Makrela francuska: przepis

Łosoś różowy jest najbardziej dostępny spośród wszystkich gatunków łososi. Jego zalety są nieocenione dla dorosłych i dzieci. Zawiera cały kompleks składników odżywczych: od nienasyconych kwasów tłuszczowych po zestaw potrzebnych organizmowi mikroelementów.

Auchan

Ryba ma lekko suchy smak mięsa, który określa niektóre wymagania dotyczące jej przyrządzania. Najlepszym sposobem na nadanie mu miękkości i soczystości jest gotowanie go w połączeniu z różnymi sosami. Najlepszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Można go dobrze łączyć z ryżem, ziemniakami i mieszanką warzyw. Smaku i soczystości doda śmietankowa lub serowa czapeczka, a ostrości zestaw ziół lub sok z cytryny. Spróbujmy ugotować różowego łososia zgodnie z tradycyjną recepturą w stylu francuskim w piekarniku i rozważmy alternatywne wersje znanego dania.

Różowy łosoś w stylu francuskim w piekarniku

Składniki:

  • Świeżo mrożony łosoś różowy - tusza; oliwa z oliwek - 2-3 łyżki; masło - 30 gr; marchew - 1 szt; papryka słodka - 1 szt; cebula - 1 cebula; majonez lub kwaśna śmietana - 2-3 łyżki; świeże zioła - pęczek; zioła prowansalskie - 1 łyżka; sól, pieprz - do smaku.

Metoda

  • W przepisie celowo podano rybę jako tuszę, ponieważ łatwo ją pokroić na steki i filety. Zalecamy odcięcie ryby od ości i skóry, aby uzyskać delikatny filet pod kapeluszem warzywnym, który jest łatwy do jedzenia. Do krojenia lepiej jest brać ryby lekko zamrożone. Odciąć głowę, ogon i płetwy. Z praktyczną gospodynią, te części pójdą do zupy. Zaczynając od górnej części, przyłóż nóż mocno do kręgosłupa i biegnij od podstawy do ogona, oddzielając filety od kości. Od drugiej części oddzielić również kręgosłup. Połóż filet skórą do góry i lekko podnosząc go nożem, wyjmij jednym ruchem w kierunku ogona. Jeśli jesteś dokładny w cięciu, kości mogą być szybko usunięte za pomocą pęsety. Jeśli ryba jest dobrze zamrożona, nie ma problemu z krojeniem. Pokrój filety na porcje i włóż do wysokiego naczynia. Preferuj formy, w których ryba leży blisko siebie, aby pozostała soczysta. Spryskaj filety odrobiną oliwy z oliwek, posól i popieprz i pozwól im się marynować przez 15-20 minut. W przepisach na gotowanie różowego łososia w piekarniku często można znaleźć różne warzywne kapelusze. Dzięki nim suchy filet staje się soczysty i aromatyczny. Warzywa można wrzucić do ryby na surowo, drobno pokrojone lub zetrzeć na średniej tarce. Polecamy je lekko podsmażone w mieszance masła i oliwy z oliwek. W ten sposób mamy gwarancję, że ugotują się w piekarniku, staną się miękkie, a ich smaki będą przenikać się wzajemnie. Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotujesz warzywną czapeczkę, ułóż warzywa na rybie i polej kwaśną śmietaną lub majonezem. Posypać ziołami z prowincji. Filety rybne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół. Po pół godzinie zmienić tryb na grill, zwiększyć temperaturę i piec jeszcze około 5 minut, aż będą chrupiące. Podawaj rybę na gorąco, posypaną świeżymi ziołami.

Soczysty różowy łosoś w piekarniku

Składniki:

  • filet z łososia różowego - 600 gr; pomidor - 2 szt; majonez - 3-5 łyżek; ser twardy - 100 gr; czosnek - 1 ząbek; zioła - garść; sól, pieprz - do smaku.

Metoda gotowania

  • Filety z łososia kroimy na porcje około 4 cm. Ułóż każdy kawałek w folii. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub kwaśną śmietaną i wcisnąć czosnek do sosu serowego. Pomidory pokroić w krążki o średnicy 1 cm. Połóż pomidora na filecie rybnym, a na wierzchu połóż ser. Piec łososia w piekarniku na górze / na dole w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przy podawaniu posypać świeżymi ziołami.

Prosty przepis na przyrządzenie soczystego różowego łososia

Składniki:

  • łosoś różowy - tusza; oliwa z oliwek - 3 łyżki; cytryna - 1 szt; świeży tymianek - gałązka; liść laurowy - 1 szt; pieprz - 1 łyżka; sól, pieprz - do smaku;

Metoda

  • Umyć tuszę ryby, usunąć głowę i płetwy. Dokładnie umyć wnętrze i usunąć błony. Jeśli zostawiasz główkę, pamiętaj, aby usunąć skrzela, ponieważ powodują one gorycz. Natrzeć rybę solą i oliwą z oliwek. Do środka włożyć gałązkę tymianku, gałązkę pieprzu i liść laurowy. Wycisnąć pół cytryny. Opcjonalnie można użyć mieszanki ziół i przypraw przeznaczonych specjalnie dla ryb. Pozostawić łososia do zamarynowania na kilka godzin. xx. Pozostawić łososia do zamarynowania na kilka godzin. Zawijamy łososia szczelnie w folię i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Delikatny różowy łosoś w marynacie musztardowo-miodowej

Składniki:

  • łosoś różowy - tusza; czosnek - 2-3 ząbki; sok z cytryny - 3 łyżki; płynny miód - 2 łyżki; musztarda dijon - 1 łyżka. papryczka chili - 1/4 łyżeczki; sól, pieprz - do smaku.
Delikatny różowy łosoś w marynacie musztardowo-miodowej: przepis krok po kroku

Metoda

  • Tuszkę pokroić na polędwicę, pokroić na porcje. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią dokładnie rybę. Pozostawić do marynowania na co najmniej dwie godziny, obracając rybę od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne namoczenie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieść filety ciasno w naczyniu i piecz przez 15 minut. Podawać przyozdobione świeżymi ziołami.

Dużym błędem jest myślenie, że różowy łosoś jest rybą, która zdecydowanie nie nadaje się do smażenia na patelni. Spróbujcie przyrządzić rybę według naszego przepisu, a spojrzycie na ten sposób przyrządzania różowego łososia w nowy sposób. Jeśli zastosujesz się do tej techniki, skórka zamknie wszystkie soki zawarte w rybie, a filet pozostanie miękki i soczysty.

Łosoś różowy smażony na patelni

W tym przepisie nie musisz gotować ryby tak dokładnie jak w przypadku pieczenia, nie musisz w ogóle usuwać wszystkich ości i skóry. Całe piękno ryby smażonej na patelni polega na tym, że z ością okazuje się bardziej miękka, zachowuje całą soczystość.

Składniki:

  • łosoś różowy - tusza; mąka ryżowa - 3 łyżki; olej roślinny - 5-7 łyżek; ulubiona przyprawa do gotowania ryb - do smaku; sól, pieprz.

Metoda gotowania

  • Pokrój rybę na steki nie grubsze niż 3 centymetry. Posolić, popieprzyć, dodać przyprawy i pozostawić do zamarynowania na pół godziny. Zamarynowane steki obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni. Najlepsza jest patelnia z grubym dnem. Smażyć rybę z jednej strony przez 3 do 5 minut, aż będzie chrupiąca, a następnie odwrócić i obsmażyć z drugiej strony. Nie przewracaj ryby zbyt wcześnie lub, co gorsza, przewracaj ją kilka razy w trakcie gotowania. Zanim usmażysz drugą stronę, upewnij się, że powierzchnia pokryła się złotą skórką, która przywarła do ryby. Po ugotowaniu ułożyć rybę w naczyniu.
Ważne jest, aby podczas smażenia umieścić rybę na patelni tak, aby jej kawałki nie dotykały się wzajemnie. W przeciwnym razie ryzykujemy, że uzyskamy jednolitą masę - ryba może dać sok. Wiele gospodyń używa do zagniatania mąki pszennej. Spróbuj zastąpić ją, jak sugeruje przepis, mąką ryżową. Doskonale uszczelnia powierzchnię i sprawia, że skórka jest chrupiąca, nie rozchodzi się po patelni podczas smażenia ze względu na brak glutenu w swoim składzie. Aby ryba była jeszcze smaczniejsza i bardziej soczysta przygotuj do niej kapelusz warzywny. W oleju roślinnym smażyć dużą liczbę cebuli i marchewki do miękkości. W naczyniu, w którym ułożyłeś rybę, ułóż na wierzchu warzywa. Pozostawić naczynie do namoczenia na 1 godzinę. Rybę podawać z ćwiartkami cytryny. Steki podlane sokiem z cytryny stają się bardziej miękkie, a lekka kwaskowatość nadaje im pikanterii.

Różowy łosoś zapiekany z ziemniakami

Składniki:

  • filety z łososia różowego - 500 gr; ziemniaki - 500 g; kwaśna śmietana - 200 ml; jajko kurze - 1 szt; cebula - 1 cebula; marchew - 1 szt; pomidor - 2 szt; ser twardy - 100 gr; olej roślinny - 3 łyżki; Masło - 50-70 g; cytryna - 1 szt; sól, pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania

  • Należy wziąć gotowy filet. Można również wziąć całą tuszę i pokroić ją na porcje, takie jak steki lub filety na skórze - wystarczy dowolny wariant. Posolić i popieprzyć rybę i pozostawić do zamarynowania na pół godziny. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je na kliny. Sól i pieprz, spryskaj olejem roślinnym. Cebulę pokroić w półkrążki, marchew w plasterki lub półkrążki. Na blasze wyłożonej folią ułożyć najpierw ziemniaki, następnie cebulę i marchew. Do przygotowania potrawy nadadzą się również inne warzywa. Cukinia będzie dobra, doda soku i sprawi, że danie będzie jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ułożyć steki rybne na warzywach i skropić sokiem z cytryny. Na każdą rybę połóż pokrojonego w kostkę pomidora. Pomiędzy rybę i warzywa włóż małe kawałki masła. Przygotować sos. Wymieszać jajko z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem i przykryć folią. Przełożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30 minut. Po pół godzinie otwórz folię, posyp danie tartym serem i zapiekaj do uzyskania chrupiącej skórki, jeszcze około 5 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju ziemniaków, które mogą się gotować najdłużej. Przy podawaniu posypać świeżymi ziołami i odrobiną soku z cytryny.