Laghman: najsmaczniejsze przepisy
Dla tych, którzy poznają tradycje kulinarne Azji Środkowej, przydatna jest wiedza o tym, jak gotować lagman. Dziś jest to powszechny przysmak w Kazachstanie, Afganistanie, Kirgistanie i Uzbekistanie. Chociaż początki tego dania sięgają południowej części Chin. Tam właśnie mieszkały grupy etniczne Dunganów i Ujgurów, które stworzyły pierwszą odmianę tej potrawy. Nazywali je "lumyang", co dosłownie oznacza "rozciągnięte ciasto".
Istnieje wiele wariantów przyrządzania lagmana. Domowy przepis na lagman ze zdjęciem jest przygotowany z dodatkiem różnych przypraw. Zróżnicowany jest również zestaw głównych produktów. Ale podstawa, czyli ręcznie wyrabiane ciasto w formie klusek, pozostaje niezmienna. Jest to obfity posiłek, którym można nakarmić całą rodzinę. W zależności od ilości dodanego bulionu, może być podawany jako pierwsze lub drugie danie. Grubość jest niuansem, który zawsze można indywidualnie dostosować do własnych upodobań.
Laghman w stylu kirgiskim
Kirgistan ma swoje własne tradycje kulinarne. Wiele potraw gotuje się ręcznie, bez żadnych urządzeń kuchennych czy maszyn. Rosną tu aromatyczne przyprawy, które nadają naturalny smak każdej potrawie. Tutejsze powietrze sprzyja przygotowywaniu smacznych, obfitych i niezwykle aromatycznych potraw. Laghman przyrządza się tu zgodnie z najlepszymi tradycjami. Klasyczny przepis ze zdjęciami pomoże Ci odtworzyć procesy i zrobić danie tak dobre, jak lokalne.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 10 g soli;
- 160 ml wody;
- 1 jajko kurze;
- 500 gr. mąki (ok.).
Będziesz potrzebował do waji:
- 150 gr. cebula;
- 210 gr. słodka papryka;
- 350 gr. jagnięciny;
- 100 gr. pomidorów;
- 40 gr. łodygi selera;
- 1 marchewka;
- 1 ostra papryka;
- 60 gr. czosnku;
- 60 ml. koncentratu pomidorowego;
- 90 ml. oleju słonecznikowego;
- 200 gr. rzodkiewki;
- 200 gr. jandoo lub zielona fasolka;
- Sól, przyprawy (anyż, kolendra).
przyrządzać:
- Aby zrobić prawdziwy lagman zacznij od makaronu, przepis do przygotowania w domu. Kluski są w całości robione ręcznie. Ciasto musi odstać przez wymagany czas. Proces rozciągania wymaga również czasu. Dlatego dobrze jest zacząć od ciasta.
- Rozpuść sól w wodzie.
- Przesiej mąkę do miski i dodaj jajko.
- W trakcie wyrabiania ciasta wlewać cienkim strumieniem wodę.
- Gotową masę uformować w sztywną, elastyczną kulę.
- Odstawić na 2 godziny, przykryte folią.
- Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj vaju (gulasz mięsny) dla lagmana. Przepis ze zdjęciem w domu jest do przyjęcia do gotowania z wołowiną, jeśli z jakiegoś powodu nie używacie baraniny.
- Mięso opłukać, pokroić na małe podłużne kawałki.
- Warzywa obrać, umyć.
- Cebulę, pomidory, słodką paprykę, łodygi selera, marchewkę pokroić na średniej wielkości kawałki.
- Obrać czosnek i posiekać razem z ostrą papryką.
- W kociołku rozgrzać olej słonecznikowy.
- Włożyć mięso, podsmażyć.
- Dodać marchewkę, lekko poddusić, dodać cebulę.
- Dusić przez 5-7 minut, dodać pomidory.
- Dusić przez 5 minut, dodać poszatkowane łodygi selera, koncentrat pomidorowy.
- Doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem około godziny. W razie potrzeby dodać wody (umiarkowanie).
- Przed ugotowaniem lagmana w domu, po godzinie dodać fasolę, słodką paprykę, zioła seler.
- Dodaj bulion mięsny (wodę), aby rozcieńczyć do smaku.
- Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, wyłączyć.
- Nastawić garnek z osoloną wodą na wrzątek, przystąpić do krojenia ciasta.
- Podziel kulę na równe plastry.
- Każdy z nich posmarować olejem, zagnieść rękami i zwinąć w kształt bułki.
- Rozciągnąć aż do uzyskania cienkiej warstwy. Spiralizuj cienkie paski na talerzu.
- Weź kolejny kawałek ciasta, postępując w ten sam sposób.
- Gdy spiralki odpoczną, rozciągamy je na grubość ok. 2-3 mm.
- Złóż końce razem, owiń sznurki ciasta wokół dłoni w kształcie ósemki.
- Rozciąganie poprzez odwrócenie nadgarstków. Rozłóż ręce na boki, rozciągając makaron. Upewnij się, że nie jest rozerwana.
- Tradycyjnie przepis na lagman przygotowuje się w domu z ugotowanych klusek. Zanurz paski w sicie, a następnie opuść sito do wrzącej wody.
- Gotować do miękkości, następnie wypłukać.
- Makaron układać partiami w miskach.
- Miejscowe gospodynie sparzają porcje klusek wrzątkiem przed podaniem, przekładając je na sitko.
- Przełożyć do głębokich talerzy, zalać bulionem i zawartością waji.
- Dla ozdoby, przed podaniem, można posypać posiekaną kolendrą, koperkiem i zieloną cebulką.
południowochiński lagman
Kluski są główną wartością, która sprawiła, że lagman stał się popularny. Przepis wraz ze zdjęciami w pełni oddaje smakowity wygląd gotowego dania. Zapraszamy do powtórzenia z nami magii gotowania bazy. Te nieznane techniki sprawią, że gotowy przysmak będzie jak najbardziej autentyczny.
Będziesz potrzebować:
- 300g mąki;
- 2 jajka;
- 100 ml wody;
- sól.
Do przygotowania waji będziesz potrzebować:
- 600 gr. jagnięciny lub cielęciny;
- 2 cebule;
- 30 ml. oleju słonecznikowego;
- 2 marchewki;
- 4-5 pomidorów;
- 1 łodyga selera;
- 0,5 rzepy;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 papryczkę chili;
- 2 papryki;
- 1l. bulionu;
- Sól, pieprz, zioła.
gotować:
- Przed zrobieniem lagmana w domu należy zagnieść ciasto z powyższych składników. Zwiń masę w kulę i odstaw na 60 minut. Przykryj blat serwetką lub folią, aby zapobiec starzeniu się blatu.
- Obrać warzywa i umyć.
- Cebulę pokroić w krążki, seler i marchew w kostkę.
- Paprykę pokroić w paski julienne.
- Zagotuj wodę, zredukuj pomidory we wrzącej wodzie.
- Obrać je i obierać, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Mięso opłukać, osączyć i pokroić w plastry średniej długości i grubości. Uformuj apetyczne prostokąty.
- Przepis na lagman w domu najlepiej przyrządzić na patelni o grubych ściankach. Jeśli jest dostępny, użyj żeliwnego z odrobiną oleju słonecznikowego.
- Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki mięsa, smażymy tak, aby soki zamknęły się w środku.
- Dodać cebulę, gotować razem.
- Dodajemy pozostałe warzywa, czosnek, smażymy do połączenia składników.
- Kiedy warzywa osiągną stan półgotowości, dodaj bulion w ilości, którą uznasz za potrzebną. Przypomnijmy, że lagman może być podawany jako pierwsze lub drugie danie.
- Dusić zawartość patelni przez 10-15 minut, posolić, dodać przyprawy, wyłączyć ogień.
- Wróć do gotowania makaronu lagman. Postępuj zgodnie z przepisem jak poniżej. Gotowe ciasto podzielić na małe porcje.
- Każdą porcję zwijamy w kształt kiełbaski, w razie potrzeby smarujemy odrobiną oleju słonecznikowego. Zapobiegnie to sklejaniu się porcji.
- Ugotować każdą kiełbaskę po kolei. Weź pierwszą z nich za końcówki rękami, uderzając środkiem o stół i rozciągnij kiełbasę.
- Gdy grubość osiągnie dosłownie 1mm, złóż na pół, powtórz proces rozciągania w ten sam sposób i jeszcze raz. W sumie rozciągnąć ciasto 3-4 razy. W ten sposób powstają cienkie kluski.
- Resztę ciasta przygotuj w ten sam sposób - to jedyny sposób na uzyskanie autentycznych klusek lagman. Klasyczny przepis krok po kroku wymaga czasu, ale rezultat jest doskonały.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie w osobnym garnku.
- Wyjąć na durszlak i opłukać.
- Do podawania użyj głębokiej miski. Napełnić ją w ¾ makaronem, dodać vaju z bulionem, posypać ziołami i podawać.
Szybki student lagman
Tradycje kulinarne krajów Azji Środkowej zostały zinterpretowane na swój własny sposób przez zręczne rosyjskie gospodynie domowe. Szybko, smacznie i najprościej jak się da - tak właśnie przygotowują to danie ci, którzy nie mają czasu tracić go na magię rozciągania ciasta. Teraz powiemy wam, jak szybko ugotować lagman w domu. Przepis ze zdjęciem krok po kroku jest chętnie powtarzany przez studentów w całym kraju.
Będziesz potrzebować:
- 500g filetu z kurczaka;
- 1 cebula;
- 1 pieprz;
- 2 łyżki pomidorów lub ketchupu;
- 50 gr. rzodkiewki;
- 1 marchewka;
- 3 ząbki czosnku;
- Sól, pieprz;
- 50 gr. ugotowany makaron lub spaghetti.
gotować:
- Umyć i obrać warzywa.
- Filet z kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę lub julienne.
- Marchew zetrzeć na tarce w paseczki julienne.
- Posiekać cebulę tasakiem (jak kto woli).
- Paprykę i rzodkiewki pokroić w paski julienne.
- Nie używaj ziemniaków - nie komponują się dobrze z daniem głównym. Zamiast tego dodaj warzywa lub zioła, które lubisz.
- Teraz więcej szczegółów na temat tego, jak gotować lagman w warunkach domowych. Przygotuj lagman krok po kroku w multicookerze, kociołku lub głębokiej żeliwnej patelni.
- Cebulę i marchewkę smażymy na oleju słonecznikowym do miękkości.
- Dodać filety z kurczaka.
- Jak tylko mięso się zrumieni, dodać resztę warzyw, posiekany nożem czosnek.
- Dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy pomidora.
- Dolewamy tyle wody lub wywaru, ile chcemy i dusimy około 40 minut.
- Ugotować makaron do miękkości w osolonej wodzie, przełożyć do miski.
- Obficie posypać makaron sosem, posypać zawartość makaronu.
- Przed podaniem posypać ziołami.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu