenie w przyprawach przez długi okres czasu.
Technika pastrami wykorzystuje mostek wołowy, część, która jest pobierana od końca i bliżej pępka. Ta część mięsa jest nieco grubsza niż grzbiet. Jest to ważne, ponieważ zapewnia doskonałą impregnację podczas solenia i marynowania.
Na początku mostek jest solony, następnie nacierany przyprawami i wędzony. W ten sposób dowiesz się pokrótce o co chodzi z pastrami. Jakość smaku gotowego produktu zależy od tego, jak długo pastrami było leżakowane. Dobre są te, które były gotowane przez kilka tygodni. Jeśli przygotowanie od solenia do kiszenia i wędzenia trwa wiele dni, produkt raczej nie zachwyci swoim bogatym smakiem.
A teraz, gdy już wiesz, co to jest pastrami, warto wiedzieć, jak zrobić pyszną kanapkę z pastrami. Jakie dodatkowe składniki w połączeniu z mięsem lepiej wydobędą jego wyjątkowość? Jak szybko i łatwo przygotować przysmak na poziomie restauracji?
Kanapka z pastrami na gorąco
Kanapka z pastrami zawsze będzie ucztą, jeśli zostanie przygotowana na świeżym powietrzu. Czy pogoda jest wspaniała? To dobry czas, aby rozpalić grilla węglowego i przygotować pyszny posiłek na świeżym powietrzu.
Przygotuj się:
- 900 g ugotowanego i cienko pokrojonego pastrami wołowego;
Plasterki sera półtwardego (Hochland, Havarti lub innego);
4-6 ogórków;
8-16 krążków cienko pokrojonej cebuli;
8-10 kromek świeżego chleba żytniego lub 4-6 bułek kanapkowych;
Gruboziarnista musztarda do smaku.
Przygotowanie:
- Rozdziel mięso na pieczywo, używając 110g na mniejszą kanapkę i 230g na większą. Jeśli używasz bułek, przetnij je poziomo na pół.
Dodaj ser, musztardę, plasterki ogórka i cebulę do smaku.
Przykryć drugą kromką chleba lub górną częścią bułki.
Grilluj kanapkę, aż stanie się brązowa i chrupiąca.
Podawać na ciepło.
Kanapka z pastrami
Obfita kanapka z pastrami może na długo zaspokoić głód. Zawsze warto mieć ją przy sobie, gdy wybieramy się na łono natury, nadaje się na przekąskę w pracy, doda energii na cały dzień jako śniadanie. To jest szybki przysmak. Zwiększaj liczbę składników w wielokrotnościach porcji.
Przygotuj się:
- 1 bagietka na kanapkę;
200 g pastrami;
1 pomidor;
½ cebuli na cienkie krążki;
2-3 plasterki sera półtwardego;
1 mały ogórek;
2-3 liście sałaty;
2 łyżki sosu burgerowego.
Przygotowanie:
- Bułeczki przekroić poziomo na pół, nie wykańczając brzegów.
Pokroić pomidora i ogórka w krążki.
Usunąć liście sałaty.
Posmaruj wierzch i spód kotleta sosem burgerowym.
Na dnie ułożyć liście sałaty.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
Następnie ułożyć krążki cebuli.
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki pastrami.
Na pastrami ułożyć krążki ogórka, a następnie ser.
Przykryj szczelnie górę, pomóż sobie.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.