Kapusta duszona: przepisy na patelnię
Gulasz z kapusty jest uniwersalnym i zdrowym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Jest pyszny, a jego korzyści dla organizmu są chyba trudne do przecenienia. Istnieje wieleprzepisów na kapustę duszoną na patelni. Wszystko zależy od dodatkowych składników i samego warzywa. Na przykład, można przygotować smaczną przystawkę nie tylko z białej kapusty, ale także z czerwonej.
Potrawa duszona zachowuje maksymalną ilość witamin C, A i z grupy B oraz składników mineralnych. Warzywo to jest bogate w błonnik, który poprawia pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
Przepis z fotografią kapusty duszonej na patelni
Klasyczny gulasz z kapustyDuszony dodatek urozmaici Twoją dietę. Jest szybki i niedrogi w przygotowaniu. Najbardziej soczysty dodatek do dań przygotowuje się ze świeżej kapusty. Duszony dodatek jest doskonałym rozwiązaniem na wielkopostny stół. Może być podawany samodzielnie lub jako element podwójnego dania, w połączeniu z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki:
- Kapusta biała - ½ średniego widelca;
- Marchew - 1 duża lub 2 średnie;
- Cebula - 1 szt;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
- Sól i pieprz do smaku.
Metoda przygotowania:
- Marchew zetrzeć na grubej tarce;
- Cebulę pokroić w półkrążki;
- Poszatkuj kapustę specjalnym nożem, jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłego noża, aby poszatkować kapustę w długie wąskie paski;
- Rozgrzej olej na patelni o wysokich brzegach;
- Podsmaż marchewkę, a po kilku minutach dodaj cebulę;
- Podsmażamy warzywa przez kilka minut, następnie dodajemy kapustę i dusimy;
- Jeśli kapusta dobrze puszcza sok, można w trakcie gotowania dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Jeśli kapusta jest sucha, dodaj pół szklanki wody;
- Potrawa będzie się gotować przez około 30 minut, dodając sól i pieprz do smaku na 5 minut przed zdjęciem z ognia.
Przepis na gulasz z kapusty zasmażanej z kaczką
krok po kroku Kapusta czerwona duszonaBardzo wyrafinowanym i nietypowym dodatkiem jest duszona czerwona kapusta. Danie to doskonale komponuje się z kaczką, gęsiną, wędzonymi żeberkami i bawarskimi kiełbaskami. Danie jest pikantne i pożywne. Stanowi samodzielne danie. Docenią go osoby dbające o sylwetkę i poszczące.
Składniki:
- Kapusta czerwona - ½ widelca;
- Jabłko - 2 średniej wielkości jabłka. Lepiej jest brać odmiany słodkie i kwaśne;
- Sok z połowy cytryny;
- Cebula czerwona - 1 szt. Można również użyć zwykłej cebuli;
- Kminek - ½ łyżeczki;
- Miód - 2 łyżki stołowe;
- Śliwki - 5-7 sztuk;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
- Sól do smaku.
Metoda przygotowania:
- Kapustę poszatkować specjalnym nożem lub po prostu pokroić w wąskie podłużne plasterki;
- Zetrzeć jabłko na grubej tarce i wymieszać z sokiem z cytryny;
- Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na rozgrzanym oleju;
- Dodać kapustę do cebuli i dusić przez 10 minut;
- Jeśli kapusta zacznie brązowieć, można dodać odrobinę wody;
- Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość o połowę, dodajemy jabłko;
- Umyj śliwki i pokrój je na 3-4 części. Można je włożyć w całości;
- Dusić potrawę przez około 40 minut;
- Dodaj miód, sól, kminek i śliwki na 5-10 minut przed przygotowaniem potrawy; wszystko dobrze wymieszaj;
- Zdejmij naczynie z ognia i pozwól mu odpocząć przez około 15-20 minut.
Podawać danie z dodatkiem świeżej, posiekanej natki pietruszki. Miłym dodatkiem do czerwonej kapusty może być grillowany drób.
Kapusta kiszona z boczkiem
Gulasz z kapusty z boczkiemKapusta kwaszona jest popularną potrawą w Czechach. Duszą warzywo wyłącznie na słoninie i tłuszczu, dodając odrobinę cukru i soli. Danie okazuje się bardzo oryginalne i nietypowe.
Składniki:
- Kapusta biała - 500 gramów;
- Bekon - 30 gramów;
- Tłuszcz - 40 gramów. Można użyć słoniny gęsiej, jagnięcej lub wieprzowej;
- Cebula - 1 szt;
- Mąka - 1 łyżka stołowa;
- Cukier - 1 łyżka stołowa;
- Sól - 1,5 łyżki stołowej.
Metoda przygotowania:
Kapustę umyć, pokroić w cienkie paseczki julienne, odłożyć na durszlak, aby usunąć nadmiar wody;
- Cebulę pokroić w półkrążki i razem z boczkiem podsmażyć na tłuszczu;
- Dodajemy kapustę z odrobiną wody i dusimy do miękkości;
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodajemy cukier, sól i mąkę;
- Wyłącz ogień, jak tylko potrawa zacznie się gotować!
Proste przepisy na duszoną kapustę można zawsze uczynić jeszcze bardziej wyjątkowymi. Dodając do warzyw drobno pokrojoną cukinię i ziemniaki otrzymamy smaczny gulasz warzywny. Kapusta z jabłkiem, marchewką i sułtankami nadaje się jako danie dietetyczne urozmaicające codzienną dietę.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu