Łosoś: przepisy z fotografiami

Łosoś jest obfitą, niskokaloryczną rybą o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest to składnik niezbędny do normalnej działalności człowieka. Warto spożywać taką rybę przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze możesz zaskoczyć swoją rodzinę nowymi przepisami na łososia. Ugotowanie łososia zajmuje nie więcej niż pół godziny. W tym czasie można stworzyć kulinarne arcydzieło: pieczony stek, placek, filet rybny z warzywami, sałatkę lub przyrządzić rybę o niskiej zawartości soli. Najłatwiejsze i najbardziej popularne przepisy na łososia opisujemy krok po kroku w naszym artykule.

Łosoś duszony z warzywami

Łosoś z warzywami

Składniki:

  • filet z łososia - 500 gr;
  • marchew - 1 szt;
  • cebula - 1 szt;
  • korzeń selera - 200 gr;
  • olej roślinny - 3-4 łyżki;
  • sos sojowy - 50 ml;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • cukier brązowy - 1 łyżka;
  • sól, pieprz - do smaku.

Etapy przygotowania

  1. Warzywa obrać, marchewkę i seler zetrzeć na średniej tarce, cebulę drobno posiekać.
  2. Podsmaż warzywa na oleju roślinnym, aż staną się aromatyczne.
  3. Umieść warzywa w naczyniu do zapiekania, na wierzchu połóż pokrojonego w kostkę łososia i polej sosem sojowym. Przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  4. Podawać z ryżem basmati i świeżymi ziołami.

Przepis na łososia w sosie miodowo-imbirowym

Łosoś w sosie miodowo-imbirowym

Składniki:

  • steki z łososia - 2 szt;
  • korzeń imbiru - 50 gr;
  • miód - 2 łyżki
  • sos sojowy - 50 ml;
  • musztarda - 1 łyżka;
  • sok z cytryny - 50 ml;
  • sezam - 1 łyżka

Czynności przygotowawcze:

  1. Wymieszaj razem miód, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny i sezam do marynaty.
  2. Gotować w głębokim naczyniu. Dno naczynia przykryć folią, pozostawiając luźny koniec, którym można przykryć rybę. Steki układamy na folii, polewamy marynatą i przykrywamy folią.
  3. Włóż rybę w naczyniu z marynatą do lodówki na godzinę.
  4. Po godzinie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pierwsze 10 minut pod folią. Przez następne 10 minut ryba będzie musiała być odkryta, aby uzyskać przypieczoną skórkę.
  5. Ryba doskonale komponuje się z grillowanymi warzywami.

Zapiekanka z łososia

Zapiekanka z łososia

Składniki:

  • łosoś - 500 gramów;
  • boczek wędzony - 100 gr;
  • ziemniaki - 2-3 średniej wielkości
  • korzeń selera - 150 gr;
  • cebula - 1 szt;
  • masło - 50 gm;
  • mleko - 100 ml;
  • krem 10% - 100 ml;
  • Bułka tarta lub bułka tarta biała - 2-3 łyżki;
  • natka pietruszki - 1 pęczek;
  • sól, pieprz - do smaku.

Etapy gotowania

  1. Obrać seler korzeniowy i ziemniaki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie. Rozdrobnić warzywa, stopniowo dodawać mleko i śmietanę. Masa powinna być gładka i sztywna.
  2. Boczek pokroić w julienne i podsmażyć na suchej patelni. Przełóż do osobnej miski i podsmaż na roztopionym maśle drobno posiekaną cebulę.
  3. Umyć i osuszyć pietruszkę. Zioła drobno posiekać i wymieszać z podsmażoną cebulą i boczkiem.
  4. Złożyć zapiekankę w całość. Posmarować naczynie do zapiekanek masłem. Na dnie naczynia do zapiekanek ułożyć grubo pokrojonego łososia, pozbawionego skóry i pestek. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu równomiernie rozłożyć zioła, wymieszane z cebulą i boczkiem. Jako ostatnią warstwę położyć tłuczone ziemniaki. Posypać bułką tartą.
  5. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 180° przez 30-40 minut.

Fettuccine z łososiem i sosem śmietanowym

Fettuccine z łososiem

Składniki:

  • fettuccine - 200 gr;
  • łosoś - 200 g;
  • świeże pieczarki - 150 gr;
  • Krem 10% - 50 g;
  • Ser (śmietankowy lub mozzarella) - 150 g;
  • Parmezan - 50 g;
  • białe wytrawne wino - 100 ml;
  • masło - 50 gr;
  • sól, pieprz - do smaku.

Etapy przygotowania

  1. Filety z łososia pozbawić skóry i nasion, pokroić w dużą kostkę o grubości ok. 1 cm.
  2. Grzyby pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Pozostawić do zagotowania się płynu. Dodać wino i rybę. Dusić przez około 5 minut.
  3. W osobnym garnku zagotować śmietanę, wymieszać z drobno pokrojonym lub startym serem i poczekać, aż ser całkowicie się rozpuści.
  4. Wlać sos do ryby i grzybów i smażyć jeszcze przez kilka minut.
  5. Ugotować fettuccini, podczas gdy główne dania się gotują. Po ugotowaniu odcedzić w durszlaku i dodać do sosu. Wymieszać i wyłożyć na talerze. Na wierzchu posypać startym parmezanem.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu