Koronawirus: aktualności

Jedną z metod powstrzymania koronawirusa, który jest przenoszony przez kropelki unoszące się w powietrzu, jest izolacja. A jeśli jesteś w stanie zostać w domu, warto wiedzieć, co trzymać w lodówce i spiżarni.

Z tej publikacji dowiesz się, jaka jest lista pokarmów, które zawierają maksymalną ilość składników odżywczych. To właśnie one w naturalny sposób aktywują procesy obrony immunologicznej. A jeśli leczenie koronawirusem musi być przeprowadzone, pomagają one złagodzić objawy i poprawić rokowania na łatwy powrót do zdrowia.

Jak zapewnić właściwą dietę w czasie kwarantanny

W najnowszych zaleceniach wzywa się osoby w każdym wieku, szczególnie te, które są narażone na zwiększone ryzyko poważnej choroby wywołanej przez COVID-19 (nowy koronawirus), do podjęcia środków samoizolacji. Ludziom zaleca się między innymi zaopatrzenie się w żywność i leki, które mogą być potrzebne.

Jeśli przygotowujesz się do pozostania w domu dłużej niż zwykle, ważne jest, aby mieć pod ręką zdrową żywność. Są to pokarmy o zrównoważonym składzie, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych: błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji. To właśnie naturalne mikroelementy, w przeciwieństwie do ich syntetycznych odpowiedników, mogą skutecznie aktywować procesy odpornościowe w organizmie, które utrzymują ludzi w zdrowiu.

Jak zorganizować żywność w czasie kwarantannyZorganizowanie żywności

w czasie kwarantanny oznacza również zakup żywności, która zachowa świeżość przez długi okres czasu. Aby nie zwiększyć szans na zarażenie się wirusem, należy poddać się kwarantannie przez około dwa tygodnie lub dłużej. Mamy nadzieję, że nie dojdzie do pandemii koronawirusów i że izolacja nie będzie trwała zbyt długo. Ale na wszelki wypadek przygotowaliśmy listę produktów, które należy kupić.

Aby nie zwiększać ryzyka infekcji, proponujemy zamówić dostawę do domu wszystkich niezbędnych produktów spożywczych i gotowych dań z Chefmarket. Współpracujemy bezpośrednio z dostawcami i dysponujemy skutecznymi środkami dezynfekującymi. Nasi pracownicy już stosują środki ochrony osobistej. Oznacza to, że gotowe do zamówienia posiłki z Shefmarket są całkowicie bezpieczne i jak najbardziej zdrowe.

Owoce i warzywa

W czasie, gdy wirus jest szczególnie niebezpieczny, unikanie osłabienia organizmu jest dla każdego z nas priorytetem. Owoce i warzywa pomagają utrzymać organizm w zdrowiu. Aby uzyskać maksymalne korzyści, należy stosować odmiany sezonowe o najniższej zawartości azotanów. Weź również pod uwagę tempo, w jakim niektóre produkty spożywcze się psują, dając pierwszeństwo tym o dłuższym okresie przydatności do spożycia.

Owoce i warzywa
  • Owoce długo przechowywane: banany, jabłka, grejpfruty, pomarańcze i klementynki. Niedojrzałe banany potrzebują kilku dni, aby dojrzeć, więc możesz się nimi cieszyć, gdy dojrzeją. Owoce cytrusowe zawierają witaminę C, która jest bardzo ważna dla utrzymania aktywnego układu odpornościowego.
  • Mrożone owoce i jagody. czereśnie, maliny, truskawki, borówki, ananasy, mango. Zawiera te same składniki odżywcze, co świeże produkty, ale wystarcza na znacznie dłużej. Idealny do przyrządzania smoothie, jako dodatek do jogurtu i owsianki. Oprócz błonnika, pokarmy te zawierają fitoskładniki, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu przewodu pokarmowego i wzmacnianiu odporności.
  • Suszone owoce. Suszone sułtanki, mango, daktyle, figi, morele, śliwki i wszelkie inne suszone owoce, które lubisz. Suszone owoce należy umyć i przed spożyciem wyparzyć we wrzącej wodzie. Dla dzieci poniżej 1 roku życia zalecamy sporządzanie kompotów na bazie suszonych owoców bez cukru.
  • Warzywa długoterminowe. Kapusta biała, kapusta pekińska, brukselka, brokuły, papryka i kalafior. Jeśli nie zostaną umyte i pokrojone, warzywa te zachowują świeżość przez kilka dni. Buraki, marchew i ziemniaki. Jeśli marchew przechowuje się w lodówce, a ziemniaki w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, zachowają one trwałość przez cały okres izolacji.

Wszystkie powyższe warzywa, jagody i owoce powinny być przechowywane w dużych ilościach, ponieważ powinny stanowić podstawę większości posiłków. Jeśli masz wątpliwości co do przechowywania świeżych produktów, przygotuj posiłki i zamroź je. Przykładem tego mogą być zrazy (szczaw).

Pierożki ziemniaczane z nadzieniem

Dla urozmaicenia menu proponujemy wybór ciasta i farszu. Klopsiki są zamrażane, a następnie gotowane na patelni na małym ogniu pod przykryciem. Poniższe produkty są obliczone dla jednej porcji.

Na ciasto:

  • 8 dużych bulw ziemniaków;
  • 3-4 łyżki mąki;
  • 1 jajko;
  • 1,5 łyżki soli;
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu.

Na farsz kapuściany:

  • 500 gr. kapusta;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka pasty pomidorowej;
  • 1 marchewka;
  • 300 gr. pieczarki;
  • Olej słonecznikowy, sól, pieprz.

Do nadzienia z kurczaka i grzybów:

  • 500 gr. filet z kurczaka;
  • 300 gr. pieczarki;
  • 1 duża cebula;
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy.

Do farszu marchewkowo-jajecznego:

  • 700 gr. marchew;
  • 7-10 jaj;
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy.
Ziemniaki nadziewane zrazy z farszemPrzygotowanie

ciasta

:
  1. Ziemniaki umyć szczoteczką, ugotować do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody, ostudzić.
  3. Ziemniaki obrać, zmielić przez maszynkę do mięsa.
  4. Dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz i mąkę.
  5. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie stosunkowo wilgotne.

Przygotować nadzienie z kapusty:

  1. Kapustę drobno posiekać, rozgnieść z solą.
  2. Rozgrzać kociołek lub patelnię z olejem słonecznikowym. Włożyć kapustę, zacząć dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
  3. Na osobnej patelni podsmażamy drobno pokrojone grzyby.
  4. Posiekaj cebulę i marchewkę, podczas gdy grzyby oddadzą swoją wilgoć.
  5. Do grzybów dodać marchewkę i cebulę, krótko zrumienić.
  6. Co jakiś czas mieszać kapustę łopatką.
  7. Gdy będą miękkie i półprzezroczyste, dodać grzyby i warzywa, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i smażyć do miękkości. Nie dodawaj wody lub dodawaj jej bardzo mało, aby kapusta była sucha.

Przygotować farsz z kurczaka i grzybów:

  1. Umyj filety z kurczaka i połóż je na arkuszu papierowego ręcznika.
  2. Umyj grzyby i połóż je na czystym ręczniku.
  3. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Rozdrobnić grzyby. Obrać cebulę i drobno ją posiekać.
  4. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, aby uwolnić wilgoć.
  5. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż pierś z kurczaka. Lekko podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę.
  6. Smażyć wszystko razem przez 5-10 minut, posolić i popieprzyć.

Farsz marchewkowy:

  1. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce.
  2. Jajka włożyć do rondelka, zalać zimną wodą i pozostawić do ugotowania na twardo.
  3. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym, wrzucić na nią marchewkę. Smażyć marchew pod przykryciem do miękkości.
  4. Ugotowane, ostudzone jajka obrać i posiekać nożem.
  5. Ostudzoną marchewkę, wymieszać z jajkami, solą i pieprzem.

Przygotowanie:

  1. Podziel ciasto na porcje po około 2-3 łyżki na każdą kulkę.
  2. Lekko rozwałkować, na środek położyć nadzienie, zlepić brzegi.
  3. Kłaść kęsy ciasta na stolnicę oprószoną mąką.
  4. Przykryj folią i włóż do zamrażalnika lub usmaż na patelni z masłem.

Białko

Upewnij się, że otrzymujesz wystarczającą ilość białka w ciągu dnia, ponieważ komórki Twojego układu odpornościowego "polegają" na nim. Bez niego możesz poczuć się osłabiony i zmęczony. Oprócz kurczaka, krewetek i ryb (które można zamrozić na dłużej), oto kilka niezawodnych źródeł białka

Białko
  • Fasola, ciecierzyca, soczewica i czarna fasola. Te produkty spożywcze dostarczają organizmowi białka i błonnika oraz zdrowych minerałów, takich jak magnez i potas.
  • Ryby w puszkach: tuńczyk, łosoś i sardynki. Jedz co najmniej dwie porcje owoców morza tygodniowo, aby utrzymać normę. Spróbuj położyć rybę z puszki na wierzchu sałatki lub krakersów, wymieszać ją z makaronem lub zrobić kotlety rybne.
  • Pestki dyni, nasiona konopi, nasiona chia, zawierają trochę białka, a także błonnik. Dodawaj je do płatków śniadaniowych (na ciepło lub na zimno) lub używaj ich w sałatkach, gulaszach warzywnych lub tostach z awokado.
  • Orzechy takie jak pistacje, pekany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne i migdały. Można je wykorzystać do wzbogacenia wartości odżywczych i smakowych różnych potraw i przekąsek.
  • Sery. Niektóre twarde sery, takie jak cheddar, można przechowywać dłużej niż dwa tygodnie, jeśli są odpowiednio przechowywane. Po zamrożeniu rozdrobniony ser zachowuje świeżość nawet przez dłuższy czas.
  • Jaja. Przechowuj jajka w kartonie na półce lodówki (nie przy drzwiach) przez około trzy tygodnie. Ugotowane jajka w skorupkach pozostaną świeże przez tydzień.
  • Mleko. Szklanka mleka dostarcza 8 gramów białka - więcej niż jajko.

Zboża i ziarna

Zboża i produkty zbożowe dostarczają błonnika i innych składników odżywczych, które utrzymują Cię w zdrowiu, gdy jesteś w domu. Oprócz tego, że są świetne jako samodzielne danie boczne, te pokarmy mogą być traktowane jako część mieszanek z innymi składnikami.

Zboża i

ziarnaKategoria zbóż jest bardzo ważna

:
  • Płatki zbożowe pełnoziarniste. Kasza gryczana, ryż, kasza pszenna, jęczmienna perłowa, bulgur do smaczny i pożywny dodatek do dań. Produkty te w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach będą przechowywane w spiżarni przez cały okres kwarantanny.
  • Makarony. Chociaż nie zawierają one takiej ilości błonnika i białka, jak ciecierzyca czy soczewica, są również uważane za zdrowy dodatek do potraw. Mogą być dobrą bazą zarówno dla warzyw, jak i białka (smażone krewetki, tuńczyk z puszki).
  • Chleb: To nie pozostanie tak świeże, jak na ladzie, ale kromki mrożonego chleba może trwać przez kilka miesięcy.
  • Mąka: Zaopatrz się w różne rodzaje mąki, takie jak mąka z ciecierzycy, mąka migdałowa, a w szczególności mąka razowa. Z tych zapasów można piec desery i chleb, pozostając w domu. Mąki te dostarczają więcej składników odżywczych niż zwykła biała mąka, ale przydadzą się też podczas kwarantanny.

Dodatek do jęczmienia perłowego

Kasza perłowa może stanowić pyszny obiad, jeśli jest odpowiednio przygotowana. Aby zadowolić nawet tych, którzy są sceptyczni, powtórz poniższy przepis na jęczmień perłowy. Zawiera mięso, które daje wspaniały bulion, nasycający ziarna smakiem. Może to być wieprzowina, wołowina, indyk lub kurczak. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz białka zwierzęcego, zastąp je grzybami.

Zestaw spożywczy:

  • 300g jęczmienia perłowego (bulgur alternatywny);
  • 1 duża marchew;
  • 1 duża cebula;
  • 1 papryka (można pominąć);
  • 350g wieprzowiny lub innego mięsa/grzybów;
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy.
Perl side dishJak

przygotować:

  1. Namoczyć jęczmień przed gotowaniem. Więc gotuje się szybciej. Jeśli nie zrobiłeś tego przed gotowaniem, nie rozpaczaj, tylko zaplanuj gotowanie 15-20 minut dłużej. Wypłucz płatki, zalej je wodą zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Często proporcje to 1 łyżka kaszy na 2 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Obierz warzywa, posiekaj je. Marchew można pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Paprykę można pokroić w julienne.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Mięso kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem i słonecznikiem.
  5. Dodać warzywa, mieszać i smażyć przez 3-5 minut.
  6. Do gotującej się kaszy perłowej dodać mięso i warzywa, posolić, dodać pieprz.
  7. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu.
  8. Podawać w miseczce z posiekanymi ziołami.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Przepis na cynamonowe bułeczki

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu