Łosoś w sosie śmietanowym: przepis krok po kroku

Łosoś należy do gatunku łososi, często nazywany jest "łososiem królewskim".

Jeśli chodzi o właściwości łososia, jest on bardzo bogaty w białko, dosłownie sto gramów ryby zawiera ponad połowę dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. Ponadto łosoś jest bogaty w fosfor, jod, wapń, magnez, cynk, fluor, a także pożyteczne witaminy i kwasy.

Ryba jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania. Najczęściej łososia przyrządza się w zupach, piecze lub grilluje. Bardzo popularne jest również pieczenie w sosie śmietanowym, ponieważ śmietana podkreśla delikatność łososia i sprawia, że jest on jeszcze bardziej apetyczny.

Kilka niuansów, o których warto wiedzieć:

  • Aby upiec łososia w sosie śmietanowym, najlepiej użyć świeżej ryby. Nadaje się również mrożona, ale po ugotowaniu ryba się rozpadnie, a nie powinno się piec ryb solonych.
  • Łososia w śmietanie lepiej nie piec w całości, należy do tego celu wykorzystać steki lub filety rybne, które są możliwie płaskie i jednolite.
  • Najlepiej, aby śmietana do pieczenia miała około 30% tłuszczu, gdyż dzięki temu ryba zyska większą kruchość, smak i aromat.
  • Ryba ta nie wymaga długiego gotowania, wystarczy pół godziny, aby była soczysta i niesamowicie smaczna.
  • Łososia w śmietanie można przyrządzać na różne sposoby: niektórzy dodają warzywa do ryby i wykorzystują je jako dekorację, inni uważają, że warzywa dodają rybie dodatkowego smaku i lepiej byłoby przygotować je osobno.

Dziś powiemy Wam, jak ugotować łososia w sosie śmietanowym, aby to danie stało się ozdobą stołu.

Filet z łososia w sosie śmietanowym

Istotne składniki:

  • Filet z łososia - 900 gr;
  • Cytryna - 1 szt;
  • Sól - do smaku;
  • Czarny pieprz - do smaku;
  • Krem 30% - 900 ml;
  • Musztarda Dijon - 2-3 łyżki;
  • Żółtko jajka - 3 szt;
  • Pietruszka, koperek, bazylia, estragon - 30 gr.
Filet z łososia w

sosie

śmietanowymSposób przyrządzania:
  1. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie cytryny. Spłucz go pod zimną wodą za pomocą szczotki lub tylnej części gąbki. Następnie, obierz cytrynę i zetrzyj skórkę w blenderze lub po prostu zetrzyj ją na drobnej tarce.
  2. Wyciśnij sok z cytryny do miski i upewnij się, że nie ma w nim żadnych dodatkowych pestek ani miąższu.
  3. Jeśli mamy rybę mrożoną i nie schłodzoną, należy ją najpierw rozmrozić, ale musi się to odbyć w sposób naturalny, co oznacza, że nie należy używać żadnych specjalnych urządzeń, gdyż może to mieć negatywny wpływ na smak potrawy.
  4. Kiedy łosoś się rozmrozi, opłucz go pod bieżącą zimną wodą, osusz kawałkiem papierowego ręcznika, a następnie pokrój na kawałki o grubości około pięciu centymetrów.
  5. Łososia nacieramy solą i pieprzem i nacieramy nim całe filety, a następnie układamy kawałki w naczyniu do zapiekania i zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy na około kwadrans.
  6. Podczas gdy ryba się marynuje, weź zieleninę i dobrze ją opłucz, a następnie połóż na ręczniku lub serwetce i pozwól jej odcieknąć. Zielone liście oddzielić od łodyg, drobno posiekać, łodygi można wyrzucić.
  7. Następnie przyszła kolej na sos. Umieść żółtka w osobnym naczyniu i zalej je śmietaną, a następnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać zioła, musztardę i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać i polać filety sosem.
  8. Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni. Gdy piekarnik będzie gorący, wstawić rybę do piekarnika i piec przez około 20 minut. Jest to wystarczająca ilość czasu, aby sos nieco odparował, a sam łosoś nasiąknął niesamowitym smakiem śmietany.
  9. Podawaj rybę w porcjach, przyozdabiając ją plasterkami cytryny i świeżymi ziołami oraz dekorując ugotowanymi ziemniakami lub nieugotowanym ryżem.
  10. Bon appetit!

Stek z łososia pieczony w sosie śmietanowym

Istotne składniki:

  • Stek rybny (łosoś) - 650 gr;
  • Śmietana - 250 ml;
  • Mąka - 2-3 ml;
  • Cytryna - 1 zupa;
  • Masło - 25 gr;
  • Sól - do smaku;
  • Czarny pieprz - do smaku.
Stek z łososia zapiekany w

sosie

śmietanowymProces

gotowania

:
  1. Najpierw umyj steki rybne pod zimną wodą, a następnie osusz serwetkami lub papierowymi ręcznikami.
  2. Cytrynę dokładnie opłukać, przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek do miseczki.
  3. Steki polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a następnie nacieramy rybę solą i pieprzem.
  4. Umieść średni rondel na małym ogniu, włóż do niego masło i mieszaj delikatnie, aż się rozpuści, następnie dodaj śmietanę, mieszając delikatnie z mąką, dopraw solą i pieprzem. Podgrzać sos i nie zapomnieć o ciągłym mieszaniu. Gotować przez około siedem minut.
  5. Przelej sos do osobnego naczynia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj 1⁄2 łyżki soku z cytryny, dobrze wymieszaj.
  6. Weź patelnię grillową, dobrze ją rozgrzej i grilluj na niej steki - nie dłużej niż minutę z każdej strony.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. W naczyniu do pieczenia dodajemy część sosu, układamy łososia i pieczemy przez 20 minut.
  9. Podawaj łososia z resztą sosu i białym winem.

Łosoś w sosie śmietanowym w piekarniku

Istotne składniki:

  • Łosoś - 200 gr;
  • Olej słonecznikowy - 40 gr;
  • Śmietana - 150 gr;
  • Wino - 100 gr;
  • Cebula - 65 gr;
  • Liść laurowy - 2-3 sztuki; Liść laurowy - 2-3 sztuki;
  • Sól - do smaku;
  • Nasiona gorczycy - 25 g;
  • Czarny pieprz - do smaku.
Łosoś w sosie śmietanowym w

piekarnikuPrzygotowanie

:
  1. Najpierw dokładnie myjemy łososia pod zimną wodą, wyjmujemy ości i oczyszczamy go z łusek, a następnie kroimy kawałek na pół.
  2. Wyłóż dno naczynia do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj go olejem roślinnym i umieść w nim rybę. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i włóż łososia na 6 minut.
  3. Podczas gdy łosoś się gotuje, czas na przygotowanie sosu. Cebulę oczyścić z tego, co zbędne i pokroić w drobną kostkę.
  4. Postaw patelnię na ogniu i podgrzej na niej odrobinę oleju roślinnego. Podsmaż cebulę na złoty kolor.
  5. Na patelnię z cebulą dodajemy białe wytrawne wino. Gotować krótko, aby wygotować nadmiar alkoholu, następnie dodać śmietanę, liście laurowe i pieprz, wszystko dobrze wymieszać, a następnie dodać sól i musztardę. Pozwól, aby sos gotował się na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie zdejmij go z ognia.
  6. Sos przecedzić przez sito i polać nim ugotowanego łososia.
  7. Bon appetit!

Łosoś w sosie śmietanowym

Istotne składniki:

  • Łosoś - 600 gr;
  • Krem - 300 ml;
  • 10 ziemniaków;
  • Masło - 30 gr;
  • Mleko - 1 łyżka;
  • Parmezan - 100 gr;
  • Zioła prowansalskie - 1,5 łyżki;
  • Pieprz - 0,6 łyżeczki;
  • Bazylia - kilka listków;
  • Sól - do smaku.
Łosoś w

sosie śmietanowymPrzygotowanie

:
  1. Najpierw nacieramy łososia solą i przyprawami, a następnie wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 220 stopni.
  2. Następnie należy przygotować sos. Aby to zrobić, umyć bazylię i drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną, suszonymi ziołami, pieprzem, solą sos i umieścić na ogniu. Kiedy dojdzie do wrzenia, zdejmij z ognia i jest gotowe.
  3. Gdy piekarnik nagrzeje się do pożądanej temperatury, wkładamy do niego formę z rybą, pieczemy nie dłużej niż 15-20 minut, pilnując, aby się nie zapaliła.
  4. Zetrzeć parmezan na drobnej tarce, obrać i ugotować ziemniaki do miękkości, odcedzić, dodać masło i parmezan i zacząć ucierać, dodając małymi porcjami gorące mleko.
  5. Rozłożyć tłuczone ziemniaki do pojedynczych miseczek, nałożyć łososia na tłuczone ziemniaki, polać sosem i udekorować listkami bazylii.
  6. Smacznego!

Mamy nadzieję, że na pewno spróbujesz zrobić łososia w sosie śmietanowym z jednego z tych przepisów, a to danie spodoba się Twojej rodzinie i przyjaciołom!

Możesz również polubić:

Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem

Czekolada: przepis krok po kroku

Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka

Łatwe przepisy na przekąski dla natury

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Skosztuj naszego menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu