Makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Kolacja w stylu azjatyckim jest o wiele łatwiejsza niż mogłoby się wydawać. Następnie dowiesz się, jak zrobić makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki. W razie potrzeby do tej samodzielnej kompozycji można dodać grzyby. Postaraj się preferować grzyby azjatyckie lub zastąpić nimi niedrogie boczniaki. Grzyby to ciekawy składnik z charakterystycznym akcentem smakowym, ale wcale nie niezbędny.

Polubisz to danie z kilku powodów:

  • Przede wszystkim chodzi o smak. Naprawdę wychodzi cudownie.
  • Chodzi również o jego wygląd. Wieloskładnikowy makaron wygląda na talerzu odświętnie.
  • Również jego smak. I to jest niezrównane! Podczas gotowania, zapachy wywołują apetyt.
  • I, oczywiście, praktyczność. Makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki - to świetny sposób na zwiększenie spożycia warzyw w diecie i wykorzystanie resztek z lodówki.

Zaintrygowany? Więc ugotujmy go teraz!

Makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyakiDomowy

makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Szybko, zdrowo i niedrogo - tak pomyślisz, gdy powtórzysz poniższy przepis. Lista składników wskazuje na warzywa, które współgrają w tym daniu. Możesz zmodyfikować lub dodać do sugerowanej listy, jeśli chcesz.

Przygotuj się:

  • 270 g makaronu udon;
  • 500g filetów z kurczaka;
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 bok choy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 zielone cebulki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki startego imbiru;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • ½ łyżki sosu teriyaki;
  • Nasiona sezamu.
Makaron udon z kurczakiem i warzywami w sosie teriyakiPrzygotowanie

:

  1. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w paseczki.
  2. Marchewki obrać, pokroić w paski julienne.
  3. Cukinię umyć i pokroić w paski julienne.
  4. Drobno posiekać zieloną cebulkę.
  5. Opłukać i obrać choy sum, oddzielić łodygi od liści, liście posiekać.
  6. Obrać czosnek, zmiażdżyć ząbki.
  7. Ugotować makaron we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu. Opłucz makaron w durszlaku, aby dobrze osączyć.
  8. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i usmaż piersi z kurczaka. Podziel całą pierś na dwie porcje, każdą z nich gotuj przez 2 minuty na brązowo.
  9. Przełożyć pierś z kurczaka na talerz i przykryć.
  10. Na tej samej patelni rozgrzej olej na dużym ogniu.
  11. Smażyć cebulę i czosnek przez 1 minutę, aż będą miękkie.
  12. Dodaj marchewki, łodygi choy sum, cukinię i imbir.
  13. Dodaj sosy i olej sezamowy (na tym etapie możesz dodać grzyby, jeśli chcesz).
  14. Smażyć, mieszając, przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
  15. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj makaron.
  16. Smażyć, aż składniki będą równomiernie podgrzane.
  17. Wrzuć liście zupy choy tak, aby się tylko obrały.
  18. Podawać, posypane posiekaną zieloną cebulką i prażonymi ziarnami sezamu.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu