Lekki sernik z twarogiem i jagodami

Ciastka z twarogiem i jagodami to nie tylko ciasto, ale prawdziwy deser. Można je zrobić dość szybko. Niesamowity aromat będzie unosił się w kuchni podczas pieczenia w piekarniku. Wszyscy domownicy będą siedzieć przy stole na długo przed zakończeniem procesu gotowania! Ciasto na sernik najlepiej zrobić na bazie ciasta drożdżowego. Musi być puszysty i miękki, tak aby ciasto rozpływało się w ustach!

Do przygotowania nadzienia należy użyć suszonego twarogu. Jeśli w skrzepie jest dużo wilgoci, nadzienie może przeciekać. Można użyć każdego rodzaju jagód: świeżych, mrożonych lub suszonych.

Sernik napowietrzany z twarogiem i jagodamiJak

zrobić sernik

napowietrzany

z twarogiem i jagodami?

Aby zrobić te serniki, potrzebujemy świeżych, wysokiej jakości składników. Ciasto jest robione z ciasta drożdżowego, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dlatego należy je zagnieść z dużym wyprzedzeniem!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 400 gr;
  • Jajko kurze - 2 szt. (1 na ciasto + 1 na nadzienie i tłuszcz);
  • Mleko - 270 ml (250 ml na ciasto + 20 ml na tłuszcz);
  • Masło - 50 g;
  • Cukier waniliowy - 8 gr;
  • Drożdże suche - 7g;
  • Sól - szczypta;
  • Ser twarogowy o zawartości tłuszczu 5 % - 500 gr;
  • Cukier - 150g (50g na ciasto + 100g na farsz);
  • Białko jajka - 1 białko jajka;
  • Świeże jagody - 200 gr.
Przewiewny sernik z twarogiem i

jagodamiSposób przyrządzania

:
  1. Aby ciasto było puszyste, należy przesiać mąkę. Lepiej jest powtórzyć tę operację kilka razy. Dodaj do mąki sól i suche drożdże. Masę lekko wymieszać i odstawić na kilka minut;
  2. Mleko podgrzać, aż osiągnie 40 stopni, musi być ciepłe;
  3. W misce roztrzepać 1 jajko, dodać 50 g cukru i cukier waniliowy. Ubić masę trzepaczką. Następnie dodać ciepłe mleko i jeszcze raz wymieszać. Ziarna cukru powinny się całkowicie rozpuścić;
  4. Rozgrzej masło w rondelku. Musi się roztopić. Dodaj połowę tej ilości do masy jajeczno-mlecznej i szybko wymieszaj. Mieszaj energicznie, aby jajka nie zsiadły się w kontakcie z ciepłym masłem;
  5. Zrób wgłębienie w mieszance mąki, wlej naszą mieszankę i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrobić najpierw łyżką, a potem rękami. Jak tylko wszystkie składniki się połączą, dodaj resztę masła. Wymieszać jeszcze raz. Przykryj podstawę folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę;
  6. Po wyrośnięciu ciasta, posmaruj ręce olejem roślinnym i ponownie zagnieć ciasto. Ponownie przykryj ciasto folią i pozostaw na 40-60 minut;
  7. Zagnieść ciasto, zwinąć je w rulon i pokroić na 20 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę. Ułóż kawałki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Ważne jest, aby zostawić trochę miejsca. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia;
  8. Twaróg wlać do miski, wymieszać z cukrem i białkiem i zagnieść masę widelcem. Nie należy używać blendera, ponieważ nadzienie może wyciec;
  9. W osobnej misce ubij mleko z żółtkiem;
  10. Opłukać i osuszyć jagody. Nie powinny mieć w sobie wody. Możesz po prostu włożyć je do durszlaka i pozostawić na kilka minut do odsączenia;
  11. Gdy nasze kulki nieco powiększą swoją objętość, posmaruj je masą jajeczno-mleczną. Użyj dna szklanki, aby zrobić wgłębienie, w którym umieścisz twaróg i kilka świeżych jagód;
  12. Wstawić quiches do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie ciasto będzie brązowe!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu