Mięso w folii: przepis w piekarniku

Przyrządzanie potraw mięsnych może wydawać się trudne dla doświadczonego kucharza. Ale wszędzie są niuanse. Mięso jest najlepsze, gdy jest pieczone w folii, a my podamy Wam przepisy. Czas potrzebny do upieczenia ustalany jest w zależności od różnych czynników - rodzaju mięsa, dostępności marynaty, czasu marynowania, wielkości kawałka.

Oczywiście pieczenie całego kawałka mięsa trwa dłużej niż steków czy żeberek. O wszystkich szczegółach dowiesz się z naszych przepisów na pieczenie mięsa w folii. Nasze instrukcje i sugestie krok po kroku zapewniają, że proces gotowania jest szybki i bezproblemowy.

Schab z czosnkiem w folii

Jeden z najprostszych przepisów na pieczenie mięsa w piekarniku w folii. Sama praca zajmie najwyżej kwadrans. Przez resztę czasu wieprzowina będzie się marynować, a następnie piec.

Potrzebne składniki

Lista produktów do tego dania jest dość mała:

  • Mięso wieprzowe (szponder lub karkówka) - 0,5 kg;
  • Czosnek (świeży) - 3 ząbki;
  • Specjalna przyprawa do wieprzowiny lub innych rodzajów mięsa;
  • Sól - według własnego smaku.

Mięso musi być spożywane w jednym kawałku. Jeśli będzie bardziej wagowo, można po prostu dodać trochę czosnku.

Wieprzowina z czosnkiem w folii: przepis krok po kroku z

fotografiąProces gotowania

Auchan

Najpierw marynujemy wieprzowinę, a następnie wysyłamy ją do piekarnika:

  1. Mięso myjemy pod chłodną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie wykonaj małe nacięcia na całej długości.
  2. Obrać ząbki czosnku i pokroić na małe plasterki. Mięso (wszystkie nacięcia) posypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  3. Wieprzowinę nacieramy przyprawami według uznania. Ilość przypraw dobierz do swoich upodobań kulinarnych. Następnie posolić mięso (dostosować do swoich preferencji solnych) i pozostawić do marynowania na 50-60 minut.
  4. Po godzinie zawijamy zamarynowany schab w folię i układamy na blasze lub w naczyniu do zapiekania.
  5. Rozgrzej piekarnik ustawiając go na 200 stopni. Pieczemy wieprzowinę przez godzinę.
  6. Ugotowaną wieprzowinę wyjmujemy z piekarnika i kroimy na żądaną ilość porcji.

Mięso wieprzowe, pieczone w folii w piekarniku według tego przepisu, okazuje się super delikatne i niesamowicie pyszne, a można je wykorzystać zarówno na ciepło (zaraz po upieczeniu), jak i w postaci ostudzonej - jako przekąskę.

Schab pieczony w folii

Dzięki zastosowaniu zestawu suszonych ziół, musztardy i wybranych przypraw, a także wybranej metodzie pieczenia w folii, mięso w piekarniku jest bardzo kruche i aromatyczne.

Potrzebne składniki

Aby przygotować domowy pieczony kotlet schabowy, potrzebujemy następujących składników:

  • Wołowina (cały kawałek) - 0,7 kg;
  • Suszona bazylia - 1 łyżeczka;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Sól - pół łyżeczki;
  • Papryka (pieprz) - 3-4 sztuki;
  • Tymianek - pół łyżeczki;
  • Papryka mielona - 1 łyżeczka;
  • Musztarda (najlepiej ostra) - pół łyżeczki.

Ta liczba składników jest obliczona na 8 porcji gotowego dania. Jeśli potrzeba więcej, zwiększać proporcjonalnie.

Szynka pieczona w filecie: przepis krok po kroku z

fotografiąProces gotowania

Przed pieczeniem wołowiny w folii, należy ją najpierw przez kilka godzin trzymać w przyprawach. To jest to, co robimy w pierwszej kolejności:

  1. Paprykę zmielić na proszek i wymieszać z innymi suchymi przyprawami - papryką, bazylią i tymiankiem (zwanym też macierzanką).
  2. Obrać czosnek i pokroić na małe kawałki (plasterki). Następnie wymieszać z przyprawami. Następnie dodać sól i dobrze wymieszać.
  3. Oczyść plaster wołowy ze zbędnych elementów - błon itp. Następnie umyć i dobrze wysuszyć.
  4. Na całej wołowinie zrób nacięcia o głębokości około 2 centymetrów. Włożyć ząbki czosnku obtoczone w przyprawie.
  5. Następnie nacieramy kawałek mięsa mieszanką przypraw, nacieramy musztardą i wkładamy do miski.
  6. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe, pozostaw wołowinę w tej pozycji na noc - gotowe danie będzie jeszcze bardziej kruche.
  7. Po zaparzeniu mięsa w lodówce, odstawiamy je na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Następnie zawiń wołowinę w folię spożywczą. Należy to robić ostrożnie, tak aby mięso było całkowicie zawinięte.
  8. Nastaw piekarnik na 200 stopni i włóż do niego zafoliowaną wołowinę. Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i trzymaj mięso w piekarniku przez kolejne 20 minut.
  9. Po ugotowaniu nie wyjmuj go od razu z folii - zrób to po 15-20 minutach.

Ten przepis na zapiekane mięso w folii jest idealny na przyjęcie gości. Delikatna pieczeń wieprzowa nie pozostawi nikogo obojętnym, a do tego można ją podawać z dowolnymi dodatkami.

Schab zapiekany w folii z warzywami

Ten przepis na pieczenie mięsa w folii w piekarniku wymaga użycia specjalnie przygotowanego sosu. Sprawia, że wszystkie składniki potrawy są bardzo delikatne.

Niezbędne składniki

Do przygotowania soczystego schabu będziemy potrzebować:

  • Mięso (z boczkiem) - 0,2 kg;
  • Pomidor (średni) - 1 szt;
  • Ziemniaki (duże) - 2 sztuki;
  • Ser twardy - 50 gramów;
  • Cebula (średnia) - 1 cebula;
  • Masło - 50 gramów;
  • Mleko krowie - 200 ml;
  • Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa;
  • Przyprawy - według uznania;
  • Sól - według własnego smaku.

Przyprawy wybieramy już gotowe - specjalną mieszankę do wieprzowiny lub uniwersalną do mięs.

Schab zapiekany w folii z warzywami: przepis z

fotografiąProces gotowania

Przede wszystkim przygotujmy główne składniki, a następnie przygotujmy sos:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w duże, dowolne kawałki. Mięso myjemy pod chłodną wodą i kroimy na wystarczająco duże kawałki.
  2. Cebulę poszatkować i wymieszać w misce z ziemniakami i mięsem. Następnie dodajemy wybrane przez nas przyprawy i dobrze mieszamy.
  3. Pokrój pomidora w cienkie plasterki i zetrzyj ser na tarce. Odłóż je na razie na bok.
  4. Teraz przyszła kolej na sos. W tym celu na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy je i wsypujemy mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, przez 1,5-2 minuty. Następnie wlewamy mleko, solimy (do smaku) i cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Teraz umieść mięso wraz z ziemniakami w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki polewamy sosem, a następnie dodajemy pokrojonego pomidora. Ziemniaki posypujemy startym serem i przykrywamy folią.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni. Czas - 50-55 minut. Dosłownie na 10 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię, aby mięso nieco oblepiło się skórką.

Mięso w folii według tego przepisu w efekcie końcowym okazuje się bardzo soczyste i delikatne, a ozdobą do niego będą zapiekane razem z ziemniakami i pomidorami.

Cielęcina z czosnkiem i musztardą

Kolejny absolutnie prosty przepis na mięso pieczone w folii. Cielęcina sama w sobie jest dość delikatnym mięsem, a ten przepis sprawi, że będzie jeszcze delikatniejsza - dosłownie rozpłynie się w ustach.

Potrzebne składniki

Potrzebujemy tylko 5 składników:

  • Schab cielęcy - 1 kg;
  • Musztarda - 1 łyżka stołowa;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Przyprawy - według uznania;
  • Sól - do smaku.

Gotowe danie można podawać na ciepło lub na zimno, pokrojone na porcje.

Cielęcina z czosnkiem i musztardą: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Najpierw zamarynuj cielęcinę, a następnie upiecz ją:

  1. Rozgnieść czosnek w tłuczku do czosnku i wymieszać z musztardą. Następnie dodajemy wybrane przez nas przyprawy (najlepiej specjalną mieszankę do mięsa) i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Cielęcinę umyć i osuszyć. Następnie rozprowadzamy masę na całym mięsie i odstawiamy w zamkniętej misce do lodówki.
  3. Po 60 minutach wyjmujemy cielęcinę z lodówki (jest to wystarczający czas, aby mięso nasiąknęło naszym sosem). Zawinąć w folię i dobrze zawinąć.
  4. Zawinięte mięso ułożyć na blasze lub w formie do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Do pieczenia wystarczy trzymać cielęcinę w piekarniku przez 50-55 minut.

Mięso zapiekane w folii według naszego przepisu najlepiej podawać z warzywami świeżymi lub duszonymi. Koniecznie dopraw posiekanymi ziołami na wierzchu.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu