Makaron z owocami morza w sosie śmietanowym
Jak zamienić zwykły makaron w królewskie danie, nadające się nawet na świąteczny stół? Wystarczy zapytać Włochów. Ich zdolność do przekształcania prostych produktów w arcydzieła jest naprawdę niesamowita. Weźmy na przykład słynną na całym świecie pizzę Pepperoni lub makaron carbonara. W tym artykule opowiemy, jak zrobić pyszne śródziemnomorskie danie - spaghetti z owocami morza w kremowym sosie. Dla ułatwienia przygotowania w przepisach podano gotowe koktajle z owoców morza, ale danie okaże się naprawdę autentyczne, jeśli gotowy zestaw w przepisie zamienisz na mieszankę owoców morza kupionych pojedynczo. W ten sposób wybierasz owoce morza, które najbardziej Ci odpowiadają i masz pewność co do jakości i świeżości produktów.
Makaron dla włoskiego makaronu
Nawet sami Włosi, którzy uwielbiają wszelkie rodzaje makaronów, nie wiedzą, ile jest ich rodzajów. Makaronem może być klasyczne spaghetti, fettuccini, penne, wszelkiego rodzaju rogaliki i muszle. Wybierając makaron do gotowania, warto zwrócić uwagę na jego zawartość, a nie na kształt. Skład jest tym, co ostatecznie decyduje o smaku potrawy. Do przygotowania klasycznego włoskiego makaronu najlepiej użyć makaronu z pszenicy durum, soli i wody. Te produkty, które zawierają jajka lub inne składniki nie są odpowiednie.
Owoce morza do makaronu
Mrożony koktajl z owoców morza to zestaw różnych rodzajów owoców morza. Zazwyczaj zawiera mięso kałamarnicy, małży, ośmiornicy, krewetek i przegrzebków. Mrożone zestawy są zazwyczaj dostępne na półkach sklepowych i wymagają jedynie rozmrożenia. Nie trzeba ich ponownie gotować, bo owoce morza staną się twarde i gumowate. Każda obróbka cieplna powinna być szybka i polega po prostu na doprowadzeniu owoców morza do odpowiedniej temperatury. Co nie ma miejsca w przypadku świeżo mrożonych zestawów owoców morza. Należy je przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ale nie potrzebują też dużo czasu na podgrzanie. Wystarczy gotować je w osolonej wodzie przez kilka minut i świeżo zamrożony koktajl z owoców morza jest gotowy.
Makaron z owocami morza w sosie śmietanowym
Składniki:
- Spaghetti (lub inny rodzaj makaronu) - 300g;
- Gotowany mrożony koktajl z owoców morza - 300g;
- 20% krem - 150 ml;
- Ser twardy - 100 gr;
- masło - 50 gr;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- Oliwki z pestkami - 8 szt;
- czosnek - 2 ząbki;
- Mieszanka suszonych ziół, oregano, bazylia, rozmaryn itp;
- sól, pieprz - do smaku.
sosie
śmietanowymSposóbprzyrządzania
- Do ugotowania makaronu potrzebny będzie duży garnek. Nawet niewielka ilość spaghetti musi być ugotowana w co najmniej trzech litrach wody. Na 300 gramów zużywamy 4 litry. Tylko w ten sposób spaghetti będzie twarde i utrzyma swój kształt bez sklejania się. Przy okazji, czasami dodaje się kilka łyżek oliwy z oliwek, aby makaron nie zamienił się w jednolitą, lepką masę. Nie jest to jednak konieczne, jeśli ugotujesz je w dużej ilości wody. Gotować makaron w mocno osolonej wodzie przez 4 minuty. Gotować do momentu, aż będzie al dente lub "ugotowane na ząb", kiedy środek będzie jeszcze lekko twardy. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju makaronu. Dobry makaron z pszenicy durum ma zazwyczaj dwa czasy gotowania: al dente i w pełni ugotowany.
- Podczas gdy makaron się gotuje, przygotuj sos z owoców morza. Koktajl z owoców morza należy wcześniej rozmrozić, najlepiej co najmniej godzinę wcześniej. Rozmrażamy przez sito, aby cała woda zniknęła. W niektórych przepisach można znaleźć przepis na koktajl z mrożonych owoców morza, ale wtedy ryzykujemy, że masa będzie wodnista, a długie gotowanie na parze sprawi, że owoce morza będą miały gumowaty smak. Nie podejmuj tego ryzyka i rozmroź owoce morza z wyprzedzeniem. Podgrzej oliwę z oliwek i masło na ciężkiej patelni. Lekko podsmażyć rozgniecione ząbki czosnku i natychmiast wyjąć, aby w oleju pozostał tylko aromat. Następnie dodajemy zestaw owoców morza i smażymy przez kilka minut, na tyle długo, aby owoce morza nabrały kremowego smaku masła i aromatu czosnku. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawić ziołami. Cienkim strumieniem wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i lekko gotować, aż zgęstnieje.
- Opłucz makaron w durszlaku. Pozostawić wodę do odcieknięcia i natychmiast dodać do sosu z owoców morza. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Podawać natychmiast po ugotowaniu, lekko posypane tartym serem i świeżymi ziołami.
Makaron z owocami morza w kremowym sosie pomidorowym
Składniki:
- Spaghetti - 300g;
- koktajl z krewetek morskich - 300 gr;
- 20% krem - 150 ml;
- czosnek - 3 ząbki;
- pomidory - 2 szt;
- ser twardy - 100 gr;
- oliwa z oliwek - 3-5 łyżek;
- masło - 50 g;
- Mieszanka ziół Provano - 1 łyżka;
- Sól, pieprz - do smaku.
sosie
pomidorowymSposóbprzyrządzania
- Ugotować makaron we wrzącej, mocno osolonej wodzie. Aby makaron się nie sklejał i trzymał kształt musimy dodać co najmniej 1 litr wody na każde 100 gramów. Podczas gdy spaghetti (lub inny wybrany przez Ciebie makaron) gotuje się, przygotuj sos.
- Podsmaż owoce morza na maśle przez 2 minuty.
- Na sos weź rozmrożony koktajl z owoców morza i odsącz go. Podgrzej oliwę z oliwek na ciężkiej patelni. Rozgnieć ząbki czosnku szeroką stroną noża (spłaszcz je) i delikatnie podsmaż na oleju. Usuń czosnek, aby się nie przypalił i nie spowodował, że potrawa będzie gorzka. Jego aromat w oleju jest wystarczający do przyrządzania potraw.
- Przygotuj wcześniej pomidory na sos. W szypułkach robimy nacięcia w kształcie krzyża, zanurzamy pomidory we wrzątku i przelewamy lodowatą wodą. Po kilku minutach pomidory można łatwo obrać ze skórki. Posiekać drobno miąższ pomidora. Jeszcze szybciej można oddzielić miąższ od skórki pomidorów. W tym celu należy przekroić pomidora na pół i zetrzeć na tarce przeciętą stroną, tak aby skórka pozostała na zewnątrz, a miąższ był już posiekany w misce.
- Na patelnię z aromatyczną oliwą z oliwek, na której smażyły się owoce morza, dodać posiekany miąższ pomidorowy, smażyć przez kilka minut i wlać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i lekko gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Doprawić solą i pieprzem i dodać mieszankę ziół.
- Podsmażone na maśle owoce morza wlewamy do aromatycznego sosu i smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Wrzuć ugotowany makaron do durszlaka i odcedź. Dodaj makaron do sosu z owocami morza, dodaj starty ser do tej samej miski i dobrze wymieszaj. Danie podawać na gorąco, posypane tartym serem, drobno posiekanymi świeżymi ziołami i mielonym pieprzem.
Spaghetti z owocami morza w kremowym, gorącym sosie
Składniki:
- Spaghetti - 300 gr;
- owoce morza - 300 gr;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- masło - 50 gr;
- 20% krem - 100 ml;
- czosnek - 3 ząbki;
- Ser twardy -100 gr;
- Pomidory w soku własnym - 2 szt;
- Świeża ostra papryka - 1 strąk;
- sól, czarny pieprz - do smaku.
sosieSposób przyrządzania
- Spaghetti ugotować w 4 litrach mocno osolonej wody. Gotować przez około 4 minuty, aż będzie al dente.
- Podczas gdy makaron się gotuje, roztopić masło na patelni i smażyć na nim owoce morza przez 1 minutę, jeśli są ugotowane, około 5 minut, jeśli są świeżo usmażone.
- Na innej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Rozgnieć ząbki czosnku płaską stroną noża i lekko wyciśnij sok. Usuń nasiona i białe smugi z papryki. Pokroić w krążki. Smażyć paprykę i czosnek na oliwie z oliwek, aż będą pachnące, około 3 minut. Zdjąć paprykę z patelni. Pachnącą oliwę zalej mieszanką z rozgniecionych pomidorów w ich własnym soku. Delikatnie zagotować, a następnie wlać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Umieść owoce morza w sosie i pozostaw, aby nasiąknęły przyprawami.
- Włóż spaghetti do durszlaka, następnie odcedź i wmieszaj do sosu. Wymieszać z serem startym na średniej tarce i dobrze wymieszać. Zrobione.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu