Kolacja w dniu 23 lutego

Planując menu na kolację 23 lutego, ważne jest, aby pomyśleć o posiłkach, które są obfite i pożywne, ale nie obciążają zbytnio żołądka. W końcu posiłek odbywa się o późnej porze dnia. Potrawy z drobiu spełniają te wymagania w najlepszy możliwy sposób. W tej publikacji znajdziesz ciekawe sałatki i dania główne z kurczaka, kaczki i indyka. Dodatkiem do tego dania mogą być pieczone lub gotowane ziemniaki, ryż lub inne płatki zbożowe, które lubisz. Możesz też zrezygnować z tego dania.

Sałatka z piersi kurczaka Cobb

Sałatka Cobb to kulinarna legenda. Pożywna i sycąca, idealna na obiad 23 lutego. Istnieje wersja popularności tej potrawy w latach 30. W tamtych czasach był to popisowy przysmak w menu hollywoodzkiej restauracji Brown Derby. Nazwa sałatki pochodzi od nazwiska właściciela restauracji, Roberta Cobba. Mówi się, że kiedyś przyszedł do kuchni lokalu niesamowicie głodny. Aby się nasycić, rzucał się na resztki jedzenia, które znajdował w kuchni. W ten sposób powstało danie, które dziś kochają miliony.

Przygotuj się:

  • 2 grillowane piersi z kurczaka lub smażone piersi z kurczaka;
  • ½ pęczka sałaty rzymskiej;
  • 8 plasterków bekonu;
  • ½ główki sałaty lodowej;
  • 3 jajka;
  • 5 piór zielonej cebuli;
  • 2 awokado;
  • 2 pomidory;
  • sól i pieprz;
  • Opatrunek z sera Bleu.

Do przygotowania sosu:

  • 2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego;
  • ½ łyżki majonezu;
  • ½ łyżki kwaśnej śmietany;
  • ½ łyżeczki posiekanej cebuli;
  • 1 ząbek czosnku mielonego;
  • ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • ½ łyżki octu.
Cobb Chicken Breast SaladPrzygotuj

:

  1. Aby smaki sosu miały czas w pełni się wyrazić, zacznij od niego przygotowywać sałatkę na kolację 23 lutego. Aby to zrobić, ubij wszystkie zalecane składniki na sos, z wyjątkiem sera pleśniowego, w misce blendera, mikserem lub trzepaczką.
  2. Dodać 1 łyżkę startego sera i wymieszać. Smak będzie bardzo łagodny. Dodaj drugą łyżkę, aby był bardziej wyrazisty.
  3. Wstawić do lodówki i pozostawić na jakiś czas do zaparzenia. Przygotować sałatkę.
  4. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać. Pokroić jajka na plasterki.
  5. Podsmaż boczek, ostudź, a następnie pokrój na małe kawałki.
  6. Przygotuj piersi z kurczaka lub kawałek smażonego kurczaka. Pierś z kurczaka poszatkować w paski julienne.
  7. Poszatkować zieloną cebulkę.
  8. Opłukać awokado, pomidory i zioła. Sałaty posiekać na duże kawałki w oddzielnych miskach.
  9. Pomidory i awokado pokroić w kostkę.
  10. Przygotuj duże naczynie do układania. Składniki układać warstwami w przypadkowej kolejności. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Obficie skropić sosem z sera pleśniowego i podawać.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Lubisz szparagi w obfitości? Proponujemy przygotować z niego pyszną sałatkę na kolację 23 lutego. Ważnym składnikiem potrawy jest również pierś z kurczaka.

Przygotuj się:

  • 450g świeżych strąków szparagów;
  • 5 małych piersi z kurczaka;
  • 1 1/2 łyżeczki suszonych liści rozmarynu;
  • 160 g ugotowanych ziół mieszanki wiosennej;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1/2 szklanki schłodzonego beztłuszczowego miodowego sosu dijon;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku;
  • Sól;
  • 2 łyżki pomidorków koktajlowych.
Sałatka z grillowanym kurczakiemPrzygotowanie

:

  1. Odciąć twarde końce łodyg szparagów. Umieść szparagi w płytkim szklanym naczyniu. Skropić 1 łyżeczką oleju. Wstawić do lodówki do czasu ugotowania.
  2. W małej miseczce wymieszaj pozostałą łyżkę oliwy, czosnek, rozmaryn i sól. Każdą pierś z kurczaka natrzeć z obu stron mieszanką olejów. Umieścić w oddzielnej misce. Wstawić do lodówki do zamarynowania na 30 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub inne urządzenie, które jest dostępne. Umieść piersi z kurczaka i gotuj przez 15-20 minut z różnych stron, aby się zrumieniły.
  4. Podobnie piecz szparagi przez 7-10 minut, aż będą ugotowane. Następnie pokroić każdą na 2,5 cm kawałki.
  5. Wymieszać pomidory, zieloną sałatę, rozmaryn, posiekany czosnek i szparagi. Doprawić solą, polać sałatę dressingiem i wymieszać.
  6. Umieścić w salaterce.
  7. Piersi z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu.

Kaczka przyrządzona w technice Master Stock

"Master Stock" to technologia gotowania drobiu i innych mięs w aromatycznym bulionie. W miarę wielokrotnego używania wywaru, głębia smaku intensyfikuje się. Aby to zrobić, wystarczy dodać kluczowe składniki z oryginalnego wywaru. Ciekawostką jest fakt, że niektóre restauracje w Chinach mogą pochwalić się "Master Stock", który ma ponad 100 lat! Odkryj unikalną technikę z kaczką ugotowaną na kolację 23 lutego.

Przygotuj się:

  • 1 kaczka;
  • 3 l wody;
  • 1 ¼ łyżki sosu sojowego;
  • 1 ½ łyżki wina Shaoxing (chińskie wino do gotowania);
  • ¾ filiżanki chińskiej słodkiej soi Kicap Manis;
  • 2 laski cynamonu;
  • 5 gwiazdek anyżu;
  • 6 zmielonych ząbków czosnku;
  • imbir pokrojony w plastry z dużym uchwytem;
  • 2 posiekane zielone cebulki.

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować wywar, umieść wszystkie składniki oprócz kaczki w garnku, doprowadź do wrzenia, duś przez około 20 minut do zredukowania. Dzięki temu smaki będą się mieszać.
  2. Podczas gdy bulion się gotuje, przygotować kaczkę. Odciąć tłusty ogon.
  3. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju. Smażyć kaczkę z różnych stron na lekko złoty kolor. Skropić gorącym olejem te części kaczki, które nie sięgają do patelni. Skóra będzie lekko chrupiąca, ponieważ tłuszcz wydostaje się z kaczki. Zdjąć z ognia.
  4. Doprowadzić do wrzenia główny wywar (Master Stock) w dużym rondlu. Do wywaru włożyć pieczoną kaczkę. Większa część kaczki będzie pokryta płynem. Jeśli tusza nie jest całkowicie przykryta, to jest w porządku. Zmniejszyć ogień i gotować kaczkę na wolnym ogniu przez 60 minut. Odwracaj co 15 minut, aby każda strona była równomiernie ugotowana w głównym płynie bulionowym. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Ostrożnie zdejmij kaczkę z patelni. Postępować ostrożnie w odniesieniu do płynu znajdującego się w jamie kaczki. Nie poparz się i upewnij się, że płyn spływa na patelnię.
  6. Umieść kaczkę na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż skóra będzie chrupiąca.
  7. Podawać na półmisku, obok postawić rondel z odrobiną wywaru z patelni.

Kremowy Stroganoff z kurczaka

Tradycyjnie danie należy do kuchni rosyjskiej i jest przyrządzane z wołowiny. Jednak jego popularność wykracza daleko poza granice kraju. Dziś przyrządza się ją na całym świecie: od Finlandii po Chiny, od Japonii po Brazylię. Każda z nich ma swoje osobliwości związane z narodową kuchnią i upodobaniami kulinarnymi. Brazylijczycy, na przykład, chętnie dodają kukurydzę z puszki, Japończycy - krewetki. Ale niektórzy odważyli się zastąpić główny składnik. Tak powstało kremowe Stroganoff na bazie piersi z kurczaka. Łatwy do zrobienia i pyszny, jest idealny na obiad 23 lutego.

Przygotuj się:

  • 500g piersi z kurczaka;
  • 375g pieczarek;
  • 1 ¼ łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżki bulionu z kurczaka;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżki brandy;
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku;
  • 1 łyżka papryki;
  • świeżą pietruszkę.
Kremowy kurczak StroganoffPrzygotowanie

:

  1. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu, rozpuść 1 łyżkę masła i usmaż kawałki kurczaka. Pracuj partiami, jeśli pojemność patelni nie pozwala na usmażenie wszystkich kawałków na raz. Odłóż kawałki kurczaka na talerz.
  2. Pieczarki umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  4. Podsmaż cebulę i grzyby w 1 łyżce oleju na średnim ogniu, aż będą miękkie i nieprzezroczyste.
  5. Grzyby i cebulę posypać mąką, musztardą w proszku i pieprzem. Wymieszać.
  6. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 1 minutę.
  7. Wlać brandy. Wymieszaj, aby upewnić się, że nie ma żadnych grudek i pozwól alkoholowi trochę się ogrzać (około 1 minuty).
  8. Dodać kawałki kurczaka i wywar z kurczaka.
  9. Wymieszać z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
  10. Przed podaniem udekorować świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu