Łosoś w sosie śmietanowym: przepis krok po kroku
Łosoś należy do gatunku łososi, często nazywany jest "łososiem królewskim".
Jeśli chodzi o właściwości łososia, jest on bardzo bogaty w białko, dosłownie sto gramów ryby zawiera ponad połowę dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. Ponadto łosoś jest bogaty w fosfor, jod, wapń, magnez, cynk, fluor, a także pożyteczne witaminy i kwasy.
Ryba jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania. Najczęściej łososia przyrządza się w zupach, piecze lub grilluje. Bardzo popularne jest również pieczenie w sosie śmietanowym, ponieważ śmietana podkreśla delikatność łososia i sprawia, że jest on jeszcze bardziej apetyczny.
Kilka niuansów, o których warto wiedzieć:
- Aby upiec łososia w sosie śmietanowym, najlepiej użyć świeżej ryby. Nadaje się również mrożona, ale po ugotowaniu ryba się rozpadnie, a nie powinno się piec ryb solonych.
- Łososia w śmietanie lepiej nie piec w całości, należy do tego celu wykorzystać steki lub filety rybne, które są możliwie płaskie i jednolite.
- Najlepiej, aby śmietana do pieczenia miała około 30% tłuszczu, gdyż dzięki temu ryba zyska większą kruchość, smak i aromat.
- Ryba ta nie wymaga długiego gotowania, wystarczy pół godziny, aby była soczysta i niesamowicie smaczna.
- Łososia w śmietanie można przyrządzać na różne sposoby: niektórzy dodają warzywa do ryby i wykorzystują je jako dekorację, inni uważają, że warzywa dodają rybie dodatkowego smaku i lepiej byłoby przygotować je osobno.
Dziś powiemy Wam, jak ugotować łososia w sosie śmietanowym, aby to danie stało się ozdobą stołu.
Filet z łososia w sosie śmietanowym
Istotne składniki:
- Filet z łososia - 900 gr;
- Cytryna - 1 szt;
- Sól - do smaku;
- Czarny pieprz - do smaku;
- Krem 30% - 900 ml;
- Musztarda Dijon - 2-3 łyżki;
- Żółtko jajka - 3 szt;
- Pietruszka, koperek, bazylia, estragon - 30 gr.
sosie
śmietanowymSposób przyrządzania:- Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie cytryny. Spłucz go pod zimną wodą za pomocą szczotki lub tylnej części gąbki. Następnie, obierz cytrynę i zetrzyj skórkę w blenderze lub po prostu zetrzyj ją na drobnej tarce.
- Wyciśnij sok z cytryny do miski i upewnij się, że nie ma w nim żadnych dodatkowych pestek ani miąższu.
- Jeśli mamy rybę mrożoną i nie schłodzoną, należy ją najpierw rozmrozić, ale musi się to odbyć w sposób naturalny, co oznacza, że nie należy używać żadnych specjalnych urządzeń, gdyż może to mieć negatywny wpływ na smak potrawy.
- Kiedy łosoś się rozmrozi, opłucz go pod bieżącą zimną wodą, osusz kawałkiem papierowego ręcznika, a następnie pokrój na kawałki o grubości około pięciu centymetrów.
- Łososia nacieramy solą i pieprzem i nacieramy nim całe filety, a następnie układamy kawałki w naczyniu do zapiekania i zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy na około kwadrans.
- Podczas gdy ryba się marynuje, weź zieleninę i dobrze ją opłucz, a następnie połóż na ręczniku lub serwetce i pozwól jej odcieknąć. Zielone liście oddzielić od łodyg, drobno posiekać, łodygi można wyrzucić.
- Następnie przyszła kolej na sos. Umieść żółtka w osobnym naczyniu i zalej je śmietaną, a następnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać zioła, musztardę i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać i polać filety sosem.
- Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni. Gdy piekarnik będzie gorący, wstawić rybę do piekarnika i piec przez około 20 minut. Jest to wystarczająca ilość czasu, aby sos nieco odparował, a sam łosoś nasiąknął niesamowitym smakiem śmietany.
- Podawaj rybę w porcjach, przyozdabiając ją plasterkami cytryny i świeżymi ziołami oraz dekorując ugotowanymi ziemniakami lub nieugotowanym ryżem.
- Bon appetit!
Stek z łososia pieczony w sosie śmietanowym
Istotne składniki:
- Stek rybny (łosoś) - 650 gr;
- Śmietana - 250 ml;
- Mąka - 2-3 ml;
- Cytryna - 1 zupa;
- Masło - 25 gr;
- Sól - do smaku;
- Czarny pieprz - do smaku.
sosie
śmietanowymProcesgotowania
:- Najpierw umyj steki rybne pod zimną wodą, a następnie osusz serwetkami lub papierowymi ręcznikami.
- Cytrynę dokładnie opłukać, przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek do miseczki.
- Steki polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a następnie nacieramy rybę solą i pieprzem.
- Umieść średni rondel na małym ogniu, włóż do niego masło i mieszaj delikatnie, aż się rozpuści, następnie dodaj śmietanę, mieszając delikatnie z mąką, dopraw solą i pieprzem. Podgrzać sos i nie zapomnieć o ciągłym mieszaniu. Gotować przez około siedem minut.
- Przelej sos do osobnego naczynia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj 1⁄2 łyżki soku z cytryny, dobrze wymieszaj.
- Weź patelnię grillową, dobrze ją rozgrzej i grilluj na niej steki - nie dłużej niż minutę z każdej strony.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W naczyniu do pieczenia dodajemy część sosu, układamy łososia i pieczemy przez 20 minut.
- Podawaj łososia z resztą sosu i białym winem.
Łosoś w sosie śmietanowym w piekarniku
Istotne składniki:
- Łosoś - 200 gr;
- Olej słonecznikowy - 40 gr;
- Śmietana - 150 gr;
- Wino - 100 gr;
- Cebula - 65 gr;
- Liść laurowy - 2-3 sztuki; Liść laurowy - 2-3 sztuki;
- Sól - do smaku;
- Nasiona gorczycy - 25 g;
- Czarny pieprz - do smaku.
piekarnikuPrzygotowanie
:- Najpierw dokładnie myjemy łososia pod zimną wodą, wyjmujemy ości i oczyszczamy go z łusek, a następnie kroimy kawałek na pół.
- Wyłóż dno naczynia do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj go olejem roślinnym i umieść w nim rybę. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i włóż łososia na 6 minut.
- Podczas gdy łosoś się gotuje, czas na przygotowanie sosu. Cebulę oczyścić z tego, co zbędne i pokroić w drobną kostkę.
- Postaw patelnię na ogniu i podgrzej na niej odrobinę oleju roślinnego. Podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Na patelnię z cebulą dodajemy białe wytrawne wino. Gotować krótko, aby wygotować nadmiar alkoholu, następnie dodać śmietanę, liście laurowe i pieprz, wszystko dobrze wymieszać, a następnie dodać sól i musztardę. Pozwól, aby sos gotował się na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie zdejmij go z ognia.
- Sos przecedzić przez sito i polać nim ugotowanego łososia.
- Bon appetit!
Łosoś w sosie śmietanowym
Istotne składniki:
- Łosoś - 600 gr;
- Krem - 300 ml;
- 10 ziemniaków;
- Masło - 30 gr;
- Mleko - 1 łyżka;
- Parmezan - 100 gr;
- Zioła prowansalskie - 1,5 łyżki;
- Pieprz - 0,6 łyżeczki;
- Bazylia - kilka listków;
- Sól - do smaku.
sosie śmietanowymPrzygotowanie
:- Najpierw nacieramy łososia solą i przyprawami, a następnie wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 220 stopni.
- Następnie należy przygotować sos. Aby to zrobić, umyć bazylię i drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną, suszonymi ziołami, pieprzem, solą sos i umieścić na ogniu. Kiedy dojdzie do wrzenia, zdejmij z ognia i jest gotowe.
- Gdy piekarnik nagrzeje się do pożądanej temperatury, wkładamy do niego formę z rybą, pieczemy nie dłużej niż 15-20 minut, pilnując, aby się nie zapaliła.
- Zetrzeć parmezan na drobnej tarce, obrać i ugotować ziemniaki do miękkości, odcedzić, dodać masło i parmezan i zacząć ucierać, dodając małymi porcjami gorące mleko.
- Rozłożyć tłuczone ziemniaki do pojedynczych miseczek, nałożyć łososia na tłuczone ziemniaki, polać sosem i udekorować listkami bazylii.
- Smacznego!
Mamy nadzieję, że na pewno spróbujesz zrobić łososia w sosie śmietanowym z jednego z tych przepisów, a to danie spodoba się Twojej rodzinie i przyjaciołom!
Możesz również polubić:
Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem
Czekolada: przepis krok po kroku
Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka
Łatwe przepisy na przekąski dla natury
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Skosztuj naszego menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu