Krem: klasyczny przepis
Wiele osób może spotkać się z sytuacją, w której w lodówce znajduje się duża ilość jajek, a oni nie mają pojęcia, co z nimi zrobić, aby się nie zmarnowały.
Właśnie wtedy na ratunek przychodzi custard! Jest to wspaniały, uniwersalny deser, który równie dobrze smakuje sam, jak i może być wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju ciast.
Uważa się, że za stworzenie custard odpowiedzialne są trzy narody - Anglicy, Francuzi i Włosi. Pierwszy raz custard ujrzał światło dzienne w Toskanii, dzięki włoskiemu kucharzowi, którego nazwisko niestety nie jest znane, następnie krem został udoskonalony na dworze Ludwika XIV, a nowoczesny wygląd otrzymał w połowie XIX wieku, pomógł w tym brytyjski chemik Alfred Bird.
Jednak ze względu na fakt, że w Europie custard nazywany jest również "angielskim", wiele osób błędnie uważa, że custard jest dziełem angielskich kucharzy. Jest to jednak błędne przekonanie. Jeszcze w ubiegłym wieku wielki włoski kucharz w swojej książce kucharskiej opisał przepis na krem i podkreślił, że jest to przepis dość stary.
A teraz, kilka wieków później, dotarła do nas i w doskonałej formie wdziera się do Waszych kuchni!
Klasyczny krem
Klasyczna wersja tego kremu jest dość prosta w przygotowaniu, a w dodatku można go wykorzystać w ogromnej ilości różnych deserów.
Istotne składniki:
- Mleko - 550 ml;
- Jajko kurze - 3 jajka;
- Mąka pszenna - 3,5 łyżki;
- Cukier - 170-230 gr;
- Masło - 120 g;
- Cukier waniliowy - 15 gr.
fotografiamiProces gotowania
:- Najpierw połącz mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i jajka na małej patelni lub w rondelku i ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać.
- Postawić na małym ogniu i ciągle mieszać, aby uniknąć grudek. Jak tylko krem zacznie się gotować i gęstnieć, zdejmij go z ognia.
- Do jeszcze gorącego kremu dodać roztopione masło i ugniatać aż do rozpuszczenia.
- Przykryj krem folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Custard
Ten przepis na krem powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdej gospodyni domowej, ponieważ jest uniwersalny.
Potrzebne składniki:
- Mleko - 250 ml;
- Jaja kurze - 2 szt;
- Cukier - 100 gr;
- Wanilina - 0,5 łyżki;
- Mąka - 250 gr.
przepis
krok pokrokuPrzygotowanie
:- Ubij żółtka w małym rondelku i ugniataj z cukrem, mąką i wanilią aż do uzyskania gładkiej masy.
- W osobnym naczyniu umieść mleko na ogniu i mieszaj, aż do momentu, gdy zacznie wrzeć.
- Zdejmij mleko z kuchenki i dodaj je do masy jajecznej, mieszając jednocześnie.
- Powstałą mieszaninę należy umieścić na małym ogniu i gotować, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
- Kiedy masa zgęstnieje, wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym można ją wykorzystać do gotowania.
Krem angielski
Ten wariant robienia custard jest bardziej typowy dla Europejczyków, może być trochę bardziej skomplikowany, ale warto!
Istotne składniki:
- Mleko domowe pełnotłuste - 450 ml;
- Krem (10-15%) - 50 ml;
- Żółtka jajek - 3-4 sztuki, w zależności od wielkości;
- Cukier puder - 50g;
- Esencja waniliowa - 2-3 krople.
przepis
krok po krokuProcesgotowania
:- Podgrzej mleko i śmietankę w małym rondelku lub rondelku, uważając, aby nie dopuścić do ich zagotowania.
- Kiedy mleko będzie gorące, w osobnym naczyniu ubij żółtka, esencję waniliową i cukier puder. Ubijać, aż zgęstnieje.
- Do tej mieszanki wlej pół szklanki gorącego mleka, dobrze wymieszaj, a następnie wlej masę żółtkową z powrotem do rondla z mlekiem. Dobrze wymieszać.
- Gotuj śmietanę na małym ogniu, aż będzie przypominała płynną kwaśną śmietanę.
- Następnie zdejmij rondel z ognia, przelej do czystego naczynia i pozostaw do jak najszybszego ostygnięcia (możesz postawić rondel na lodzie lub w zimie na balkonie).
- Krem powinien być przechowywany w słoiku lub w szczelnym pojemniku nie dłużej niż trzy dni.
Mamy nadzieję, że znajdziesz przepis na ten klasyczny krem, który pokochasz Ty i Twoi bliscy!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu