Marynata w 5 minut! Każde mięso staje się miękkie

Czasami zdarzają się spontaniczne wypady na wieś. Jeśli chcesz szybko zamarynować mięso i nadać mu miękkość, możesz skorzystać z poniższego sprawdzonego przepisu. Z reguły kawałki mięsa powinny spoczywać w marynacie przez 6-12 godzin, w zależności od produktu mięsnego i użytych części. Ale dzięki temu przepisowi przygotujesz miękki i soczysty kebab w zaledwie 30 minut. Mięso można zamarynować tuż przed rozpaleniem grilla.

Głównym składnikiem marynaty będzie kiwi, które zawiera dużo kwasów i enzymu actinidin. Egzotyczne owoce zmiękczają grube włókna, dodają kebabowi miękkości i soczystości. Ponadto aktynidyna rozkłada białko i poprawia trawienie. Dlatego też mięso będzie łatwiejsze do strawienia i szybsze do strawienia.

Marynata w 5 minut! Wszystkie mięsa stają się miękkie.

Kiwi można włączyć do marynat do twardej wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny. Kurczak i indyk sprawią, że owoce będą rozpływać się w ustach. Zaletą jego użycia jest to, że mięso nie nabierze specyficznego smaku! Ale w smaku wyłapie subtelną kwaskowatość.

Marynata w 5 minut! Każde mięso staje się miękkieAby

poprawić właściwości zmiękczające, do kiwi należy dodać cebulę. Weź cebulę w proporcji 1 główka na 500 gramów mięsa. Z reguły jest on cięty w pierścienie lub półpierścienie. Jeśli chodzi o kiwi, można użyć owoców o różnym stopniu dojrzałości. Jeśli owoce są miękkie, można je rozdrobnić widelcem lub blenderem. Jeśli jest twardy, można go pokroić w kostkę. Ilość składników do marynaty podana jest na podstawie 1 kg mięsa. Sól i pieprz dodajemy na samym końcu, tuż przed grillowaniem kebaba. W przeciwnym razie sól wyciągnie wilgoć z kawałków mięsa i uczyni je jeszcze twardszymi.

Składniki:

  • Cebula - 2 główki;
  • Kiwi - 3 szt;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Pieprz czarny - ½ łyżeczki.

Metoda przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować mięso, którego będziemy używać. Jest oczyszczona i posiekana;
  2. Cebulę kroimy w półkrążki i dociskamy rękami do mięsa. Ważne jest, aby puściły sok, który zmiękczy kawałki mięsa. Możesz posiekać połowę ilości i przepuścić drugą połowę przez blender, aby uzyskać sok;
  3. Kiwi sieka się lub przeciera i dodaje do cebuli i mięsa. Wymieszać zawartość naczynia i pozostawić na 30-60 minut;
  4. Tuż przed nadzianiem na szpikulec lub ułożeniem na stojaku, posolić i popieprzyć mięso.

Jeśli mięso było leżakowane, można je polać dodatkowym kefirem. Zabieg ten wykonuje się po godzinie marynowania. Trzymaj kawałki w kefirze jeszcze przez około 60 minut.

Może Ci się również spodobać:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.com ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan