Mięsny hodgepodge: przepisy z fotografiami

Niesamowicie pyszna, pachnąca i pożywna mieszanka mięs zyskała sobie zasłużoną nazwę. Tak naprawdę wymaga ona różnorodnych mięsnych przysmaków, które są kluczem do bogatych smaków dania, które docenią nawet prawdziwi smakosze.

Nie ma szczególnych wymagań co do rodzaju produktów mięsnych, których należy użyć do hodgepodge. Można je dowolnie dobierać, tak aby dobrze ze sobą współgrały i miały różne niuanse smakowe. Podstawę pierwszego dania powinien stanowić na przykład bogaty, aromatyczny i obfity rosół mięsny.

W recepturze dodaje się również gotowane mięso, smakowite wędzone kiełbasy i parówki najwyższej klasy. Trudno sobie wyobrazić ten przepis bez ogórków kiszonych i oliwek, które dodają pikantnej kwaskowatości.

Gotowy (mięsny) hodgepodge - klasyka gatunku

Do przygotowania gotowego hodgepodge'a potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 g. wędzonej kiełbasy;
  • 2 kiełbasy;
  • 100 g gotowanej wołowiny;
  • 2 kostki bulionowe;
  • 5 łyżek wody;
  • 2 szt. cebuli;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 pikle;
  • 12 czarnych oliwek (z pestkami);
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • Pół cytryny;
  • Sól.

Zwykły

(mięsny) hodgepodge - klasyka gatunku:
  1. Rozpocznij przygotowywanie zmontowanego hodgepodge'a od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Ugotować z wyprzedzeniem do miękkości, potrzebujemy mały kawałek wołowiny. Wybieramy kiełbasę i wędzonkę, które nadadzą hodgepodowi niepowtarzalny smak i aromat.
  2. Przede wszystkim zacznijcie przygotowywać mieszankę gulaszu na pierwsze danie. W tym celu obieramy cebulę, myjemy ją pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym umieszczamy cebulę i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, upewniając się, że cebula nie zaczyna się złocić, ale pozostaje przezroczysta.
  3. Następnie wrzuć na patelnię koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i podgrzewaj na ogniu przez minutę.
  4. Przystąpić do rozbioru delikatesów mięsnych. Najpierw pokroić ugotowaną wołowinę w cienkie paski julienne i ułożyć na talerzu. Następnie w ten sam sposób pokroić wędzoną kiełbasę. Kiełbasę pokroić w taką samą kostkę. Ostatnim ważnym etapem krojenia są pikle. Należy je również uformować nożem w zgrabne julienne.
  5. Otworzyć puszkę z oliwkami, wylać płyn.
  6. Otwórz kostki bulionowe, a następnie zmiel je na drobny proszek.
  7. Na kuchence postawić garnek z wodą, doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, wsypać okruchy uzyskane z kostek bulionowych. Następnie, w garnku, wyślij drobno posiekane mięsne przysmaki: kiełbasę, kiełbasę i wołowinę. Następnie czekamy, aż nasz przyszły hodgepodge dojdzie do wrzenia, aby wrzucić do rondla cebulę, pokrojone ogórki kiszone i oliwki z puszki (bez pestek).
  8. Doprawić solą i przyprawami do smaku.
  9. Pozostawić mieszankę na dużym ogniu przez 5-6 minut, a następnie wyłączyć kuchenkę. Pozostawić pierwsze danie na 15 minut, aby nabrało pełnego smaku.

Tuż przed podaniem posiekaj dobrze umyte pod wodą świeże zioła. Wylać mieszankę na talerze, posypać posiekanymi ziołami. Do każdego talerza włóż plasterek cytryny i polej kwaśną śmietaną.

Skosztuj mieszanki zanim ostygnie. Obfite i aromatyczne pierwsze danie z zachwycającym smakiem mięsa raczej nie pozostawi nikogo obojętnym, każdy będzie prosił o więcej, więc bądź na to przygotowany.

Zmontowana mieszanka rosołowa z mięsa

Trzeba ugotować bulion mięsny, co sprawia, że zupa jest nieco dłuższa. Jednak w rezultacie otrzymujemy wyjątkowo bogatą, aromatyczną i gęstą zupę, która z pewnością zadowoli niejedno podniebienie i nada jej obfity, pikantny smak.

Do przygotowania pierwszego dania w tym przepisie potrzebne są następujące składniki:

  • 600 gr. mięsa bez kości (wołowina);
  • 2 cebule;
  • 2 średnie marchewki;
  • 350 g. ogórków (skórka);
  • 3 łyżki pasty pomidorowej;
  • 1 łyżka kaparów;
  • 60 g. oliwek;
  • 70 g ugotowanej wędzonej kiełbasy;
  • 2 kiełbasy;
  • 70 g. szynki wędzonej;
  • 50 g. wędzonego kurczaka;
  • 60 g wędzonej wołowiny;
  • 150 ml. zalewy ogórkowej;
  • Sól;
  • Czarny pieprz;
  • Cukier;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 2,5 l. wody.
Ugotowany wstępnie hodgepodge hodgepodge z bulionem mięsnymPrzygotowanie

:

  1. Przygotowanie zupy mięsnej rozpocznij od rosołu. W tym celu do rondla o objętości co najmniej 3 l wlewamy 2,5 l wody, obieramy marchew i cebulę. Do garnka włożyć również dobrze umyte mięso na kości.
  2. Kiedy zawartość garnka się zagotuje, nie zapomnij o dokładnym odtłuszczeniu piany. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj luźno i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 60 minut. Można odcedzić pierwszy wywar mięsny i włożyć wszystkie składniki do drugiego wywaru.
  3. W czasie gdy bulion się gotuje, pokrój składniki na hodgepodge. Obraną i umytą pod bieżącą wodą cebulę kroimy w krążki, które następnie rozbijamy nożem na ćwiartki. Marchewki opłukać i obrać, a następnie pokroić w cienkie paski julienne.
  4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  5. Umieść patelnię na ogniu, podgrzej ją olejem roślinnym. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy przez minutę na dużym ogniu. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię pokrojonej w plasterki marchewki. Połączyć z cebulą i smażyć, mieszając, również przez minutę.
  6. Do marchewki i cebuli dodajemy pokrojone ogórki i mieszamy wszystkie składniki na patelni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy wszystko szpatułką.
  7. Następnie na patelnię dodajemy łyżkę cukru, 200 ml wody i zalewę z ogórków. Kiedy zawartość patelni dojdzie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż ogórki będą miękkie.
  8. Gdy rosół się zagotuje, wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości i kroimy na małe kawałki.
  9. Następnie, po mięsie w bulionie przesyłamy zawartość patelni, na której dusiły się już do miękkości warzywa: cebula, marchew, ogórki, połączone z koncentratem pomidorowym. Doprowadzić pierwsze danie do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut, ale na małym ogniu.
  10. Dodać oliwki, sól i pieprz. Wrzucamy też kapary.
  11. Ostatnim krokiem jest dodanie do mieszanki pokrojonych kiełbasek i mięsa. Kiedy wszystkie składniki zostaną dodane, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie pozostawić mieszankę do zaparzenia na co najmniej 10-15 minut.

Gotowa mieszanka podawana do stołu porcja po porcji. Wlej pierwsze danie do głębokiego naczynia, pamiętaj, aby na wierzchu położyć plasterek cytryny. Posypać posiekaną zieleniną. Dodaj kwaśną śmietanę do smaku.

Zmontowany hodgepodge z bulionem wołowym

Do przygotowania rosołu z duszonej wołowiny potrzebne są następujące składniki:

  • Zagotować 3 l bulionu ugotowanego na kościach wołowych;
  • 200 g gotowanej wołowiny;
  • 200g ugotowanej kiełbasy;
  • 200 g. kiełbasy bez kości;
  • 3-4 szt. ziemniaków;
  • Marchew;
  • 2 szt. cebuli;
  • Pomidor;
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić sosem);
  • 3-4 ogórki kiszone;
  • Cytryna;
  • 150g oliwek;
  • Olej roślinny;
  • Przyprawy do smaku (papryka, pieprz czerwony);
  • Sól;
  • Pieprz czarny mielony.
Zmontowany hodgepodge bulionu wołowegoPrzygotowanie

:

  1. Przygotować wszystkie niezbędne składniki na zupę mięsną z gotującym się bulionem wołowym.
  2. Najpierw przygotuj bulion. Ważne jest, aby była soczysta, co oznacza, że proces jej gotowania powinien być długi. Generalnie wołowina z kością powinna być gotowana przez 3 do 4 godzin, a kryterium gotowości jest to, że mięso odchodzi od kości dość łatwo, bez wysiłku i bez ciśnienia.
  3. Gotowe mięso i delikatesy mięsne pokroić w losowe plastry. Varenkę najlepiej kroić w formie zgrabnych kostek, a serelat dla urody i estetyki dania kroić w formie słomki.
  4. Po zmieleniu wszystkich składników mięsnych do hodgepoda, przystępujemy do krojenia reszty produktów. Obraną ze skóry i dobrze umytą marchewkę pokroić w małe półkola. Obraną cebulę - w półkrążki.
  5. Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę.
  6. Poszatkować ogórki na zgrabne julienne. Otwórz puszkę z oliwkami, odcedź płyn. Oliwki pokroić w cienkie krążki.
  7. Teraz pokrój w kostkę pomidory umyte pod chłodną wodą i dobrze osuszone. Ważny szczegół. Nie należy kroić warzyw na hodgepodge zbyt drobno, aby nie straciły one swojej tożsamości podczas gotowania, ale zachowały swój smak i użyteczność.
  8. Na rozgrzanej patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smażymy cebulę i marchewkę przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy, aż marchew zacznie mięknąć. Ugotowaną wołowinę oddzielić od kości, aby można ją było pokroić w kostkę.
  9. Odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przecedzić przez gazę lub sito. Wrzuć z powrotem do garnka i doprowadź do wrzenia.
  10. Do gotującego się bulionu włożyć smażone i duszone warzywa (cebulę, marchewkę i pomidora). Następnie dodajemy ziemniaki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i ugotowaną wołowinę pokrojoną w kostkę.
  11. W rondlu umieścić koncentrat pomidorowy (sos), a następnie ogórki. Oczywiście trudno sobie wyobrazić aromatyczny i smaczny hodgepodge bez przypraw i przyprawników. Klasycznym wyborem jest papryka lub czerwony pieprz, które wypełnią pierwsze danie wyjątkowym smakiem.
  12. Gotować mieszankę na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  13. Ostatnim krokiem jest dodanie oliwek i plasterków cytryny.

Kiedy zupa będzie gotowa, pozostawić ją do zaparzenia na 10-15 minut. Potem jeszcze gorące pierwsze danie podajemy na talerzu i dekorujemy posiekaną zieleniną i kwaśną śmietaną oraz plasterkiem cytryny.

Tajemnice pysznej i aromatycznej zupy mięsnej

Aby solyanka uzasadnione oczekiwania, pachnące, odżywcze i bardzo smaczne, należy wybrać produkty mięsne bardzo starannie. Do hodgepodge'a potrzebne będą jakieś wędliny. Może to być kiełbasa lub wędzone żeberka, można użyć wędzonego udka kurczaka.

Drugim najważniejszym składnikiem jest kiełbasa lub gotowana kiełbasa. Kiełbasa dodaje zupie zarówno delikatności, jak i kruchości, więc wybierz produkt lepszej jakości i nie skąp, aby uzyskać naprawdę dobre danie. Ważnym punktem do rozważenia jest gotowane mięso.

Można ugotować trochę wywaru, a następnie wyjąć z niego mięso, które trafi do zupy. Można też ugotować zupę na kostce rosołowej. Każda z tych opcji ma swoich zwolenników, dlatego wybierz to, co jest bliżej Ciebie i wygodniejsze pod względem czasochłonności.

Ogórki kiszone i oliwki są najważniejszym elementem tej mieszanki. Nie zaniedbuj więc ich użycia, jeśli chcesz, aby gotowe danie miało wspaniały kwaskowaty i pikantny smak.

Istnieje kilka sekretów podawania tej nadziewanej kapusty. Bogaty smak obfitego rosołu i mięsnych przysmaków najlepiej podkreślą świeże zioła, bez których trudno wyobrazić sobie efektowne podanie dania.

Drugim najważniejszym składnikiem jest kwaśna śmietana. Kremowa delikatność podkreśla smak obfitego i aromatycznego dania i sprawia, że staje się ono jasne i niezapomniane.

Plasterek cytryny jest wizytówką tej mieszanki, nadając potrawie pikantną kwaskowatość, która odkrywa nowe smaki i aromaty. Już jeden plasterek cytryny może dodać zapachu, stworzyć harmonię i podkreślić całą paletę mięsnych smaków, z których hodgepodge jest dumny.

Aby przyrządzić mieszankę mięsną, można podzielić etapy gotowania i rozłożyć je w czasie. Na przykład, można gotować bulion mięsny z wyprzedzeniem, gdy masz trochę czasu do stracenia, lub można zrobić z kostką rosołową, która nie wymaga długiego czasu gotowania (chociaż klasyczny przepis wymaga, aby bulion był bogaty).

Ponadto wszystkie mięsne przysmaki do hodgepodge można wcześniej pokroić lub kupić gotowy zestaw hodgepodge, który zawiera wszystkie składniki.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o technologii gotowania hodgepodge?

Bardzo ważnym punktem jest użycie pasty pomidorowej i pomidorów. Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się, że świeże pomidory mogą całkowicie zastąpić pastę pomidorową w tym słynnym mięsnym pierwszym daniu. Ale to właśnie koncentrat pomidorowy barwi zupę i nadaje jej niezwykły smak. Więc nawet jeśli używasz świeżych pomidorów, dodaj kilka łyżek pasty pomidorowej do pieczeni lub do wywaru, aby uzyskać bogaty i harmonijny smak w hodgepodge.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan