Marynata w 5 minut! Każde mięso staje się miękkie

Czasami zdarzają się spontaniczne wypady na wieś. Jeśli chcesz szybko zamarynować mięso i nadać mu miękkość, możesz skorzystać z poniższego sprawdzonego przepisu. Z reguły kawałki mięsa powinny spoczywać w marynacie przez 6-12 godzin, w zależności od produktu mięsnego i użytych części. Ale dzięki temu przepisowi przygotujesz miękki i soczysty kebab w zaledwie 30 minut. Mięso można zamarynować tuż przed rozpaleniem grilla.

Głównym składnikiem marynaty będzie kiwi, które zawiera dużo kwasów i enzymu actinidin. Egzotyczne owoce zmiękczają grube włókna, dodają kebabowi miękkości i soczystości. Ponadto aktynidyna rozkłada białko i poprawia trawienie. Dlatego też mięso będzie łatwiejsze do strawienia i szybsze do strawienia.

Marynata w 5 minut! Wszystkie mięsa stają się miękkie.

Kiwi można włączyć do marynat do twardej wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny. Kurczak i indyk sprawią, że owoce będą rozpływać się w ustach. Zaletą jego użycia jest to, że mięso nie nabierze specyficznego smaku! Ale w smaku wyłapie subtelną kwaskowatość.

Marynata w 5 minut! Każde mięso staje się miękkieAby

poprawić właściwości zmiękczające, do kiwi należy dodać cebulę. Weź cebulę w proporcji 1 główka na 500 gramów mięsa. Z reguły jest on cięty w pierścienie lub półpierścienie. Jeśli chodzi o kiwi, można użyć owoców o różnym stopniu dojrzałości. Jeśli owoce są miękkie, można je rozdrobnić widelcem lub blenderem. Jeśli jest twardy, można go pokroić w kostkę. Ilość składników do marynaty podana jest na podstawie 1 kg mięsa. Sól i pieprz dodajemy na samym końcu, tuż przed grillowaniem kebaba. W przeciwnym razie sól wyciągnie wilgoć z kawałków mięsa i uczyni je jeszcze twardszymi.

Składniki:

  • Cebula - 2 główki;
  • Kiwi - 3 szt;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Pieprz czarny - ½ łyżeczki.

Metoda przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować mięso, którego będziemy używać. Jest oczyszczona i posiekana;
  2. Cebulę kroimy w półkrążki i dociskamy rękami do mięsa. Ważne jest, aby puściły sok, który zmiękczy kawałki mięsa. Możesz posiekać połowę ilości i przepuścić drugą połowę przez blender, aby uzyskać sok;
  3. Kiwi sieka się lub przeciera i dodaje do cebuli i mięsa. Wymieszać zawartość naczynia i pozostawić na 30-60 minut;
  4. Tuż przed nadzianiem na szpikulec lub ułożeniem na stojaku, posolić i popieprzyć mięso.

Jeśli mięso było leżakowane, można je polać dodatkowym kefirem. Zabieg ten wykonuje się po godzinie marynowania. Trzymaj kawałki w kefirze jeszcze przez około 60 minut.

Może Ci się również spodobać:

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.com ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu