Krewetki w cieście: przepisy

Krewetki mają subtelny, oryginalny smak i zawierają wiele składników odżywczych. Są one uważane za dietetyczny środek spożywczy.

Przepisy na krewetki w panierce są bardzo pożywne. Doskonale nadają się jako przystawka do białego wina lub piwa, a także jako samodzielne danie.

Krewetki w cieście można urozmaicić. Jeśli podasz je z różnymi sosami, których jest ogromna ilość.

Zdjęcia krewetek w cieście wyglądają bardzo apetycznie. Podczas gotowania śródziemnomorski aromat unosi się w całej kuchni. Dlatego najlepiej jest ugotować więcej krewetek. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że zostaną zjedzone w trakcie gotowania!

Składniki:

  • Krewetki;
  • Jajko kurze - 1 jajko;
  • Mąka - 3 łyżki stołowe;
  • Woda - ½ szklanki;
  • Soda - szczypta;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Olej roślinny do smażenia.

Metoda przygotowania:

  1. Krewetki tygrysie lub atlantyckie - 500 gramów;
  2. Wymieszaj jajko z solą i ubij trzepaczką;
  3. Do jajka przesiać mąkę, dodać szczyptę sody oczyszczonej i dolać wodę. Zagnieść ciasto jak na naleśniki;
  4. Doprawić ciasto solą i pieprzem;
  5. Rozmrozić krewetki w temperaturze pokojowej i obrać je. Pozostawić ogonki, najlepiej nie obierając ich;
  6. Na patelni rozgrzać olej roślinny;
  7. Weź krewetkę za ogon, zanurz ją w cieście i wrzuć do gotującego się oleju;
  8. Smaż krewetki ze wszystkich stron, aż ciasto nabierze złotego koloru;
  9. Odsącz krewetki na talerzu wyłożonym papierem. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Świetnym dodatkiem do tego dania będzie sos czosnkowy. Wymieszać ½ puszki 20 % kwaśnej śmietany z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Sos może stać się bardziej pikantny, jeśli wmieszamy do niego ogórki kiszone.

Jak zrobić krewetki w piwnej panierce

Krewetki w cieście piwnym to wykwintne danie świąteczne. Jest bardzo aromatyczny i obfity, dobrze komponuje się z sosem tar-tar. Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu. Posiekane ogórki mieszamy z papryką i kaparami. Zalać mieszanką z majonezem i sokiem z cytryny.

Użyj świeżo zamrożonych krewetek. Dzięki temu danie jest gęstsze i bardziej soczyste.

Składniki:

  • Duże krewetki - 500 gramów;
  • Piwo jasne - 3/4 szklanki;
  • Mąka - 1/3 szklanki;
  • Jedno jajko - 1 kurczak;
  • Sól, pieprz do smaku.

Metoda przygotowania:

  1. Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej i obrać;
  2. Usuń żyłę grzbietową i dobrze umyj krewetki;
  3. Wymieszaj jajko z mąką, solą i pieprzem;
  4. Ostrożnie wlej piwo do ciasta;
  5. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę;
  6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny;
  7. Zanurz krewetki w cieście i smaż na oleju przez 3 minuty z każdej strony;
  8. Zanurz krewetki na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu;
  9. Podawaj to danie z sosem tatarskim.

Chrupiące ciasto na krewetki: przepis krok po kroku

Dla tych, którzy uwielbiają krewetki w cieście, przepis ze zdjęciami krok po kroku pozwoli przygotować chrupiące i aromatyczne danie. Aby ciasto było chrupiące, nie należy dodawać jajek. Potrawę należy spożywać na gorąco, ponieważ jeśli ostygnie, ciasto nie będzie chrupiące.

Składniki:

  • Krewetki - 500 gramów;
  • Mąka - 1 filiżanka;
  • Skrobia ziemniaczana - 1 filiżanka;
  • Zimna woda - 1 szklanka;
  • Sól - ½ łyżeczki;
  • Wodorowęglan sodu - 1 łyżeczka;
  • Olej roślinny do smażenia.

Metoda przygotowania:

  1. Dodaj krewetki do wrzącej wody i gotuj przez 2 minuty;
  2. Krewetki wrzucić do durszlaka, ostudzić i obrać, pozostawiając ogonek;
  3. Mąkę, skrobię i sól wymieszać i zalać wodą;
  4. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny;
  5. Wyjmij ciasto i dodaj sodę oczyszczoną;
  6. Zanurz krewetki w mące, a następnie w cieście;
  7. Smażyć je w oleju roślinnym na rozgrzanej patelni;
  8. Odsącz krewetki na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu;
  9. Chrupiące krewetki podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Krewetki w cieście to świetne danie dla towarzystwa. Doskonale nadają się na świąteczny stół. Proces gotowania nie trwa wcale długo. A rezultat przejdzie wszelkie oczekiwania!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu