Kipper pod futrem: znana sałatka w nowej odsłonie
Nie będzie przesadą stwierdzenie, że każdy od dziecka zna smak domowej sałatki "śledzie pod futrem" lub po prostu "Szuba". Jest uwielbiany przez wszystkich i składa się z prostych, dostępnych składników, co czyni go bardzo popularnym daniem na świątecznym stole.
Klasyczna wersja śledzia pod futerkiem
Przygotuj swoją ulubioną sałatkę według klasycznego przepisu, układając ją na takim naczyniu lub używając pierścienia do gotowania, aby nadać jej idealnie okrągły kształt. Po uformowaniu sałatki, wystarczy otworzyć pierścień i wyjąć ją. To jest zazwyczaj sposób, aby małe okrągłe porcje sałatki dla każdego gościa.
Nietypowym sposobem na podanie tradycyjnej sałatki jest podanie jej w wysokich, szerokich szklanych kieliszkach deserowych. Wygląda to spektakularnie.
Klasycznie w przepisie na śledzia pod sierścią nie ma cebuli, jajek i zieleniny.
Klasyczna wersja śledzia pod futerkiemW związku z tym, będziesz potrzebował:
- Śledź solony - 1 szt...;
- Marchew - 3 szt;
- Ziemniaki - 3 szt;
- Śledź brązowy - 2-3 średniej wielkości kawałki;
- Majonez domowej roboty - 100 ml.
Dla majonezu:
- Jajko - 1 szt;
- Olej słonecznikowy rafinowany - 250 ml;
- Sok z cytryny - 1 łyżka;
- Musztarda - 1 łyżka;
- Sól, cukier - według smaku.
Proces gotowania obejmuje następujące etapy:
- Warzywa ugotować bez obierania. Marchew należy gotować oddzielnie od ziemniaków i marchwi. Pozwól warzywom nieco ostygnąć, ale nie całkowicie, ponieważ będą łatwiejsze do obrania, gdy są lekko ciepłe. Po całkowitym ostygnięciu, włóż obrane warzywa do lodówki. Ma to zapobiec sklejaniu się warzyw podczas krojenia - nie będą się one sklejać, gdy będą zimne. Możesz zostawić je na noc w lodówce.
- Posiekaj cebulę najdrobniej jak potrafisz i zalej ją na 15 minut wrzątkiem z octem. W tym czasie cebula zamarynuje się, odda nam w wodzie całą zbędną goryczkę, stając się smaczniejsza i bardziej chrupiąca.
- Przygotować domowy majonez. Aby to zrobić, weź wysoką i wąską miskę blendera i ubij w niej świeże jajko. Ubijać na średniej mocy przez 1 minutę, następnie powoli dodawać masło małymi partiami, za każdym razem dokładnie ubijając jajko mikserem. Stopniowo zwiększaj moc blendera. Ubijać, aż sos zgęstnieje. W trakcie ubijania mieszanina nabierze charakterystycznego białego koloru majonezu. Gdy będzie wystarczająco gęste dodać przyprawy, musztardę i sok z cytryny. Ubijać jeszcze trochę. Gotowy majonez przechowuje się w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 3 dni. Ale użyjesz go do sosu sałatkowego.
- Wyfiletować rybę. W tym celu należy wyłożyć deskę do krojenia papierem do pieczenia, aby łatwiej było ją później wyczyścić. Wykonać nacięcie wokół brzucha, zaczynając od boku głowy. Usunąć wnętrze ryby, opłukać pod bieżącą wodą, usuwając czarną błonę, która nadaje smakowi gorycz. Odetnij głowę. Teraz przetnij rybę wzdłuż grzbietu, zaczynając od strony, gdzie była głowa. Obejść nożem płetwy grzbietową i ogonową z obu stron i usunąć. Następnie zdejmij skórkę, odrywając ją rękoma. Łatwo się zdejmuje. Teraz należy ręcznie usunąć kręgosłup i wszystkie kości. Filety śledziowe są już gotowe. Po prostu pokrój go na małe kawałki.
- Śledzie ułożyć na płaskim naczyniu, które będzie stało na stole.
- Posypać marynowaną cebulą na wierzchu ryby.
- Obrane warzywa zetrzeć na grubej tarce do osobnych miseczek.
- Na rybę i cebulę położyć marchew, doprawić solą i majonezem.
- Kolejna warstwa to ziemniaki, które ponownie solimy i smarujemy majonezem.
- Ostatnią warstwę stanowi ugotowane podudzie, które również należy posolić i obficie posmarować majonezem.
- Gotowa sałatka powinna stać w lodówce przez dwie-trzy godziny.
Klasyczny przepis na "Shuba roll".
Smak pozostaje ten sam, ale zmienia się sposób prezentacji - sałatkę zawija się w rulon. Takie podanie z pewnością przyciągnie uwagę Twoich gości i współlokatorów.
Do przygotowania "Śledzia pod futrem" w rolce będziesz potrzebował:
- Śledź lekko solony - 1 szt;
- Śledź brązowy - 3 - 4 szt. (średni rozmiar);
- Ziemniaki - 3 szt;
- Marchew - 3 szt;
- Jajko - 2 szt.
Do marynaty cebulowej:
- Cebula - 0,5 szt;
- Wrząca woda - 100 ml;
- Ocet - 1 łyżka;
- Majonez - 100-150 ml;
- Liście pietruszki - do dekoracji;
- Sól i pieprz - według smaku.
Przygotowanie:
- Warzywa ugotować razem ze skórką. W jednym rondlu - ziemniaki i marchew, w drugim - gotujemy ogórecznik. Sprawdzić gotowość warzyw nakłuwając je widelcem - warzywa powinny być miękkie. Gdy będą ciepłe, wyjmij warzywa ze skóry, ostudź w temperaturze pokojowej i włóż do zamrażarki. Jeśli zetrzesz warzywa, gdy są zimne, nie będą się sklejać.
- Cebulę posiekać najdrobniej jak się da i zamarynować. Aby to zrobić, zalej wrzątkiem i octem i pozostaw na 20 minut. Następnie odcedź wodę przez metalowe sito. Kiszona cebula nie będzie gorzka w sałatce i będzie bardziej delikatna i miękka.
- W osobnych miseczkach zetrzeć na tarce ogórecznik, ziemniaki i marchewkę.
- Ugotować jajka. Gotować przez 10 minut od momentu zagotowania. Natychmiast po tym czasie kilkakrotnie przelej jajka zimną wodą - zatrzyma to proces wrzenia wewnątrz jajka i ułatwi Ci zdjęcie skorupek. Zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach.
- Wyfiletować śledzia. Wykonać dwa nacięcia, zaczynając od strony głowy, jedno na brzuchu i jedno na grzbiecie, wypatroszyć rybę, opłukać i usunąć skórę, podnosząc ją palcami. Skóra jest łatwa do usunięcia, najważniejsze jest, aby usuwać ją powoli, bez wykonywania gwałtownych ruchów. Następnie usunąć kręgosłup i wszystkie kości. Drobno posiekać.
- Prostokątną deskę do krojenia wyłóż folią spożywczą i uformuj z niej wałek.
- Rozłóż warstwę startego kabaczka na całej powierzchni folii. Uszczelnić za pomocą łyżki. Pierwsza warstwa nie powinna być pokryta majonezem, aby bochenek zachował swój kształt. Każda kolejna warstwa będzie mniejsza od poprzedniej.
- Ułożyć następną warstwę ziemniaków. Posolić i posmarować majonezem.
- Trzecia warstwa - marchew, którą również należy posolić i posmarować majonezem.
- Czwarta warstwa - jajka, sól i majonez. Pamiętaj, że każda warstwa powinna być mniejsza od poprzedniej.
- Ostatnią warstwę stanowi cienki i wysoki pasek ryby i cebuli.
- Następnie podnosząc folię, zawijamy wszystkie warstwy w rulon, tak aby warstwa ogórecznika znajdowała się na zewnątrz. Zawiń na tyle ciasno, aby rolka zachowała swój kształt po zdjęciu folii.
- Umieść sałatkę w chłodnym miejscu do gotowania na 3 do 4 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Tuż przed podaniem zdejmij folię i udekoruj ziołami.
Śledź w galarecie pod futrem
Oto niezwykła improwizacja klasycznej sałatki. Przystawkę można przygotować w jednej dużej formie do muffinek lub w innym dowolnym kształcie i podawać ją w porcjach przed podaniem lub w małych silikonowych foremkach do muffinek, które można łatwo wyjąć później. Wygląda oryginalnie, a smak na pewno Cię zaskoczy.
Użyj zwykłej żelatyny, uprzednio namaczając ją w wodzie. Można użyć żelatyny instant, która nie wymaga namaczania w wodzie. Rozpuszcza się natychmiast w gorącej wodzie.
Będziesz potrzebować:
- Filet śledziowy lekko solony - 400 gr;
- Śledź brązowy - 2-3 szt;
- Ziemniaki - 2-3 szt;
- Marchew - 2-3 szt;
- Woda pitna - 10 ml;
- Żelatyna - 10 gr;
- Majonez - 350 ml;
- Sól - według smaku.
Proces gotowania obejmuje następujące etapy:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie żelatyna napęcznieje.
- W jednym rondlu ugotować ogórecznik, w drugim ziemniaki i marchew. Jeśli ugotujesz wszystkie warzywa razem, buraki mogą zabarwić ziemniaki i marchew na fioletowo. Gotuj warzywa bez obierania ich, dzięki czemu zachowają więcej składników odżywczych. Obrać, gdy są ciepłe i wstawić do lodówki. Ma to na celu zapobieżenie sklejaniu się kawałków podczas krojenia warzyw.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać aż będzie ciepła, żelatyna powinna się rozpuścić. Nie dopuścić do zagotowania się mieszanki. Wlać majonez i wymieszać. Wyłączyć ogrzewanie. Przykryć ręcznikiem, aby utrzymać ciepło.
- Przygotuj formę, w której uformujesz sałatkę i przykryj ją folią spożywczą.
- Ogórecznik pokroić w drobną kostkę i umieścić na dnie formy. Wlewamy do niej ¼ masy żelatynowej, doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Pokroić rybę na małe kawałki. Upewnij się, że w kawałkach nie ma ości, obierz filety ręcznie. Wymieszaj z masą żelatynową i ułóż drugą warstwę w formie, a następnie włóż z powrotem do zimnego pomieszczenia do gotowania.
- Marchewki pokroić w plasterki wielkości ogórka, posolić, zalać sosem żelatynowym, ułożyć jako trzecią warstwę w formie i odstawić do schłodzenia.
- Pokrój ziemniaki w kostkę tej samej wielkości co pozostałe warzywa, wymieszaj z resztą masy żelatynowej, dopraw solą i ułóż jako górną warstwę w formie.
- Następnie włóż formę do zimnego pomieszczenia do gotowania i pozostaw ją tam, aż żelatyna zastygnie. Proces ten będzie trwał 4-5 godzin.
- Przed podaniem, ułóż kilka liści zielonej sałaty na płaskim talerzu, odwróć formę na talerz, pociągnij za brzegi folii i usuń ją razem z formą. Podawaj sałatkę w porcjach, krojąc ją nożem.
Specjalne funkcje gotowania
Przepis jest prosty, ale jak każdy przepis, są też zasady. Stosując się do nich, można przygotować idealną przystawkę.
Ważne jest, aby do sałatki wybierać świeże warzywa wysokiej jakości, a w szczególności buraki. Zwróć uwagę na wielkość korzenia. Najsmaczniejsze i najzdrowsze będą małe okazy o średnicy do 10-12 cm. Większe sztuki mogą wskazywać, że były one uprawiane na dodatkach i suplementach azotanowych. Kolor kiełków powinien być ciemnoczerwony, bordowy, z odcieniem fioletu. Im jaśniejszy korzeń, tym większa zawartość betainy, substancji o właściwościach hepatoprotekcyjnych i poprawiających funkcjonowanie wątroby. Jeśli burak ma liście, zwróć uwagę na ich świeżość.
Jaki jest właściwy sposób siekania warzyw na sałatkę? Rozdrobnić czy zetrzeć na tarce? Odpowiedzi na te pytania zależą od Twoich preferencji smakowych. Jedyną zasadą jest to, że wszystkie warzywa w przepisie muszą być posiekane w ten sam sposób.
Kipper na płaszczu: Możliwości podawaniaSzczególną uwagę należy zwrócić na wybór śledzia, ponieważ jest on głównym składnikiem sałatki i a priori musi być wysokiej jakości, świeży i smaczny. Jak więc wybrać odpowiedniego śledzia? Preferuj ryby w całości, solone metodą beczkową bez dodatku konserwantów. Świeża ryba jest sprężysta w dotyku, łuski są gładkie i błyszczące, oczy są czyste, nie ma uszkodzeń, śluzu, siniaków, rdzawych i białych plam na głowie i ciele ryby. Jeśli tak, to znaczy, że śledź nie był prawidłowo przechowywany. Zapach śledzia - nie może być specyficznego zapachu zgniłej ryby.
Współcześni szefowie kuchni oferują różne warianty tej sałatki z lekko solonym łososiem, czerwonym kawiorem i innymi rybnymi dodatkami.
Jeśli planujesz używać majonezu sklepowego, przy jego zakupie zwróć uwagę na zawartość tłuszczu. Zalecamy produkt wysokotłuszczowy, 72 %, ponieważ im wyższa zawartość tłuszczu, tym mniej majonez zawiera wody i różnych środków konserwujących. Domowy majonez jest idealny, a jeden z przepisów w tym artykule daje Ci szybki i łatwy sposób na zrobienie majonezu.
Smak sałatki można urozmaicić dodając ugotowane jajka, twardy lub topiony ser, kwaśne jabłka lub orzechy. Możesz eksperymentować z kolejnością warstw.
Nie zagęszczaj warstw sałatki podczas jej formowania, sałatka powinna być zwiewna i wysoka.
Istnieje również wiele możliwości dekorowania gotowej sałatki. Możesz udekorować cienkie plasterki cytryny, plasterki gotowanego jajka i połówki oliwek, wszelkie zielenie doda jasne kolory do wyglądu Shuba. Róże wykonane z plasterków marchwi i marchewki na powierzchni sałatki wyglądają bardzo pięknie. Sałatkę udekorować również majonezem, np. majonezową siateczką. Na koniec można udekorować śledzia pod futrem w formie tęczy: paski z utartego białka, żółtka, kabaczka, marchewki i zielonej cebulki. Niech Twoja wyobraźnia weźmie górę nad wystrojem Twojej sałatki.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu