Kotlety z mielonej ryby: przepisy kulinarne

Pyszne i delikatne kotleciki z ryby mielonej stanowią urozmaicony i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Oryginalny pomysł na projekt pozwala przygotować wyjątkowe danie zarówno na zwykłe dni powszednie, jak i na uroczyste stoły. Pyszne danie główne inspirowane tradycją kulinarną, stanowiące wspaniały dodatek do warzyw, ryżu lub ziemniaków.

Dotej pory przepis na kotlety rybne wykorzystuje filety z dorsza, mintaja, błękitka, morszczuka, szczupaka, różowego łososia . Dodatkowo często stosuje się kaszę mannę, namoczony bochenek i inne składniki, aby drugie danie było bardziej kompletne i pożywne. Rozważymy najbardziej przystępne i ciekawe przepisy na pyszne i dietetyczne kotlety rybne. Z nami możesz urozmaicić swoją dietę i uczynić ją zdrowszą i bardziej dietetyczną. Dzięki naszym rekomendacjom będziesz w stanie gotować na poziomie profesjonalnych kucharzy.

Kotlety rybne przepis: jak wybrać rybę

Podstawą do kotletów powinna być świeża ryba. Przy kontroli nie może mieć zbyt osobliwego zapachu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na oczy; muszą być świeże i czyste. Część polędwicowa mięsa musi być jędrna i ścisła, a łuski muszą ściśle przylegać. Jest jedna ciekawa rzecz, na którą warto zwrócić uwagę: jeśli włożysz zakupioną rybę do miski z wodą, powinna ona zatonąć na dnie. Jest to oznaka świeżości i nie zepsucia.

Jak wybrać właściwą rybę

W większości przypadków nie warto kupować ryb w małych sklepach o małym natężeniu ruchu, ponieważ produkty często pozostają tam nieświeże. Na rynku i w specjalistycznych sklepach jest większy ruch i jest duże prawdopodobieństwo, że można kupić świeży produkt. Niektórzy producenci stosują specjalne barwniki i płynny dym w celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu. Przy wyborze fileta zawsze zwracaj uwagę na jego kolor, powinien być jak najbardziej naturalny.

Na kotlety nadają się zarówno ryby słodko- jak i słonowodne. Należą do nich rdzawiec, witlinek, morszczuk, łosoś coho, łosoś chum, sandacz, okoń. Główną zasadą doświadczonych kucharzy jest to, że przyszła baza dla kotletów nie powinna być zbyt tłusta ani zbyt sucha.

Sekrety gotowania kotletów rybnych

Wszystkie gospodynie domowe marzą, aby ich potrawy zawsze były wystarczająco smaczne i co najważniejsze, aby wszystkim smakowały. Eksperci kulinarni zalecają użycie schłodzonej śmietany oraz surowych ziemniaków i kapusty dla uzyskania soczystości. Jeśli chodzi o zboża, w większości przypadków stosuje się kaszę mannę. Najbardziej przyjazną dla budżetu opcją jest użycie chleba.

Kotlety rybne: przepis krok po kroku ze zdjęciemPrzy

tworzeniu domowych kotletów rybnych według przepisu wykorzystuje się następujące składniki: ser, jajka, cebulę, przyprawy, czasem dodaje się czosnek. Niektóre gospodynie dodatkowo mieszają powstałą masę z jabłkami, twarogiem. Można też dodać niewielką ilość mielonego kurczaka. Świetną techniką na utrzymanie pożądanego kształtu jest panierowanie, niektórzy dodają również otręby. Doświadczeni kucharze mówią, że ważne jest, aby używać mokrych rąk podczas robienia kotletów, to sprawia, że są one o wiele łatwiejsze do formowania.

Chilijskie klopsiki rybne

Obfite i pożywne danie w stylu południowoamerykańskim. Spraw, aby Twoja kolacja była nieszablonowa i zdrowa. Klopsiki można podawać same lub z dodatkami, wszystko zależy od upodobań i życzeń.

Lista produktów:

  • Filet rybny - 360-380 gr;
  • Jajka - 3 szt;
  • Batuta - 60-70 gr;
  • Ser twardy - 35 gr;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Serek śmietankowy - 3 łyżki;
  • Mąka - 2,5 łyżki;
  • Papryka - 0,5 łyżki;
  • Gałka muszkatołowa - 0,5 łyżki;
  • Bułka tarta - 3,5 łyżki;
  • Olej (roślinny) - 1,5 łyżki;
  • Sól, pieprz, pietruszka.
Chilijskie klopsiki rybne: przepis z fotografią

Przepis:

Abyprzygotować chilijskie klopsiki rybne według przepisu, należy zmielić mięso rybne za pomocą odpowiedniego urządzenia.Następnie do masy całkowitej należy dodać kawałki bochenka, czosnek, natkę pietruszki, starty ser, serek śmietankowy, jajka i przyprawy. Masę należy dokładnie wymieszać, najlepiej więcej niż raz. Jeśli konsystencja okaże się zbyt rzadka, można włożyć do niej odrobinę bochenka.

Kolejnym krokiem jest uformowanie kulek rękoma. Następnie obtaczamy je w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Usmaż je na patelni z dużą ilością oleju. Połóż je na serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Klopsiki z chili podawać na gorąco z dodatkowym daniem lub można je podać osobno, wszystko według własnego uznania.

Islandzkie kulki rybne

Najwspanialsza europejska potrawa, którą na Islandii można spotkać na każdym kroku. Istnieje wiele różnych przepisów na kulki rybne. Najczęściej przyrządza się je z boczkiem i ziemniakami. Tak czy inaczej, wychodzą bardzo nietypowe i pyszne.

Lista produktów:

  • Ryba Tilapia - 550-600 gr;
  • Jajko - 2 szt;
  • Ziemniaki - 2 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Bekon - 120 gr;
  • Mąka - 2 łyżki;
  • Bułka tarta - 4,5 łyżki;
  • Olej słonecznikowy - 350 ml.
Islandzkie kulki rybne: przepis krok po kroku ze zdjęciemPrzepis

:

Ziemniaki ugotować w marynacie, następnie obrać i zetrzeć na drobnej tarce. W tym samym czasie pokroić boczek w drobną kostkę. Posiekaj rybę i cebulę w blenderze i wymieszaj całość z ziemniakami, boczkiem i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami i dobrze wymieszać.

Kolejnym etapem gotowania jest formowanie małych kulek, najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Kulki islandzkie przed smażeniem na oleju na wolnym ogniu należy maczać w masie jajecznej, a następnie w mące z rozdrobnioną bułką tartą. Po usmażeniu, ułóż placki na serwetce lub ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. To pyszne europejskie danie podawaj z zieleniną lub warzywami.

Kotlety z mintaja

Dietetyczne danie, które jest uważane za dość przyjazne dla budżetu. Według przepisu, ryba mielona do kotletów jest przygotowywana z cukinii, dzięki czemu są one bardziej soczyste, apetyczne i sycące.

Składniki, które należy stosować:

  • Pollack (filet) - 800-900 gr;
  • Cukinia mała - 1 szt;
  • Jajko - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Manna - 30 gr;
  • Bułka tarta - 35 gr;
  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki;
  • pieprz, sól.
Kotlety rybne: przepis krok po kroku

Przepis:

W pierwszej kolejności posiekaj filety z mintaja w blenderze i zmiksuj razem z cebulą i czosnkiem. W tym samym czasie należy przygotować cukinię, usuwając z niej skórkę i nasiona. Zetrzeć na tarce. Wymieszaj makaron z jajkami, solą i pieprzem.

Kolejnym krokiem jest wymieszanie powstałej w ten sposób mielonej ryby z mieszanką cukinii. Następnie dokładnie mieszamy powstałą masę z kaszą manną i formujemy kotlety. Przed smażeniem na patelni obtaczamy je w bułce tartej. Smażyć z każdej strony, aż placki nabiorą chrupiącego koloru.

Kotlety z okonia

Proste i zachwycające kotleciki z wyjątkowo smacznym i aromatycznym daniem. Danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb rzecznych, znakomicie sprawdza się jako drugie danie. Dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak ryż i warzywa.

Składniki:

  • Okoń (filet) - 220 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Jajko - 1 jajko;
  • Mąka - 2 łyżki;
  • Ser (twardy) - 130 g;
  • Sól, przyprawy.
Kotlety z okonia: przepis krok po kroku z fotografią

Przepis:

Filet z okonia zmielić w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa. Uzyskana masa powinna być raczej jednorodna, małe kości nie powinny być wyczuwalne. Do masy należy dodać czosnek, cebulę i starty ser. W tym samym czasie należy ubić jajka, a następnie dodać je do mięsa mielonego wraz z kaszą manną.

Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie wszystkiego tak, aby konsystencja była jak najbardziej jednorodna. Następnie uformuj małe okrągłe kotleciki, najlepiej robić to mokrymi rękami. Najlepiej smażyć je na średnim ogniu z odrobiną oleju przez 9-12 minut, aż się lekko zarumienią. Pyszne kotlety można podawać z ryżem lub kaszą bulgur.

Japońskie kotlety rybne

Miękkie i aromatyczne kotlety w duchu kuchni orientalnej. Są one dość puszyste i apetyczne. Wyglądają bardziej jak rosyjskie naleśniki. Kotlety rybne, wykonane według bardzo prostego przepisu, okazują się bardzo atrakcyjne i dietetyczne. Jest to idealne rozwiązanie dla osób dbających o wagę i martwiących się o dodatkowe kalorie.

Produkty:

  • Filet z ryby (morszczuk) - 550 gr;
  • Jajko - 4 szt;
  • Mąka - 1,5 łyżki;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Wino (białe) - 1 łyżka;
  • Olej - 120 ml;
  • Sól, przyprawy.
Japońskie kotlety rybne: przepisy ze zdjęciami

Przepis:

Filet należy zmielić w kombajnie lub można użyć zwykłego blendera. Masę wymieszać z żółtkami, mąką i winem oraz pieprzem i solą. Za pomocą miksera ubijać jednocześnie białka i cukier kryształ. Następnie delikatnie wymieszaj masę z mielonymi filetami. Efektem powinna być lekka, zwiewna konsystencja.

W następnym kroku rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny. Łyżką nakładamy kotlety i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Japońskie danie jest zazwyczaj podawane z sałatą i sosem sojowym. Możesz to zrobić, jak chcesz.

Kotlety z makreli

Oryginalne danie, które jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Kotlety są dość atrakcyjne i obfite. Z ich pomocą będziesz w stanie zadowolić swoich współlokatorów i urozmaicić własną dietę.

Lista:

  • Makrela - 2 gr;
  • Ryż (ugotowany) - 65 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Bułka tarta - 4,5 łyżki;
  • Olej roślinny - 3 łyżki;
  • Sól, przyprawy.
Kotlety z makreli: przepis krok po kroku z fotografią

Przepis:

Prosty przepis na kotlety rybne zaczyna się od pokrojenia makreli na filety. Obrane z kości i skóry mięso należy posiekać w kombajnie. Powstałą masę należy wymieszać z drobno posiekaną cebulą, ugotowanym ryżem, pieprzem i solą. Następnie całość należy kilkakrotnie wymieszać.

Kolejnym etapem jest formowanie kotletów z makreli. Pożądane jest, aby formować je mokrymi rękami, jest to o wiele wygodniejsze. Przed smażeniem należy obtoczyć kotlety w bułce tartej. Zazwyczaj smaży się je na dużej patelni z odpowiednią ilością oleju roślinnego przez 9-12 minut, aż staną się złotobrązowe. Dobrze komponują się z tłuczonymi ziemniakami.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu