Leniwe roladki z kapusty nadziewanej: przepisy ze zdjęciami
Chcesz zrobić obfite, ciekawe, niby znane, a jednak bardzo smaczne danie? Leniwe roladki z kapusty, na które przepis przedstawimy poniżej, są właśnie tym, czego potrzebujesz. Jest aromatyczny, soczysty, wyjątkowo apetyczny i wspaniale sycący, dzięki czemu może stać się ulubionym daniem na długi czas.
Leniwe gołąbki można przygotować na wiele sposobów. Niektóre przepisy mówią o gotowaniu tylko na patelni, inne o pieczeniu farszu i gołąbków w piekarniku. Wybór zależy od osobistego gustu i możliwości naczyń kuchennych. Leniwe roladki z kapusty są soczyste, bardzo delikatne i smaczne, jeśli do sosu oprócz soku pomidorowego dodamy kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Głównymi składnikami leniwych gołąbków są ryż, mięso mielone i warzywa, w tym biała kapusta. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych gołąbków, mięso mielone łączy się z ugotowanym ryżem, ale leniwe gołąbki są raczej szatkowane niż używane do zawijania farszu.
Do leniwych gołąbków można użyć mielonego kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Mięso różnego rodzaju może być łączone i mielone razem. Nie ma szczególnych wymagań co do rodzaju mięsa mielonego, którego należy użyć. Chociaż wieprzowina lub wołowina są szczególnie obfite, wersje drobiowe są bardziej dietetyczne.
Z czym jeszcze mogę podać leniwe gołąbki? Różne sosy, które dobrze pasują do dań mięsnych, doskonale podkreślą smak leniwych gołąbków, nadając potrawie soczystość i jasną osobowość.
Jeśli lubisz sałatki, wybieraj te zrobione ze świeżych warzyw. Chrupiący ogórek, pachnący pomidor i papryka są idealne do podania mięsnego dania w najlepszy sposób.
Leniwe roladki z kapusty w piekarniku
Tak więc, aby zrobić leniwe roladki z kapusty w piekarniku, będziesz potrzebować następujących składników:
- 0,4 kg. mięsa mielonego;
- 0,4 kg kapusty białej;
- 1⁄2 szklanki ryżu;
- 1 jajko;
- Cebula;
- Marchewka;
- Kilka ząbków czosnku;
- Olej roślinny;
- Sól, pieprz.
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- 250 ml soku pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczone w szklance wody.
- Leniwe gołąbki podawać z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.
:
- Przygotowanie leniwych gołąbków rozpocznij od przygotowania kapusty. Poszatkować go drobno i zalać wrzątkiem na około 10-15 minut. Następnie przekładamy naszą kapustę na durszlak, aby odsączyć wodę i usunąć nadmiar płynu.
- Następnie należy przygotować ryż, który należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w dużej ilości płynu. Kiedy woda się zagotuje, dodaj sól do patelni z ryżem i zmniejsz ogień. Ryż gotujemy do miękkości (około 10-12 minut).
- Przejdź do warzyw. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać w zimnej wodzie. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Obierz czosnek i umyj go, a następnie posiekaj za pomocą praski do czosnku.
- Postawić patelnię na ogniu i dobrze ją rozgrzać. Wlej olej słonecznikowy i pozwól mu się rozgrzać. Następnie dodajemy cebulę i marchewkę i smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Połącz składniki na leniwe roladki z kapusty. Dodajemy poszatkowaną kapustę, prażoną marchewkę i cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie wystarczająco gęsta.
- Z farszu uformować placki w formie kotletów. Najlepiej robić to mokrymi rękami, dzięki czemu mięso mielone nie będzie się kleiło i łatwo będzie nadać mu pożądany kształt.
- Faszerowane gołąbki włożyć do brytfanny. Przygotuj sos z pasty pomidorowej z wodą i odrobiną soli. Można użyć soku pomidorowego.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy formę z leniwymi gołąbkami i pieczemy około 60 minut.
- W czasie, gdy gołąbki pieką się w piekarniku, przygotuj przystawkę. Bardzo smaczne okazuje się połączenie dania mięsnego z gotowanymi ziemniakami lub delikatnym puree ziemniaczanym.
Gotowe gołąbki wyjmujemy z piekarnika i podajemy jeszcze gorące.
Połączenie pierogów z gołąbkami ze świeżą kwaśną śmietaną i drobno posiekanymi ziołami jest niesamowicie smaczne.
Leniwe pierogi na patelni
Faszerowane gołąbki to ulubione danie wielu osób, ale nie każdy może sobie pozwolić na ich częste przyrządzanie. Aby cieszyć się doskonałym smakiem gołąbków, trzeba poświęcić dużo czasu i równie dużo czasu zajmuje umycie wszystkich naczyń i posprzątanie kuchni.
Leniwe nadziewane gołąbki to inna sprawa. Robi się je w znacznie krótszym czasie, a są tak samo sycące i pyszne. Idealnie nadają się na obfity obiad lub jako przekąska dla całej rodziny.
Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące składniki:
- Kapusta biała;
- Cebula;
- Marchew;
- 0,5 kg wieprzowiny;
- 200g soku pomidorowego;
- 100g. ryżu;
- Sól, pieprz.
:
- Przygotowanie leniwych gołąbków rozpocznij od przygotowania składników.
- Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie umieść go w garnku z dużą ilością płynu, aby się ugotował.
- Podczas gdy ryż się gotuje, zajmij się warzywami. Marchew obrać, dobrze umyć i zetrzeć na grubej tarce.
- Obraną cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
- Przystąpić do krojenia mięsa. Umyć wieprzowinę pod bieżącą wodą. Odstawić z płynem i pozostawić mięso do wyschnięcia. Weź deskę i pokrój kawałek mięsa w drobną kostkę, tak aby wygodnie było zmielić je w maszynce do mięsa na mielone.
- Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu. Kiedy jest dobrze rozgrzany, włożyć mięso. Zmniejszyć ogień do średniego, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, od czasu do czasu mieszając. Smażyć przez 7 do 10 minut, obserwując, czy mięso mielone się przyrumienia.
- Do mięsa mielonego na patelni dodajemy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Wymieszać, następnie zamknąć patelnię pokrywką i dusić wszystkie składniki przez około 7-8 minut.
- Mięso mielone i warzywa zalać sokiem pomidorowym. Dodać pieprz i sól do smaku i jeszcze raz wymieszać. Pozostawić leniwe gołąbki do duszenia na średnim ogniu przez około 15 minut.
- W międzyczasie przełożyć nieugotowany ryż na durszlak i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
- Kapustę poszatkować.
- Do kociołka lub na głęboką patelnię wrzucamy podsmażone mięso mielone, dodajemy ugotowany ryż i poszatkowaną kapustę. Przykryć pokrywką. Dusić wszystkie składniki przez około 15 minut.
Gotowe leniwe gołąbki podawać z kwaśną śmietaną lub majonezem. To danie wygląda wyśmienicie, jeśli udekorujesz je posiekanymi świeżymi ziołami. Można też przyozdobić ziemniakami lub zrezygnować z nich.
Leniwe roladki z kapusty z ziołami
Miękkie, nadziewane gołąbki są łatwe w przygotowaniu, nawet dla początkujących. Nie zajmuje tak dużo czasu, jak klasyczne gołąbki i jest tyle różnych wariacji, że można eksperymentować i tworzyć przepisy według własnego uznania.
Do przygotowania leniwych gołąbków na patelni potrzebne będą następujące składniki:
- 400g mięsa mielonego (można użyć kurczaka);
- 1 łyżka ryżu;
- 200g. kapusty;
- 1 marchewka;
- Cebula;
- Świeże zioła;
- Olej roślinny;
- Pieprz, sól, przyprawy do smaku;
- 1 łyżka soku pomidorowego;
- 4 łyżki kwaśnej śmietany;
- Cukier.
:
- Przygotowanie leniwych gołąbków rozpocznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Można użyć gotowego mięsa mielonego lub kurczaka, można też zrobić je samemu, przepuszczając przez maszynkę do mięsa, np. filet z kurczaka lub mięso mielone.
- Umyj warzywa i pozostaw je do wyschnięcia, następnie obierz cebulę i marchewkę.
- Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć posiekaną cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodać marchewkę, startą na grubej tarce.
- Kapustę poszatkować.
- Kiedy cebula i marchew będą wystarczająco miękkie, dodać poszatkowaną kapustę i dusić pod przykryciem przez około 4-5 minut.
- Ryż umyć pod bieżącą wodą, następnie włożyć do garnka, zalać wodą (w proporcji 1:1) i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowany ryż przełożyć na talerz, aby ostygł. Przełóż cebulę i marchewkę na talerz, aby również nieco ostygły.
- Wrócić do mięsa mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy posiekane zioła, sól, pieprz i przyprawy. Dobrze wymieszać.
- Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ryż i warzywa. Zagnieść ciasto, aby było dość jednolite, a wszystkie składniki rozłożone jak najbardziej równomiernie.
- Z mięsa mielonego formować kulki, które będą leniwymi kapuścianymi roladkami. Postaraj się, aby placki z mięsa mielonego z ryżem i kapustą były tej samej wielkości i kształtu.
- Kulki z mięsa mielonego smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego, aż będą chrupiące i brązowe z obu stron.
- W czasie, gdy kapuśniaczki się smażą, przygotować sos. Wymieszać sok pomidorowy z kwaśną śmietaną, wlać mieszankę na patelnię z miękkimi, nadziewanymi kapustą roladkami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Doprowadzimy do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszymy ogień, przykryjemy nadziewane gołąbki i pozostawimy do duszenia na małym ogniu przez około 40 minut. W razie potrzeby dodajemy do sosu cukier, jeśli zrobi się kwaśny.
Podawać jeszcze gorące. Doskonałym dodatkiem do leniwych gołąbków jest sałatka jarzynowa i gotowane ziemniaki.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu