Kapusta duszona: przepisy na patelnię

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Gulasz z kapusty jest uniwersalnym i zdrowym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Jest pyszny, a jego korzyści dla organizmu są chyba trudne do przecenienia. Istnieje wieleprzepisów na kapustę duszoną na patelni. Wszystko zależy od dodatkowych składników i samego warzywa. Na przykład, można przygotować smaczną przystawkę nie tylko z białej kapusty, ale także z czerwonej.

Potrawa duszona zachowuje maksymalną ilość witamin C, A i z grupy B oraz składników mineralnych. Warzywo to jest bogate w błonnik, który poprawia pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

Przepis z fotografią kapusty duszonej na patelni

Klasyczny gulasz z kapusty

Duszony dodatek urozmaici Twoją dietę. Jest szybki i niedrogi w przygotowaniu. Najbardziej soczysty dodatek do dań przygotowuje się ze świeżej kapusty. Duszony dodatek jest doskonałym rozwiązaniem na wielkopostny stół. Może być podawany samodzielnie lub jako element podwójnego dania, w połączeniu z tłuczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • Kapusta biała - ½ średniego widelca;
  • Marchew - 1 duża lub 2 średnie;
  • Cebula - 1 szt;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i pieprz do smaku.

Metoda przygotowania:

  1. Marchew zetrzeć na grubej tarce;
  2. Cebulę pokroić w półkrążki;
  3. Poszatkuj kapustę specjalnym nożem, jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłego noża, aby poszatkować kapustę w długie wąskie paski;
  4. Rozgrzej olej na patelni o wysokich brzegach;
  5. Podsmaż marchewkę, a po kilku minutach dodaj cebulę;
  6. Podsmażamy warzywa przez kilka minut, następnie dodajemy kapustę i dusimy;
  7. Jeśli kapusta dobrze puszcza sok, można w trakcie gotowania dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody. Jeśli kapusta jest sucha, dodaj pół szklanki wody;
  8. Potrawa będzie się gotować przez około 30 minut, dodając sól i pieprz do smaku na 5 minut przed zdjęciem z ognia.

Przepis na gulasz z kapusty zasmażanej z kaczką

krok po kroku Kapusta czerwona duszona

Bardzo wyrafinowanym i nietypowym dodatkiem jest duszona czerwona kapusta. Danie to doskonale komponuje się z kaczką, gęsiną, wędzonymi żeberkami i bawarskimi kiełbaskami. Danie jest pikantne i pożywne. Stanowi samodzielne danie. Docenią go osoby dbające o sylwetkę i poszczące.

Składniki:

  • Kapusta czerwona - ½ widelca;
  • Jabłko - 2 średniej wielkości jabłka. Lepiej jest brać odmiany słodkie i kwaśne;
  • Sok z połowy cytryny;
  • Cebula czerwona - 1 szt. Można również użyć zwykłej cebuli;
  • Kminek - ½ łyżeczki;
  • Miód - 2 łyżki stołowe;
  • Śliwki - 5-7 sztuk;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól do smaku.

Metoda przygotowania:

  1. Kapustę poszatkować specjalnym nożem lub po prostu pokroić w wąskie podłużne plasterki;
  2. Zetrzeć jabłko na grubej tarce i wymieszać z sokiem z cytryny;
  3. Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na rozgrzanym oleju;
  4. Dodać kapustę do cebuli i dusić przez 10 minut;
  5. Jeśli kapusta zacznie brązowieć, można dodać odrobinę wody;
  6. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość o połowę, dodajemy jabłko;
  7. Umyj śliwki i pokrój je na 3-4 części. Można je włożyć w całości;
  8. Dusić potrawę przez około 40 minut;
  9. Dodaj miód, sól, kminek i śliwki na 5-10 minut przed przygotowaniem potrawy; wszystko dobrze wymieszaj;
  10. Zdejmij naczynie z ognia i pozwól mu odpocząć przez około 15-20 minut.

Podawać danie z dodatkiem świeżej, posiekanej natki pietruszki. Miłym dodatkiem do czerwonej kapusty może być grillowany drób.

Kapusta kiszona z boczkiem

Gulasz z kapusty z boczkiem

Kapusta kwaszona jest popularną potrawą w Czechach. Duszą warzywo wyłącznie na słoninie i tłuszczu, dodając odrobinę cukru i soli. Danie okazuje się bardzo oryginalne i nietypowe.

Składniki:

  • Kapusta biała - 500 gramów;
  • Bekon - 30 gramów;
  • Tłuszcz - 40 gramów. Można użyć słoniny gęsiej, jagnięcej lub wieprzowej;
  • Cebula - 1 szt;
  • Mąka - 1 łyżka stołowa;
  • Cukier - 1 łyżka stołowa;
  • Sól - 1,5 łyżki stołowej.

Metoda przygotowania:

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Kapustę umyć, pokroić w cienkie paseczki julienne, odłożyć na durszlak, aby usunąć nadmiar wody;

  1. Cebulę pokroić w półkrążki i razem z boczkiem podsmażyć na tłuszczu;
  2. Dodajemy kapustę z odrobiną wody i dusimy do miękkości;
  3. Gdy kapusta będzie już miękka, dodajemy cukier, sól i mąkę;
  4. Wyłącz ogień, jak tylko potrawa zacznie się gotować!

Proste przepisy na duszoną kapustę można zawsze uczynić jeszcze bardziej wyjątkowymi. Dodając do warzyw drobno pokrojoną cukinię i ziemniaki otrzymamy smaczny gulasz warzywny. Kapusta z jabłkiem, marchewką i sułtankami nadaje się jako danie dietetyczne urozmaicające codzienną dietę.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu