Krem: klasyczny przepis

Wiele osób może spotkać się z sytuacją, w której w lodówce znajduje się duża ilość jajek, a oni nie mają pojęcia, co z nimi zrobić, aby się nie zmarnowały.

Właśnie wtedy na ratunek przychodzi custard! Jest to wspaniały, uniwersalny deser, który równie dobrze smakuje sam, jak i może być wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju ciast.

Uważa się, że za stworzenie custard odpowiedzialne są trzy narody - Anglicy, Francuzi i Włosi. Pierwszy raz custard ujrzał światło dzienne w Toskanii, dzięki włoskiemu kucharzowi, którego nazwisko niestety nie jest znane, następnie krem został udoskonalony na dworze Ludwika XIV, a nowoczesny wygląd otrzymał w połowie XIX wieku, pomógł w tym brytyjski chemik Alfred Bird.

Jednak ze względu na fakt, że w Europie custard nazywany jest również "angielskim", wiele osób błędnie uważa, że custard jest dziełem angielskich kucharzy. Jest to jednak błędne przekonanie. Jeszcze w ubiegłym wieku wielki włoski kucharz w swojej książce kucharskiej opisał przepis na krem i podkreślił, że jest to przepis dość stary.

A teraz, kilka wieków później, dotarła do nas i w doskonałej formie wdziera się do Waszych kuchni!

Klasyczny krem

Klasyczna wersja tego kremu jest dość prosta w przygotowaniu, a w dodatku można go wykorzystać w ogromnej ilości różnych deserów.

Istotne składniki:

  • Mleko - 550 ml;
  • Jajko kurze - 3 jajka;
  • Mąka pszenna - 3,5 łyżki;
  • Cukier - 170-230 gr;
  • Masło - 120 g;
  • Cukier waniliowy - 15 gr.
Klasyczny custard: przepis krok po kroku z

fotografiamiProces gotowania

:
  1. Najpierw połącz mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i jajka na małej patelni lub w rondelku i ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
  2. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać.
  3. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszać, aby uniknąć grudek. Jak tylko krem zacznie się gotować i gęstnieć, zdejmij go z ognia.
  4. Do jeszcze gorącego kremu dodać roztopione masło i ugniatać aż do rozpuszczenia.
  5. Przykryj krem folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Custard

Ten przepis na krem powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdej gospodyni domowej, ponieważ jest uniwersalny.

Potrzebne składniki:

  • Mleko - 250 ml;
  • Jaja kurze - 2 szt;
  • Cukier - 100 gr;
  • Wanilina - 0,5 łyżki;
  • Mąka - 250 gr.
Custard:

przepis

krok po

krokuPrzygotowanie

:
  1. Ubij żółtka w małym rondelku i ugniataj z cukrem, mąką i wanilią aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. W osobnym naczyniu umieść mleko na ogniu i mieszaj, aż do momentu, gdy zacznie wrzeć.
  3. Zdejmij mleko z kuchenki i dodaj je do masy jajecznej, mieszając jednocześnie.
  4. Powstałą mieszaninę należy umieścić na małym ogniu i gotować, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
  5. Kiedy masa zgęstnieje, wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym można ją wykorzystać do gotowania.

Krem angielski

Ten wariant robienia custard jest bardziej typowy dla Europejczyków, może być trochę bardziej skomplikowany, ale warto!

Istotne składniki:

  • Mleko domowe pełnotłuste - 450 ml;
  • Krem (10-15%) - 50 ml;
  • Żółtka jajek - 3-4 sztuki, w zależności od wielkości;
  • Cukier puder - 50g;
  • Esencja waniliowa - 2-3 krople.
Angielski custard:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

:
  1. Podgrzej mleko i śmietankę w małym rondelku lub rondelku, uważając, aby nie dopuścić do ich zagotowania.
  2. Kiedy mleko będzie gorące, w osobnym naczyniu ubij żółtka, esencję waniliową i cukier puder. Ubijać, aż zgęstnieje.
  3. Do tej mieszanki wlej pół szklanki gorącego mleka, dobrze wymieszaj, a następnie wlej masę żółtkową z powrotem do rondla z mlekiem. Dobrze wymieszać.
  4. Gotuj śmietanę na małym ogniu, aż będzie przypominała płynną kwaśną śmietanę.
  5. Następnie zdejmij rondel z ognia, przelej do czystego naczynia i pozostaw do jak najszybszego ostygnięcia (możesz postawić rondel na lodzie lub w zimie na balkonie).
  6. Krem powinien być przechowywany w słoiku lub w szczelnym pojemniku nie dłużej niż trzy dni.

Mamy nadzieję, że znajdziesz przepis na ten klasyczny krem, który pokochasz Ty i Twoi bliscy!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu