Łatwe i szybkie pieczone cukinie
Nie musisz być wegetarianinem, aby absolutnie pokochać pieczoną cukinię. To warzywo smakuje niesamowicie, jest zdrowe i niskokaloryczne. Staje się więc godnym pretendentem do pełnoprawnej obecności w rodzinnym menu. Może służyć jako dodatek do potraw i z powodzeniem konkurować z ziemniakami. Jako przystawka lub jako pełnowartościowy posiłek. Wybierz swój przepis i postępuj zgodnie z nim, aby przygotować pyszne pieczone cukinie bez dodatkowego wysiłku.
Łatwe i szybkie placki z cukinii
Zapiekana cukinia to prosty przepis, który publiczność zawsze uwielbia. Ten przepis ma wielką zaletę - są szanse, że masz już wszystkie składniki, których potrzebujesz w swojej kuchni! Gotowe cukinie są przepyszne! Są one pełne smaku, odpowiednie dla osób jedzących keto, ponieważ mają naturalnie niską zawartość węglowodanów.
Przygotuj się:
- 2 średnie cukinie;
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej;
- ⅓ łyżki tartego parmezanu;
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 210 stopni.
- Cukinie umyć, rozłożyć na ręczniku i nasączyć wilgocią.
- Cukiniom odcinamy końcówki cienkimi plasterkami. Pokrój warzywa w plastry o grubości 1 cm.
- Kromki polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
- Dodać ok. 2 łyżki startego sera. Wymieszać do połączenia.
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Ułóż plastry cukinii na blasze do pieczenia.
- Zapiekaj przez 15-20 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści, a cukinia będzie miękka i pokryje się lekko chrupiącą skórką.
Cukinia zapiekana z mięsem
Te pieczone cukinie mogą służyć jako niesamowita przystawka lub pożywna kolacja. Pamiętaj, aby przygotowywać je w sezonie letnim, kiedy warzywo to występuje w dużej obfitości. Możesz użyć dowolnego farszu, który lubisz.
Przygotuj się:
- 5 cukinii średniej wielkości;
- 500 miazgi z chudego mięsa wołowego;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- Sól, mielony pieprz do smaku;
- 100 gr. sera;
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego.
:
- Cukinię umyć, odciąć wierzchołek kwiatu i łodygę.
- Każdą cukinię kroimy na 2-3-4 kawałki, w zależności od długości warzywa. Wymagane porcje powinny mieć długość około 5 cm.
- Ostrożnie naciąć miąższ z jednej strony do środka, około 3 cm, i delikatnie go wyciągnąć.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i posmarować cienką warstwą oleju słonecznikowego. Użyj do tego pędzla do gotowania.
- Ułożyć cukiniowe kęsy otworem do góry.
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni.
- Opłukane mięso i obraną cebulę posiekać w maszynce do mięsa.
- Czosnek obrać, wcisnąć w mięso.
- Posolić, popieprzyć, wbić jajko do mięsa, wymieszać.
- Miąższ cukinii drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego, wymieszać. W razie potrzeby posiekać świeżą natkę pietruszki do mięsa mielonego.
- Wypełnić otwory w każdym kęsie cukinii mięsem mielonym.
- Odłóż cukinie do pieczenia na 30 minut.
- Ser zetrzeć na tarce, dodać szczyptę włoskich ziół, jeśli jest taka potrzeba, wymieszać do połączenia.
- Wyjąć tacę z cukinią. Każdy z nich posypać szczyptą startego sera.
- Pozostawić do zapieczenia na kolejne 15 minut lub do całkowitego ugotowania.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
AuchanDomowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu