Łatwe i szybkie pieczone cukinie

Nie musisz być wegetarianinem, aby absolutnie pokochać pieczoną cukinię. To warzywo smakuje niesamowicie, jest zdrowe i niskokaloryczne. Staje się więc godnym pretendentem do pełnoprawnej obecności w rodzinnym menu. Może służyć jako dodatek do potraw i z powodzeniem konkurować z ziemniakami. Jako przystawka lub jako pełnowartościowy posiłek. Wybierz swój przepis i postępuj zgodnie z nim, aby przygotować pyszne pieczone cukinie bez dodatkowego wysiłku.

Łatwe i szybkie placki z cukinii

Zapiekana cukinia to prosty przepis, który publiczność zawsze uwielbia. Ten przepis ma wielką zaletę - są szanse, że masz już wszystkie składniki, których potrzebujesz w swojej kuchni! Gotowe cukinie są przepyszne! Są one pełne smaku, odpowiednie dla osób jedzących keto, ponieważ mają naturalnie niską zawartość węglowodanów.

Przygotuj się:

  • 2 średnie cukinie;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek;
  • 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej;
  • ⅓ łyżki tartego parmezanu;
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 210 stopni.
  2. Cukinie umyć, rozłożyć na ręczniku i nasączyć wilgocią.
  3. Cukiniom odcinamy końcówki cienkimi plasterkami. Pokrój warzywa w plastry o grubości 1 cm.
  4. Kromki polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
  5. Dodać ok. 2 łyżki startego sera. Wymieszać do połączenia.
  6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  7. Ułóż plastry cukinii na blasze do pieczenia.
  8. Zapiekaj przez 15-20 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści, a cukinia będzie miękka i pokryje się lekko chrupiącą skórką.

Cukinia zapiekana z mięsem

Te pieczone cukinie mogą służyć jako niesamowita przystawka lub pożywna kolacja. Pamiętaj, aby przygotowywać je w sezonie letnim, kiedy warzywo to występuje w dużej obfitości. Możesz użyć dowolnego farszu, który lubisz.

Przygotuj się:

  • 5 cukinii średniej wielkości;
  • 500 miazgi z chudego mięsa wołowego;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • Sól, mielony pieprz do smaku;
  • 100 gr. sera;
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego.
Proste i szybkie pieczone cukiniePrzygotowanie

:

  1. Cukinię umyć, odciąć wierzchołek kwiatu i łodygę.
  2. Każdą cukinię kroimy na 2-3-4 kawałki, w zależności od długości warzywa. Wymagane porcje powinny mieć długość około 5 cm.
  3. Ostrożnie naciąć miąższ z jednej strony do środka, około 3 cm, i delikatnie go wyciągnąć.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i posmarować cienką warstwą oleju słonecznikowego. Użyj do tego pędzla do gotowania.
  5. Ułożyć cukiniowe kęsy otworem do góry.
  6. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni.
  7. Opłukane mięso i obraną cebulę posiekać w maszynce do mięsa.
  8. Czosnek obrać, wcisnąć w mięso.
  9. Posolić, popieprzyć, wbić jajko do mięsa, wymieszać.
  10. Miąższ cukinii drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego, wymieszać. W razie potrzeby posiekać świeżą natkę pietruszki do mięsa mielonego.
  11. Wypełnić otwory w każdym kęsie cukinii mięsem mielonym.
  12. Odłóż cukinie do pieczenia na 30 minut.
  13. Ser zetrzeć na tarce, dodać szczyptę włoskich ziół, jeśli jest taka potrzeba, wymieszać do połączenia.
  14. Wyjąć tacę z cukinią. Każdy z nich posypać szczyptą startego sera.
  15. Pozostawić do zapieczenia na kolejne 15 minut lub do całkowitego ugotowania.
  16. Podawać na ciepło lub na zimno.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Auchan

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu