Kurczak w kremowym sosie grzybowym przepis
Nie jest dla nikogo zaskoczeniem, że kurczak jest najbardziej pożądanym rodzajem drobiu w naszej diecie. Szczególnie pierś z kurczaka jest wykorzystywana do pierwszych dań, różnorodnych dań głównych, a filet w kremowym sosie grzybowym dodawany do sałatek to kulinarna klasyka. Tak więc przepis na kurczaka w kremowym sosie grzybowym jest produktem uniwersalnym. Potrawy z kurczaka, zwłaszcza filet z kurczaka, są lubiane przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka i różnych aminokwasów oraz witamin. Należy pamiętać, że to właśnie rosół z kurczaka jest zalecany pacjentom po operacji w celu zwiększenia wytrzymałości. Częścią dietetyczną jest pierś.
Kolejnym ogromnym plusem przepisu na kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym jest doskonałe łączenie go z różnymi produktami. Dzięki sosowi śmietanowemu danie staje się miękkie, soczyste i delikatne, a jeśli dodamy do tego grzyby, to smak jest niewyobrażalny. O tak znanym daniu można długo dyskutować. Ale lepiej jest spróbować ugotować go dobrze i cieszyć się bogatym i przyjemnym smakiem potrawy, bo nie na próżno to danie znajduje się w książkach kucharskich wielu narodów!
Przepis pierwszy: kurczak w kremowym sosie grzybowym gotowany w piekarniku.
Przepyszne danie o soczystym smaku i przyjemnych aromatach. Miękki i delikatny kurczak z pieczarkami i warzywami w kremowym sosie grzybowym, a nawet gotowany w piekarniku, zaspokoi gusta prawdziwych smakoszy i doda koloru każdemu daniu dodatkowemu. Filet z kurczaka (pamiętaj, że pierś (filet) powinny być schłodzone i w żadnym wypadku nie zamrożone), ważny element diety (zwłaszcza dla sportowców zyskuje masę mięśniową), ale niektórzy szefowie kuchni nie lubią, że filet w piekarniku staje się sucha, ale efekt ten można uniknąć poprzez zastosowanie kremowy sos. Kolejnym ważnym punktem są grzyby. Jeśli planujesz użyć suszonych grzybów, musisz je najpierw dokładnie wypłukać i moczyć w wodzie z lodem przez 3-4 godziny, a następnie wrzucić do durszlaka i pozbyć się wody. Po tym zabiegu gotujemy grzyby przez około 1 godzinę, po zakończeniu zalewamy lodowatą wodą i wracamy do przepisu.
Wymagane składniki:
- Jeden kurczak (schłodzony);
- 200 gramów pieczarek;
- Śmietana (najlepsza jest 10% tłuszczu) - 150 ml;
- Czarny pieprz, koperek, sól - do smaku;
- Majonez - 100 ml;
- Marchew - 100 gr;
- Cebula - 100g;
- Olej roślinny - 2 łyżki;
- Ser - 100g;
- Grzyby (pieczarki są lepsze) - 100g;
Proces gotowania:
- Kurczaka dzielimy na udka, filet i pierś. Filety przepołowić równo, szynki podzielić na uda i podudzia. Posolić i popieprzyć wszystkie składniki mięsa i dokładnie wymieszać.
- Cebulę pokroić na jak najmniejsze kawałki, marchewkę pokroić wzdłuż w paski. Grzyby pokroić na małe kawałki, wymieszać z drobno posiekanym koperkiem.
- W przygotowaną formę wrzućcie cebulę, na wierzch wrzućcie wszystkie części kurczaka, obficie posmarowane masłem roślinnym lub roślinnym.
- Nastawiamy minutnik w nagrzanym piekarniku na pół godziny do maksymalnie 180 stopni i czekamy, aż kawałki kurczaka upieką się na złoty kolor.
- Podsmażamy marchewkę z masłem na patelni przez kilka minut. Dodaj grzyby na patelnię, dobrze wymieszaj. Smażyć wszystko na małym ogniu przez około 5 minut. Kiedy będą gotowe, przełóż je do miski.
- Przygotować sos. Na czystą patelnię bez oleju wlewamy śmietanę, drobno pokrojony ser (najlepiej durum), dodajemy niskokaloryczny majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie gotowa, dodaj zioła.
- Po 30 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika, ułóż na nim grzyby i marchewkę.
- Skropić obficie sosem śmietanowo-przyprawowym. Wstawić z powrotem do piekarnika na pół godziny, aby stwardniały. Po przygotowaniu pozostawić potrawę do zaparzenia, a następnie można przystąpić do jedzenia.
Przepis drugi: filet w kremowym sosie grzybowym.
Ten dość łatwy przepis na filet z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym doskonale nadaje się do wszelkich dekoracji i przypadnie do gustu wielu kulinarnym smakoszom. Bogactwo sosu można zmieniać, czyniąc go łagodnym i delikatnym lub dodając więcej przypraw, aby uzyskać bogatszy smak. A dla tych, którzy szukają łatwego w przygotowaniu, a jednocześnie smacznego i zdrowego posiłku, filet w kremowym sosie grzybowym jest w sam raz. Lekki i delikatny filet z kurczaka z pieczarkami doskonale komponuje się z ryżem lub ziemniakami.
Potrzebne składniki:
- Filet z kurczaka - 3-4 sztuki;
- Masło - 50 gramów;
- Pieprz, sól - do smaku;
- Cebula - 1 główka;
- Pieczarki - 200 gr;
- Rosół z kurczaka - 300 ml;
- Śmietana (lepsza jest śmietana 10%) - 100 ml;
Proces gotowania:
- Filety z kurczaka umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć (można użyć ręczników papierowych). Posolić z obu stron do smaku, dodać przyprawy i zamarynować. Umieść filety na rozgrzanej patelni i smaż na jak największym ogniu do uzyskania złotego koloru, zachowując w ten sposób wszystkie soki odżywcze zawarte w filetach z kurczaka.
- W tym samym czasie obierz świeżą cebulę i posiekaj ją na małe kawałki. Oprócz cebuli polecamy użyć również pora. Dodaj cebulę i pory do filetów z kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Umyj grzyby w lodowatej wodzie, pozbądź się wody i pokrój je na cienkie plasterki. Dodać do patelni z mięsem i cebulą i smażyć na wolnym ogniu do 6 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Kiedy w grzybach nie będzie już wody, dodać śmietanę i wywar z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 7-9 minut.
- Kiedy będzie gotowe, możesz dodać ser i zioła i podawać na gorąco.
Przepis trzeci: Pierś w sosie śmietanowo-grzybowym.
Kiedy połączymy smaki piersi z kurczaka, śmietany i pieczarek, otrzymamy jedno z najbardziej udanych połączeń smakowych i jedno z najprostszych, a jednocześnie niezwykle smacznych i delikatnych dań. Tak uniwersalne, a zarazem proste połączenie składników, jak pierś z kurczaka, pieczarki i śmietana na patelni, każdy początkujący w kuchni może zrobić bez wysiłku, korzystając z przepisu ze zdjęciami. Danie składa się ze stosunkowo niedrogich produktów z mięsa drobiowego (ale nie zapominajcie, że pierś powinna być schłodzona), jest łatwe do przygotowania według przepisu ze zdjęciami, a wynik okaże się, po pierwsze, maksymalnie apetyczny, a po drugie, bardzo przydatny, ponieważ filet z kurczaka zawiera dużo białka (główny składnik do budowy masy mięśniowej).
Wymagane składniki
- Filet z kurczaka (schłodzona pierś, nie mrożona) - 400 gr;
- Pieczarki (preferowane pieczarki) - 150g;
- Cebula świeża - 1 szt;
- Mąka pszenna - 3 łyżki;
Metoda:
- Przygotowane filety z kurczaka: umyć, oddzielić od skóry itd. Posypać przyprawami, solą i pieprzem. Pozostawić do namoczenia na kilka minut.
- Wlać olej roślinny i masło na patelnię, włożyć filety i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Oczyszczone grzyby kroimy na małe kawałki razem z cebulą, smażymy oba składniki na drugiej patelni razem przez 5-6 minut, następnie oprószamy je mąką, zalewamy wywarem, dusimy, po kolejnych 3-4 minutach dodajemy śmietanę. Następnie sos dusimy na małym ogniu do zgęstnienia, po czym dodajemy przyprawy i posiekane zioła do smaku.
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przystawki
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan