Kulki serowe: przepisy na przekąski krok po kroku
Kulki serowe po raz pierwszy powstały w Stanach, bo jak wiadomo miłość do smażonych potraw i fast foodów to amerykańska prerogatywa.
Pierwotnie danie to było podawane w pubach jako przystawka do piwa. Kilka sosów było podawanych osobno, tak aby każdy gość mógł wybrać swój własny smak. Z biegiem lat danie to przekształciło się jednak z niezbyt wyszukanej przekąski do piwa w wiele różnych wariantów i kombinacji składników. Sos czosnkowy jest uważany za tradycyjny dodatek do tego dania.
Kulki serowe doskonale nadają się na bankiet, bufet lub inny uroczysty stół. Jest mnóstwo miejsca na wyobraźnię, kulinarne eksperymenty i improwizację, ponieważ istnieje tak wiele przepisów na tę bezpretensjonalną przekąskę, a co najważniejsze, zawsze zdejmuje się z talerza z latającymi kolorami.
Uformuj kulki w mniejsze, aby łatwiej i smaczniej się je jadło.
Aby zminimalizować szkody spowodowane smażeniem w głębokim tłuszczu, ważne jest, aby dobrze rozgrzać olej. W lekko rozgrzanym oleju kulki opadną na dno i zaczną wchłaniać ogromną ilość oleju, naszym celem jest uszczelnienie skórki kulek serowych, następnie nadzienie zostanie ugotowane dzięki wysokiej temperaturze, nie pozwalając na przedostanie się nadmiaru oleju przez skórkę.
sprawdzić temperaturę masła bez specjalnego termometru? Wrzuć kromkę chleba do oleju: jeśli olej jest gorący, chleb zacznie skwierczeć i pojawią się bąbelki. I jeszcze jedno: wybieraj bezzapachowe oleje rafinowane.
Jest szybki w wykonaniu, a kulki serowe można nawet smażyć na oczach gości. Tylko w tym przypadku przygotujcie się na to, że kulki zjada się od razu z patelni, tak apetycznie pachną, że nie sposób nie spróbować kilku czy trzech kawałków w gorącej postaci.
Kulki serowe jako przekąska lub przystawka mogą być również przygotowywane bez obróbki cieplnej. W Sylwestra dwa dania z górką serowych kulek po bokach stołu urozmaicą zwykłe sałatki i staną się ozdobą wśród innych przystawek.
Ten artykuł zawiera wiele przepisów krok po kroku wraz ze zdjęciami, które pomogą Ci przygotować kolejne kulinarne arcydzieło. Postępuj dokładnie według przepisu, a będziesz zachwycony rezultatem.
Kulki serowe smażone na głębokim oleju
Na ciasto:
- Ser twardy dowolnego rodzaju - 200 gr;
- Jaja surowe - 2 szt;
- Czosnek - 2-3 ząbki;
- Mąka - 3 łyżki;
- Pietruszka - 3 gałązki;
- Olej - do głębokiego smażenia, około 1 litra;
- Sól i przyprawy - do smaku.
Na sos czosnkowy:
- Czosnek - 4 ząbki;
- Kwaśna śmietana - 2 łyżki.
- Majonez - 5 łyżek.
- Posiekany koperek - 40 gr;
- Sól i pieprz - według smaku.
:
- Weź głęboką miskę i zetrzyj do niej ser na tarce o drobnych oczkach.
- Umyć powierzchnię jajek i wbić do miski.
- Przepuść czosnek przez praskę do czosnku i dodaj do miski.
- Drobno posiekaj zioła i dodaj przyprawy do miski.
- Wymieszać ciasto łyżką. Ciasto powinno mieć dostatecznie lepką konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i nie chce się trzymać, dodaj jeszcze jedno jajko. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki lub kilka łyżek startego sera.
- Uformuj z ciasta średniej wielkości kulki i połóż je na płaskim talerzu. Najlepiej odstawić je na pół godziny do lodówki.
- Wlej olej do małego rondelka i włącz ogień. Olej powinien doprowadzić do wrzenia. Ilość oleju powinna być wystarczająca - kulki powinny w nim pływać podczas smażenia.
- Przygotować sos czosnkowy. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki w misce blendera i ubijaj przez 10-20 sekund.
- Kiedy olej będzie wystarczająco gorący, wrzuć kulki na patelnię za pomocą szczypiec do gotowania. Smażyć kulki w małych partiach, aby były równe i okrągłe. Podczas smażenia można odwrócić kulki do góry nogami. Sprawdź wizualnie, czy kulki są upieczone - po ugotowaniu nabiorą złotego koloru.
- Kiedy będą gotowe, wyjmij kulki szczypcami i połóż je na kilku warstwach papierowych ręczników, aby wchłonęły nadmiar oleju.
- Kulki podawać na stół gorące z sosem.
Smażone na patelni kulki serowe.
Składniki:
- Ser Como - 250 g;
- Jaja - 3 szt;
- Olej słonecznikowy - do smażenia;
- Sok z cytryny - kilka kropel;
- Sól i papryka - do smaku;
- Posiekany koperek - 50 gr;
- Mąka pszenna - 3 łyżki.
:
- Najpierw przygotuj ser: potrzebujemy drobno startego sera na wiórki.
- Teraz należy oddzielić białka od żółtek. W przepisie użyjemy tylko białek.
- Białka ubijamy mikserem, dodając po kropli soku z cytryny.
- Przesiać mąkę.
- Wszystkie składniki wymieszać w kulki.
- Postawić patelnię na ogniu i wlać dużo oleju. Liczymy, że ilość oleju całkowicie przykryje smażone w nim kulki.
- Utoczyć kulki o jednakowej wielkości. Kulki powinny być wielkości orzecha włoskiego. Upewnij się, że ciasto nie rozpada się, nie jest zbyt płynne i sztywne. Dostosuj konsystencję do ilości mąki, możesz potrzebować więcej lub mniej. Połowę gotowego ciasta przełożyć na talerz posypany mąką. Ułóż je w taki sposób, aby się nie dotykały i nie sklejały.
- Obtoczyć w mące.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wizualnie sprawdź, czy danie jest gotowe: ugotowane kulki nabiorą złotego koloru. Wyjąć z gorącego oleju za pomocą szczypiec.
- Gotową przystawkę umieść w durszlaku lub na metalowym sitku, aby nadmiar oleju mógł odcieknąć.
- Kulki najlepiej smakują na ciepło i na zimno i są dobrym dodatkiem do piwa.
Kulki krabowe i serowe "Śnieżne kule"
Tę przekąskę można przygotować bardzo szybko i nawet uczeń może ją zrobić. Jednak to delikatne danie doskonale wpisze się w menu świątecznego stołu.
Jako dodatkową dekorację można podać je na talerzu z zielonym liściem sałaty. Wygląda elegancko i świątecznie.
Część serową można równie dobrze zastąpić dobrej jakości serem topionym lub wziąć oba sery w równych proporcjach.
Będziesz potrzebować:
- Mrożone paluszki krabowe - 100g;
- Ser Como - 70 gr;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Jajka gotowane - 3 szt;
- Sól - do smaku;
- Majonez - 2 łyżki.
- Zielona cebulka - do podania dania.
:
- Zetrzeć pałeczki na tarce o drobnych oczkach. Wygodniej będzie to zrobić z zamrożonymi pałeczkami, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
- Ugotowane wcześniej jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Postępować w ten sam sposób z serem.
- Rozgnieć czosnek w misce za pomocą praski do czosnku.
- Wszystkie starte składniki wymieszać z solą i majonezem.
- Uformuj małe śnieżne kule i umieść na talerzu do serwowania. Posyp posiekaną zieloną cebulką, która nada Twoim kulom śnieżnym miły akcent.
Kulki serowe z łososiem
Jeśli uwielbiasz połączenie łososia i sera, to koniecznie spróbuj zrobić tę przystawkę.
Będziesz potrzebować:
- Łosoś jasny solony - 100 g;
- Paluszki krabowe - 100 g;
- Serek topiony - 200 gr;
- Sól - do smaku;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Majonez - 2-3 łyżki;
- Posiekany koperek - 50 g.
:
- Wcześniej zamrozić ser i pałeczki. W takiej postaci łatwiej będzie je zetrzeć na grubej tarce.
- Pokroić rybę na małe kawałki.
- Przełóż czosnek przez praskę do czosnku.
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz ziół i pozostaw bazę do kulek do zaparzenia w lodówce na około 1 godzinę. Zajmie to około 1 godziny.
- Wyjmij mieszankę składników z zamrażarki i uformuj kulki o dowolnej wielkości.
- Obtoczyć z każdej strony w koperku. Ułożyć na ładnym naczyniu i podawać jako zimną przystawkę.
Kulki serowe Raffaello
Niezwykła warstwowa przekąska z niespodzianką w postaci czarnej oliwki w środku. W kroju wygląda bardzo ciekawie, składa się z trzech warstw - białej, żółtej i czarnego rdzenia, którego rolę będzie pełniła oliwka.
Będziesz potrzebować:
- Oliwki czarne - 15 szt;
- Jajka gotowane - 3 szt;
- Ser Como - 150 gr;
- Paluszki krabowe - 50 gr;
- Majonez i sól - według smaku.
:
- Zetrzeć zamrożony ser i paluszki na drobnej tarce.
- Jajka podzielić na dwie części: żółtko i białko. Oddzielnie rozgnieść widelcem żółtka. Wymieszać z serem. Posolić i doprawić majonezem.
- Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z paluszkami krabowymi.
- Uformuj kulki z żółtkami, serem i oliwkami w środku, następnie obtocz w białku i paluszkach krabowych. Podawać na zimno.
Kulki serowe z żurawiną i orzechami
Przystawka dla koneserów niecodziennego smaku z kwaskowatością.
Składniki:
- Suszona żurawina - 100g;
- Koniak - 2 łyżki;
- Orzechy włoskie - 100 gr;
- Serek śmietankowy - 200 gr;
- Ser twardy pikantny - 150 gr;
- Majonez - tyle, ile potrzeba.
:
- Żurawinę zmiękczyć. Zalać je brandy i pozostawić na 10-15 minut.
- Prażymy orzechy na gorącej i suchej patelni przez kilka minut. Nie oddalaj się zbytnio - wmieszaj orzechy, ponieważ szybko się prażą. Pocieraj orzechy między dłońmi, co pozwoli Ci pozbyć się większej ilości łupin. Następnie posiekaj je na około 0,5 cm kawałki.
- Serek śmietankowy i wcześniej starty twardy ser zmiksować w blenderze.
- Wymieszać wszystko oprócz orzechów i doprawić majonezem.
- Uformuj małe kulki i obtocz w orzechach.
Kulki serowe z kurczakiem
Oto przepis na autentyczną sałatkę, którą podaje się w porcjach w formie kulek. Jest nietypowy, a to oznacza, że czas na eksperymenty i urozmaicenie stołu.
Potrzebujesz:
- Filet z kurczaka - 1 kurczak;
- Ser twardy - 150 gr;
- Majonez - 100 gr;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Jajka gotowane - 3 szt;
- Orzechy laskowe - 50 gr.
gotowania
obejmujenastępujące etapy
:- Ugotować filet z kurczaka. Do gotującej się wody wrzucamy mięso i gotujemy około 15-20 minut od ponownego zagotowania. Sprawdzić nożem czy jest gotowa - na przekroju mięso powinno być białe, a płyn klarowny.
- Mięso ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
- Oddzielić białka od żółtek jajek ugotowanych na twardo. Żółtka rozgnieść osobno widelcem, a białka zetrzeć na grubej tarce.
- Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.
- Prażymy orzechy na suchej patelni przez kilka minut. Można je również uprażyć w mikrofalówce.
- Wymieszać kurczaka, białka jaj, połowę sera, orzechy i majonez. Za pomocą wyciskarki do czosnku wcisnąć czosnek do masy, wymieszać łyżką.
- Obtoczyć w drugiej połowie sera i żółtkach.
- Umieść przystawkę w zimnym miejscu do gotowania na 1 do 2 godzin.
- Podawać na liściu sałaty.
Kulki serowe z pieczarkami
Do tego dania wybieramy słoik konserwowych całych pieczarek, jak najmniejszych, ponieważ będą one pełniły rolę rdzenia - środka serowej kuli.
Składniki:
- Pieczarki marynowane - 10 szt;
- Ser Como - 200 gr;
- Jajka gotowane - 2 szt;
- Krakersy solone - 70 g;
- Majonez - 3 łyżki.
:
- Włóż krakersy do misy blendera i zmiel na drobny proszek. Dwie trzecie krakersów potrzebujemy na nadzienie, a jedną trzecią na kruszonkę.
- Ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Krakersy, ser, jajka i majonez zmiksować na gładką masę.
- Z nadzienia uformować płaski placek, do środka każdego placka włożyć po jednym marynowanym grzybku i zawinąć w kulkę.
- Obtocz kulki w okruchach krakersów i ułóż na półmisku, podając.
Czekoladowe kulki serowe.
Kulki serowe na bazie serka śmietankowego mogą być równie dobrze podawane jako deser. Są one świetną alternatywą dla tandetnych, sklepowych słodyczy i mogą być podawane dorosłym dzieciom.
Do przygotowania słodkich kulek serowych będziesz potrzebować:
- Serek śmietankowy - 250g;
- Czekolada - 150g;
- Masło - 120 gr;
- Cukier - 110 gr;
- Orzechy włoskie - 50 gr;
- Wanilina - z końcówką noża;
- Kakao w proszku - do powlekania.
krokuPrzygotowanie
krok po krokuskłada się z następujących kroków
:- Wcześniej wyjmij masło z lodówki. Potrzebujemy produktu w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i włożyć do zamrażarki na około 20-30 minut.
- Prażymy orzechy na suchej patelni przez kilka minut. Nie zapominaj o mieszaniu orzechów łopatką, ponieważ dość szybko się prażą. Pocieraj uprażone orzechy między dłońmi; pomoże to pozbyć się większości łupin. Następnie ubij orzechy w blenderze.
- Ubić masło z serem, stopniowo dodając małymi porcjami cukier i wanilię.
- Wymieszaj ubitą masę z czekoladą i orzechami.
- Uformować kulki i obtoczyć je w kakao.
Zaleca się spędzić 2-3 godziny w lodówce przed podaniem gotowych kulek.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu