Leniwe roladki z kapusty w piekarniku

Leniwe roladki z kapusty w piekarniku to idealny sposób na szybki i sycący posiłek. Dzięki temu prostemu przepisowi nie musisz już godzinami stać przy kuchence, przygotowując składniki. Teraz możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania tak często, jak tylko chcesz. I możecie być pewni, że jeśli Wasze dzieci wyjmowały kapustę z faszerowanych gołąbków, to w tym daniu zjedzą ją z apetytem!

Leniwe roladki z kapusty: jak je zrobić w piekarniku

Leniwe roladki z kapusty w piekarniku są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Produkty poddawane są delikatnej obróbce termicznej, dzięki czemu nie musisz obawiać się cholesterolu. W procesie pieczenia powstaje smaczna skórka, która sprawia, że smakołyk jest jeszcze smaczniejszy. Koniecznie powtórz przepis, aby docenić, jak pyszne są leniwe gołąbki z farszem. Można je piec w piekarniku z opóźnionym startem. Jest to przydatne, jeśli potrzebujesz gorącego posiłku o określonej porze.

Lista zalecanych składników:

  • 500 sztuk mielonego mięsa wołowego;
  • 1 cebula;
  • 150g surowego ryżu;
  • 1 marchewka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 400 g białej kapusty;
  • 400 g świeżych pomidorów;
  • 1/2-1 łyżeczka oregano
  • 1-2 szczypty płatków ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 szczypta tymianku (opcjonalnie);
  • 4-5 posiekanych listków świeżej bazylii (lub więcej według uznania);
  • Olej słonecznikowy;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub sosu, jeśli smak makaronu jest dla Ciebie zbyt mocny);
  • 590g mleka.
Leniwe roladki z kapusty w

piekarnikuSekwencja gotowania

:
  1. Ryż umyć, umieścić w rondlu, zalać wodą w proporcji 1 do 1,5 i gotować na wolnym ogniu, aż cała woda się wygotuje. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu.
  2. Drobno posiekać kapustę. Jeśli jest twardy, rozetrzyj go trochę rękami i posyp solą.
  3. Obierz marchew i cebulę, a następnie posiekaj je.
  4. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego, smażyć do miękkości. Na koniec dodajemy obrany i roztarty nożem czosnek, mieszamy.
  5. W dużej dużej misce połączyć mięso mielone, ryż, marchew, cebulę i kapustę. Dodać przyprawy, w tym posiekany listek bazylii, pokrojone na miazgę pomidory, wymieszać.
  6. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 190 stopni.
  7. Zawartość miski przełożyć do formy do pieczenia z głębokim rantem, spłaszczyć.
  8. W masie zrobić dziurki łyżką lub palcem (ok. 10 dziurek).
  9. Wymieszać mleko i koncentrat pomidorowy. Oczywiście można zastąpić mleko wodą. Smak będzie o wiele bogatszy z mlekiem.
  10. Powstałym sosem polej powierzchnię masy na leniwych gołąbkach. Potrawa zapiecze się w piekarniku do perfekcji. Upewnij się, że sos wsiąkł w zrobione otwory.
  11. Piec przez godzinę lub do uzyskania chrupiącej skórki.
  12. Faszerowane gołąbki podawać pokrojone na porcje z kwaśną śmietaną.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

Auchan

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu