Kulebyaka: klasyczny przepis
Kulebyaka to rodzaj ciasta, ale nie ma ono okrągłego czy prostokątnego kształtu - kulebyaka jest lekko podłużna. Od najdawniejszych czasów nie było uroczystości bez tortu, niezależnie od tego, czy świętowali je carowie, czy zwykli ludzie. Każde gospodarstwo domowe z pewnością miało swoją wersję "ruskiego placka", a danie to serwowano wszędzie, gdzie tylko było to możliwe. W dzisiejszych czasach kulebiak jest mniej popularny, ale nie przeszkadza to wielu lokalom serwować go jako jedno z narodowych dań kuchni rosyjskiej, nie tylko w Rosji, ale i za granicą.
Jeszcze do niedawna historycy uważali, że słowo "kulebyaka" pochodzi od niemieckiego "kongleback", czyli słowa określającego kapustę zapiekaną w cieście. Ciasto to kojarzyło się również z fińskim słowem "kala", które oznacza rybę. Ale wszyscy zdajemy sobie sprawę, że te składniki to tylko wariacje na temat kulebiak - w rzeczywistości istnieje wiele wariacji na temat przepisów na nadzienie.
Dziś historycy rozważają możliwość, że nazwa tego wspaniałego ciasta pochodzi od rosyjskiego słowa "kolob", które tłumaczy się jako "mały chleb". Można tu przeprowadzić analogię z kołobokiem. Słowo kulebyaka uznano również za podobne do kulbaka, czyli "siodło", ponieważ brzmi podobnie i jest podobne w formie. Istnieje też wersja, że nazwa ciasta pochodzi od czasownika w języku rosyjskim "kulebyach", co oznacza "gnieść, robić rękami", co w sumie też ma sens.
Kulebyaka jest ciastem zamkniętym, co sugeruje obecność złożonego nadzienia. I to właśnie nadzienie odróżnia kulebiak od jego innych kuzynów. Zwyczajowo nadzienie składa się z kilku składników, a warstwy są oddzielone cienkimi przegrodami naleśnikowymi, które nie są obciążone solą ani cukrem. Dzięki tej technice, po rozkrojeniu tortu, w środku widać wszystkie rodzaje nadzienia, a dodatkowo jest to bardzo ładne.
Drugą charakterystyczną cechą kulebiaka jest stosunek ciasta do nadzienia. Ciasto pełni tu raczej rolę zamkniętego talerza lub innego pojemnika, ale chodzi o to, że powinno być dość cienkie i mieć szczególną elastyczność. Jeśli chodzi o nadzienie, powinno zostać więcej niż połowa. Oznacza to, że proporcje części ciasta powinny wynosić około 2⁄3 nadzienia i 1⁄3 ciasta.
Dziś podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na to wspaniałe ciasto, które możecie zarówno postawić na świątecznym stole, jak i przyrządzić jako codzienne danie.
Kulebiak z mięsem
To niesamowicie smaczna i obfita kulebiak, która będzie ozdobą każdego stołu, a Twoich gości nie pozostawi obojętnymi!
Istotne składniki:
- Mąka pszenna - 400 gr;
- Drożdże suche - 1 saszetka (7g na 500g mąki);
- Mleko - 250 ml;
- Masło - 125 gr;
- Cukier - 1 ½ łyżki;
- Żółtko jajka - 1 jajko;
- Sól, pieprz - do smaku;
- Wołowina - 500 gr;
- Cebula - 2 szt;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Kwaśna śmietana - 2 łyżki;
- Musztarda - 1 łyżka;
- Pietruszka - 1 pęczek.
mięsemPrzygotowanie
:- Wołowinę najpierw płuczemy pod zimną wodą, zanurzamy w wodzie i gotujemy z obraną marchewką, cebulą i przyprawami do gotowania. Kiedy mięso jest ugotowane, wyjmij je z wywaru i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Podczas gdy mięso stygnie, czas na przygotowanie ciasta. Zacznij od zrobienia zakwasu, mieszając drożdże z łyżeczką cukru i wlewając to wszystko do pół szklanki ciepłego mleka. Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut, aż powstanie "czapeczka".
- Przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj cukier i sól w tym samym czasie.
- Roztopić masło. Można to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Kiedy masło się rozpuści, wymieszaj je z żółtkiem.
- Do przesianej mąki dodaj gotowy zakwas, pozostałe mleko i masło z żółtkiem i zacznij wyrabiać ciasto. Można również użyć robota kuchennego. Uważaj, bo ciasto będzie wydawało się zbyt rzadkie, ale poczekaj, aż masło się połączy i ciasto osiągnie optymalną konsystencję.
- Posyp powierzchnię roboczą lub dużą deskę mąką i połóż na niej ciasto, a następnie zacznij je wyrabiać, kontynuując przez około dziesięć minut. Na tym etapie możesz dodać więcej mąki, jeśli to konieczne.
- Uformuj z ciasta kulę, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. To powinno wystarczyć, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Podczas gdy ciasto się wyrabia, nadszedł czas na nadzienie. Gotuj jajka na twardo przez 7-8 minut od momentu, gdy dojdą do wrzenia.
- Ostudzoną, ugotowaną wołowinę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Włożyć również jajka, cebulę usmażoną na złoty kolor, posolić i popieprzyć, dodać drobno posiekaną zieleninę. Wymieszać farsz razem.
- Dodaj trochę bulionu, kwaśnej śmietany i musztardy, aby nadzienie było bardziej soczyste. Bulionu nie powinno być zbyt dużo, a nadzienie na pewno nie powinno w nim pływać. Wystarczy odrobina, aby nadzienie nabrało soczystej konsystencji.
- Zagnieć ciasto jeszcze raz, a następnie oderwij trochę ciasta i zachowaj je do dekoracji.
- Następnie rozwałkuj ciasto na owal o grubości około 6-7 milimetrów.
- Na środku kęsa ciasta ułożyć nadzienie. Złóż wszystkie krawędzie kulebyaki razem, zaciśnij mocno końce kulebyaki i odwróć ją tak, by szew był skierowany w dół.
- Blachę do pieczenia wysmarować masłem i ostrożnie przełożyć na nią ciasto.
- Z ciasta zrób warkocze, rozety lub inne ozdoby, aby udekorować kulebiak według własnego uznania.
- Przykryj kulebyaka czystym ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Nakłuj ciasto na kulebiak widelcem w kilku miejscach i posmaruj je żółtkiem.
- Piec kulebyaka przez około pół godziny, aż zmięknie.
- Poczekaj, aż kulebiak trochę ostygnie, a następnie pokrój go w plastry.
Prosty pieróg z łososiem
Jest to prostsza wersja kulebiaka, która nie zajmuje dużo czasu, ale jest nie mniej smaczna.
Istotne składniki:
- Woda - 250 ml;
- cukier - 1 łyżka;
- drożdże - 10g;
- Sól - 2 łyżki;
- mąka - 400 gr;
- Masło - 3 łyżki;
- Łosoś - 400 gr;
- Cebula - 2 szt.
łososiemProces gotowania
:- Cukier i drożdże wymieszać, dodać szklankę ciepłej przegotowanej wody, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut i poczekać aż pojawi się "czapeczka".
- Do wody dodajemy sól i odrobinę oleju roślinnego, następnie przesiewamy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde.
- Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny, w tym czasie ciasto powinno urosnąć.
- Podczas gdy ciasto się gotuje, posiekaj rybę. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
- Kiedy ciasto wyrośnie, posyp mąką stolnicę lub blat roboczy i rozwałkuj ciasto na owal o grubości około 5-7 mm.
- Ułożyć rybę na cieście, na wierzchu ułożyć krążki cebuli, następnie uformować kulebiak, zakleić brzegi.
- Umieść kulebiak na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstawić kulebiak do piekarnika i piec przez około pół godziny.
- Bon appetit!
Mamy nadzieję, że spróbujesz kulebyaka z jednego z naszych przepisów, a na pewno spodoba się Twojej rodzinie i przyjaciołom!
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu