Leniwe roladki z kapusty w piekarniku
Leniwe roladki z kapusty w piekarniku to idealny sposób na szybki i sycący posiłek. Dzięki temu prostemu przepisowi nie musisz już godzinami stać przy kuchence, przygotowując składniki. Teraz możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania tak często, jak tylko chcesz. I możecie być pewni, że jeśli Wasze dzieci wyjmowały kapustę z faszerowanych gołąbków, to w tym daniu zjedzą ją z apetytem!
Leniwe roladki z kapusty: jak je zrobić w piekarniku
Leniwe roladki z kapusty w piekarniku są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Produkty poddawane są delikatnej obróbce termicznej, dzięki czemu nie musisz obawiać się cholesterolu. W procesie pieczenia powstaje smaczna skórka, która sprawia, że smakołyk jest jeszcze smaczniejszy. Koniecznie powtórz przepis, aby docenić, jak pyszne są leniwe gołąbki z farszem. Można je piec w piekarniku z opóźnionym startem. Jest to przydatne, jeśli potrzebujesz gorącego posiłku o określonej porze.
Lista zalecanych składników:
- 500 sztuk mielonego mięsa wołowego;
- 1 cebula;
- 150g surowego ryżu;
- 1 marchewka;
- 2 ząbki czosnku;
- 400 g białej kapusty;
- 400 g świeżych pomidorów;
- 1/2-1 łyżeczka oregano
- 1-2 szczypty płatków ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 szczypta tymianku (opcjonalnie);
- 4-5 posiekanych listków świeżej bazylii (lub więcej według uznania);
- Olej słonecznikowy;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub sosu, jeśli smak makaronu jest dla Ciebie zbyt mocny);
- 590g mleka.
piekarnikuSekwencja gotowania
:- Ryż umyć, umieścić w rondlu, zalać wodą w proporcji 1 do 1,5 i gotować na wolnym ogniu, aż cała woda się wygotuje. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu.
- Drobno posiekać kapustę. Jeśli jest twardy, rozetrzyj go trochę rękami i posyp solą.
- Obierz marchew i cebulę, a następnie posiekaj je.
- Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego, smażyć do miękkości. Na koniec dodajemy obrany i roztarty nożem czosnek, mieszamy.
- W dużej dużej misce połączyć mięso mielone, ryż, marchew, cebulę i kapustę. Dodać przyprawy, w tym posiekany listek bazylii, pokrojone na miazgę pomidory, wymieszać.
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 190 stopni.
- Zawartość miski przełożyć do formy do pieczenia z głębokim rantem, spłaszczyć.
- W masie zrobić dziurki łyżką lub palcem (ok. 10 dziurek).
- Wymieszać mleko i koncentrat pomidorowy. Oczywiście można zastąpić mleko wodą. Smak będzie o wiele bogatszy z mlekiem.
- Powstałym sosem polej powierzchnię masy na leniwych gołąbkach. Potrawa zapiecze się w piekarniku do perfekcji. Upewnij się, że sos wsiąkł w zrobione otwory.
- Piec przez godzinę lub do uzyskania chrupiącej skórki.
- Faszerowane gołąbki podawać pokrojone na porcje z kwaśną śmietaną.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
Auchan11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu