Łosoś srebrzysty: przepisy kulinarne
Złotym środkiem" w rodzinie łososiowatych jest łosoś srebrzysty. Istnieją różne przepisy na przygotowanie tej ryby. Rezultat jest zawsze genialny, ponieważ nie jest za duży, nie za mały, nie za tłusty, ale nie za suchy, nie najsolidniejszy, ale nie najbardziej miękki. Co najważniejsze, nie jest to najdroższy rodzaj łososia, jaki można kupić. Przy zakupie należy szukać świeżych, jędrnych ryb, które wydają się wilgotne. Wilgotność jest dobrym wskaźnikiem świeżości w przypadku schłodzonych tusz. Przed przyrządzeniem mrożonego łososia coho należy zwrócić uwagę na jakość mrożonej ryby. Unikaj kupowania ryb, które wydają się wysuszone. Unikaj także kupowania ryb z brązowymi plamami, mętnymi oczami lub miejscami, w których skóra zaczęła brązowieć lub zwijać się.
Pieczony łosoś coho
Łosoś Coho jest umiarkowanie tłustą rybą i doskonałym źródłem omega-3 dla organizmu. Aby nie zniszczyć struktury pożytecznych pierwiastków chemicznych, w które bogate jest mięso ryb, poddaje się je delikatnej obróbce termicznej. Łosoś coho piecze się w piekarniku. Przepisy zalecają gotowanie go tylko przez kilka minut. Najczęściej podawane z dodatkiem warzyw. Taka opcja obiadowa udowadnia: zdrowy, zdrowy posiłek może być pyszny!
Zestaw spożywczy:
- 2 kawałki 200 g filetu z łososia coho o grubości 5 cm;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego;
- ½ łyżeczki soli;
- Pieprz rozgnieciony podczas gotowania.
łosoś CohoDobre
gotowanie:- Umieść nieprzywierającą blachę do pieczenia w piekarniku, zwiększ temperaturę do 190 stopni. Posmaruj każdy filet oliwą i posyp solą oraz czarnym pieprzem. W przypadku pieczenia łososia coho w folii w piekarniku, przepis może wyjść bez skórki.
- Umieść filety w naczyniu, stroną z miąższem do dołu. Gotować przez 2 minuty.
- Odwróć każdy filet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Przełożyć filety na talerz, przykryć folią i pozostawić na 5 minut przed podaniem.
- Podawać z dodatkowym daniem z warzyw i ziół.
Łosoś pieczony w cieście
Główną zasadą podczas gotowania łososia jest to, aby go nie zepsuć. Wystarczy trzymać rybę na ogniu przez minutę, a jej delikatne mięso straci swój smak. Problem ten nie wystąpi, jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie łososia coho w cieście pieczonym w piekarniku. Proponujemy powtórzyć przepis z pieczarkami. Dobrze sprawdzają się również kombinacje ze szparagami i serem. Eksperymentuj z produktami, gotuj dla przyjemności.
Zestaw produktów:
- 1 filet z łososia coho około 750 gr;
- 500g pieczarek;
- 60 ml. kwaśnej śmietany;
- 450 gr. ciasto francuskie;
- 1 jajko;
- 3-4 łyżki poszatkowanego koperku;
- Sól, pieprz, olej słonecznikowy.
pyszne
:- Filety obrać ze skóry, usunąć ości.
- Włącz piekarnik i podgrzej go do 200 stopni, aby szybko się ugotował, tak jak zalecają przepisy na łososia Coho. Przygotuj najsmaczniejszy przepis z domowym ciastem francuskim. Jeśli ich nie masz, użyj gotowego, mrożonego ciasta. W ten sposób powstaje również nieporównywalne danie.
- Wyłóż ciasto na stolnicę, aby miało czas się rozmrozić i stać się plastyczne.
- Umyj grzyby, posiekaj je i wrzuć na patelnię.
- Na średnim ogniu trzymaj patelnię, aż grzyby puszczą wilgoć.
- Następnie dodać odrobinę oleju, smażyć przez 2 minuty, dodać kwaśną śmietanę, koperek i sól.
- Wymieszać z grzybami, wyłączyć ogień. Umieść nadzienie z łososia coho na talerzu, aby ostygło. Przepisy z prostym zdjęciem mogą być wykonane z serem. W tym przypadku wystarczy pokroić w średniej grubości plastry.
- Połóż 1 arkusz ciasta francuskiego na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, dłuższym bokiem do siebie.
- Rozłożyć farsz grzybowy na całym cieście.
- Połóż filety z łososia na wierzchu farszu grzybowego. Posmarować odrobiną masła i posypać solą i pieprzem.
- Ubij jajko i posmaruj nim brzegi.
- Umieść drugi arkusz ciasta na łososiu i połącz brzegi, aby się trzymały razem.
- Przyciąć krawędzie, pozostawiając 2,5 cm marginesu.
- Przyciśnij zębami widelca, a następnie użyj tępego ostrza noża, aby przegrzebać krawędzie, dzięki czemu łosoś coho w cieście z piekarnika upiecze się w przepisie i wyjdzie piękny.
- Zrób 2 lub 3 nacięcia na górze, aby para wodna mogła się wydostać.
- Posmaruj wierzch jajkiem za pomocą pędzelka do gotowania i piecz, aż będzie złotobrązowy. Zwykle zachowują trwałość przez około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut przed pokrojeniem. Danie to doskonale smakuje po schłodzeniu.
Łosoś srebrny pieczony w folii
Dla tych, którzy lubią zdrową żywność, gorąco polecamy przyrządzenie łososia coho w folii z warzywami. Przygotować przepis od razu w podwójnej ilości. W końcu danie okaże się tak pyszne, że z pewnością będziesz chciał poczęstować się jedną porcją tej rozpływającej się w ustach ryby.
Zestaw produktów:
- 4 filety z łososia 150g.
- 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze 2 łyżki stołowe;
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
- 3 pomidory;
- 2 szalotki;
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny;
- 1 łyżka suszonego oregano;
- 1 łyżka suszonego tymianku.
jest pyszne
:- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni.
- Każdy stek z łososia coho w piekarniku w przepisie foliowym będzie gotowany z warzywami. Ale najpierw zamarynuj rybę w prostych przyprawach. Plastry łososia posypać solą, pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Pomidory i cebulę umyć i pokroić w równą kostkę.
- Umieść warzywa w misce, wymieszaj pomidory, szalotkę z 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem w średniej wielkości misce, tak aby łatwo było je wymieszać.
- Filety z łososia ułożyć na folii posmarowanej olejem.
- Rozłóż mieszankę warzywną na każdym łososiu.
- Złożyć boki folii do środka, tak aby całkowicie przykryły zawartość.
- Umieść każdy rulon folii na tacy. Powtórz ten proces z wszystkimi stekami. Piec łososia coho w folii w piekarniku przepis, aż łosoś jest gotowane przez, około 25 minut.
- Używając dużej metalowej łopatki, przenieś foliowe paczuszki na talerze i podawaj.
Kanapki z marynowanym łososiem, cebulą, kozim serem, ostrym serem
Każde świąteczne menu będzie ozdobione apetycznymi, pachnącymi i oczywiście pysznymi kanapkami z wykwintnymi nadzieniami. Poniższe danie na najbliższe święta jest dobrą propozycją. Wcześniej zamarynować łososia coho. Przepisy na towarzyszące im nadzienia nie sprawią trudności w powtórzeniu nawet początkującemu kucharzowi. Zaletą tego dania jest to, że można je zacząć przygotowywać na dwa dni przed podaniem. Dzięki temu odciążysz się od przedświątecznego gotowania.
Zestaw produktów dla łososia Coho:
- 1 kg filetów z łososia;
- 2 łyżki nasion kolendry;
- 2 łyżki musztardy;
- 1 łyżka nasion kminku;
- Skórka z 3 limonek lub cytryn;
- 1/2 pęczka świeżej kolendry;
- 4 łyżki soli;
- 4 łyżki cukru; 5-6 łyżek tequili.
- 5-6 łyżek tequili.
Zestaw spożywczy dla cebuli:
- 1 łyżka octu z czerwonego wina;
- 1/4 szklanki świeżego soku z limonki;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżka soli.
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry;
- 1/4 łyżeczki nasion gorczycy;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1 średnia czerwona cebula.
Kozi ser z trawą:
- 230 gr. serek śmietankowy;
- 60 gr. koziego sera;
- 2 łyżki mleka;
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
- 30 gr. zielonej cebuli;
- 5-7 gałązek świeżego kopru.
Ostry ser:
- 230 gr. serek śmietankowy;
- 2 łyżki mleka;
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
- 5-7 gałązek świeżej kolendry;
- 2 papryczki chili.
pysznego łososia coho
:- Przed ugotowaniem łososia coho, wymieszaj nasiona kolendry, gorczycy i kminku na małej patelni na małym ogniu i podpraż, ciągle mieszając, do uzyskania aromatu, około 2 minut.
- Wyjąć, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zmielić grubo w młynku do kawy.
- Rozciągnij dużą warstwę folii, wytrzyj powierzchnię do czysta.
- Filety z łososia coho ułożyć wzdłuż, posypać posiekanymi przyprawami. Obrać, poszatkować skórkę z owoców cytrusowych, posypać łososia.
- Posiekać kolendrę, posypać nią łososia coho.
- Wymieszać sól i cukier w miseczce, skropić tequilą i równomiernie rozprowadzić na filetach. Marynowana ryba to coś, co można zrobić z łososia coho w bardzo prosty sposób. Najważniejsze jest zachowanie czasu marynowania.
- Zawinąć rybę szczelnie w folię aluminiową. Umieść go w pojemniku, obciąż go. Pozostawić do ostygnięcia na 48 godzin.
Gotowanie pysznej cebuli:
- Wymieszaj ocet, sok z limonki, cukier, sól, nasiona kolendry, gorczycę i pieprz w małym rondelku.
- Postawić na dużym ogniu. Gotować, aż cukier i sól rozpuszczą się.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut.
- Inne przepisy na łososia coho dobrze komponują się z marynowaną cebulą. Najsmaczniejszy jest ten przepis, gotuj i ciesz się!
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Włóż cebulę do średniej miski, zalej ją mieszanką octu i wymieszaj do połączenia.
- Przykryć i marynować przez co najmniej 48 godzin przed podaniem.
Gotowanie pysznego koziego sera:
- W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować serek śmietankowy, kozi ser, mleko oraz sól i pieprz do smaku, aż będzie gładki i puszysty.
- Posiekać cebulę i koperek.
- Umieść ser w misce, dodaj cebulę i koperek i dobrze wymieszaj. Ser ten jest również doskonały z łososiem coho zapiekanym w piekarniku. Użyj dowolnego przepisu z tych zaproponowanych powyżej.
Gotowanie ostrego sera:
- Posiekaj chili nożem i podsmaż na oleju.
- W robocie kuchennym zmiksować serek śmietankowy, mleko, sól i pieprz do smaku, aż będzie gładki i puszysty.
- Posiekać kolendrę.
- Przełóż masę do miski, dodaj ostrą paprykę i kolendrę i dobrze wymieszaj.
Te nadzienia pomogą w podaniu różnorodnych dań z kozim serem. Przepisy ze zdjęciami są proste: wystarczy posmarować zgrabne grzanki równą ilością koziego i ostrego sera, a na każdej położyć plasterek marynowanej ryby i szczyptę ładnej cebuli.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Szwajcarska bułka z churro: Przepis
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu