Karmel domowej roboty - przepis

Słodki, utrzymujący się karmel to smak znany z dzieciństwa. Słodycz jest dobra jako samodzielny deser do herbaty. Jest również używany jako podstawa do produkcji nugatu, piernika i pomady. Dodaje się go do ciast i kremów. Jak gotować karmel z produktów, które są zawsze pod ręką, powiedz nam w tym artykule. Prosty na pierwszy rzut oka, deser wymaga wyraźnego przestrzegania zasad gotowania.

Główne subtelności lub jak gotować karmel z cukru i nie zepsuć smaku.

    Garnki powinny mieć grube dno, dobrze sprawdzi się patelnia żeliwna. Cukier musi być wysokiej jakości: biały i czysty. Syrop należy zakwasić kwaskiem cytrynowym lub octem stołowym, aby nie był przesłodzony.

Jak zrobić lepki karmel z cukru w domu.

Składniki:

    cukier - 100 gr; mleko - 50 gr; masło - 25 gr; wanilina - 1 szczypta; sól - 1 szczypta.

Etapy przygotowania

    Cukier wsypać do naczynia i postawić na małym ogniu. Należy ją podgrzewać, zaczynając od najmniejszej temperatury, dochodząc do średniej. Gdy pojawią się pierwsze oznaki topnienia cukru, zacznij mieszać drewnianą lub silikonową łopatką. Kontynuuj mieszanie, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze złotego koloru. Nie przesadzaj z gotowaniem, bo uzyskasz przypalony smak. Zdjąć garnek z ognia na patelnię żaroodporną. Do jeszcze gorącego, roztopionego cukru wlewać stopniowo mleko, ciągle mieszając. Uważaj, bo karmel zacznie się pienić i trzepotać. Nie wylewaj całego mleka na raz, w przeciwnym razie produkt zsiada się w grudki. Włożyć z powrotem do garnka i mieszać, aż mleko się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia, w przeciwnym razie karmel zmieni się w płatki. Na koniec dodać wanilię i sól. Wyłączamy ogień i dodajemy masło. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Natychmiast po ugotowaniu wlać karmel do pojemnika do przechowywania.

Konsystencja produktu końcowego może być zmieniana poprzez zmianę ilości mleka i cukru. Na przykład, jeśli weźmiesz jedną część mleka na dwie części cukru, wtedy karmel będzie gęsty i lepki. W proporcjach jeden do jednego, karmel jest bardziej płynny.

Aby ugotować twardy karmel w domu z procesu należy wykluczyć dodanie mleka i masła. Formy, w których karmelowe lizaki będą twardnieć, należy posmarować olejem roślinnym. Teraz już wiesz, jak szybko zrobić karmel w domu. Proces tworzenia pysznego smakołyku będzie interesujący zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Auchan