Leniwe roladki z kapusty: ulubione danie z nowymi przepisami

Domowe gołąbki są ulubionym daniem wielu osób, ale mało kto wie, że to nieskomplikowane danie ma dość zawiłą i skomplikowaną historię.

Prawie wszystkie narody przypisują sobie pochodzenie faszerowanych gołąbków. Według Chińczyków bezpośrednim przodkiem tego dania są roladki z kapusty. Potrawa ta powstała 2000 lat temu, kiedy to pewien naukowiec wpadł do rzeki z drapieżnymi rybami i aby go uratować, jego uczniowie zawinęli ryż w liście kapusty i zaczęli wrzucać je do wody, aby odwrócić uwagę drapieżników. Nie wiadomo, czy uczony został uratowany, ale jeden z uczniów postanowił spróbować "gołębnika" i spodobał mu się.

W Grecji gołębnik jest również uważany za skarb ludowy. Arystofanes był cytowany jako mówiący: "Przynieście mi liście kapusty z wieprzowiną!".

W rzeczy samej, co nie jest bułką z kapustą?

W Rosji, oczywiście, istnieje pewna historia związana z tym daniem: mówi się, że gołąbki pojawiły się w XVIII wieku pod wpływem kultury francuskiej. W tamtych czasach modne było jedzenie gołębi, ale nie każdy mógł sobie pozwolić na taki przysmak, dlatego niektórzy wymyślili alternatywę dla tego trendu - zmieszali mielone mięso z ryżem i zawinęli w liście kapusty. Z czasem stało się to tradycją narodową.

Obecnie danie to jest najbardziej popularne w kuchni Kaukazu i Azji Zachodniej oraz niektórych krajów Europy Wschodniej. W zależności od położenia geograficznego zmienia się skład farszu: w Azji kapuśniak może być wypełniony grzybami, owocami morza i tofu, w Skandynawii - ziemniakami, wieprzowiną i konfiturą z borówek.

Na Kaukazie farsz zawijany jest nie tylko w kapustę, ale także w liście winorośli. Farsz składa się z mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub baraniego i różnych ziaren. Warzywa faszerowane mięsem, takie jak papryka, bakłażan i pomidory są również nazywane faszerowanymi gołąbkami.

Nie ma trudności w przygotowaniu nadziewanych gołąbków, ale jest to proces czasochłonny. Nie wiadomo, kto wpadł na pomysł, by "zwykłe" gołąbki zamienić na "leniwe", ale obecnie obie wersje tego dania są równie popularne. Leniwe gołąbki to wszystkie składniki - kapusta, ryż i mięso mielone - zmieszane razem i albo smażone jak kotlety, albo zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym.

Nasze "danie dla leniwych" wymaga niewielkiej listy produktów spożywczych, a jego przygotowanie jest proste i nieskomplikowane. Jedną z jego zalet jest to, że można eksperymentować z sosami, aby wpłynąć na smak potrawy.

Leniwy nadziewane rolki kapusty: przepisy kulinarneZaczynamy

od kilku sekretów, jak zrobić leniwy nadziewane rolki kapusty naprawdę smaczne

:
  • Do faszerowanych gołąbków nada się każde mięso mielone, jakie można znaleźć na sklepowych półkach, ale profesjonalni kucharze twierdzą, że najlepiej użyć mielonego kurczaka.
  • Aby było idealnie, jakkolwiek banalnie by to nie brzmiało, należy używać tylko świeżych produktów. Należy również zwrócić szczególną uwagę na kapustę, ponieważ jest ona głównym składnikiem.
  • Do gotowania gołąbków najlepiej nadaje się kapusta włoska, a niewątpliwą zaletą jest to, że młodej kapusty nie trzeba dusić przed gotowaniem.
  • Mięso mielone można zastąpić pieczarkami lub soczewicą, jeśli mięso jest niedozwolone lub jeśli etycznie nie chcesz go jeść.
  • Ważne jest również odpowiednie podanie potrawy. Faszerowane gołąbki można podawać na przykład z kwaśną śmietaną, świeżymi ziołami, majonezem lub śmietaną. Dobrze komponują się również ze świeżymi warzywami.

Ponieważ pochodzenie nadziewanych bułek z kapustą jest wspólne dla prawie każdego kraju na świecie, danie to ma wiele opcji kulinarnych i opowiemy Wam o niektórych z nich.

Leniwe pierogi z ryżem

Jest to chyba jedna z najpopularniejszych wariacji tego dania, a co najważniejsze nie wymaga wiele czasu!

Istotne składniki:

  • Kapusta biała - 450 gr;
  • Mielone mięso wołowe - 450-500 gr;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Jajko kurze - 1 szt;
  • Ryż - 1 filiżanka;
  • Kwaśna śmietana - 200 gr;
  • Pasta pomidorowa - 3 łyżki;
  • Mąka pszenna - 2 łyżki;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku.
Leniwe gołąbki z ryżem: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Na początek ryż musi się gotować przez około 10-15 minut.
  2. Kiedy ryż jest gotowy, trzeba zmielić kapustę, marchew, cebulę, ryż, mięso mielone, jajko, sól, mąkę, dobrze wymieszać całą tę masę.
  3. Formę wysmarować olejem, uformować małe okrągłe kotleciki i włożyć je do formy.
  4. Wlać sos do formy i dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, rozcieńczone wodą w proporcji 1:1.
  5. Piekarnik nagrzać do 220°C i wstawić do niego gołąbki na 25 minut.

Leniwe roladki z kapusty w piekarniku

Kiedy masz jeszcze coś do zrobienia poza gotowaniem, na ratunek przychodzi piekarnik, w którym wszystko ugotuje się niemal bez Twojego udziału.

Istotne składniki:

  • Kapusta biała - 500 g;
  • mięso mielone - 500 gr;
  • Jedno jajko kurze - 1 jajko;
  • Kwaśna śmietana - 200 gr;
  • Ryż - 100 gr;
  • Pasta pomidorowa - 3 łyżki;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz - do smaku;
  • Przyprawa do zapiekanek - 1 łyżka;
  • Cebula - 1 łyżka.
Leniwe roladki z kapusty w piekarniku: przepis ze

zdjęciemProces gotowania

:
  1. Kapustę należy umyć i drobno posiekać, następnie włożyć do rondla, zalać wodą i gotować przez 5-7 minut do miękkości, następnie przelać wywar z kapusty do innego naczynia.
  2. Ugotuj ryż do miękkości i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Mięso opłuczemy, osuszymy, a następnie zmielimy w maszynce do mięsa z dużymi otworami.
  4. Cebulę zrolować razem z mięsem.
  5. Następnie wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz, z otrzymanej masy formujemy średniej wielkości placki i wkładamy je do formy z wysokimi brzegami.
  6. Kwaśną śmietanę i koncentrat pomidorowy wymieszać z wywarem z kapusty, dodać przyprawę do nadziewania kapusty, sól, pieprz, dobrze wymieszać i powstałym sosem zalać kapustę tak, aby była całkowicie przykryta.
  7. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Leniwe roladki z kapusty w multicookerze

Zaletą gotowania w multicookerze jest to, że nie trzeba w ogóle pilnować naczynia - ustawiamy żądany tryb i idziemy robić swoje.

Istotne składniki:

  • Nadziać dwa rodzaje mięsa - po 250 g;
  • Kapusta biała - 1 kg;
  • Cebula - 1 szt;
  • Ryż - 150 gr;
  • Marchew - 1 szt;
  • Pomidory - 2-3 szt;
  • Olej roślinny - 1 łyżka;
  • Woda do picia - 3 szklanki;
  • Mleko - 1 szklanka;
  • Zieloni - garść;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz - do smaku.
Leniwe roladki z kapusty w multicookerze: przepis krok po kroku ze

zdjęciemProces gotowania

:
  1. Umyj ryż i namocz go w gorącej wodzie przez 30 minut.
  2. Mięso umyć i zmielić przez maszynkę do mięsa.
  3. Kapustę umyć, drobno posiekać, posypać solą i przyprawami tak, aby zaczął wypływać z niej sok.
  4. Cebulę drobno poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce, pomidory umyć i podzielić na 4 cząstki, zioła posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Nasmaruj miskę multicookera, ustaw tryb "Fry" i smaż marchew i cebulę przez około 2-3 minuty.
  6. Następnie w osobnej misce wymieszaj ryż, zioła, mięso, cebulę i marchew, czosnek i kapustę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  7. Aby przygotować dressing, zmiksuj w blenderze czosnek, pomidory, wodę, mleko, sól i pieprz.
  8. W dzbanku multicookera ułożyć kapustę w równej warstwie i polać dressingiem.
  9. Włożyć mieszankę jarmużu do multicookera w trybie "duszenia" na 1,5 godziny. Po sygnale sprawdzić miękkość i w razie potrzeby nastawić minutnik na kolejne 30 minut.

Leniwe roladki z kapusty na patelni

Ta opcja jest uważana za najbardziej obfitą i kaloryczną, więc radzimy osobom dbającym o figurę zachować ostrożność.

Istotne składniki:

  • Kapusta biała - 270 gr;
  • Marchew świeża - 1 szt;
  • Sok pomidorowy - 1 szklanka;
  • Ryż - 210 gr;
  • Farsz - 540 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Tłusta kwaśna śmietana - 155 gr;
  • Jedno jajko kurze - 1 jajko; Olej roślinny - 2 łyżki; ;
  • Olej roślinny - 2 łyżki;
  • Zielenina - 1 pęczek;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz - do smaku.
Leniwy wok nadziewane rolki kapusty: krok po kroku przepis ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Kaszę ryżową należy umyć pod zimną wodą, następnie zalać wodą w proporcjach 2:1 i gotować przez dwadzieścia minut, aż cała woda wyparuje.
  2. Podczas gdy ryż się gotuje, umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście, drobno posiekaj i usmaż na oleju roślinnym, jak tylko kapusta stanie się miękka, usuń ją z ognia.
  3. Obrać cebulę i marchewkę, drobno posiekać cebulę i zetrzeć marchewkę na tarce, a następnie podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  4. Mięso dobrze opłukać i zmielić przez maszynkę do mięsa.
  5. Umyj zioła i drobno je posiekaj.
  6. W osobnej misce umieścić wszystkie przygotowane produkty i dobrze je wymieszać, następnie dodać jajko, sól i pieprz i ponownie wymieszać.
  7. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na patelni z obu stron na złoty kolor.
  8. W międzyczasie wymieszać kwaśną śmietanę i sok pomidorowy, dodać sól i pieprz, wlać mieszaninę na roladki z kapusty i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
  9. Nałożyć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu przez 40-45 minut, aż krokiety będą ugotowane.

Niezwykłe leniwe roladki z kapusty w piekarniku

Niezwykłe w tym przepisie jest to, że zamiast robić wiele małych nadziewanych kapustek, robisz jedną dużą!

Istotne składniki:

  • Świeża kapusta (pekińska lub biała) - 500 gr;
  • Farsz (wołowy lub wieprzowy) - 400 gr;
  • Cebula - 100 gr;
  • Ryż gotowany - 300 gr; Ser twardy - 100 gr;
  • Ser twardy - 100 gr;
  • Kwaśna śmietana - 150 gr;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz - do smaku.
Niezwykłe leniwe roladki z kapusty w

piekarnikuSposób przyrządzania

:
  1. Kapustę pokroić na płaty, następnie odciąć twardą część i sparzyć wrzątkiem, aby kapusta stała się miękka i elastyczna.
  2. Gdy ostygną, posmaruj naczynie olejem roślinnym i umieść część kapusty na dnie naczynia.
  3. Cebulę drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym, ryżem, solą i pieprzem.
  4. Następnie na mięso mielone wyłożymy kolejną warstwę sparzonej kapusty.
  5. Powtórzyć procedurę: rozłożyć warstwę mięsa mielonego i przykryć gołąbki kapustą.
  6. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut, po czym wyjmujemy je, smarujemy nadziewane gołąbki kwaśną śmietaną i posypujemy startym serem, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Miękkie, nadziewane gołąbki podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu