Makrela na patelni grillowej

Makrela zachwyca pod każdym względem - to niedroga i zdrowa ryba o wyrazistym smaku. Ze względu na swój cenny skład chemiczny jest często obecny w diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Grillowana makrela to świetny sposób, aby podnieść ten rodzaj ryby do jakości restauracyjnej. Ale rybę trzeba pięknie przygotować. Skorzystaj z przewodnika krok po kroku, aby dowiedzieć się, jak perfekcyjnie przygotować filet z makreli przed grillowaniem.

Makrela na grillu

Aby makrela z grilla była pyszna i pięknie podana, ważne jest, aby ją odpowiednio wyfiletować. Poniżej przedstawiamy proste instrukcje krok po kroku.

  1. Nożem równolegle do krzywizny skrzeli nacinamy płetwę piersiową makreli, aż nóż dotknie kręgosłupa.
  2. Odwróć i powtórz na drugą stronę
  3. Odwrócić rybę na brzuch i przeciąć kręgosłup, usuwając głowę.
  4. Przesuń nóż wzdłuż kręgosłupa, tnąc jak najbliżej niego.
  5. Pokrój filety, dociskając je jak najbliżej kręgosłupa i trzymając nóż równolegle do deski.
  6. Odłóż filet na bok i odwróć rybę na drugą stronę. Przeciąć skórę w pobliżu kręgosłupa, aby posłużyła jako prowadnica.
  7. Podobnie jak w przypadku pierwszego, drugi filet nacinamy od kręgosłupa, trzymając nóż równolegle do deski.
  8. Używając pęsety, ostrożnie usuń ości ze środka fileta.
  9. Odetnij nadmiar skóry z filetów i delikatnie opłucz zimną wodą. Wytrzeć do sucha - makrela jest gotowa do użycia.

Makrela z grilla

Grillowana makrela to najłatwiejszy sposób na obiad w pracowity weekend. Można go podawać z dowolnymi płatkami śniadaniowymi, warzywami lub puree z warzyw korzeniowych.

Przygotuj się:

  • 2 filety z makreli;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1 ząbek czosnku.
Makrela na grilluPrzygotowanie

:

  1. Przygotować filety z makreli, stosując technikę opisaną powyżej.
  2. Ułóż filety na tacy tak, aby porcje były równomiernie rozłożone.
  3. W miseczce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, 1 łyżkę oleju słonecznikowego, szczyptę soli i mielonego pieprzu. Do płynnej masy wcisnąć czosnek, dobrze wymieszać.
  4. Każdy filet polać łyżeczką dressingu. Odwróć, aby druga strona fileta była nasączona dressingiem.
  5. Pozostaw makrelę do zamarynowania w lodówce na 1-12 godzin lub tak długo, jak chcesz.
  6. Rozgrzać patelnię grillową i posmarować cienką warstwą oleju.
  7. Umieść filety i grilluj z obu stron, aż będą ugotowane i ładnie zgrillowane.

Makrela w całości na patelni grillowej

Całe makrele grillowane szybko, pozostają soczyste i delikatne. Rybę można również przyrządzić na zewnętrznym grillu węglowym.

Przygotuj się:

  • 2 do 3 dużych całych makreli;
  • 3-4 świeże cytryny;
  • 2 łyżki mielonego czosnku;
  • 1-1,5 łyżki posiekanego imbiru;
  • 1-2 łyżki posiekanej bazylii;
  • Sól i mielony pieprz do smaku;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie).
Makrela na patelni grillowejPrzygotowanie

:

  1. Umyj rybę wodą z zewnątrz i wewnątrz. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Wykonaj trzy lub cztery ukośne cięcia z każdej strony ryby, na całej długości. Doprawić rybę solą, pieprzem i wyciśniętą cytryną.
  3. W małej misce wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy, aż do uzyskania konsystencji musu. Możesz dodać olej roślinny lub wodę, jeśli chcesz.
  4. Dokładnie pokryj rybę mieszanką czosnkową, delikatnie obracając ją tam i z powrotem, aż będzie pokryta wewnątrz i na zewnątrz. Jeśli czas na to pozwala, można pozostawić makrelę w marynacie w lodówce do 24 godzin. Jeśli nie, pozwól mu się marynować przez co najmniej 30 minut, skrop go oliwą i gotowe.
  5. Kiedy będziesz gotowy do grillowania, przetrzyj powierzchnie ręcznikiem papierowym, a następnie cienką warstwą oleju, aby zapobiec przywieraniu ryby. Nie wylewać marynaty na patelnię grillową.
  6. Grillować do momentu, aż ryba będzie usmażona, około 7 minut (lub więcej, w zależności od grubości ryby) z każdej strony.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu