Lekki sernik z twarogiem i jagodami
Ciastka z twarogiem i jagodami to nie tylko ciasto, ale prawdziwy deser. Można je zrobić dość szybko. Niesamowity aromat będzie unosił się w kuchni podczas pieczenia w piekarniku. Wszyscy domownicy będą siedzieć przy stole na długo przed zakończeniem procesu gotowania! Ciasto na sernik najlepiej zrobić na bazie ciasta drożdżowego. Musi być puszysty i miękki, tak aby ciasto rozpływało się w ustach!
Do przygotowania nadzienia należy użyć suszonego twarogu. Jeśli w skrzepie jest dużo wilgoci, nadzienie może przeciekać. Można użyć każdego rodzaju jagód: świeżych, mrożonych lub suszonych.
Sernik napowietrzany z twarogiem i jagodamiJakzrobić sernik
napowietrzanyz twarogiem i jagodami?
Aby zrobić te serniki, potrzebujemy świeżych, wysokiej jakości składników. Ciasto jest robione z ciasta drożdżowego, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dlatego należy je zagnieść z dużym wyprzedzeniem!
Składniki:
- Mąka pszenna - 400 gr;
- Jajko kurze - 2 szt. (1 na ciasto + 1 na nadzienie i tłuszcz);
- Mleko - 270 ml (250 ml na ciasto + 20 ml na tłuszcz);
- Masło - 50 g;
- Cukier waniliowy - 8 gr;
- Drożdże suche - 7g;
- Sól - szczypta;
- Ser twarogowy o zawartości tłuszczu 5 % - 500 gr;
- Cukier - 150g (50g na ciasto + 100g na farsz);
- Białko jajka - 1 białko jajka;
- Świeże jagody - 200 gr.
jagodamiSposób przyrządzania
:- Aby ciasto było puszyste, należy przesiać mąkę. Lepiej jest powtórzyć tę operację kilka razy. Dodaj do mąki sól i suche drożdże. Masę lekko wymieszać i odstawić na kilka minut;
- Mleko podgrzać, aż osiągnie 40 stopni, musi być ciepłe;
- W misce roztrzepać 1 jajko, dodać 50 g cukru i cukier waniliowy. Ubić masę trzepaczką. Następnie dodać ciepłe mleko i jeszcze raz wymieszać. Ziarna cukru powinny się całkowicie rozpuścić;
- Rozgrzej masło w rondelku. Musi się roztopić. Dodaj połowę tej ilości do masy jajeczno-mlecznej i szybko wymieszaj. Mieszaj energicznie, aby jajka nie zsiadły się w kontakcie z ciepłym masłem;
- Zrób wgłębienie w mieszance mąki, wlej naszą mieszankę i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrobić najpierw łyżką, a potem rękami. Jak tylko wszystkie składniki się połączą, dodaj resztę masła. Wymieszać jeszcze raz. Przykryj podstawę folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę;
- Po wyrośnięciu ciasta, posmaruj ręce olejem roślinnym i ponownie zagnieć ciasto. Ponownie przykryj ciasto folią i pozostaw na 40-60 minut;
- Zagnieść ciasto, zwinąć je w rulon i pokroić na 20 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę. Ułóż kawałki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Ważne jest, aby zostawić trochę miejsca. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia;
- Twaróg wlać do miski, wymieszać z cukrem i białkiem i zagnieść masę widelcem. Nie należy używać blendera, ponieważ nadzienie może wyciec;
- W osobnej misce ubij mleko z żółtkiem;
- Opłukać i osuszyć jagody. Nie powinny mieć w sobie wody. Możesz po prostu włożyć je do durszlaka i pozostawić na kilka minut do odsączenia;
- Gdy nasze kulki nieco powiększą swoją objętość, posmaruj je masą jajeczno-mleczną. Użyj dna szklanki, aby zrobić wgłębienie, w którym umieścisz twaróg i kilka świeżych jagód;
- Wstawić quiches do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie ciasto będzie brązowe!
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu