Krewetki w cieście: przepisy
Krewetki mają subtelny, oryginalny smak i zawierają wiele składników odżywczych. Są one uważane za dietetyczny środek spożywczy.
Przepisy na krewetki w panierce są bardzo pożywne. Doskonale nadają się jako przystawka do białego wina lub piwa, a także jako samodzielne danie.Krewetki w cieście można urozmaicić. Jeśli podasz je z różnymi sosami, których jest ogromna ilość.
Zdjęcia krewetek w cieście wyglądają bardzo apetycznie. Podczas gotowania śródziemnomorski aromat unosi się w całej kuchni. Dlatego najlepiej jest ugotować więcej krewetek. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że zostaną zjedzone w trakcie gotowania!
Składniki:
- Krewetki;
- Jajko kurze - 1 jajko;
- Mąka - 3 łyżki stołowe;
- Woda - ½ szklanki;
- Soda - szczypta;
- Sól i pieprz do smaku;
- Olej roślinny do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Krewetki tygrysie lub atlantyckie - 500 gramów;
- Wymieszaj jajko z solą i ubij trzepaczką;
- Do jajka przesiać mąkę, dodać szczyptę sody oczyszczonej i dolać wodę. Zagnieść ciasto jak na naleśniki;
- Doprawić ciasto solą i pieprzem;
- Rozmrozić krewetki w temperaturze pokojowej i obrać je. Pozostawić ogonki, najlepiej nie obierając ich;
- Na patelni rozgrzać olej roślinny;
- Weź krewetkę za ogon, zanurz ją w cieście i wrzuć do gotującego się oleju;
- Smaż krewetki ze wszystkich stron, aż ciasto nabierze złotego koloru;
- Odsącz krewetki na talerzu wyłożonym papierem. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Świetnym dodatkiem do tego dania będzie sos czosnkowy. Wymieszać ½ puszki 20 % kwaśnej śmietany z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Sos może stać się bardziej pikantny, jeśli wmieszamy do niego ogórki kiszone.
Jak zrobić krewetki w piwnej panierce
Krewetki w cieście piwnym to wykwintne danie świąteczne. Jest bardzo aromatyczny i obfity, dobrze komponuje się z sosem tar-tar. Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu. Posiekane ogórki mieszamy z papryką i kaparami. Zalać mieszanką z majonezem i sokiem z cytryny.
Użyj świeżo zamrożonych krewetek. Dzięki temu danie jest gęstsze i bardziej soczyste.
Składniki:
- Duże krewetki - 500 gramów;
- Piwo jasne - 3/4 szklanki;
- Mąka - 1/3 szklanki;
- Jedno jajko - 1 kurczak;
- Sól, pieprz do smaku.
Metoda przygotowania:
- Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej i obrać;
- Usuń żyłę grzbietową i dobrze umyj krewetki;
- Wymieszaj jajko z mąką, solą i pieprzem;
- Ostrożnie wlej piwo do ciasta;
- Wstaw ciasto do lodówki na godzinę;
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny;
- Zanurz krewetki w cieście i smaż na oleju przez 3 minuty z każdej strony;
- Zanurz krewetki na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu;
- Podawaj to danie z sosem tatarskim.
Chrupiące ciasto na krewetki: przepis krok po kroku
Dla tych, którzy uwielbiają krewetki w cieście, przepis ze zdjęciami krok po kroku pozwoli przygotować chrupiące i aromatyczne danie. Aby ciasto było chrupiące, nie należy dodawać jajek. Potrawę należy spożywać na gorąco, ponieważ jeśli ostygnie, ciasto nie będzie chrupiące.
Składniki:
- Krewetki - 500 gramów;
- Mąka - 1 filiżanka;
- Skrobia ziemniaczana - 1 filiżanka;
- Zimna woda - 1 szklanka;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Wodorowęglan sodu - 1 łyżeczka;
- Olej roślinny do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Dodaj krewetki do wrzącej wody i gotuj przez 2 minuty;
- Krewetki wrzucić do durszlaka, ostudzić i obrać, pozostawiając ogonek;
- Mąkę, skrobię i sól wymieszać i zalać wodą;
- Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny;
- Wyjmij ciasto i dodaj sodę oczyszczoną;
- Zanurz krewetki w mące, a następnie w cieście;
- Smażyć je w oleju roślinnym na rozgrzanej patelni;
- Odsącz krewetki na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu;
- Chrupiące krewetki podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Krewetki w cieście to świetne danie dla towarzystwa. Doskonale nadają się na świąteczny stół. Proces gotowania nie trwa wcale długo. A rezultat przejdzie wszelkie oczekiwania!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu