Łopatka jagnięca w piekarniku
Trudno o smaczniejsze i delikatniejsze mięso niż łopatka jagnięca przyrządzona w piekarniku. Pieczony w niskiej temperaturze zachwyci soczystością w środku i piękną skórką na zewnątrz. Wszystko zależy od mięsa. Łopatka jagnięca ma bardziej aromatyczny smak i jest łatwiejsza do przyrządzenia niż jagnięcina. Podanie będzie wymagało praktycznie minimalnego wysiłku, można nawet kroić to wspaniałe mięso bez noża. Istnieje kilka przepisów, które można wykonać, które sprawią, że najsmaczniejsza łopatka jagnięca w piekarniku.
Łopatka barania w piekarniku
Łopatka barania nie jest tak popularna jak udziec. I to jest chyba kulinarne nieporozumienie, bo łopatka okazuje się niezwykle soczysta. Jest trudny do zepsucia, nawet dla początkujących. Jeśli mięso pozostanie w piekarniku zbyt długo, nadal będzie cudowne. Szczególnie jeśli do marynowania użyjemy ostrych ziół i czosnku.
Będziesz potrzebować:
- 1,8 kg łopatki jagnięcej z kośćmi;
8 gałązek rozmarynu;
1 główka + 3-5 ząbków czosnku;
2 łyżki oliwy z oliwek;
2 łyżeczki soli;
1 łyżeczka czarnego pieprzu;
1 cebula;
1 łyżka wody.
Przygotowanie:
- Nieobraną główkę czosnku kroimy poziomo w całości. Obrać 3 oddzielne goździki, pokroić w cienkie słomki.
Przepis mówi, że łopatkę jagnięcą należy piec w piekarniku w niskiej temperaturze. Technika ta nazywana jest "powolnym gotowaniem" i zasadniczo nie wymaga wstępnego marynowania. Opłukać łopatkę, zrobić 10-15 nacięć, jak najgłębszych (ale bez przebijania na wylot).
Otwory nadziewamy kawałkami rozmarynu i czosnku.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć cebulę pokrojoną na 4 części (nie trzeba obierać z łupin), przekrojone połówki czosnku i rozmaryn. Połóż na wierzchu szpatułkę i wypełnij dno formy wodą.
Przykryj lub owiń szczelnie wierzch podwójną warstwą folii.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Piec przez 3 godziny.
Po upływie zalecanego czasu, zdejmij folię (lub pokrywkę), upewniając się, że w foremce nadal znajduje się płyn. Jeśli nie, dodaj ¾ szklanki wody, aby poduszka warzywna się nie przypaliła.
Zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz przez kolejne 20-30 minut, aby lekko skruszały.
Pieczona łopatka jagnięca
Pieczenie łopatki baraniej w piekarniku nie jest bardziej skomplikowane niż kurczaka. I nie jest to nawet, jeśli nie łatwiejsze. Zaskoczony? Poważnie, wszystko co musisz zrobić, to natrzeć mięso mieszanką świeżych ziół, czosnku i oliwy z oliwek i wrzucić do piekarnika na godzinę lub dłużej. Można łatwo zdobyć punkty dodatnie, jeśli mięso przyrządzi się na ziemniakach. W ten sposób otrzymasz pełny, obfity obiad "jednogarnkowy".
Przygotuj się:
- 0,9-1 kg łopatki jagnięcej bez kości;
4 ząbki czosnku;
1 łyżka świeżo zmielonego rozmarynu;
2 łyżki świeżych liści tymianku;
3 łyżki oliwy z oliwek;
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku;
1 kg małych ziemniaków.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i umieść stojak w dolnej trzeciej części piekarnika.
W małej misce wymieszaj razem zmiażdżony czosnek, rozmaryn, tymianek i 1 łyżkę oliwy. Powstałą kaszką posmarować obficie łopatkę.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, nacieramy przyprawami jagnięcinę. W razie potrzeby mięso obwiązać sznurkiem kulinarnym.
W naczyniu do zapiekania ułożyć starannie umyte ziemniaki ze skórką. Jeśli bulwy są duże, przekroić je na pół lub na ćwiartki.
Wymieszaj ziemniaki z pozostałym olejem i dopraw większą ilością soli i pieprzu w foremce. Umieść łopatkę na ziemniakach i piecz przez około 1 godzinę.
Po ugotowaniu odstawić mięso na 15 minut.
Następnie wyjmij szpikulec, pokrój pieczeń na plastry i podawaj.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.