Łosoś: przepisy z fotografiami
Łosoś jest obfitą, niskokaloryczną rybą o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest to składnik niezbędny do normalnej działalności człowieka. Warto spożywać taką rybę przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze możesz zaskoczyć swoją rodzinę nowymi przepisami na łososia. Ugotowanie łososia zajmuje nie więcej niż pół godziny. W tym czasie można stworzyć kulinarne arcydzieło: pieczony stek, placek, filet rybny z warzywami, sałatkę lub przyrządzić rybę o niskiej zawartości soli. Najłatwiejsze i najbardziej popularne przepisy na łososia opisujemy krok po kroku w naszym artykule.
Łosoś duszony z warzywami
Łosoś z warzywamiSkładniki:
- filet z łososia - 500 gr;
- marchew - 1 szt;
- cebula - 1 szt;
- korzeń selera - 200 gr;
- olej roślinny - 3-4 łyżki;
- sos sojowy - 50 ml;
- czosnek - 2 ząbki;
- cukier brązowy - 1 łyżka;
- sól, pieprz - do smaku.
Etapy przygotowania
- Warzywa obrać, marchewkę i seler zetrzeć na średniej tarce, cebulę drobno posiekać.
- Podsmaż warzywa na oleju roślinnym, aż staną się aromatyczne.
- Umieść warzywa w naczyniu do zapiekania, na wierzchu połóż pokrojonego w kostkę łososia i polej sosem sojowym. Przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
- Podawać z ryżem basmati i świeżymi ziołami.
Przepis na łososia w sosie miodowo-imbirowym
Łosoś w sosie miodowo-imbirowymSkładniki:
- steki z łososia - 2 szt;
- korzeń imbiru - 50 gr;
- miód - 2 łyżki
- sos sojowy - 50 ml;
- musztarda - 1 łyżka;
- sok z cytryny - 50 ml;
- sezam - 1 łyżka
Czynności przygotowawcze:
- Wymieszaj razem miód, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny i sezam do marynaty.
- Gotować w głębokim naczyniu. Dno naczynia przykryć folią, pozostawiając luźny koniec, którym można przykryć rybę. Steki układamy na folii, polewamy marynatą i przykrywamy folią.
- Włóż rybę w naczyniu z marynatą do lodówki na godzinę.
- Po godzinie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pierwsze 10 minut pod folią. Przez następne 10 minut ryba będzie musiała być odkryta, aby uzyskać przypieczoną skórkę.
- Ryba doskonale komponuje się z grillowanymi warzywami.
Zapiekanka z łososia
Zapiekanka z łososiaSkładniki:
- łosoś - 500 gramów;
- boczek wędzony - 100 gr;
- ziemniaki - 2-3 średniej wielkości
- korzeń selera - 150 gr;
- cebula - 1 szt;
- masło - 50 gm;
- mleko - 100 ml;
- krem 10% - 100 ml;
- Bułka tarta lub bułka tarta biała - 2-3 łyżki;
- natka pietruszki - 1 pęczek;
- sól, pieprz - do smaku.
Etapy gotowania
- Obrać seler korzeniowy i ziemniaki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie. Rozdrobnić warzywa, stopniowo dodawać mleko i śmietanę. Masa powinna być gładka i sztywna.
- Boczek pokroić w julienne i podsmażyć na suchej patelni. Przełóż do osobnej miski i podsmaż na roztopionym maśle drobno posiekaną cebulę.
- Umyć i osuszyć pietruszkę. Zioła drobno posiekać i wymieszać z podsmażoną cebulą i boczkiem.
- Złożyć zapiekankę w całość. Posmarować naczynie do zapiekanek masłem. Na dnie naczynia do zapiekanek ułożyć grubo pokrojonego łososia, pozbawionego skóry i pestek. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu równomiernie rozłożyć zioła, wymieszane z cebulą i boczkiem. Jako ostatnią warstwę położyć tłuczone ziemniaki. Posypać bułką tartą.
- Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 180° przez 30-40 minut.
Fettuccine z łososiem i sosem śmietanowym
Fettuccine z łososiemSkładniki:
- fettuccine - 200 gr;
- łosoś - 200 g;
- świeże pieczarki - 150 gr;
- Krem 10% - 50 g;
- Ser (śmietankowy lub mozzarella) - 150 g;
- Parmezan - 50 g;
- białe wytrawne wino - 100 ml;
- masło - 50 gr;
- sól, pieprz - do smaku.
Etapy przygotowania
- Filety z łososia pozbawić skóry i nasion, pokroić w dużą kostkę o grubości ok. 1 cm.
- Grzyby pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Pozostawić do zagotowania się płynu. Dodać wino i rybę. Dusić przez około 5 minut.
- W osobnym garnku zagotować śmietanę, wymieszać z drobno pokrojonym lub startym serem i poczekać, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Wlać sos do ryby i grzybów i smażyć jeszcze przez kilka minut.
- Ugotować fettuccini, podczas gdy główne dania się gotują. Po ugotowaniu odcedzić w durszlaku i dodać do sosu. Wymieszać i wyłożyć na talerze. Na wierzchu posypać startym parmezanem.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu